Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 4 oktober 2013.

Hoofdartikelvrijdag, 4 oktober 2013

De Grote Sport functioneert als afgod

Sport is een wereldfenomeen. Overal wonen liefhebbers en overal worden sporthelden vereerd. Sport is ook een wereldfenomeen omdat atleten, trainers, ploegleiders, coaches en scheidsrechters de hele wereld over gaan om hun werk te doen.

Regiovrijdag, 4 oktober 2013

Opknap stoepen ongewis in wijk Surhuisterveen

Surhuisterveen | De gemeente Achtkarspelen gaat kijken of de wegen en stoepen in woonwijk Vierstromenland in Surhuisterveen enigszins kunnen worden opgeknapt. Het is echter nog niet duidelijk of die opknapbeurt er ook echt gaat komen, want geld heeft de gemeente niet. Bovendien moet projectontwikkelaar Megahome uit Almelo eigenlijk opdraaien voor de aanleg van straten en trottoirs in de nieuwe woonwijk. Dit werd gisteravond duidelijk in de gemeenteraadsvergadering.

Regiovrijdag, 4 oktober 2013

Raadsleden op Bolletongersdei in gesprek met Bolswarders

Bolsward | De stand van de gemeente Súdwest-Fryslân staat op een logische plek: vlak voor het stadhuis van de voormalige gemeente Bolsward. Voor het stadhuis wordt een nieuwe bestemming gezocht, maar het wil nog niet vlotten. Toch krijgen de raadsleden daar weinig vragen over. De Bolswarders hebben wel wat anders aan het hoofd, de dreigende sluiting van hun zwembad bijvoorbeeld. ,,Dêr bin ik fan ’e moarn troch ferskate minsken op oansprutsen, it sit de minsken heech”, zegt Uilkje Attema, raadslid voor het CDA.

Regiovrijdag, 4 oktober 2013

Droom om in de zorg te kunnen werken

Leeuwarden | ,,Ik wil graag andere mensen helpen, toen ik klein was wilde ik dat al”, vertelt de dertigjarige Zohra Chaibi uit Leeuwarden. Ze is een van de acht studenten van het wijkleerbedrijf, een nieuwe opleiding waarbij mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt scholing krijgen en daarmee meer kans op een baan in de zorg. Tegelijk dragen ze ook bij aan het verbeteren van de leefbaarheid in de wijk. Gisteren was de aftrap van het studiejaar in wooncentrum Swettehiem.

Regiovrijdag, 4 oktober 2013

Omrin mag meer verbranden in Harlingen

Harlingen | De reststoffenenergiecentrale van Omrin in Harlingen mag van de provincie Fryslân meer afval verbranden. De provincie meldt dat er geen wettelijke gronden zijn om de vergunning te weigeren. Omrin mag straks 280 kiloton afval per jaar verbranden in plaats van 228 kiloton.

Geloof & Kerkvrijdag, 4 oktober 2013

Les in atheïsme in Ierland

Dublin | Voor het eerst in de geschiedenis krijgen kinderen op de basisschool in Ierland les over het atheïsme. Dat meldt The Guardian. De lessen omvatten naast het atheïsme ook het humanisme en agnosticisme. Het is een opmerkelijke ontwikkeling in het onderwijs in Ierland wat traditioneel door de Rooms-Katholieke Kerk wordt gedomineerd.

Geloof & Kerkvrijdag, 4 oktober 2013

Kruiskerk Burgum weerkaatst nu het licht

Drie maanden is de Kruiskerk in Burgum dicht geweest. Wie er voor het eerst weer binnenloopt, zal verbaasd opkijken: de altijd wat donker aandoende twaalfde-eeuwse kerk weerkaatst nu het licht.

Geloof & Kerkvrijdag, 4 oktober 2013

De bundel ‘Schriftgedichten’ is unieke gebruikspoëzie

In Amersfoort vindt morgen de presentatie plaats van de bundel Schriftgedichten. Drie jaar lang verschenen de gedichten in het Friesch Dagblad en nu zijn ze ook verkrijgbaar in boekvorm. Ria Borkent over de betekenis van het bundel.

Sportvrijdag, 4 oktober 2013

Andere functie voor Zoodsma bij Lycurgus

Groningen | Ronald Zoodsma heeft een nieuwe functie gekregen bij volleybalclub Lycurgus uit Groningen. De Friese oud-international zal zich met ingang van dit seizoen gaan richten op commerciële zaken en talentscouting bij de eredivisionist, zo meldt Dagblad van het Noorden. Zoodsma was de laatste zeven jaar trainer van de Groningers, maar deed na het afgelopen seizoen een stapje terug. Inmiddels is Arjan Taaij de nieuwe coach van de mannenvolleybalploeg.

Sportvrijdag, 4 oktober 2013

Rochford kan spelen bij Aris in openingsduel

Leeuwarden | De Amerikaanse Aris-basketballer Kinu Rochford (22) is op tijd speelgerechtigd om mee te doen aan het openingsduel van de competitie morgenavond thuis tegen Amsterdam. De powerforward werd onlangs als laatste aanwinst in Leeuwarden gepresenteerd, maar wachtte onder meer nog op een werkvergunning. De benodigde papieren zijn sneller in orde gemaakt dan verwacht. Vandaag presenteert Aris overigens haar nieuwe hoofdsponsor.

Sportvrijdag, 4 oktober 2013

Vandaag duidelijkheid over doorgaan ADO - Heerenveen

Den Haag/Heerenveen | Het is onzeker of het uitduel van sc Heerenveen morgenavond bij ADO Den Haag wel door kan gaan. Het veld van de Haagse voetbalclub verkeert in een dermate slechte staat, dat de KNVB gisteren opdracht gaf aan een extern onderzoeksbureau om het veld te inspecteren. Deze ochtend zal de voetbalbond de ondergrond nog een keer keuren en valt de definitieve beslissing.

Sportvrijdag, 4 oktober 2013

Column Jelle ten Rouwelaar: Kenneth, er is meer dan voetbal

In de week dat een Apeldoornse moeder haar kinderen doodstak, zijn er andere dingen om je druk over te maken dan voetbal. En heus: er wordt in de kleedkamer over meer gesproken dan alleen playstationen en de nieuwste muziek. Er zijn genoeg spelers die weten dat er meer is in het leven dan voetbal. Echt waar.

Sportvrijdag, 4 oktober 2013

Nienhuis geniet van Cambuur én van de zondagavond

Leeuwarden | Het was pakweg een half jaar geleden. Cambuur begon aan de slotfase van het seizoen, trainer Alfons Arts was net ontslagen en Leonard Nienhuis werd van reservedoelman de eerste keus onder de lat. En zei: ,,Dit elftal kan zomaar kampioen worden.” Het bleek een vooruitziende blik. Enkele maanden later is de 23-jarige Groningse keeper een van de revelaties in de eredivisie. En het leven op het hoogste niveau bevalt prima.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties