Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 5 maart 2010.

Cultuurvrijdag, 5 maart 2010

Rijnsdorpprijs uitgereikt aan Jaap Zijlstra

Amsterdam - Dichter en emeritus-predikant Jaap Zijlstra (1933) heeft gisteren in Amsterdam de Dr. Cornelis Rijnsdorp Prijs voor literatuur in ontvangst genomen. Hij kreeg de prijs uit handen van schrijver en biograaf Wim Hazeu, voorzitter van de jury.

Cultuurvrijdag, 5 maart 2010

Brug tussen klassiek en dance

Armin van Buuren is de nummer 1 dj van de wereld. Althans, volgens het toonaangevende Britse DJ magazine. Zijn radioshow A state of trance heeft naar eigen zeggen dertig miljoen luisteraars en zou daarmee de best beluisterde radioshow ter wereld zijn. In zijn prijzenkast prijken onder meer een Edison, de Nederlandse popprijs en sinds deze week de Gouden Harp. Van Buuren maakt trancemuziek, een dancestijl die zich onderscheidt door veel herhalingen en gelaagde muziek. Er wordt veel gebruikt gemaakt van klassieke componenten en dan met name strijkers. Dat Van Buuren liefhebber is van klassiek werd al duidelijk toen hij samen met pianist Jan Vayne een cd met klassieke stukken bewerkte onder de naam Classical Trancelations.

Economievrijdag, 5 maart 2010

Boeren nog niet toe aan eigen duurzame regels

Den Haag - Veehouders blijken onderling sterk verschillende opvattingen te hebben over dierenwelzijn en duurzaamheid. Dit maakt het niet waarschijnlijk dat de sector ten aanzien van duurzaamheid zelf met een beroepscode komt. Dit blijkt uit een onderzoek dat het Landbouw-Economisch Instituut LEI.

Economievrijdag, 5 maart 2010

Brabantse boeren willen zelf ook geen megastallen

Tilburg - De leden van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) zijn tegen megastallen. Een meerderheid kiest voor zogenoemde ‘eigenschaligheid‘ als maat voor hun bedrijf. Dat is de omvang van het bedrijf die past bij bij het vakmanschap van de ondernemer, de eisen van de samenleving en kansen op de afzetmarkt.

Economievrijdag, 5 maart 2010

Directeuren kopen Van der Meulen Speelgoed

Sneek - Speelgoedgroothandel Van der Meulen in Sneek is overgenomen door de huidige directie van het bedrijf. René Bakker en Erik Zandberg. De aandelen zijn overgenomen van Wijger van der Meulen. Hiermee komt een einde aan 130 jaar familiehistorie bij Van der Meulen, maar de nieuwe eigenaren hebben gezegd de cultuur te willen behouden. Het bedrijf wil wel verder groeien, met name in België en in andere Europese landen. De ontwikkeling van nieuw speelgoed wordt afgestemd op een brede doelgroep.

Hoofdartikelvrijdag, 5 maart 2010

Na de verkiezingen

Al tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen werd duidelijk hoezeer de landelijke politiek daar een rol in speelt. Nu het stof van de gemeenteraadsverkiezingen is neergedaald, kan de landelijke politiek zonder gêne verder gaan met de keiharde campagne voor de Kamerverkiezingen van 9 juni en zal het hele circus van poppetjes, loven, bieden en beschuldigen in volle hevigheid losbarsten.

Regiovrijdag, 5 maart 2010

Dioxinegevaar afvaloven voor kind bewezen

Harlingen - Tegenstanders van de afvaloven die vuilverwerker Omrin wil bouwen in Harlingen hebben er een nieuw argument bij. De dioxine die vrijkomt bij het verbrandingsproces verstoort de groei van kinderen. Dat zou blijken uit een nieuwe studie. Omrin is gerust: andere studies leggen die link niet.

Regiovrijdag, 5 maart 2010

Ook Fryslân ontkwam niet aan ‘Bos en Balkenende’

Leeuwarden - Was het de gemeentepolitiek van de afgelopen jaren of toch het landelijke steekspel tussen CDA en PvdA dat woensdag de doorslag gaf in het stemhokje? De partijen die er in de uitslag uitspringen, zijn het erover eens dat ook de Friese kiezer zich niet heeft kunnen afsluiten voor het politieke geweld in Den Haag.

Regiovrijdag, 5 maart 2010

Sneeuwrijke winter de koudste in Fryslân sinds ’96

Leeuwarden - Zelden heeft een winter zo veel sneeuw opgeleverd als in de afgelopen drie maanden. Weeramateur Klaas Ybema telde in Schettens 44 dagen met sneeuwval. In de sneeuwwinter van 1979 waren dat er 32. De afgelopen winter was voor Fryslân de koudste sinds 1996.

Regiovrijdag, 5 maart 2010

Alde Fryske Tsjerken vijftig donateurs rijker

Leeuwarden - De Stichting Alde Fryske Tsjerken heeft in de eerste twee maanden van dit jaar 150 nieuwe donateurs erbij gekregen. Daarmee staat de teller van de donateurwervingscampagne ‘Houd uw dorp en kerk gezond’ sinds de start begin november op 350 nieuwe donateurs. Dat staat in de nieuwsbrief van de stichting, die gisteren verscheen.

Geloof & Kerkvrijdag, 5 maart 2010

Koelaanhangwagens voor voedselbanken

Groningen - De Voedselbanken van Groningen, Emmen en Leeuwarden hebben elk een koelaanhangwagen gekregen van het noordelijk bisdom en een autoleasebedrijf in Groningen. Groot was de verrassing toen de koelwagens tijdens een bijeenkomst voor vrijwilligers binnen werden gereden.

Sportvrijdag, 5 maart 2010

Heerenveen legt Timmer vast: ik heb zin om te helpen

Heerenveen heeft Henk Timmer voor de rest van het seizoen vastgelegd. De 38-jarige sluitpost, die medio vorig jaar stopte nadat zijn contract bij Feyenoord niet werd verlengd, doorstond gisteren de eerste training goed. Volgens keeperstrainer Albert van Sleen is de zevenvoudig international fit genoeg om zijn onverwachte rentree te maken.

Sportvrijdag, 5 maart 2010

Volg Friesch Dagblad Sport op Twitter

Op de hoogte blijven van nieuws rond sc Heerenveen en SC Cambuur? Benieuwd hoe het Sven Kramer vergaat bij het schaatsen op de Olympische Spelen in Vancouver of Sybren Jansma in het bobsleeën? Het laatste nieuws over het turnen met Epke Zonderland of het wielrennen met Pieter Weening van Rabobank en Lieuwe Westra van Vacansoleil? Lezen over kaatsen, fierljeppen, basketbal, volleybal, ijshockey, zeilen en zwemmen? Of simpelweg een vraag of opmerking? Of een mening geven? Het kan allemaal.

Sportvrijdag, 5 maart 2010

Dennis van der Ree: onbedoeld een defensieve supersub

Leeuwarden - De eerste zijn die het veld in mag als er weer eens een collega-verdediger geblesseerd raakt, de eerste ook die weer uit het elftal verdwijnt als iedereen fit is. Zie daar, het lot van Cambuur-verdediger Dennis van der Ree (30). Hij kwam in 2007 als de nieuwe rechtsback, maar onbedoeld werd-ie gaandeweg de supersub van de Leeuwarder defensie. Dit seizoen speelt hij echter vaker dan ooit. En is hij in vorm. ,,Maar ik ga er nooit zomaar vanuit dat ik in de basis sta.”

Sportvrijdag, 5 maart 2010

VC Sneek weet weer wat verliezen is

Sneek - De volleybalsters van VC Sneek weten sinds gisteravond weer wat verliezen is. Het eerste duel in de halve finale van het nationale bekertoernooi tegen Dros Alterno, dat uitkomt in de A-League, ging verloren. Voor de formatie van trainercoach Derk de Saegher was het pas de tweede nederlaag dit seizoen, de eerste in 2010 en voor eigen publiek.

Sportvrijdag, 5 maart 2010

Hamburger opnieuw in Boat Race

Oxford - Roeier Sjoerd Hamburger uit Oldeberkoop doet opnieuw mee aan de ‘Boat Race’. Oxford heeft hem voor het tweede achtereenvolgende jaar een plaatsje gegeven in zijn verder geheel vernieuwde Acht. Die neemt het op 3 april op de Thames voor de 156e keer op tegen Cambridge. Hamburger is door de ‘donkerblauwen’ tevens aangewezen als president. Hij is de eerste Nederlander en de eerste niet-Engelstalige roeier die deze eer te beurt valt.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties