Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 5 mei 2004.

Agendawoensdag, 5 mei 2004

Klassiek

De uitagenda van 6-12 mei 2004

Bijschriftwoensdag, 5 mei 2004

Nog een keer bevrijd worden

Op de zevende dag van de week loopt het volk zeven keer rond Jericho.

Cultuurwoensdag, 5 mei 2004

De Stilte danst ‘Don Quichot’

Ridderverhalen spreken ook in deze tijd nog steeds tot de verbeelding van kunstenaars. Nog steeds zijn ze uitgangspunt voor een toneelstuk of musical.

Cultuurwoensdag, 5 mei 2004

Masterclass Jacob Slagter

Oudega (Sm.) – Jacob Slagter, solo-hoornist van het Concertgebouworkest geeft 22 mei een masterclass aan Fanfare Looft den Heer uit Oudega (Sm.). Dat heeft de organisatie woensdag gemeld. De fanfare uit Oudega viert dit jaar haar honderdjarig bestaan.

Cultuurwoensdag, 5 mei 2004

Open repetitieavond van The Godspell

Zwaagwesteinde – Gospelgroep The Godspell houdt donderdagavond een open repetitie in de Filadelfia Kapel in Zwaagwesteinde. Iedereen die van zingen houdt of een instrument bespeelt, is van harte welkom om te komen kijken en luisteren.

Economiewoensdag, 5 mei 2004

Noordelijk exportproject succesvol

Assen/Leeuwarden - Deelnemers aan het Noordelijke exportproject WWCom haalden in drie jaar tijd ruim 163 miljoen euro aan extra omzet binnen. Dat bedrag is goed voor zeshonderd arbeidsplaatsen, aldus een woordvoeder van de Kamer van Koophandel Drenthe gisteren. De extra omzet is niet alleen aan het project toe te schrijven.

Economiewoensdag, 5 mei 2004

Toch winkel Seats & Sofa’s dicht op 4 mei

Drachten – De vestiging van de meubelketen Seats & Sofa’s in Drachten heeft gisteren op het laatste moment gehoor gegeven aan de oproep van vakbond CNV om de winkel te sluiten tijdens de dodenherdenking. De winkel was van plan tot negen uur ’s avonds open te blijven en had hiermee uitvoerig geadverteerd.

Expowoensdag, 5 mei 2004

Aldeboarn, Aldheidskeamer Uldrik Bottema: expo met aquarellen van Harm de Jong uit Akkrum, tot 29 mei.

Hoofdartikelwoensdag, 5 mei 2004

De (uitzettings)plicht…

Minister Verdonk heeft het lastig met de uitzetcentra. Enkele gemeenten hebben achtereenvolgens te kennen gegeven geen belangstelling te hebben. De redenen zijn verschillend. Voor bijvoorbeeld Dongeradeel speelde het gewetensargument: als je zó tegen het uitzettingsbeleid bent en bij wijze van spreken bereid bent bedreigde uitgeprocedeerden te laten onderduiken, dan kun je niet willen dat er in jouw gemeente een uitzetcentrum komt. De gemeente Hilversum heeft andere redenen voor het neen: de rijksoverheid wil niet ingaan op het pakket eisen, onder meer extra agenten.

Regiowoensdag, 5 mei 2004

‘Europa is olievlek vrede en veiligheid’

Drachten – De 59ste herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog werd in Fryslân op veel plaatsen in teken van de uitbreiding van Europa gezet. De vooral regenachtige bijeenkomsten werden goed bezocht.

Regiowoensdag, 5 mei 2004

‘Het blijft altijd op je netvlies zitten’

Sonnega – ,,Ik herinner het me nog als de dag van gisteren.”, vertelt de 86-jarige Piet Blaauwhof over 16 december 1943. ,,Het was zes uur ’s avonds. Ineens hoorden we een vliegtuig razen en daar achter aan ‘rek-e-tek-e-tek’ van de Duitsers”, gebaart hij met zijn handen. ,,We gingen naar buiten om te kijken en zagen de lichtkogels van het vuurgevecht in de lucht. Het ging door totdat het ene vliegtuig, een bommenwerper, met een draaiende beweging, als een blad uit een boom, naar beneden dwarrelde. Het gebeurde allemaal recht boven ons, maar het vliegtuig kwam uiteindelijk neer in een weiland anderhalve kilometer bij ons vandaan.” Piet is een van de mensen die zag hoe een Britse bommenwerper op weg naar Berlijn neerstortte in de weilanden bij het dorp even ten westen van Wolvega. De zeven bemanningsleden kwamen om het leven.

Regiowoensdag, 5 mei 2004

Crisisopvang gaat afglijders thuis helpen

Leeuwarden – Meer dan duizend inwoners van Fryslân belanden jaarlijks in een situatie waardoor ze uit hun huis gezet dreigen te worden. Ze bouwen een onafzienbare huurachterstand op, ze verwaarlozen zichzelf en hun woning of ze veroorzaken op andere wijze overlast. Psychische of sociale problemen zijn vaak de oorzaak.

Regiowoensdag, 5 mei 2004

Echtpaar bouwt ‘zelfvoorzienend huis’ in natuurgebied bij Wyns

Wyns – De voormalige molenaarswoning bij de Wynsermolen in Wyns wordt de komende maanden omgebouwd tot een ‘zelfvoorzienend huis’. Het echtpaar Tamari en Yby Aarts uit Drachten gaat er wonen zonder aansluitingen op gas-, water- en elektriciteitsvoorzieningen. In plaats daarvan gebruiken ze onder meer zonnepanelen en een waterleidingsysteem dat het grondwater zelf oppompt uit twee waterputten. Daarnaast gaan de vrouwen hun eigen biologische groente en kruiden kweken, en planten ze een fruitgaard. Het project heet ‘Natuurlijk Leven’ en moet dienen als ,,voorbeeld van hoe milieuvriendelijk leven binnen handbereik van iedereen is”, aldus Tamari Aarts.

Regiowoensdag, 5 mei 2004

‘Stop subsidie Coopmanshûs’

Franeker – De bezuinigingen op cultuur in de gemeente Franekeradeel moeten beperkt blijven tot museum ’t Coopmanshûs, vindt de directeur van theater De Koornbeurs. De gemeente wil echter de kaasschaafmethode toepassen. ,,Politieke armoede. De dood in de pot voor goed functionerende instellingen.’’

Geloof & Kerkwoensdag, 5 mei 2004

Enthousiasme over komst NBV

Leeuwarden – Een bijbelvertaling die een ‘echte’ vertaling is, trouw is aan de brontekst en tegelijkertijd makkelijk leesbaar. Zo typeert het landelijk platform van evangelicale en pinkster-gemeenten De Nieuwe Bijbelvertaling (NBV). Zaterdag over een week is er een grote conferentie over de NBV.

Sportwoensdag, 5 mei 2004

Gert Jan Tolsma, de terechte winnaar van de schutterstop

Leeuwarden - De laatste weken stond het al zo goed als vast, maar na het slotweekeinde is het definitief: Gert Jan Tolsma van vijfdeklasser Blue Boys uit Nij Beets is dit seizoen winnaar geworden van de rubriek Schutterstop.

Sportwoensdag, 5 mei 2004

Kaatsclub De Eendracht zet Hitzum op de kaart

Hitzum - Als er één kaatsclub in Fryslân is die met de naam van de vereniging het dorp eer aan doet, dan is dat De Eendracht in Hitzum. Het dorp met 241 inwoners heeft een kaatsclub met (nu) 121 leden en viert samen met ook oud-leden deze week het honderdjarig bestaan.

Sportwoensdag, 5 mei 2004

Cambuur luistert naar supporters en haalt Mitchell Piqué

Leeuwarden – Cambuur Leeuwarden is opnieuw slagvaardig geweest op de transfermarkt. De Friese eerste divisionist heeft Mitchell Piqué voor twee seizoenen vastgelegd. Dinsdag werd al bekend dat Cambuur de aanvallers Thijs Houwing (FC Twente) en Jamal Akachar (Ajax) aan zich heeft weten te binden.

Sportwoensdag, 5 mei 2004

Sponsor voor Friese topdarter Rick Hofstra

Sneek – De Friese topdarter Rich Hofstra uit Sneek heeft een nieuwe hoofdsponsor. Het is RE/MAX Nederland, een overkoepelende organisatie van makelaars. Door de deal kan de 27-jarige Hofstra zich volledig op zijn sport richten. Het eerste grote evenement waar Hofstra aan deelneemt is de International Darts League in het Silverdome in Zoetermeer.

Sportwoensdag, 5 mei 2004

Nominatie voor Friese voetbaltrainer Bert Hollander

Tilburg – Bert Hollander, trainer van zondaghoofdklasser Joure, is genomineerd voor de award beste coach in het amateurvoetbal.

Sportwoensdag, 5 mei 2004

Inge Dekker vrijwel zeker van Olympische Spelen

Amersfoort – Zwemster Inge Dekker uit Heerenveen is door de zwembond KNZB bij sportkoepel NOC*NSF voorgedragen als reserve voor de dames estafetteploegen voor de Olympische Spelen in Athene. Aanvankelijk zou Dekker pas na de Europese kampioenschappen volgende week in Madrid worden aangewezen, maar na overleg met alle betrokkenen is besloten deze beslissing te vervroegen.

Weerwoensdag, 5 mei 2004

Overwegend droog

Vanmiddag blijft het op de meeste plaatsen droog en breekt de zon regelmatig door. Er waait een matige en in het waddengebied vrij krachtige wind uit zuidoost tot zuidelijke richting. Het wordt 15 of 16 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties