Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van maandag, 5 mei 2008.

Cultuurmaandag, 5 mei 2008

De Wâldsang kan niet imponeren op EBK

Stavanger - Brassband De Wâldsang uit Buitenpost heeft afgelopen weekeinde niet kunnen imponeren op het Europees Brassband Kampioenschap (EBK) in het Noorse Stavanger. De band onder leiding van dirigent Rieks van der Velde kwam niet verder dan een achtste plek met 178 punten. De Europese titel ging naar de Cory Band, die eerder de British Open had gewonnen. De Welsh band onder leiding van Robert Childs vergaarde 194 punten, evenveel als de nummer twee Grimethorpe Colliery onder leiding van Allan Withington. Cory Band won uiteindelijk de titel, omdat de band meer punten (99) had voor het verplichte werk dan Grimethorpe Colliery (97 punten).

Economiemaandag, 5 mei 2008

Snel uitleg minister over Friesland Vlees

Leeuwarden - Minister Verburg (CDA) van Natuur, Landbouw en Voedselkwaliteit geeft binnen een week meer helderheid over de achtergronden van de maatregelen die zijn genomen bij Friesland Vlees in Leeuwarden. Dat zegt partijgenoot en Kamerlid Joop Atsma uit Surhuisterveen. ,,Er moet zo snel mogelijk duidelijkheid komen over de reden van de extra controles en over de voedselveiligheid. De controles zijn opgeheven omdat er niks aan de hand zou zijn met het veevervoer.” Enkele weken gelden kondigde de minister controles aan vanwege vermeende misstanden bij het veevervoer naar de slachterij.

Hoofdartikelmaandag, 5 mei 2008

Het grijze verleden...

De stemmen uit het oorlogsverleden raken verstomd. Veel volwassenen van toen zijn overleden, maar we horen steeds meer de verhalen van hun kinderen. Dat zijn niet alleen verhalen over de ‘helden’, de vrouwen en de mannen die moedig waren. Steeds meer horen we ook de verhalen van kinderen van ouders die ‘fout’ waren. Ze ervaren de werking waarvan sprake is in de bijbelse zin over de zonden der vaderen.

Regiomaandag, 5 mei 2008

Fryslân veiligste provincie

Leeuwarden - Zes van de tien veiligste gemeenten van Nederland zijn Fries. Dat schrijft het Algemeen Dagblad in het jaarlijkse overzicht van criminaliteit in Nederland; de misdaadmeter. Wanneer de kleine gemeenten Ameland, Vlieland en Schiermonnikoog niet buiten beschouwing waren gelaten, had de top-tien nog meer Friese gemeenten geteld.

Regiomaandag, 5 mei 2008

Ga, want je vecht ook namens ons, wij hebben dezelfde droom’

Leeuwarden - ,,De grootste bedreigingen voor onze vrijheid zijn onwetendheid, onverschilligheid, onverantwoordelijkheid en oppervlakkigheid.”

Regiomaandag, 5 mei 2008

Dwerggeitjes: omdat ze gezellig zijn

De Knipe - Het jonge dwerggeitje is duidelijk niet gewend aan kinderen. ,,Volgens mij is hij bang, hij trilt een beetje”, zegt de negenjarige Jelle de Wilde uit Wolvega. Jelle gaat nog even op de foto met het kleine beestje en geeft hem dan terug aan eigenaar Sil Dekker.

Regiomaandag, 5 mei 2008

‘Als je weinig hebt, hoef je weinig te betalen’

De Goederenbank heeft dringend een busje nodig, vertelt oprichter Simon de Jong. ,,We brengen veel spullen bij mensen thuis. Onze klanten wonen door heel Fryslân.” Voor zaken als banken en tafels huren de medewerkers nu nog elke keer een aanhanger. ,,Maar dat is duur. Daarom is een busje voor ons een noodzaak.” De Jong heeft al autobedrijven benaderd, maar die voelen er weinig voor een busje te geven. ,,We hebben alleen maar een oud busje nodig, maar dat vinden ze slecht voor het imago van hun bedrijf. En een nieuw busje geven, vinden ze te duur.” De Jong heeft zijn hoop nu gevestigd op een televisieuitzending. De RVU gaat binnenkort in Leeuwarden een documentaire opnemen, waarin de noodzaak voor een busje centraal staat.

Regiomaandag, 5 mei 2008

Recreatie profiteert van mooie weer

Langweer - De Friese recreatiesector profiteert volop van het mooie weer. Veel mensen hebben vakantie en trekken er nu op uit. Jachthavens deden dit weekeinde goede zaken, evenals campings en zwembaden. ,,It wie meunstereftich”, vat Menno Sappé, havenmeester in Langweer de sfeer samen.

Geloof & Kerkmaandag, 5 mei 2008

‘Dit vergeet ik nooit meer’

Wirdum - Zes tieners uit Wirdum hebben afgelopen week Zuid-Polen bezocht. Ze brachten onder meer een bezoek aan de vernietigingskampen van Auschwitz. Gisteren werd de reis afgesloten met hun bijdrage aan de kerkdienst en de 4 meiherdenking in Wirdum. Lily Kruiger (17) doet in een dagboek verslag van haar ervaringen. Vandaag het derde en laatste deel.

Geloof & Kerkmaandag, 5 mei 2008

Littekens worden tekens van overwinning

Kerkrade - Ruim 350 christenen kwamen dit weekeinde in Kerkrade bij elkaar om na te denken over het thema ‘Karakter’. Het congres werd gehouden door Impact Netwerk, een netwerk dat activiteiten organiseert voor christenen van 22 tot 35 jaar.

Geloof & Kerkmaandag, 5 mei 2008

Geen eigen koninkrijkjes, maar Gods Rijk bouwen

Rotterdam - ,,Ik droomde over een plaats in Nederland waar we alle landen, rassen, generaties en denominaties samen konden brengen.’’ De droom van Mattheüs van der Steen, oprichter van de christelijke stichting Touch, Reach and Impact the Nations (TRIN) werd het afgelopen weekend werkelijkheid in Rotterdam.

Sportmaandag, 5 mei 2008

PSV speelt zijn eigen play-offs

Denk je een tijdje van PSV verlost te zijn. Maar de roes van het kampioensfeestje was nog niet uitgeslapen of er was heibel in de PSV-tent. En niet zo’n beetje. Uitgerekend de man die de afgelopen vier kampioensjaren cruciale punten heeft gered door zijn doel schoon te houden, bevuilde zijn eigen nest. Alsof hij spijt had van zijn heldendaden.

Sportmaandag, 5 mei 2008

Zomerweer zorgt voor toptijden in Wolvega

Wolvega - In ideaal zomerweer sneuvelde zaterdag het ene na het andere record op de drafbaan van Wolvega. De langzaamste winnaar liep een tijd van 1.18,5 over de kilometer. Dat zou enkele maanden geleden zomaar de snelste tijd van de dag zijn geweest. Urbano Crown spande zaterdag met zijn winnende tijd van 1.15,0 over 2100 meter de kroon.

Sportmaandag, 5 mei 2008

Skeeleren in Nederland slaat nieuwe weg in

Leeuwarden - Skeeleren snakt naar aandacht. Terwijl de sport wereldwijd populair is, lijkt de zomerse variant op het schaatsen in Nederland maar moeilijk volwassen te worden. Tot overmaat van ramp was de Skate Bond Nederland (SBN) eind vorig jaar op sterven na dood en heel even dreigde het wedstrijdprogramma deze zomer in het water te vallen.

Sportmaandag, 5 mei 2008

Bakkeveen en De Blesse uitgepuzzeld

Bakkeveen - Een halve competitie moeten spelen om niet te hoeven degraderen. Dat levert heel wat mogelijke scenario’s en veel puzzelwerk op. Bij Gomos, Bakkeveen en De Blesse weten ze er alles van. Die laatste twee namen het gisteren tegen elkaar op. In Bakkeveen ging de thuisploeg na eerder verlies tegen Gomos dit keer onderuit tegen De Blesse en daarmee zijn de twee Friese ploegen uitgepuzzeld: Bakkeveen is door de nederlaag gedegradeerd, De Blesse is veilig en Gomos speelt nacompetitie om degradatie alsnog af te wenden.

Sportmaandag, 5 mei 2008

Bergum: ‘wy winne dit wol’

Burgum - Het sprookje van Bergum lijkt vooralsnog niet te gaan eindigen met promotie naar de hoofdklasse. De Koninklijke UD 1875 uit Deventer won op bezoek in Fryslân en kan het op pinkstermaandag afmaken. De ploeg van Sipke Hulshoff voelt zich echter allerminst kansloos bij de return. ,,Wy winne dit wol”, sprak de trainer na afloop strijdlustig.

Sportmaandag, 5 mei 2008

ONS klaar voor ‘grande finale’

Sneek - ONS Sneek heeft dit weekeinde geen steken laten vallen in de jacht op de derdeperiodetitel en het vasthouden van de derde plaats. Staphorst werd weliswaar moeizaam aan de kant gezet, maar de drie punten zijn binnen. Deelname aan de KNVB beker lonkt, al volgt er komende zaterdag nog een kraker.

Sportmaandag, 5 mei 2008

Friese Boys niet meer te redden

Kollumerzwaag – Er lijkt definitief een einde te zijn gekomen aan de glorietijd van Friese Boys na een duidelijke nederlaag tegen VVI zaterdag in de nacompetitie. In het promotie/degradatieduel werd andermaal duidelijk dat je zonder scorend vermogen geen succes kunt boeken.

Sportmaandag, 5 mei 2008

Heerenveen wacht zware klus in ArenA

Heerenveen - Sc Heerenveen wacht vanavond een lastige opgave in de Amsterdam ArenA tegen Ajax. De 1-2 nederlaag uit de eerste ontmoeting moet ongedaan gemaakt worden. Dat houdt in dat de manschappen van trainer Gertjan Verbeek minimaal twee keer zullen moeten scoren of met twee doelpunten verschil moeten winnen. Dat lukte de laatste tien duels in Amsterdam slechts één keer, op 16 oktober 2004 toen Heerenveen met een 1-3 overwinning naar Fryslân terugging.

Sportmaandag, 5 mei 2008

De Kleine Sneekweek biedt voor ieder wat wils

Sportmaandag, 5 mei 2008

De kaatssport heeft ’n nieuw kroonjuweel

Franeker - Het sombere geluid dat kaatsen nooit weer hetzelfde zal zijn als Chris Wassenaar aan het einde van het seizoen stopt verstomde gisteren in Franeker waar zich op de eerste vrijeformatiewedstrijd een nieuw kroonjuweel aandiende. Bij zijn debuut als volwaardig hoofdklasser eigende Gert-Anne van der Bos uit Holwerd zich de koningstitel toe.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties