Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 5 januari 2005.

Agendawoensdag, 5 januari 2005

Klassiek

Orgel In de Koepelkerk te Leeuwarden geeft organist Jan Jongepier zaterdag om 20.00 uur een nieuwjaarsconcert.

Bijschriftwoensdag, 5 januari 2005

Samenwerking

Het is opvallend dat de naam Maria niet voorkomt in de geschiedenis van de bruiloft te Kana.

Cultuurwoensdag, 5 januari 2005

Heimwee in olieverf en aquarel

Dat de Gouden Eeuw de schilderkunst van nu nog steeds beďnvloedt, staat buiten kijf. Is het niet de veelbejubelde frisheid van het noordelijke licht, dan is het wel de passie voor het ambacht of de liefde voor klassieke stillevens, portretten en stadsgezichten die in veel hedendaagse, veelal figuratieve kunstwerken terug te vinden is. De tentoonstelling die momenteel te zien is bij Galerie De Kuiperij te Veenklooster maakt deze passie aanschouwelijk.

Cultuurwoensdag, 5 januari 2005

Verborgen krachten in beeld gebracht

E.T.A. Hoffmann is een schrijver van Duitse bodem. Hij leefde en schreef een paar eeuwen geleden. Is hij verouderd? Allerminst. Zijn spannende verhalen ademen een eigen sfeer en boeien van begin tot eind. Meestal vraagt een literair boek de grootste aandacht van de lezer om alle motieven en thema’s te peilen. Een heerlijk leesboek als dat van Hoffmann is daarom een welkom tussendoortje.

Cultuurwoensdag, 5 januari 2005

Schatten op de vierkante centimeter

Onbeduidende lapjes vinden velen het, maar de merklap speelde in voorbije eeuwen een grote rol in het leven alle jonge meisjes. Zonder zo’n ding was hun opvoeding niet compleet. ,,Zuchtende naar springtouw of bikkel’’ ploeterden ze binnen met naald en draad op ingewikkelde borduurpatronen, opdat ze die voor de rest van hun leven beheersten en konden gebruiken op kleding en linnengoed. Het Fries Museum in Leeuwarden maakt zich op voor een grote tentoonstelling en dat betekent uitgebreid detectivewerk.

Dossierwoensdag, 5 januari 2005

Peter Tuinman: ‘De toanielskoalle? Dat noait!’


Economiewoensdag, 5 januari 2005

Tekort kwalitatief goede kantoorruimte Fryslân blijft bestaan

Amsterdam – Goede kantoorruimte blijft schaars in Fryslân. Door de oplevering van nieuwe winkelpanden in de buitenwijken komen steeds meer winkels leeg te staan. In de binnensteden zijn de vooruitzichten voor winkels gunstig. De leegstand in winkelpanden is daar stabiel gebleven. In het Noorden trekken vooral de steden Groningen en Leeuwarden winkeliers naar de binnensteden.

Economiewoensdag, 5 januari 2005

Transportbedrijf Fritom koopt opslagbedrijf VTK

Bolsward – Transportbedrijf Fritom in Bolsward heeft alle aandelen in VTK Opslag en Distributie BV te Winschoten overgenomen. VTK is gespecialiseerd in opslag en verwerking van gevaarlijke stoffen.

Economiewoensdag, 5 januari 2005

Minder bedrijven in Fryslân zijn failliet gegaan in 2004

Leeuwarden – In Fryslân zijn vorig jaar 168 bedrijven failliet gegaan. Dat is ruim 7 procent lager dan in 2003, toen 180 bedrijven failliet gingen. Dat heeft de Kamer van Koophandel Friesland vandaag bekend gemaakt.

Expowoensdag, 5 januari 2005

Bears, Uniastate: Permanente tent. over de geschiedenis van Staten en Stinzen in Fryslân.

Hoofdartikelwoensdag, 5 januari 2005

Visie gevraagd…

In een golf van hartverwarmende solidariteit worden er allerlei particuliere initiatieven ontplooid om de slachtoffers van de natuurramp in Azië te helpen. Ook regeringen blijven niet achterwege. Europa, Amerika, Japan en het normaal gesproken weinig vrijgevige China maken geld vrij en sturen hulpgoederen. Zelfs Mozambique en het even arme en vaak door watersnood geplaagde Bangladesh verlenen bijstand. Een menselijke tragedie van deze onbeschrijfelijke omvang verenigt de wereld in een gezamenlijke inspanning de eerste nood te lenigen. Rampen verbroederen.

Regiowoensdag, 5 januari 2005

‘In de winter kom ik aan mijn grote liefde toe’

Workum - ,,Winterslaap? Je zou eerder kunnen zeggen dat ik in de zomer tot rust kom. In de winter ben ik als een razende bezig met schilderen. Het brugwachterswerk in de zomer dwingt me het kalm aan te doen.” Jan Kok (57) uit Workum houdt van zijn zomerbaan, het bedienen van de brug De Dolte in Workum, en soms ook van de sluis die ernaast ligt. ,,Het zijn lange diensten, maar ze bieden me regelmaat en gezelligheid. Ik ken de schippers, de mensen die over de brug komen. En je wordt niet opgejaagd, terwijl het ook geen geestdodend werk is. Een brugwachter heeft best veel verantwoordelijkheid.”

Regiowoensdag, 5 januari 2005

Dag en nacht satelliettelevisie kijken

Drachten – Dagen na Tweede Kerstdag sliepen ze niet. Zaten ze dag en nacht via de schotelantenne naar de Srilankaanse televisie te kijken. Meerdere malen zag Gilbert Vethanayagam uit Drachten zijn broer hulp verlenen in zijn door de vloedgolf getroffen geboortedorp Mullaittivu aan de noordkust van Sri Lanka. Maar ook zag hij tussen de slachtoffers familieleden en bekenden. Een zus, een schoonzus, een baby ertussenin. ,,Mijn eerste impuls was er ook heen te gaan’’, vertelt Gilbert. ,,Maar mijn broer heeft me gezegd dat niet te doen, dat heeft toch weinig zin. We kunnen beter goederen en geld sturen.’’

Regiowoensdag, 5 januari 2005

Schoolarts uit Fryslân gaat helpen in Azië

Hogebeintum – De kinderen van enkele tientallen scholen in Fryslân zullen dit jaar een paar maanden later dan gepland door de schoolarts onderzocht worden. Hun dokter, Aleid Westerveld uit Hegebeintum, gaat namelijk voor ZOA Vluchtelingenzorg naar Sri Lanka om te helpen in het rampgebied. Westerveld, in het dagelijks leven werkzaam bij de GGD Fryslân, gaat in Sri Lanka onder meer een vaccinatieprogramma opzetten voor de overlevenden van de vloedgolf. Door zoveel mogelijk mensen in te enten willen de hulporganisaties de uitbraak van een epidemie voorkomen. Alle scholen waar Westerveld schoolarts is, hebben inmiddels een verzoek gekregen om mee te helpen om geld in te zamelen onder het motto ‘De schoolarts helpt! Wy dogge mei!’.

Regiowoensdag, 5 januari 2005

Procederende

Balk – Procederende burgers kosten gemeenten veel tijd en geld. Democratisch genomen besluiten worden getraineerd door individuele bezwaarmakers. Gemeenten zien hun kosten voor juridische procedures jaarlijks stijgen.

Regiowoensdag, 5 januari 2005

Azc Wolvega definitief dicht

Wolvega – Het asielzoekerscentrum in Wolvega gaat op 31 mei definitief dicht. Dat heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) besloten. Er wonen nog 588 asielzoekers in Wolvega, vanaf april moeten die verhuizen.

Geloof & Kerkwoensdag, 5 januari 2005

Nieuw logo doopsgezinden

De Algemene Doopsgezinde Sociëteit (ADS) heeft een nieuw logo laten ontwerpen. Onder een zon met twaalf stralen is de zogenaamde ‘Fundamenttekst’ van Menno Simons afgedrukt, ontleend aan 1 Korintiërs 3: 11. De tekst heeft een centrale plaats in de ‘preambule’ (algemene geloofsbelijdenis) van de ADS.

Geloof & Kerkwoensdag, 5 januari 2005

Pastoraat voor kerkverlaters

Leeuwarden – Een luisterend oor zijn voor mensen die geen kerkelijke gemeente hebben of zijn losgeraakt van hun kerk. Dat is het doel van het nieuwe initiatief ‘Pastoraat op maat’ van de twee Leeuwarder echtparen Piet en Ida Hollander en Ben en Tjitske Tigchelaar. ,,De tijd is hier nu rijp voor. We hebben oog voor God, hart voor Fryslân en oor voor mensen.’’

Geloof & Kerkwoensdag, 5 januari 2005

Kruiskerk Heerenveen blijft ‘open kerk’

Heerenveen – De Kruiskerk in Heerenveen blijft ook dit jaar in gebruik als ‘open kerk’ op woensdagavond en donderdagochtend. Dat heeft de algemene kerkenraad van de Protestantse Gemeente Heerenveen in wording besloten.

Sportwoensdag, 5 januari 2005

Cambuur blijft onverstoorbaar verder bouwen

Leeuwarden – Cambuur Leeuwarden blijft stapsgewijs bouwen aan een betere toekomst. Op de zakelijke manier zoals die voorzitter Wytze Adema voorstaat. In zijn nieuwjaarsrede stond hij niet lang stil bij de slechte resultaten op het veld dit seizoen. Soms moet er ,,adequaat bijgestuurd’’ worden, maar het vlaggenschip ligt op koers.

Sportwoensdag, 5 januari 2005

Twee proefspelers voor Cambuur

Leeuwarden – De komende tijd zullen bij Cambuur twee spelers op proef mee gaan trainen. Vanaf morgen maakt de Duitser Marco Topmüller zijn opwachting.

Sportwoensdag, 5 januari 2005

Heerenveen wil ring eerder gebruiken

Heerenveen - SC Heerenveen gaat mogelijk de tweede ring op de Zuidtribune al tijdens het UEFA Cup-duel met Newcastle United gebruiken. Die wedstrijd vindt half februari plaats in het Abe Lenstra-stadion.

Sportwoensdag, 5 januari 2005

NHL-ijshockeyer actief in Heerenveen

Amsterdam - NHL-verdediger Karl Dykhuis speelt de rest van het seizoen voor Amsterdam Bulldogs. De 32-jarige speler van de Montreal Canadiens maakte dinsdag tijdens de oefenwedstrijd tegen Vadeko Flyers in Heerenveen (2-3) zijn debuut voor de landskampioen.

Sportwoensdag, 5 januari 2005

Avanti bekert door in de Midwintercup

Stiens - Avanti is er dinsdag in geslaagd zich te scharen bij de finalisten van de Midwintercup. De futsallers uit Stiens, normaliter actief in de zaal in de eerste divisie, wonnen al hun wedstrijden in poule 6. Workum werd winnaar in poule 14, voor Oosterlittens.

Weerwoensdag, 5 januari 2005

Vanavond regen

Vandaag verloopt tot de avond droog. Dan volgt regen. Er zijn opklaringen, afgewisseld door wolkenvelden en de temperatuur loopt op naar ongeveer 6 graden. Daarbij waait een matige en later tot vrij krachtig toenemende zuidwestenwind.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties