Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 5 maart 2004.

Bijschriftvrijdag, 5 maart 2004

38 jaar lang ziek

Betesda: dat betekent: ‘Huis van barmhartigheid’.

Dossiervrijdag, 5 maart 2004

Holderkeet in vlammen

Een wat recentere foto, dit keer in deze rubriek. Niet uit de jaren vijftig, maar uit de jaren zestig. De foto is gemaakt op 27 maart 1968 en stond een dag later in het Friesch Dagblad . Sjoerd Andringa heeft de plaat gemaakt.

Economievrijdag, 5 maart 2004

Forse winstdaling voor Friesland Coberco

Meppel - Het zuivelconcern Friesland Coberco Dairy Foods (FCDF) is in moeilijke omstandigheden terechtgekomen. Door de prijzenslag in de Nederlandse supermarkten, wisselkoerseffecten, lagere melkprijzen, verliesgevende kaasactiviteiten, en een voorziening in de pensioenlasten heeft het concern over het jaar 2003 de nettowinst met 33 procent zien dalen tot 56 miljoen euro. Ook voor het lopende jaar is het bedrijf pessimistisch.

Economievrijdag, 5 maart 2004

UPC: Tientallen banen verdwijnen uit Leeuwarden

Leeuwarden - Bij UPC in Leeuwarden verdwijnen enkele tientallen banen. Drie afdelingen verdwijnen uit Leeuwarden, een regionale afdeling krijgt een landelijke functie. Dat staat in een reorganisatieplan van het bedrijf. De bonden willen nog niet reageren op het plan.

Economievrijdag, 5 maart 2004

Kaalslag biologische varkenssector zet door

Leeuwarden – Er dreigt een verdere kaalslag in de biologische varkenshouderij. Van de zestig boeren die nu nog biologisch boeren, blijven er ongeveer 45 over. Biologische slagerij De Groene Weg heeft de prijzen voor de boeren aanzienlijk verlaagd. Veel boeren zullen deze verslechtering niet overleven. In Fryslân is al geen biologische boer meer actief.

Hoofdartikelvrijdag, 5 maart 2004

Naar een andere samenleving…

Het aanzicht van Nederland is sterk aan het veranderen. Dat begint zo langzamerhand tot steeds meer mensen door te dringen. Vooral wanneer je in een stad woont met medestadgenoten die afkomstig zijn uit zeventig verschillende landen.

Regiovrijdag, 5 maart 2004

Klaverblad eindelijk afgerond

Drachten – Het klaverblad op de kruising van de A7 met de Wâldwei (N31) bij Ureterpvallaat in Drachten wordt eindelijk afgerond. Rijkswaterstaat heeft een arbitragezaak gewonnen over de gunning en kan beginnen met de aanleg van het laatste, vierde kwadrant. Het klaverblad had volgens de officiële planning al in 1999 moeten worden afgerond.

Regiovrijdag, 5 maart 2004

IJsselmeervissers: saneren

Stavoren/Urk – Bijna de helft van alle IJsselmeervissers is bereid mee te werken aan een vrijwillige gehele of gedeeltelijke sanering. Veel vissers zien weinig tot geen toekomst meer vanwege teruglopende vangsten.

Regiovrijdag, 5 maart 2004

‘Pensioen? Slechte uitvinding!’

Harlingen - ,,Zijn er mensen die blij zijn dat ze met pensioen moeten als ze 65 zijn? Nou, dan hadden die zeker geen plezier in hun werk.” Nel de Koster uit Harlingen is tachtig jaar en nog altijd drie dagen in de week caissičre bij de Kringloopwinkel. Dat er ook mensen zijn die met plezier werken, maar daarna ook blijmoedig met pensioen gaan om ‘van de vrijheid te genieten’, gaat er bij haar niet in. ,,Die verplichte pensioenleeftijd is maar een slechte uitvinding. Mensen moeten zelf kunnen bepalen wanneer ze stoppen met werken. Dat mag best tot hun zeventigste of tachtigste duren. Ik zou doodongelukkig zijn als ik nu geen baantje meer had.”

Regiovrijdag, 5 maart 2004

Plattelandsvrienden is boerenclub’

Leeuwarden - De Fryske Plattelands Alliantie (FPA), een samenwerkingsverband van onder andere vogelwachters en sportvissers, is boos op de stichting Vrienden van het Platteland. De landelijke opererende stichting pretendeert spreekbuis te zijn voor alle gebruikers van het platteland in Nederland, maar blijkt in de praktijk slechts een verlengstuk van de boerenorganisatie (N)LTO, vindt de FPA.

Geloof & Kerkvrijdag, 5 maart 2004

Bouwen aan de toekomst

Leeuwarden – De eerste vrijdag in maart. Het is traditie-getrouw dé dag van de ‘Wereldgebedsdag’. Vandaag komen op ongeveer 750 plaatsen weer mensen samen voor een dag van gebed. Voor Nederland heeft de bededag een speciaal tintje. Het is namelijk de 75ste keer dat de Wereldgebedsdag in ons land wordt gehouden.

Geloof & Kerkvrijdag, 5 maart 2004

Geen ‘associatie’ voor bezwaarden met PKN

Leeuwarden – Het hervormd moderamen stelt dat het onmogelijk is dat hervormde bezwaarden, die overwegen te breken met de Nederlandse Hervormde Kerk (NHK), via een associatie-overeenkomst álsnog een band kunnen aangaan met de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Sportvrijdag, 5 maart 2004

Fledderus laat Cambuur schieten en baalt in Velsen

Leeuwarden – Hij kon er naar toe, stond op het punt dat daadwerkelijk te doen, maar belandde uiteindelijk in Velsen. En dus niet in Leeuwarden, waar hij de rest van dit seizoen de kleuren van Cambuur had kunnen verdedigen. SC Heerenveen-talent Mark Jan Fledderus verkoos deze winter een periode tot het einde van dit seizoen bij Stormvogels/Telstar boven eenzelfde periode bij Cambuur Leeuwarden. Vrijdag speelt hij alsnog in het Cambuurstadion, nu als tegenstander van de Leeuwarders.

Sportvrijdag, 5 maart 2004

Machteloos aan de rand van het zwembad

Leeuwarden - Zwemmen is de makkelijkste sport op aarde. Je zwemt een baantje heen, een baantje terug en wie het snelst is heeft gewonnen. De kern is eenvoudig en heel mooi, vindt zwemcoach Ronald Veenstra. ,,De weg er naar toe is ingewikkeld en kost erg veel tijd.”

Weervrijdag, 5 maart 2004

Koud

Vanavond en vannacht blijft het droog met enkele opklaringen. Het gaat opnieuw vriezen. De minimum temperatuur komt te liggen rond -2 graden, bij een zwakke oostenwind. Morgen is het koud met maxima rond 4 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties