Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van maandag, 5 januari 2009.

Cultuurmaandag, 5 januari 2009

Rients Gratama op en top in zijn bitterballencabaret

Ga er maar aanstaan. Terwijl de jongere generatie op de televisie de ene flitsende oudejaarsconference na de andere houdt, staat Rients Gratama als de vereenzelviging van ‘vader tijd’ op het podium in zijn eigen taal een Nieuwjaarsbitterballencabaretvoorstelling (dubbele woordwaarde) te spelen. Voor veel minder publiek, voor veel minder geld en vooral voor veel minder pretentie dan al die jonge gasten. Maar je moet na al die conferences van de afgelopen dagen domweg concluderen dat Gratama op zijn manier nog best mee kan. Sterker nog: hij is samen met Youp en Freek een verademing met hun op de inhoud geleunde performances. Ik verwonder me nog steeds over het feit dat Omrop Fryslân deze man geen podium biedt rond oud en nieuw.

Cultuurmaandag, 5 januari 2009

Ilanois maakt cd met producer van U2 en No Doubt

Leeuwarden - De Friese band Ilanois werkt op dit moment in een studio in Londen aan zijn nieuwe album met de bekende Engelse producer Simon Gogerly. Dat heeft de band gisteren laten weten. Gogerly werkte eerder samen met grote namen als U2, No Doubt, New Order, Nelly Furtado, N.E.R.D en Gwen Stafani. Onlangs won de producer nog een Grammy Award voor zijn werk aan het album How To Dismantle An Atomic Bomb van U2.

Economiemaandag, 5 januari 2009

Transport draait minder omzet door stilstand industrie

Leeuwarden - Friese transporteurs draaien minder omzet doordat de industrie al enkele maanden de productie fors heeft teruggeschroeft. Volgens transportorganisatie TLN rekenen de transportbedrijven in de noordelijke provincies op een teruggang van 10 procent in omzet. Doordat er minder wordt gebouwd, wordt er minder bouwmateriaal vervoerd. De trend is al enkele maanden zichtbaar.

Economiemaandag, 5 januari 2009

Boeren leggen wandelpad aan in tuin van Kamerlid

Wergea - Boeren van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) hebben zaterdag als nieuwjaarsstunt een wandelroute van enkele tientallen meters aangelegd in de tuin van Tweede Kamerlid Lutz Jacobi (PvdA) uit Wergea. De stunt van de boeren is een reactie op uitspraken van haar in de Tweede Kamer om boeren te verplichten hun grond open te stellen om wandelpaden aan te laten leggen.

Hoofdartikelmaandag, 5 januari 2009

Recessie, hoezo...

We hebben niet zo veel gemerkt van de economische recessie tijdens oudjaarsnacht. Met z’n allen knalden we weer meer vuurwerk de lucht in. Die hogere besteding past bij het beeld van de kerstdagen; ook toen bleek de knip van veel Nederlanders ruim genoeg om meer uit te geven.

Regiomaandag, 5 januari 2009

Schaatsen in Earnewâld, met dank aan de noordse woelmuis

Earnewâld - De meesten hebben hem nog nooit gezien, de noordse woelmuis. Dat komt niet alleen omdat hij zo zeldzaam is, maar vooral omdat hij zich simpelweg graag schuilhoudt in het lange gras en het moeraswater. Bijvoorbeeld in de Jan Durkspolder bij Earnewâld en Oudega (S.). De Europese Unie, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het waterschap staken de afgelopen twee jaar 1,2 miljoen euro in het verbeteren van de leefomgeving van de wrotműs. En mede dankzij al deze investeringen in het natuurgebied van It Fryske Gea kon afgelopen zaterdag de eerste toertocht van Fryslân worden gehouden op natuurijs.

Regiomaandag, 5 januari 2009

Film over Elfstedentocht nu zelf langs de elf steden

Hindeloopen - Het eeuwfeest van de Vereniging De Friesche Elf Steden is gisteren in Hindeloopen officieus van start gegaan met de premičre van een nieuwe Elfstedenfilm en de presentatie van negen geschilderde biografieën en gedichten van Elfstedencracks. Officieus, omdat de film en expositie een particulier initiatief zijn en niet uit de koker van de vereniging zelf komen. In het Eerste Friese Schaatsmuseum werd gisteren bovendien een expositie over honderd jaar Elfstedentocht geopend.

Regiomaandag, 5 januari 2009

Meer aandacht: betere zwemprestaties

Kollum - Een slordige 1500 mensen uit heel Noordoost-Fryslân en Noordwest-Groningen komen wekelijks naar Zwemcentrum Kollum. Het centrum dat in 2005 is geopend, was afgelopen december twee weken dicht voor een noodzakelijke uitbreiding. Wethouder Koster van Kollumerland opende afgelopen zaterdagmiddag het uitgebreide zwemcentrum aan de Willem Lodewijkstraat.

Regiomaandag, 5 januari 2009

Een boerderij vol speelgoed, voor kinderen én ouderen

Echtenerbrug - Eigenlijk had er in 2001 een paardenbelevingscentrum voor kinderen met een handicap moeten komen aan het Krompad in Echtenerbrug. De politiek in Lemsterland stak daar echter een stokje voor. Nu staat er een speelgoedmuseum annex kinderboerderij.

Geloof & Kerkmaandag, 5 januari 2009

Kerken: plekken waar mensen veranderen

Waarom lopen de kerken leeg en de sportscholen vol? Het lijkt een gekke tegenstelling, maar dat is het volgens Graham Tomlin helemaal niet. Hij merkt dat mensen in de kerk geestelijk uitgedaagd moeten worden om te groeien. Dat is de grootste opdracht voor kerken in deze tijd.

Geloof & Kerkmaandag, 5 januari 2009

‘Beschouw Leeuwarder kerkencrisis als kans’

De Protestantse Gemeente (in wording) van Leeuwarden houdt vanavond een gemeenteavond over de sluiting van drie kerken. De vraag naar welke visie de kerken als geheel hebben voor de stad blijft onderbelicht, vindt drs. Gerben Hoogterp. ,,Een kerkgebouwencrisis kan ons bepalen bij onze opdracht en kans als kerk voor de omgeving.”

Geloof & Kerkmaandag, 5 januari 2009

Hele stad deint een week lang mee op Taizé-ritme

Brussel - Veertigduizend jongeren waren vorige week bijeen in Brussel voor de jaarlijkse Europese jongerenontmoeting van Taizé. Dorine Wijmenga blikt terug.

Sportmaandag, 5 januari 2009

Cambuur helpt Collen uit de brand en vice versa

Leeuwarden - SC Cambuur-Leeuwarden heeft met de komst van Pieter Collen de gewenste ervaring binnen. De 28-jarige Belgische verdediger krijgt de tweede seizoenshelft de kans om zich op amateurbasis in de kijker te spelen, daar de oud-speler van onder meer Feyenoord momenteel clubloos is. Collen staat te popelen om weer wedstrijden te spelen, terwijl ook algemeen directeur Alex Pama in zijn nopjes was met zijn komst. ,,Wij kunnen hem nog geen contract aanbieden, dus is dit de ideale oplossing.”

Sportmaandag, 5 januari 2009

Cambuur nog niet klaar, ruil Mboua is in de maak

Leeuwarden - SC Cambuur-Leeuwarden zit niet stil tijdens deze transferperiode. De eerstedivisionist is na de komst van Pieter Collen en Tjaronn Chery nog niet uitgewinkeld. Zo heeft Cambuur Marc Mboua dit weekeinde op huurbasis aangeboden aan Vitesse. Mochten de Arnhemmers met een tijdelijke overgang instemmen, dan bewandelt Gerano Snijders de omgekeerde weg. Verder blijft de interesse voor Patrick Gerritsen (FC Twente) en zouden Koen Brack en Rachid El Khalifi weleens kunnen vertrekken.

Sportmaandag, 5 januari 2009

Afscheid van een traditie

Nieuwjaarsdag. Voor een beetje sportliefhebber is die dag synoniem met het schansspringen in Garmisch-Partenkirchen. En dat is dan weer synoniem met Evert ten Napel. Heerlijk. Traditie op zijn best. Maar waar was Evert op 1 januari? Was hij soms ziek? Zat hij thuis met zijn been in het gips? Of kon hij het eenvoudigweg niet meer opbrengen? Was hij uitgeblust? Nee, niks van dit alles. Uitgerangeerd, dat was hij. Dat is hij. Op een zijspoor gezet. Door zijn baas.

Sportmaandag, 5 januari 2009

Groothuis klasse apart bij NK sprint

Groningen - Stefan Groothuis heeft dit weekeinde met overmacht de nationale sprinttitel veroverd. De 27-jarige schaatser won drie van de vier afstanden. ,,Ja, mijn voorsprong is wel heel erg groot”, constateerde hij. Sjoerd de Vries (Uitwellingerga) kon tevreden zijn met zijn zevende plek.

Sportmaandag, 5 januari 2009

Margot Boer nieuwe sprintkoningin

Groningen - Margot Boer is gisteren in Groningen voor het eerst in haar carričre Nederlands sprintkampioene geworden. De schaatsster van DSB bleef Natasja Bruintjes en Laurine van Riessen voor. Met in totaal acht Friezinnen aan de start leek het NK bij de dames bijna wel een Fries kampioenschap.

Sportmaandag, 5 januari 2009

Grou is hofleverancier schaatskampioen van morgen

Grou - Zes jaar geleden was Sven Kramer kampioen bij de junioren en Wieteke Cramer was de snelste bij de meisjes. IJsclub Foar it jonge folkje is er trots op dat deze jonge Friezen in Grou de basis legden voor succes, tijdens de tot zaterdag laatste Friese langebaankampioenschappen op natuurijs voor junioren. Grou is zo al bijna honderd jaar hofleverancier van schaatskampioenen van morgen, maakt ijsclubvoorzitter Johannes de Vries duidelijk. De felicitaties waren zaterdag voor Reina Anema (Gorredijk) en Joey Novak uit Terherne als de nieuwe kampioenen van Fryslân.

Sportmaandag, 5 januari 2009

Flyers snoept Nijmegen voor het eerst een puntje af

Heerenveen - De ijshockeyers van Hajé Flyers snoepten zaterdagavond in de eigen ijshal een punt af van Dar Devils Nijmegen. Dat was na vier eerdere nederlagen dit seizoen een opsteker, maar eigenlijk had de thuisclub meer verdiend. 80 procent van de wedstrijd was de ploeg van coach Chris Eimers de bovenliggende partij, maar moest zich via penaltyshots (2-3) uiteindelijk gewonnen geven. Gisteravond was Eaters in Geleen met dezelfde cijfers te sterk, waardoor Flyers naar de vijfde plaats zakte.

Sportmaandag, 5 januari 2009

Fabriek overtreft zichzelf in marathon

Assen - Shane Dobbin heeft zaterdag in Assen de tiende schaatsmarathon van de Essent-competitie gewonnen. Het was de eerste keer dat een Nieuw-Zeelander won. Durk Fabriek uit Gorredijk werd tweede en voor de 23-jarige Fries was het de eerste keer dat hij op het erepodium stond.

Sportmaandag, 5 januari 2009

Valse start nieuw seizoen op drafbaan van Wolvega

Wolvega - Met acht minimaal bezette koersen had het nieuwe seizoen van de drafbaan in Wolvega zaterdag een valse start. Slechts een handjevol paarden werd aangegeven. Voor de trainers die wel in actie kwamen lag het prijzengeld min of meer voor het oprapen. Maar één combinatie die foutloos bleef verliet deze dag de baan zonder iets te hebben verdiend.

Sportmaandag, 5 januari 2009

Spierpijn, maar wel het beste zaalvoetbalteam

Franeker - De winterstop wordt door een voetballer vaak als ideale gelegenheid beschouwd om even de broodnodige rust te pakken. Voor de meeste jeugdige spelers is het echter aftellen tot het begin van de tweede seizoenshelft. Zij konden zaterdag stoom afblazen in Franeker, waar de finales van het KNVB-zaalvoetbalkampioenschap van District Noord werden gehouden. En ook de 39e editie had de nodige verrassingen in petto.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties