Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 5 mei 2012.

Economiezaterdag, 5 mei 2012

Melkveehouderij moet meer doen met kritiek

In de afgelopen jaren is de discussie over het imago van de melkveehouderij toegenomen. Nieuwbouw van grote stallen, schaalvergroting, lichtuitstoot en het vaker binnenhouden van melkkoeien leiden tot zorgen en ook kritiek. Lector Melkveehouderij aan hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden Jelle Zijlstra herkent dit en roept de branche op om meer te doen met de maatschappelijke wensen.

Economiezaterdag, 5 mei 2012

Einde van virusepidemie Schmallenberg bereikt

Leeuwarden | Het aantal dierbesmettingen met het Schmallenbergvirus in Nederland loopt niet meer op. Bij geiten en schapen werden al geen nieuwe gevallen meer geconstateerd. Afgelopen week kwam de groei bij rundvee ook voor het eerst op bijna nul. ,,We zitten aan het eind van de epidemische curve”, zegt viroloog Wim van der Poel van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van Wageningen Universiteit. In Nederland is het virus tot gistermiddag bij 218 melkveehouders, 107 schapenbedrijven en 6 geitenhouders aangetoond, zo meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (nVWA). Dat zijn slechts twee gevallen meer dan de week ervoor. In de laatste week van april groeide het aantal besmettingen nog met 35. In Fryslân zijn 22 melkveehouders en vier schapenbedrijven getroffen.

Hoofdartikelzaterdag, 5 mei 2012

Vrijheid: een begrip van dienstbaarheid

Vijf jaar leven in angst, onzekerheid, woede en verdriet hebben het veel mensen bij de bevrijding moeilijk gemaakt om te beseffen: we zijn vrij. Honderden keren hebben ze het gedacht: straks, als de vijand is verslagen, dan kan het leven opnieuw beginnen. En toen het zo ver was, moest het wennen om in de vrijheid te leven.

Regiozaterdag, 5 mei 2012

Burgemeesters uiten zorg over samenleving

Leeuwarden | Friese burgemeesters hebben gisteravond hun zorg uitgesproken over de verharding van het maatschappelijke klimaat. Ze waarschuwden voor extremistische opvattingen, onverschilligheid en onverdraagzaamheid. Die staan de menselijke vrijheid in de weg. En voor die vrijheid is in de Tweede Wereldoorlog hard gevochten en zijn grote offers gebracht, aldus de burgemeesters.

Regiozaterdag, 5 mei 2012

PvdA wil nog één keer waterschapsverkiezing

Leeuwarden | De waterschappen dreigen onbestuurbaar te worden als de wijziging in de Waterschapswet later deze maand controversieel wordt verklaard. De afgesproken indirecte verkiezingen via de gemeenteraadsverkiezingen zijn dan namelijk ook van de baan. Bovendien dreigen zo de miljarden voor dijkbeveiliging niet op het kleed te komen, waarschuwde staatssecretaris Joop Atsma vorige week. De Tweede Kamerfracties zijn er niet echt van onder de indruk.

Regiozaterdag, 5 mei 2012

Ondanks regen drukte verwacht op 5 meifeest

Leeuwarden | In Nederland wordt vandaag massaal de vrijheid gevierd. In Fryslân worden zo’n zestig- tot tachtigduizend bezoekers op het Befrijdingsfestival in Leeuwarden verwacht, ondanks de matige weervoorspelling. Met temperaturen tussen de 10 en 11 graden wordt het wellicht de koudste Bevrijdingsdag van de afgelopen 21 jaar.

Regiozaterdag, 5 mei 2012

Vader had mij voor het laatst gezien toen ik net kon lopen

Gelske van der Vlugt (70) uit De Veenhoop maakte de oorlog mee in Nederlands-Indië. Haar vader moest werken aan de Birma spoorlijn, haar moeder overleed in een jappenkamp door ziekte en uitputting.

Geloof & Kerkzaterdag, 5 mei 2012

Orgel van It Heidenskip weer in volle glorie

It Heidenskip | Meer dan honderd jaar oud is het Bakker & Timmenga-orgel uit de voormalige hervormde kerk van It Heidenskip. Na een grootscheepse restauratie wordt het instrument zondagmiddag officieel weer in gebruik genomen.

Geloof & Kerkzaterdag, 5 mei 2012

Avond ForumC over de Godsformule

Amersfoort | Is het mogelijk om via de wetenschap God te bewijzen? Prof. Dick den Hertog, hoogleraar Operations Research (Econometrie) aan de Universiteit van Tilburg spreekt op 24 juni over de Godsformule. De avond in de Ontmoetingskerk in Tilburg is een initiatief van ForumC on Tour. ‘Het Credo van veel mensen uit onze westerse maatschappij is dat de wetenschap heeft bewezen dat God niet bestaat’, aldus een persbericht van ForumC. ‘Anderen zeggen dat er juist veel (wiskundige) aanwijzingen zijn die duiden op een intelligente, hogere macht.’ Den Hertog gaat in op deze tegenstelling en vertelt over zijn ervaringen als christelijk wetenschapper.

Geloof & Kerkzaterdag, 5 mei 2012

Protestantse Kerk zet deur open voor vGKN

Utrecht | De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) hield jarenlang de deuren gesloten voor predikanten van de voortgezette Gereformeerde Kerken in Nederland (vGKN). Nu zoekt ze toenadering tot de kerken die in 2004 geen deel wilden uitmaken van de PKN. De kerk stuurt aan op wederzijdse erkenning en kanselruil.

Sportzaterdag, 5 mei 2012

Heerenveen is met prijs weer terug op het niveau van drie jaar geleden

De laatste speelronde in de eredivisie moet morgenmiddag voor sc Heerenveen een bekroning worden van een memorabel seizoen. De Friese club is met een prijs terug op het niveau van drie jaar geleden.

Sportzaterdag, 5 mei 2012

Nog één keer volle bak of ‘salonnederlaag’?

Heerenveen | In een unieke slotronde van de eredivisie zijn morgen de meeste ogen gericht op het duel tussen sc Heerenveen en Feyenoord. Vele bespiegelingen hebben de laatste dagen de ronde gedaan, maar ook een dag voor de cruciale wedstrijd resteren vooral vraagtekens. Haalt Heerenveen nog één keer alles uit de kast of wordt de salonremise morgen vergezeld door het bestaan van een salonnederlaag?

Sportzaterdag, 5 mei 2012

Cambuur met nagenoeg fitte selectie tegen MVV

Leeuwarden | SC Cambuur kan vanavond in eigen stadion met een nagenoeg fitte selectie aantreden voor de return in de play-offs tegen MVV. Na de 0-2 zege in Maastricht is de ploeg van trainer Alfons Arts er alles aan gelegen om het karwei af te maken. ,,We moeten MVV niet de indruk geven dat er wat te halen is.” Als Cambuur de tweede ronde bereikt moeten de Leeuwarders het donderdag thuis in de tweede ronde opnemen tegen VVV-Venlo, de nummer zestien van de eredivisie.

Sportzaterdag, 5 mei 2012

Jong Oranje start nieuw seizoen in Leeuwarden

Leeuwarden | Jong Oranje begint het nieuwe seizoen met een oefeninterland in Leeuwarden tegen Jong Italië. De topontmoeting heeft plaats op woensdag 15 augustus in de thuishaven van SC Cambuur en geldt als voorbereiding op de beslissende fase van de kwalificatie voor het EK van 2013. In het verleden was Jong Oranje viermaal te gast in Leeuwarden. Al die interlands werden gewonnen. De laatste wedstrijd had dertien jaar geleden plaats toen Cyprus met 5-1 werd verslagen.

Sportzaterdag, 5 mei 2012

Vrouwen Heerenveen gaan nog een jaar door

Heerenveen | De vrouwen van sc Heerenveen kunnen ook volgend seizoen weer gewoon deel uitmaken van de eredivisie. Gistermiddag werd daarover een definitief besluit genomen. Er is op initiatief van advocaat mr. Wim Anker uit Akkrum een zelfstandige stichting in het leven geroepen, waarin het vrouwenteam wordt ondergebracht. De begroting (200.000 euro) is nog niet helemaal rond. Heerenveen, dat uit financieel oogpunt is gestopt, had de licentie beschikbaar gesteld.

Sportzaterdag, 5 mei 2012

Berenloop gekozen tot leukste loopevenement

Leeuwarden | De Berenloop op Terschelling is uitgeroepen tot het leukste hardloopevenement van Nederland. Het evenement ontving in De Uithof in Den Haag de Running Award van de vakjury, die de Berenloop roemde vanwege het unieke karakter en de unieke beleving voor zowel deelnemers en toeschouwers. Ook de liefhebbers waardeerden dit evenement hoog met een gemiddelde score van 9,11 (750 stemmen). Er werden in totaal 16.000 stemmen uitgebracht.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties