Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van maandag, 5 december 2011.

Cultuurmaandag, 5 december 2011

Klezmerband Di Gojim komt met dvd ‘Roots’

Leeuwarden | Klezmerband Di Gojim heeft een dvd van de muziektheatervoorstelling Roots. De dvd is live opgenomen in het Oranjebierhuis en wordt aangevuld met interviews en beelden. De uitgave volgt het verhaal van Roots uit seizoen 2009-2010. Daarin rijgen de zes muzikanten verhalen van het oude Leeuwarden, de Joodse gemeenschap en de verrassende connecties met Oost-Europa aan elkaar. De dvd wordt zondag gepresenteerd in Historisch Centrum Leeuwarden.

Economiemaandag, 5 december 2011

PvdA wil einde aan intensieve veehouderij

Den Haag | Veehouders moeten voldoen aan strengere eisen voor dierenwelzijn, volksgezondheid, milieu en grondgebondenheid. Via een driesterrensysteem moet het zichtbaar zijn wie zich daar goed aan houdt. Die boeren moeten ook een betere prijs krijgen in de supermarkt. Daarvoor pleit de Partij van de Arbeid.

Economiemaandag, 5 december 2011

Maker van fietsbuggy’s wordt overgenomen

Oosterwolde | Kid Car uit Oosterwolde, producent van wandel- en fietsbuggy’s, maakt een doorstart. Het failliete bedrijf wordt overgenomen door UCIC in Zuidlaren en Veldink in Nieuw-Buinen. Dat maakte curator Peter de Wilde bekend. Het bedrijf kwam in problemen door het missen van een grote Britse order. Begin 2011 kreeg Kid Car nog een lening van een ton uit het Fryslân Development Fonds. Daarmee wilde het de Duitse markt betreden. Er werkten drie mensen bij Kid Car.

Hoofdartikelmaandag, 5 december 2011

Kritische solidariteit met FNV moet blijven

De crisis in de FNV lijkt voorbij: de hoofdrolspelers in het conflict stappen op en er komt een nieuwe structuur. Maar schijnt bedriegt; de uitweg van een nieuwe organisatie is nog lang niet gelopen.

Regiomaandag, 5 december 2011

Van volwassen Friezen is bijna helft te zwaar

Leeuwarden | GGD Fryslân vindt het alarmerend dat 230.000 Friezen van negentien jaar en ouder kampen met een overgewicht. Hoewel het aantal te zware inwoners de afgelopen vijf jaar niet is toegenomen, blijft het een kwalijke zaak dat bijna de helft van de volwassen te zwaar is.

Regiomaandag, 5 december 2011

Gedeputeerde: alleen gekeken naar verwachting

Leeuwarden | Gedeputeerde Staten hebben alleen gekeken of het Friese Stoomtreinproject een positieve exploitatieverwachting had. Naar de manier waarop de stichting tot die verwachting kwam, of naar achterliggende stukken over de berekening, is niet gekeken. Dat zei een woordvoerder van gedeputeerde Jannewietske de Vries vanochtend desgevraagd.

Regiomaandag, 5 december 2011

Leraren zinnen op staking

Leeuwarden | Leraren in het voortgezet onderwijs komen in actie tegen de wetswijziging van onderwijsminister Marja van Bijsterveldt om het aantal lesuren uit te breiden van jaarlijks duizend naar 1040. De kleine onderwijsbond Leraren In Actie (LIA) roept leraren op om de eerste drie dagen na de kerstvakantie het werk neer te leggen.

Regiomaandag, 5 december 2011

Einde aan hegemonie Friese brassbands

Groningen | Dertig jaar lang gingen de meeste brassbandtitels naar Fryslân. Daaraan kwam afgelopen weekeinde in het Groninger Martiniplaza verandering, op de 31e editie van de Nederlandse Brassband Kampioenschappen (NBK). Alleen Excelsior Ferwert wist de Friese eer hoog te houden tijdens deze belangrijkste muziekwedstrijd voor koperblazers.

Regiomaandag, 5 december 2011

Koffiekan herinnert aan ramp met de Willem III

Sneek | Een tinnen koffiekan die nu te zien is in het Fries Scheepvaart Museum in Sneek blijkt te maken te hebben met een drama dat in 1877 plaatsvond op de Fluessen. Het museum kreeg de kan onlangs in bruikleen van de nazaten van herbergier Fimme Zalmstra op Galamadammen. Die kreeg de kan als dank voor zijn aandeel in de opvang van de 29 geredden van stoomboot Willem III die in 1877 verging. De ramp had destijds een enorme impact op de omgeving. Kranten stonden er bol van.

Geloof & Kerkmaandag, 5 december 2011

Bisdom naar Jongerendagen Brazilië

Leeuwarden | Het Bisdom Groningen-Leeuwarden reist in 2013 met jongeren af naar de Wereldjongerendagen in Brazilië. Pastoor Marco Conijn doet nu al een oproep, omdat het een dure reis gaat worden, minstens 1100 euro. Hij oppert op de website van het Jongeren Pastoraat van het samenwerkingsverband Eén in Vieren, om samen acties te gaan houden om de reis zo deels te bekostigen. Ook komt er een spaarsysteem. Jongeren kunnen elke maand een bedrag inleggen. Als blijkt dat iemand toch niet mee kan, krijgt hij zijn geld natuurlijk terug, schrijft Conijn.

Geloof & Kerkmaandag, 5 december 2011

65.000 WaaromKerst-cd’s verkocht

Doorn | Er zijn al meer dan 65.000 exemplaren verkocht van de WaaromKerst-cd. De cd hoort bij een cursus die ingaat op de belangrijkste vragen rond Kerst. Wat gebeurde er met de eerste Kerst? Wie zijn engelen eigenlijk? Deze en andere vragen komen aan de orde in de online cursus Waarom kerst? De cursus is een initiatief van Agapč Media, de Evangelische Omroep en Alpha-cursus Nederland..De WaaromKerst-cd is van gospelzanger Kees Kraayenoord. Kerken gebruiken deze cd om mensen in hun omgeving uit te nodigen voor de kerstdiensten. Info: www.waaromkerst.nl

Geloof & Kerkmaandag, 5 december 2011

Noord-Korea krijgt bijbels via ballon

Pyongyang/Washington | International Christian Concern (ICC) in Washington is op een bijzondere wijze bijbels aan het verspreiden in Noord-Korea. Meer dan tienduizend bijbels zijn met luchtballonnen over de grens gesmokkeld.

Geloof & Kerkmaandag, 5 december 2011

Op zoek naar de kern van alle dingen

Abdijen zijn oorden van spirituele en intellectuele creativiteit, tot op de dag van vandaag. Recent verschenen twee opmerkelijke, zeer verschillende boeken met wortels in het abdijleven.

Sportmaandag, 5 december 2011

Harkemase Boys sluit hoofdstuk af met punt

Robert Herder, de nieuwe interimtrainer van Harkemase Boys, werd zaterdag op sportpark De Bosk verwelkomt met een 2-2 gelijkspel tegen Capelle. Een hoopgevend gebaar in het laatste thuisduel van 2011.

Sportmaandag, 5 december 2011

Van meisjes op een fietsje naar nationale kampioenes

Ooit crosten Melissa Steenhof en Wendy Oosterwoud samen op hun kleine fietsjes door de straten van Ureterp. Nu, jaren later, doen ze als zestienjarige nationale wielrenkampioenes mee aan de nationale veldrit in hun geboortedorp. Ze wonen beiden op nog geen 200 meter van het baggerparcours van de veldrit. ,,Een wintertraining in je eigen dorp is sowieso mooi om mee te pakken. Zo hou je je hartslag en adrenaline op peil. Maar de wegwedstrijden liggen me beter”, vertelt Steenhof met gevoel voor understatement: ze werd afgelopen seizoen nationaal wielerkampioen in de klasse Nieuweling-meisjes.

Sportmaandag, 5 december 2011

Hoopgevende nederlaag voor VC Sneek bij Alterno

Apeldoorn | De volleybalsters van VC Sneek hebben zaterdag de uitwedstrijd bij Kindercentrum Alterno met 3-1 (25-16, 20-25, 25-23, 25-14) verloren. Maar het was in Apeldoorn een hoopgevend verlies vond trainercoach Petra Groenland. ,,We hebben ondanks de nederlaag wel goed gespeeld, want Alterno is een club die dit seizoen in de top drie gaat eindigen. We kwamen in de tweede en derde set heel dichtbij.”

Sportmaandag, 5 december 2011

Aris vindt aansluiting na moeizame winst

Leeuwarden | Lasaulec Aris heeft zaterdagavond een zwaarbevochten zege geboekt op Weert (83-77). Groots was het spel van de Leeuwarder basketballers dan wel niet, maar de aansluiting met de zwaargewichten in de eredivisie werd weer gevonden. Naar onderen kijken hoeft in elk geval niet, want het gat met hekkensluiters Weert en Rotterdam is nu al schier onoverbrugbaar geworden.

Sportmaandag, 5 december 2011

Onderscheppingen en rushes: net Lucio

Heerenveen | Terwijl Jeffrey Gouweleeuw gistermiddag door het samengedromde journaille werd aangeklampt in de catacomben van het Abe Lenstrastadion, aanschouwde Michel Breuert alle aandacht voor zijn kompaan met een glimlach op het gezicht. De woorden van de langst diende speler van sc Heerenveen waren even complimenteus als raak. ,,Heerenveen is in elk geval niet zíjn eindstation. Tenminste, dat hoop ik voor hem. Anders is er iets fout gegaan.”

Sportmaandag, 5 december 2011

‘Heerlijk avondje, dank u SinterklaAZ’

Het Friesch Dagblad struinde de digitale snelweg af, op zoek naar uw mening op de voetbalfora over het duel tussen sc Heerenveen en AZ (5-1).

Sportmaandag, 5 december 2011

Oude tijden herleven in het Friese Haagje

Heerenveen | De ongeslagen serie van Heerenveen schoot gistermiddag naar recordhoogte en werd omlijst met een gouden randje. In een kolkend Abe Lenstrastadion liep Heerenveen koploper AZ onder de voet.

Sportmaandag, 5 december 2011

‘Duitsland is sterker, Portugal een schopploeg. Maar wij gaan door’

Nederland werd bij de loting voor het komende EK in de zogenaamde ‘poule des doods’ ingedeeld. Tijdens de loting in Kiev werd Oranje gekoppeld aan Duitsland, Portugal en Denemarken. Daarmee is poule B verreweg de sterkste van de vier. Overleven ‘wij’ daarom die poulefase wel?

Sportmaandag, 5 december 2011

Voor Sint, van mij


Sportmaandag, 5 december 2011

Sportquiz: Welke klassieker won Sven Kramer in 2008?

Sven Kramer is weer helemaal terug op het ijs. Nadat de Friese schaatser vorig seizoen vanwege een blessure aan zich voorbij moest laten gaan, bewees hij vorig weekeinde bij de wereldbekerwedstrijden in Astana weer op de weg terug te zijn. Kramer schreef de 5000 meter op zijn naam door provinciegenoot en marathonschaatser Jorrit Bergsma in een onderling duel te verslaan.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties