Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 5 april 2013.

Cultuurvrijdag, 5 april 2013

KFFB zoekt verhalen voor jubileumbundel

Leeuwarden | De Kristlik Fryske Folks Bibleteek (KFFB) viert volgend jaar zijn tachtigjarig bestaan met de uitgave van een verhalenbundel. Dat heeft het bestuur gisteren gemeld.

Cultuurvrijdag, 5 april 2013

Eerbetoon aan Tsjębbe Hettinga in Amsterdam

Leeuwarden | In De Nieuwe Liefde in Amsterdam vindt op 28 april een hommage plaats aan de Friese dichter Tsjębbe Hettinga. Dat heeft een woordvoerder van het theater en bezinningscentrum gisteren gemeld. Eigenlijk zou de dichter die dag zelf optreden, maar hij overleed op 7 maart aan kanker.

Cultuurvrijdag, 5 april 2013

Friese blazers willen dat ‘Muzyk Maskelyn’ blijft

Leeuwarden | De Friese korpsmuziekwereld is teleurgesteld over het besluit van Omrop Fryslân om te stoppen met het radioprogramma Muzyk Maskelyn. De Organisatie Muziekverenigingen Fryslân (OMF) roept de Friese politici op om ervoor te zorgen dat dit kan worden teruggedraaid. Ze heeft daartoe cultuurgedeputeerde Jannewietske de Vries en alle andere provinciale politici gisteren een mail gestuurd.

Economievrijdag, 5 april 2013

Meer controle op spuitapparaten

Leeuwarden | Wetterskip Fryslân en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaan de controles op akkerbouwbedrijven intensiveren bij het spuiten met gif. Anders dit keer is dat er nu niet alleen op de akkers wordt gecontroleerd, maar ook op het reinigen van de spuitapparatuur op het boerenerf.

Hoofdartikelvrijdag, 5 april 2013

Plasterk houdt gewoon vast aan zijn plannen

Natuurlijk zei minister Plasterk dat hij de drie noordelijke provincies met rust laat. In een tv-interview kreeg hij woensdag de vraag voorgeschoteld of hij Fryslân gerust kon stellen, en deed hij de uitspraak dat ,,het kabinet geen plannen heeft met Fryslân”. Dat klonk geruststellend. Maar Plasterk refereerde eenvoudig aan het regeerakkoord. Daarin worden alleen Noord-Holland, Flevoland en Utrecht bij naam genoemd als provincies die nog deze kabinetsperiode moeten opgaan in één landsdeel. Over de andere provincies is alleen vastgelegd dat de regering ‘initiatieven gericht op vergroting van de provinciale schaal’ zal bespreken. In zoverre heeft de minister dus gelijk dat er geen concrete stappenplannen liggen voor welke provincie dan ook.

Regiovrijdag, 5 april 2013

Fryslân moet meepraten over superprovincie

Leeuwarden | De provincie Fryslân moet zelf gaan meepraten bij de plannen voor de vorming van het nieuwe landsdeel Noordwest (Noord-Holland, Utrecht en Flevoland). Dat stelt Henk van der Veen, CDA-fractievoorzitter in Provinciale Staten, na de uitlatingen van minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken). Plasterk zei woensdag dat het kabinet geen plannen heeft met Fryslân, maar dat hij de vorming van dit nieuwe landsdeel wel doorzet.

Regiovrijdag, 5 april 2013

Leven met asperger: de prikkels denderen bij je naar binnen

,,Ik hoor overal auto’s en mensen stappen. Het komt hard binnen.” Hans loopt tijdens koopavond over de drukke Leeuwarder Schrans. Ondertussen vertelt hij wat er in zijn ‘aspergerbrein’ omgaat terwijl hij door de winkelstraat wandelt. Hij vindt het eigenlijk best raar om uit te spreken wat er allemaal in zijn hoofd gebeurt. ,,Want het is mijn hoofd. Ik weet niet anders.”

Regiovrijdag, 5 april 2013

Stilgezette natuurprojecten worden hervat

Leeuwarden | De provincie Fryslân kan vijf grote natuurprojecten afmaken. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) stelt 10,5 miljoen euro beschikbaar voor de projecten in Beekdal Linde (Wolvega), de Snitser Mar (Sneek), het Drents-Friese Wold (Appelscha), het Bűtefjild & Sippenfennen (Feanwâlden) en Swette de Burd (Grou).

Regiovrijdag, 5 april 2013

Pas op voor ijskoud water

Sneek | Het Antonius Ziekenhuis waarschuwt watersporters voor onderkoeling. ,,Door het erg koude voorjaar is het water nog ijskoud. Wie in het water valt, loopt daarom een groot risico op onderkoeling,” waarschuwen trauma-chirurg Machiel Kuipers en Saskia Wolt, arts van de spoedeisende hulp.

Sportvrijdag, 5 april 2013

Toppaard maakt favorietenrol op Victoria Park waar

De Franse toppikeur Matthieu Abrivard koerst met Commander Crowe op de zege af tijdens de Olympia Trial. De tienjarige Zweedse hengst trok gisteravond op Victoria Park in Wolvega veel bekijks. Commander Crowe, die al meer dan drie miljoen euro verdiende voor zijn eigenaar, wordt alom erkend als de beste draver van Europa. In Wolvega maakte hij zijn favorietenrol waar. ,,Hij is tien jaar oud, maar hij voelt als nieuw”, zo zei Abrivard, die in de laatste 500 meter afstand nam van de rest van het veld.

Sportvrijdag, 5 april 2013

Postma goed onderweg op Prinses Sofia Cup

Palma de Mallorca | Zeiler Pieter-Jan Postma is tijdens de prestigieuze Prinses Sofia Cup voor de kust van Palma de Mallorca hard op weg naar een medaille in de Finnklasse. De Leeuwarder, die op de Olympische Spelen in Londen 2012 met een vierde plek net naast de medailles greep, won gisteren één race en eindigde twee keer als derde. Daarmee staat Postma voorlopig tweede. ,,Het spel met de golven was echt prachtig’’, zei Postma. ,,Ik zit in een sterke vloot, het niveau ligt heel hoog.”

Sportvrijdag, 5 april 2013

Weening presteert sterk in het Baskenland

Eibar | Nairo Quintana heeft gisteren de koninginnenrit in de Ronde van het Baskenland gewonnen. De Colombiaan was na enkele zware beklimmingen de snelste van een kopgroep. Sergio Henao behield zijn gele leiderstrui door tweede te worden, voor Alberto Contador. Pieter Weening reed een uitstekende etappe. De Fries van Orica-GreenEdge ging op de slotklim in de aanval en eindigde uiteindelijk als achtste. Die positie bekleedt hij ook in het klassement.

Sportvrijdag, 5 april 2013

De Blesse lijdt vijfde nederlaag op rij

De Blesse | Het gebrek aan killersinstinct begint zorgelijke vormen aan te nemen bij De Blesse. Het team leed gisteravond in de derde klasse B tegen Zuidwolde de vijfde nederlaag op rij: 1-3. De laatste zege dateert van november. ,,Voor de winter vloog alles erin”, zei interim-trainer Henk Bos. ,,Nu lukt dat niet meer. John Sloot mist voor rust zelfs een penalty.” Daardoor kreeg Zuidwolde de kans om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Namens De Blesse scoorde Bas Kranendonk.

Sportvrijdag, 5 april 2013

Kraaijeveld stelt lichtelijk teleur op 50 vrij in Swim Cup

Eindhoven | Zwemster Ilse Kraaijeveld heeft gisteren op de eerste dag van de Swim Cup in Eindhoven niet voor een verrassing kunnen zorgen op de 50 meter vrije slag. De Dokkumse, zwemmend voor het Leeuwarder ORT van trainer Henri Koek, werd enigszins teleurstellend negende op ruime achterstand van de top. De focus ligt nu op de 100 en 200 meter vrije slag.

Sportvrijdag, 5 april 2013

Zelfs een Wit-Rus ziet de potentie van Fries dammen

Franeker | Thuis, op school, op vakantie; wie heeft er niet eens een potje dammen gedaan? Wat veel mensen niet weten, is dat ‘we’ met z’n allen toch vooral de internationale variant van het edele damspel spelen. Minder bekend bij de gemiddelde Nederlander is het Fries dammen. Het vijfde Grutmastertoernoai in Franeker zou daar zomaar eens verandering in kunnen brengen.

Sportvrijdag, 5 april 2013

Cambuur mist Hemmen op een belangrijk moment

Leeuwarden | Net op het moment dat hij zijn topvorm en scoringsdrift weer te pakken heeft, moet Michiel Hemmen vanavond thuis tegen FC Oss verstek laten gaan bij SC Cambuur. De clubtopscorer (16 goals), die maandag in de 2-0 overwinning op Go Ahead Eagles een doelpunt maakte en er een voorbereidde, haakte gisteren af tijdens de laatste training. Melvin de Leeuw ontbreekt eveneens, waardoor Erik Bakker terugkeert in de basis.

Sportvrijdag, 5 april 2013

Column Westra | Die eerste keer vergeet ik nooit

Ding-dong. Ineens ging gisterochtend de deurbel. Net als de dag ervoor. Het was amper zes uur geweest. Maanden had ik ze niet gezien, die dopingcontroleurs, en nu was het plots twee dagen achter elkaar raak. Niet dat ik het erg vind. Wat mij betreft komen ze iedere dag. Dat is goed voor de sport. Maar ineens had ik weer medelijden met die jongens in de bouw. Blij dat ik geen stratenmaker meer ben. Iedere dag zo vroeg het bed uit: ik geef het je te doen.

Sportvrijdag, 5 april 2013

Wielrenner Lieuwe Westra versterkt Friesch Dagblad-equipe en wordt columnist

Leeuwarden | Het is nog geen tien jaar geleden dat Lieuwe Westra iedere dag vroeg op stond om aan de slag te gaan als stratenmaker. Na het vmbo gingen de leerboeken de kast in en verkoos de Fries uitgaan en werken boven een studie. Hij had toen niet kunnen vermoeden in 2013 tot de top van de mondiale wielerwereld te behoren en columnist bij het Friesch Dagblad te worden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties