Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 5 december 2013.

Cultuurdonderdag, 5 december 2013

Dan Brown signeert toch in Leeuwarden

Leeuwarden | De Amerikaanse thrillerschrijver Dan Brown gaat in januari toch boeken signeren bij Van der Velde in Leeuwarden. In oktober werd al bekend dat de schrijver de boekhandel op 11 januari zal bezoeken ter promotie van de Friese vertaling van zijn boek Inferno, maar toen zei directeur Ad Peek nog heel stellig dat het bezoek geen signeersessie zou bevatten, omdat Brown daar niet van houdt.

Economiedonderdag, 5 december 2013

Opvang Speelwerk maakt doorstart

Leeuwarden | De Speelwerk Groep is failliet verklaard maar meteen grotendeels overgenomen door Doomijn in Zwolle. Dat werd gisteren bekendgemaakt door de organisaties en de curator. Het grootste deel van de Friese locaties en banen blijft behouden. Speelwerk zit in Drenthe, Overijssel, (Zuid-Oost-)Fryslân en Groningen. Van de 57 locaties voor kinder- en buitenschoolse opvang blijven 33 open. In Fryslân sluiten in ieder geval twee locaties in Lemmer en de Heerenveense vestiging. Peuterspeelzalen, waaronder twaalf Friese, zijn nagenoeg allemaal overgenomen. Van het personeelsbestand van 480 à 490 mensen, kunnen tussen de 250 en 290 werknemers mee over. Grootste klap valt op het hoofdkantoor in Meppel.

Economiedonderdag, 5 december 2013

Inkrimpen Achmea ook klap voor Leeuwarden

Leeuwarden | Ruim een op de vijf banen verdwijnt bij verzekeringsgigant Achmea. Die reorganisatie zal ook de 1500 arbeidsplaatsen in het zakencentrum van Leeuwarden stevig treffen. Een paar honderd banen staan op de tocht.

Hoofdartikeldonderdag, 5 december 2013

Staat en vrijheid: nieuwe betekenissen

Het is een interessant gedachtespel: plaats iemand die in 1950 zestig jaar was in het Nederland van nu. De schok die de zestiger van toen zou meemaken, is erg groot. Huizen, kerken en andere gebouwen en sommige wegen zouden hem een vertrouwd gevoel geven. Maar de meeste dingen die hij op straat, in huizen en in winkels zou zien, zouden hem een onbehaaglijk gevoel van onbekendheid, vervreemding en wellicht een angstig gevoel geven.

Regiodonderdag, 5 december 2013

Wetterskip baalt van duurdere verkiezingen

Leeuwarden | De nieuwe waterschapsverkiezingen in 2015 - waarbij de kiezer naar het stembureau gaat - pakken duurder uit voor de waterschappen dan de verkiezingen oude stijl, waarbij het waterschapsbestuur via stembrieven werd gekozen. Wetterskip Fryslân raamt de kosten op 1,45 miljoen euro. Dat is ongeveer vier ton meer dan wat de schriftelijke verkiezingen in 2008 kostten.

Regiodonderdag, 5 december 2013

Mysterie torenuurwerk Iens opgelost

Wommels | Het mysterie van het uurwerk uit de kerktoren van Iens is opgelost. Eerder dit jaar werd een uurwerk gevonden in een depot van Stichting Alde Fryske Tsjerken, zonder dat bekend was waar het precies vandaan kwam. Uiteindelijk kwam men erachter dat het in 1989 uit de kerktoren van Iens was verwijderd en dat de gemeente Littenseradiel de rechtmatige eigenaar is.

Regiodonderdag, 5 december 2013

Hoop gevestigd op een Fries ganzenakkoord

Leeuwarden | Nu het landelijke ganzenakkoord van de zogeheten G7 is mislukt, is de hoop gevestigd op het maken van een soortgelijk Fries akkoord. Ook in andere provincies zoeken landbouw- en natuurorganisaties, jagers en grondeigenaren elkaar op om op kleinere schaal afspraken te maken over de aanpak van de ganzenoverlast.

Regiodonderdag, 5 december 2013

Fryslân bereidt zich voor op zware storm

Harlingen | In Fryslân steekt vandaag in de loop van de dag een westerstorm op, die ’s middags in het waddengebied aanzwelt tot een zware tot zeer zware storm. Volgens het KNMI zijn windstoten van 100 tot 130 kilometer per uur mogelijk. Voor Fryslân is code oranje afgegeven.

Geloof & Kerkdonderdag, 5 december 2013

Stilstaan bij vervolging van christenen

Dinsdag had ik in de namiddag een ontmoeting met kardinaal Peter Turkson die verantwoordelijk is voor Justitia et Pax, de katholieke mensenrechtenorganisatie. De kardinaal uitte zijn dank voor de vele activiteiten van Justitia et Pax in Nederland. Hij weet dat gelukkig bij veel Nederlanders mensenrechten hoog in het vaandel staan. De kardinaal toonde wel zijn zorgen over het beperkende beleid van onze regering als het gaat om de opname van vluchtelingen.

Sportdonderdag, 5 december 2013

Steun in de rug van Jokelyn Tienstra

Papendal | De Hersenstichting prijkt tijdens het komende WK handbal in Servië op de shirts van het Nederlands vrouwenteam. Voormalig international Jokelyn Tienstra, oorspronkelijk afkomstig uit St. Annaparochie, is de connectie met de Hersenstichting. Tienstra, die meegaat met de selectie naar Servië als keeperstrainer, heeft een kwaadaardige hersentumor. Ze overleefde in juli 2008 ternauwernood een auto-ongeluk toen ze een epileptische aanval kreeg achter het stuur. Artsen constateerden dat een tumor van vier bij vier centimeter de boosdoener was. In 2009 werd ze geopereerd.,,De tumor schiet telkens weer wortel en groeit dan weer aan. Ik ben deze zomer opnieuw bestraald”, zo vertelde Tienstra gisteren bij de teampresentatie op Papendal. ,,Het NHV heeft mij altijd gesteund en met de Hersenstichting heb ik al jaren goede contacten. Het is echt mijn stichting. Ik weet niet hoeveel jaren ik nog heb, maar ik leef intensief en kan gelukkig alles doen wat ik wil.”

Sportdonderdag, 5 december 2013

Visser en Zwart in selectie van de Tulips

Gorredijk | Marjon Visser en André Zwart van korfbalvereniging LDODK uit Gorredijk zijn door de bondscoaches Jan Sjouke van den Bos en Wim Scholtmeijer opgenomen in de selectie van de Tulips voor de Korfbal Challenge, die van 27 tot en met 30 december in  Rotterdam wordt gehouden. De Tulips vertolken op het eindejaarstoernooi de rol van het Nederlands team, minus de spelers die bij hun eigen club spelen tijdens de Korfbal Challenge. Dat zijn Blauw Wit Amsterdam, PKC en Fortuna.

Sportdonderdag, 5 december 2013

Geen Groningse fans bij volgend duel Cambuur

Leeuwarden | Als SC Cambuur en ook FC Groningen volgend seizoen nog in de eredivisie uitkomen of elkander dit seizoen in Leeuwarden nog in de strijd om de KNVB beker treffen, dan zal FC Groningen het zonder supporters moeten stellen. Groningen wordt daarmee gestraft voor de wanordelijkheden rondom de competitiewedstrijd op zaterdag 17 augustus in Leeuwarden, die SC Cambuur met 4-1 won.  Cambuur kreeg een boete van 5000 euro, waarvan 2500 euro voorwaardelijk.Volgens de aanklager provoceerde de Groningse aanhang de supporters van Cambuur, probeerden ze uit het bezoekersvak te breken en vernielden ze een hekwerk in dat vak. Op de website van FC Groningen valt te lezen dat de club de straf met frisse tegenzin accepteert. Andermaal beroep aantekenen heeft in de ogen van Groningen geen zin, aangezien alle argumenten die zijn aangedragen door de tuchtcommissie als niet voldoende zijn beschouwd.

Sportdonderdag, 5 december 2013

Zeinstra overtuigt en krijgt een profcontract

Leeuwarden | Doelman Harm Zeinstra heeft bij SC Cambuur een contract tot aan het einde van het seizoen ondertekend. De verbintenis wordt automatisch verlengd tot medio 2015 als Cambuur zich weet te handhaven in de eredivisie. De 24-jarige Zeinstra kwam afgelopen zomer op amateurbasis over van FC Emmen, waarvoor hij vier seizoenen keepte. In het thuisduel met NEC op 23 november (2-1) maakte de geboren Leeuwarder zijn debuut voor Cambuur in de eredivisie.

Sportdonderdag, 5 december 2013

Blessure van Robben lijkt mee te vallen

Augsburg | De blessure die Arjen Robben gisteravond opliep in het met 0-2 gewonnen bekerduel van Bayern München tegen FC Augsburg lijkt mee te vallen. Volgens de eerste berichten heeft de vleugelspeler een vleeswond op zijn knie. Er zou geen sprake zijn van inwendig letsel. Robben, die al na vier minuten de openingstreffer had gemaakt, ging na een kwartier spelen op randje buitenspel op het doel van Augsburg af, maar werd hardhandig gestuit door doelman Marwin Hitz.

Sportdonderdag, 5 december 2013

Jansen tijdelijke nieuwe hoofd jeugdopleiding

Heerenveen | Johnny Jansen is tot het eind van dit seizoen hoofd jeugdopleiding van sc Heerenveen. De trainer van de A-junioren volgt Jan de Jonge op, die afgelopen zomer een contact tekende als hoofdtrainer van Heracles Almelo. Jansen, die na het ontslag van Trond Sollied in augustus 2009 korte tijd assistent bij het eerste was, combineert zijn functie met zijn trainerschap van Heerenveen A1. Als de samenwerking goed verloopt, wordt de tijdelijke aanstelling omgezet in een vaste functie.

Sportdonderdag, 5 december 2013

Jansen tijdelijke nieuwe hoofd jeugdopleiding

Heerenveen | Johnny Jansen is tot het eind van dit seizoen hoofd jeugdopleiding van sc Heerenveen. De trainer van de A-junioren volgt Jan de Jonge op, die afgelopen zomer een contact tekende als hoofdtrainer van Heracles Almelo. Jansen, die na het ontslag van Trond Sollied in augustus 2009 korte tijd assistent bij het eerste was, combineert zijn functie met zijn trainerschap van Heerenveen A1. Als de samenwerking goed verloopt, wordt de tijdelijke aanstelling omgezet in een vaste functie.

Sportdonderdag, 5 december 2013

Otigba: liever de nul achterin, dan zelf scoren

Den Haag |  Kenny Otigba kroonde zich gisteravond in de extra tijd tot de man of the match aan de kant van sc Heerenveen. Meer dan een punt leverde het niet op en daarom was de centrale verdediger ook niet zo te spreken over de wedstrijd tegen ADO Den Haag. ,,Ik zou blijer zijn geweest als we hadden gewonnen”, bekende Otigba, die niet gelukkig was bij de tegentreffer van Mike van Duinen. ,,Ik moest instappen, waardoor de spits vrij kwam.” Maar met een fraaie halve omhaal maakte hij zijn ‘fout’ weer goed. Het was de vierde seizoenstreffer van de Hongaarse verdediger. Even ter vergelijking: daarmee is Otigba trefzekerder dan de spitsen van PSV. Die wijsheid leverde slechts een flauwe glimlach op het gezicht van de speler op. ,,Ik kijk het liefst naar mezelf en het verdedigen. En ik kijk niet naar de topscorerslijst. Ik heb liever geen tegengoals, dan dat ik zelf scoor.” Lees vandaag alles over de wedstrijd ADO Den Haag - sc Heerenveen (1-1) in de papieren versie van het Friesch Dagblad

Sportdonderdag, 5 december 2013

Heerenveen houdt traditie in stand en wint niet in Hofstad

Den Haag |  Heerenveen slaagde er gisteravond niet in de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag tot een goed einde te brengen. Uiteindelijk kwam de ploeg van trainer Marco van Basten goed weg met een gelijkspel. Verdediger Kenny Otigba tekende in de extra tijd voor de luid bejubelde Friese gelijkmaker en daarmee werd het zwakke optreden in de Hofstad gemaskeerd. De laatste Friese zege dateert van al weer vijf jaar geleden. In de vier daaropvolgende duels leed Heerenveen drie keer een nederlaag en speelde eenmaal gelijk. Gisteravond zat er ook niet meer in voor de ploeg van Van Basten. ,,We hadden hier graag willen winnen tegen een gehavend ADO. Maar we waren niet goed genoeg”, was de duidelijke uitleg van de oefenmeester. Lees vandaag alles over de wedstrijd ADO Den Haag - sc Heerenveen (1-1) in de papieren versie van het Friesch Dagblad


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties