Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 5 april 2003.

Achtergrondzaterdag, 5 april 2003

Opmars naar hoofdstad Bagdad

Het gaat hard tegen hard bij Bagdad, maar van euforie over de opmars van de Amerikanen en Britten is geen sprake. Eerder het tegendeel. De verwachting groeit dat het een lange strijd wordt en de media beginnen weer oog en oor te krijgen voor andere zaken - zoals daar zijn de zaak-Volkert van der G. en de dramatische uitbreiding van de vogelpest.

Cultuurzaterdag, 5 april 2003

Excelsior uit Haulerwijk viert 100-jarig bestaan met omstreden stuk

Haulerwijk - Het had niet veel gescheeld of het jubileumconcert van de christelijke muziekvereniging Excelsior uit Haulerwijk-Waskemaar was zaterdagavond aangepast. Na enige discussie gaat het programma wel door zoals gepland. En daar is voorzitter Joop Jongsma van de jubileumcommissie maar wat blij mee. Voor hem wordt zaterdagavond de opvoering van de Kali van Bagdad van componist Boidei-Mol ongetwijfeld een van de hoogtepunt.

Cultuurzaterdag, 5 april 2003

Bijna 450.000 euro voor Friese films

Hilversum – Het Coproductie Fonds Binnenlandse Omroep (CoBo) te Hilversum investeert ruim 400.000 euro in twee Friese filmprojecten. Dat heeft een woordvoerder van Omrop Fryslân, die met haar landelijke televisieafdeling bij de projecten is betrokken, vrijdag bekendgemaakt.

Cultuurzaterdag, 5 april 2003

‘Matthäus Passion’ door CHN-koor theatraler

Het moet minder statisch en meer theatraal. De traditionele uitvoering van de Matthäus Passion door het koor van de Christelijke Hogeschool Nederland (CHN) wordt dit jaar net wat anders dan voorheen.

Economiezaterdag, 5 april 2003

Nooitgedagt definitief weg uit IJlst

IJlst – Beitelproducent Nooitgedagt sluit deze zomer haar deuren. Dat maakte interim-manager T. Ploeger gisteren bekend. Daarmee verdwijnt na 138 jaar de laatste vestiging van de beroemde firma uit IJlst.

Economiezaterdag, 5 april 2003

A4 Noord komt met totaalformule kantoor

Heerenveen – Aan de Herenwal in Heerenveen opende SC Heerenveen-trainer Foppe de Haan gisteren het nieuwe onderkomen van A4 Noord. A4 Noord brengt in de nieuwe winkel en showroom de nieuwe ‘totaalformule voor de kantooromgeving’ op de markt.

Economiezaterdag, 5 april 2003

Argwaan is fnuikend voor beursklimaat

Worden de ponskaarten die de vorm van aandelen hebben meegekregen weldra scheurpapier? Het begint er op te lijken nu de koersen zich met adembenemende snelheid in neerwaartse richting bewegen.

Hoofdartikelzaterdag, 5 april 2003

God uit de wereld…

God is in de oorlog in Irak. Tenminste, dat beweren Bush en Hussein. Bush op zijn manier en Hussein op diens manier. De meeste gelovigen in Nederland zouden die relatie tussen God en de oorlog niet willen leggen.

Regiozaterdag, 5 april 2003

Meer winst voor Friesch Dagblad in aanloop naar 100-jarig bestaan

Leeuwarden - Het Friesch Dagblad heeft over het jaar 2002, de aanloop naar de viering van het 100-jarig jubileum, een winst gemaakt van 170.000 euro. Dat is ruim zeventigduizend euro meer dan over het jaar 2001. Dat heeft directeur/hoofdredacteur Lútsen Kooistra meegedeeld.

Regiozaterdag, 5 april 2003

Achterstand dreigt bij OM

Leeuwarden – De grote stijging van het aantal bezwaarschriften tegen verkeersboetes dreigt een achterstand te veroorzaken bij het arrondissementsparket in Leeuwarden. Die zorgen uitte hoofdofficier L. den Hollander vrijdag bij de presentatie van het jaarverslag 2002 en het jaarplan voor 2003.

Regiozaterdag, 5 april 2003

Fryslân ‘vrijstaat’ voor rapers van kievitseieren

Leeuwarden - Fryslân is een eldorado voor eizoekers. De fanatieke aaisiker kan ongelimiteerd zijn hart ophalen in de velden. Op papier geldt er voor elke eierraper een quotum van maximaal vijftien kievitseieren. De politie en de Algemene Inspectie Dienst (AID) controleren hier evenwel niet op. ,,Niet te doen’’, aldus politiewoordvoerder H. Olijerhoek.

Regiozaterdag, 5 april 2003

Vijftig jaar herinnering in 21 dagboeken

Franeker – Liefst twee logboeken en negentien multomappen zijn volgeschreven. Adam Zantema en Anneke van der Meer begonnen op hun trouwdag, 5 maart 1953, met het bijhouden van een dagboek. Iedere dag een stukje. En nog altijd houdt mevrouw Zantema-Van der Meer (80) uit Franeker het dagboek bij. Maar liefst vijftig jaren van geschreven herinneringen heeft ze nu.

Regiozaterdag, 5 april 2003

Meer auto’s naar Ameland

Holwerd - De nieuwe veerboot tussen Holwerd en Ameland wordt op 21 mei in de vaart genomen. De nieuwe Oerd wordt momenteel gebouwd op de werf van jachtbouwer Bijlsma in Lemmer. Het schip heeft 22 procent meer capaciteit dan de Oerd die nu in de vaart is. Gisteren werd in Holwerd de uitgebreide opstelruimte voor het autoverkeer in gebruik genomen. Burgemeester Cazemier van Dongeradeel deed dat door een lintje door te knippen.

Regiozaterdag, 5 april 2003

Praktijk bij gedwongen opname faalt

Groningen - De autoriteiten schieten tekort bij de gedwongen opname van psychiatrisch patiënten. Dat concludeert rechter Wilbert Dijkers uit Midwolde in zijn promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Dijkers pleit voor het instellen van één professionele raad voor dwangtoepassing in de psychiatrie.

Regiozaterdag, 5 april 2003

Maart: zeer zonnig en uitzonderlijk

Leeuwarden - Buitengewoon zonnig, uitzonderlijk droog en zeer zacht. Maart 2003 gaat de weerboeken in als een prachtige maand. De zon scheen vrijwel dagelijks en in de tweede helft van de maand lagen de temperaturen steeds boven normaal. Ook februari telde al een recordaantal uren zon.

Geloof & Kerkzaterdag, 5 april 2003

‘Verharding in SoW-proces’

Wageningen - Het Samen-op-Wegproces verhardt zich. Dat zei scriba dr B. Plaisier van de drie fuserende kerken (her-vormd, gereformeerd, luthers) vrijdag op de tweede dag van een gezamenlijke vergadering in Wageningen.

Geloof & Kerkzaterdag, 5 april 2003

Ome Tamme en tante Aat stoppen

Leeuwarden - Ooit gingen ze in 1963 in Amsterdam op de straatstenen op de knieën en gaven ze hun hart aan de Heer. Niet wetende dat dat bekeringsmoment het leven van hen volledig zou veranderen. Zondag neemt het voorgangersechtpaar Tamme (75) en Aat (70) Teitsma afscheid van de Volle Evangelie Gemeente Opstandingskerk in Leeuwarden.

Geloof & Kerkzaterdag, 5 april 2003

NBG lanceert een ‘Surfbijbel’ voor kids

Leeuwarden – Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) biedt sinds deze week een nieuwe bijbel aan voor kinderen: de Surfbijbel (www.surfbijbel.nl).

Geloof & Kerkzaterdag, 5 april 2003

Recordaantal pelgrims in 2002 naar Lourdes

Leeuwarden – In het jaar 2002 heeft de VNB Nationale Bedevaarten een recordaantal pelgrims vervoerd: in totaal 7272 personen.

Sportzaterdag, 5 april 2003

Al tien jaar rechterhand Foppe de Haan

Luinjeberd – Het was dinsdag een ongewone dag voor Peter Minkes. SC Heerenveentrainer Foppe de Haan had de 34-jarige vrijwilliger uit Luinjeberd gevraagd op zijn vrije dag naar het stadion te komen om nog wat extra werkzaamheden te verrichten.

Sportzaterdag, 5 april 2003

Kampioen Avanti kijkt al vooruit

Stiens – Futsalhoofdklasser Avanti uit Stiens is woensdag zonder zelf te spelen kampioen geworden. De vereniging uit Stiens kreeg hulp van concurrent CCCC uit Leeuwarden. Deze club kwam woensdag in de inhaalwedstrijd tegen Urk niet verder dan een gelijkspel, waardoor Avanti op punten niet meer viel in te halen. Het kampioenschap werd vreemd genoeg vrijdagmiddag pas officieel bekend gemaakt.

Sportzaterdag, 5 april 2003

Cambuur geen obstakel voor ADO Den Haag

Leeuwarden - Cambuur Leeuwarden had vrijdag weinig in te brengen tegen de koploper in de eerste divisie ADO Den Haag. De benauwde uitslag doet anders vermoeden, maar de ploeg van Lex Schoenmaker en Rinus Israël verzuimde de kansen te benutten. ,,Verdiend verloren van de toekomstig kampioen’’, vond Cambuur-trainer Rob McDonald.

Weerzaterdag, 5 april 2003

Af en toe zon

Er is vanmiddag bewolking met af en toe zon en lokaal een spatje motregen bij 9 graden. Komende nacht daalt het kwik tot 3 graden. Morgen is er iets meer ruimte voor de zon bij 9 graden. In de nacht volgt lichte vorst.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties