Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 5 juni 2010.

Cultuurzaterdag, 5 juni 2010

Jan Ketelaar exposeert werk in museum Bremen

Drachten - Kunstenaar Jan Ketelaar (1958) uit Drachten is gevraagd voor een groepstentoonstelling met drie Duitse kunstenaars in het Gerhard Marcks Haus in Bremen. In de expositie Es geht ans eingemachte. Mensch begegnet figur zijn zes beelden van Ketelaar te zien: drie grote en drie kleine. De grote beelden worden voor het eerst binnen tentoongesteld.

Cultuurzaterdag, 5 juni 2010

Tijdelijke expositie in Pander Museum geopend

Leeuwarden - In het Pier Pander Museum in Leeuwarden is vanaf vandaag een expositie te zien met werk van de Friese schilder Thomas Cool (1851-1904), een tijdgenoot van Pander. Het is voor het eerst dat een tijdelijke tentoonstelling in het museum te zien is. Familie van de beroemde Friese beeldhouwer had tot nu geen toestemming gegeven voor andere exposities, omdat het museum speciaal voor Pander gebouwd is.

Cultuurzaterdag, 5 juni 2010

Jan Schotanus wint de Berneboekesjuery 2010

Gorredijk - Jan Schotanus heeft met zijn boek Bor en de boef de Berneboeksjuery 2010 gewonnen. Schotanus krijgt hiermee de Sulveren Spjeld van de Berneboekesjuery, dit jaar bestaande uit zo’n zeshonderd Friese basisschoolleerlingen. De winnaar werd gistermiddag bekendgemaakt tijdens een feestelijke prijsuitreiking in De Skâns in Gorredijk.

Hoofdartikelzaterdag, 5 juni 2010

KNMG, jongensbesnijdenis...

De Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) maakte onlangs in een notitie bekend dat het besnijdenis bij jongens om ‘medisch-ethische’ redenen wil ontmoedigen. Ethiek is een lastig begrip. Het betekent zoiets als de kritische, wetenschappelijke bezinning op het juiste handelen - op ‘het goede leven’. Als iemand een beroep doet op ‘de ethiek’, is dat dus een verwijzing naar het juiste, het goede. Maar wat is dat precies?

Regiozaterdag, 5 juni 2010

Strijd over stuk grond en pad

Warns - Stifting Slach by Warns blijft erbij dat de buurman die achter het Reaklif woont grond van de stichting heeft geannexeerd. Dat bleek gistermiddag op de rechtbank in Leeuwarden. De buurman ontkent de beschuldiging. Een verzoeningspoging van de rechter lijkt te stranden.

Regiozaterdag, 5 juni 2010

Geen hutbewoner? Dan ook geen woudhuisje

Leeuwarden - Hier en daar staan ze nog. De ‘wâldhúskes’ die net na de vorige eeuwwisseling zijn neergezet ter vervanging van de vele plaggenhutten en hokken in de Friese Wâlden. Veel zijn echter zonder pardon gesloopt of bijna onherkenbaar verbouwd.

Regiozaterdag, 5 juni 2010

Geen geld voor jeugd in de Vrijheidswijk

Leeuwarden - Hoop voor de jeugd moest er komen in de Leeuwarder Vrijheidswijk en Mondriaanbuurt. Maar de ambitieuze plannen daartoe gaan niet door. De wijken vallen buiten de boot bij de verdeling van een extra pot geld van het ministerie van VROM voor het opknappen van probleemwijken.

Regiozaterdag, 5 juni 2010

Bij de kaarsenceremonie komen de emoties dichtbij

Ferwert - In Ferwert lopen sinds gistermiddag bijna vierhonderd mensen rondjes om de skeelerbaan om geld in te zamelen voor het Koningin Wilhelmina Fonds voor kankerbestrijding.

Geloof & Kerkzaterdag, 5 juni 2010

Streekgemeente die nog steeds groeit

Haulerwijk - De Christelijke Gereformeerde Kerk Siegerswoude-De Wilp bestaat een halve eeuw. Dat viert de gemeente vandaag met een jubileumdag op de hei in Bakkeveen. Gisteren was er al een herdenkingsdienst.

Geloof & Kerkzaterdag, 5 juni 2010

Jorwert e.o. in beeld als plek voor nieuw Fries klooster

Leeuwarden - Jorwert en omstreken is in beeld als mogelijke vestigingsplaats voor een nieuwe Friese oecumenische kloostergemeenschap.

Sportzaterdag, 5 juni 2010

Ewald blij als er weer een training voorbij was

Leeuwarden - De opluchting overheerst. Marrit Ewald hikte een jaar lang aan tegen het besluit om te stoppen met turnen. Nu de achttienjarige Leeuwardense eenmaal de knoop heeft doorgehakt, voelt het goed. ,,Tot nu toe wel. Ik heb erg geen spijt van, maar misschien komt dat nog. Straks met het wereldkampioenschap in Rotterdam bijvoorbeeld. Het is wel jammer dat ik daar niet sta. Het was wel een doel van mij.”

Sportzaterdag, 5 juni 2010

SC Cambuur kampt met acuut spitsenprobleem

Leeuwarden - SC Cambuur zal snel op zoek moeten naar een spits. Gisteren verkocht de club Ruud ter Heide aan FC Emmen en Mark de Vries liet deze week tegenover Voetbal International weten dat hij op dit moment niet van plan is om zijn aflopende contract te verlengen. Cambuur heeft in de huidige situatie voor komend jaar centraal voorin een gapend gat in de selectie: alleen Reza kan er spelen. Potentiële versterking Glynor Plet (Telstar) koos voor Heracles Almelo.

Sportzaterdag, 5 juni 2010

Fierljeppen in IJlst zal nooit meer hetzelfde zijn

Goede polsstokken. Getalenteerde fierljeppers. De juiste trainingen, goede spelregels en veiligheidsvoorschriften. Stuk voor stuk ingrediënten die nodig zijn om van de fierljepsport een succes te maken. Maar wat te denken van de accommodaties? Ook die zijn aan verandering onderhevig. Zoals die in IJlst. De eersteklasseljeppers springen er vandaag en doen dat op een totaal vernieuwde accommodatie. Johannes Hobma, aanjager en uitvoerder van dit unieke project, vertelt over een bijzondere metamorfose.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties