Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 5 juli 2006.

Dossierwoensdag, 5 juli 2006

Parallellen en conseclusies


Economiewoensdag, 5 juli 2006

Nederlandse bedrijven pakken armoede aan

Economiewoensdag, 5 juli 2006

Vijf Friese bouwers krijgen boete NMa

Leeuwarden - Zeker vijf Friese bouwbedrijven hebben van de Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa een boete gekregen voor het maken van prijsafspraken. Gisteren maakte de NMa bekend dat ze 570 bouwondernemingen heeft beboet. Deze bedrijven zijn actief in de woningbouw en de bouw van openbare gebouwen.

Economiewoensdag, 5 juli 2006

Gediplomeerd koeienpedicure komt eraan

Ook koeien hebben behoefte aan een goede voetverzorging, herstel: klauwverzorging. Het lijkt wel op de mensenpedicure, legt Geert-Jan Koning van het praktijkcentrum voor de melkveehouderij Nij Bosma Zathe uit. Een beetje bijkappen, wondjes verzorgen, infecties behandelen, het is geen luxe maar noodzaak. Want de boer is gebaat bij een goede verzorging van het onderstel van zijn koe. ,,Een koe waarvan de klauwen niet goed verzorgd zijn, kan minder goed lopen. Ze kan daardoor minder goed bij het voer komen en dat gaat ten koste van de melkopbrengst.”

Economiewoensdag, 5 juli 2006

Kaasmakerij Henri Willig wint twee prijzen in Londen

Heerenveen - Kaasmakerij Henri Willig uit Heerenveen heeft twee prijzen gewonnen bij de World Cheese Contest in Londen. Henri Willig won een gouden award met zijn Polder Gold geitenkaas in de categorie harde geitenkazen en een bronzen award in de categorie harde schapenkazen. Dat maakte de Heerenveense kaasmaker gisteren bekend.

Economiewoensdag, 5 juli 2006

Tjaarda Oranjewoud opent koele neveltuin

Oranjewoud – Doelbewust sabelde commissaris van de koningin Nijpels gisteren hals van de koude fles champagne in tweeën. Hij verrichte door deze speciale manier van ontkurken de opening van het uitgebreide beautycentrum van Golden Tulip Tjaarda Oranjewoud. Voor de gasten was er daarna een verkoelend drankje en een rondleiding door het nieuwe kuurgedeelte van het hotel en zalencentrum.

Economiewoensdag, 5 juli 2006

Huhtamaki schrapt twintig banen door automatisering

Franeker - Huhtamaki in Franeker schrapt twintig banen, vanwege mechanisatie en automatisering van de productie. Zo wil het verpakkingsbedrijf een inpakrobot aanschaffen. De banen verdwijnen in het tweede kwartaal volgend jaar, aldus directeur G. Spruit vandaag. Hij zegt gedwongen ontslagen te willen voorkomen, maar hij sluit ze niet bij voorbaat uit. Bij het verpakkingsbedrijf van Huhtamaki in Franeker werken 240 mensen. Het bedrijf maakt onder meer eierdozen en beschermmaterialen voor bijvoorbeeld de Senseo-koffieautomaten. De plannen moeten nog worden goedgekeurd door de Finse moedermaatschappij.

Economiewoensdag, 5 juli 2006

Lidl wil groei van 250 naar 400 supers

Leeuwarden - Supermarktketen Lidl heeft forse uitbreidingsplannen. De discounter wil op termijn toe naar vierhonderd supermarkten in Nederland. Nu heeft Lidl landelijk ongeveer 250 vestigingen. Het aantal Friese vestigingen stijgt in die verhouding van vijftien naar 24. Dat maakte vastgoedmanager H. Brands van Lidl gisteren bekend.

Economiewoensdag, 5 juli 2006

Bouwers De Wal uit Grou en De Jong uit Wirdum samen

Grou/Wirdum - De bouwbedrijven van De Jong uit Wirdum en De Wal uit Grou gaan samen. Dat maakten de bedrijven gisteren bekend. Bij de nieuwe combinatie werken 27 mensen.

Economiewoensdag, 5 juli 2006

Poiesz Drachten draait dubbele omzet

Drachten - De nieuwe supermarkt van Poiesz in Drachten draait boven verwachting. Volgens directeur K. Poiesz heeft de supermarkt aan de Dwarswijk in de eerste weken een ,,dubbele omzet’’ gedraaid, ten opzichte van de schattingen. Poiesz verwacht niet dat het personeel al moet worden uitgebreid. De vestiging is overgenomen van Super de Boer, net als de winkel aan de Markt. Die laatste winkel blijft gesloten, omdat er al een Poiesz vlakbij is. Al het personeel van beide winkels van Super de Boer is overgegaan naar Poiesz.

Economiewoensdag, 5 juli 2006

Ligbox past goed in historische boerderij

Wirdum – Na rigoureus hak- en breekwerk is het binnen een jaar zover. In de schuur van de familie Jongbloed in Wirdum kunnen de oudere kalveren en pinken in de ligboxen, op de plaats van de voormalige hooivakken. De oude betonnen opslagzolder voor grasbrok is verdwenen. Een nieuwe invulling voor een oud gebouw met stallen die voldoen aan de eisen van nu.

Hoofdartikelwoensdag, 5 juli 2006

Vertrek uit onderwijs...

Het blijft maar in het nieuws komen: onderwijsmensen die de school verlaten en elders een baan zoeken. Een van de redenen is dat (jonge) hoog opgeleide docenten het gevoel hebben dat ze hun kennis onvoldoende kwijt kunnen. Het onderwijs biedt te weinig kansen om als docent zelf ook bij te blijven en te groeien in het vak.

Regiowoensdag, 5 juli 2006

Eerste hittegolf is een feit

Leeuwarden - Volgens de officiële regels van de weerkundigen van het KNMI is de eerste landelijke hittegolf een feit. In De Bilt is vijf dagen achtereen een temperatuur gemeten van ten minste 25 graden, waarvan drie boven de 30. Maar dat is in Fryslân niet gehaald. In Wommels bijvoorbeeld is het nog geen drie dagen 30 graden geweest.

Regiowoensdag, 5 juli 2006

Meditatieschoolwil binnen jaar los in Fryslân

Leeuwarden - Als het aan het Maharishi Vedisch Instituut ligt, komt er binnen een jaar een particuliere middelbare school in Leeuwarden waar transcendente meditatie en het Vedisch gedachtegoed op het dagelijks lesprogramma staan. Dat zegt Sjoerd Vos, een van de initiatiefnemers. Leeuwarden heeft nog geen concreet plan met adequate financiering gezien.

Regiowoensdag, 5 juli 2006

Fryslân moet stilte uitbuiten

Den Haag - Fryslân moet zuinig zijn op de stilte die op veel plaatsen in de provincie nog heerst. Stilte wordt steeds zeldzamer in Nederland, en het kan geen kwaad als provincies hun stilte wat meer promoten. De Gezondheidsraad pleit voor een bewuster stiltebeleid.

Sportwoensdag, 5 juli 2006

Steigenga wint ook tombola van Tolbert

Tolbert - Heel even leek de vierde etappe van de wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier gisteravond een fiasco te worden. Vanuit het vertrek ging een tiental renners onderuit. De warmte zorgde er voor dat het asfalt spiegelglad werd en er moest hartje zomer in het centrum van Tolbert zelfs een zoutstrooier aan te pas komen om de weg ‘begaanbaar’ te maken en nog weer later werd het wegdek nat gemaakt.

Sportwoensdag, 5 juli 2006

OKK Beetgum wil superklasse kaatspartijen

Beetgum - De kaatsvereniging OKK in Beetgum voelt er veel voor een topklasse in het leven te roepen zodat in het dorp tijdens de zondagse kaatsdag blijvend met twaalf parturen gekaatst kan blijven worden. In de nieuwe beleidsplannen van de kaatsbond KNKB zal er volgend jaar met nog slechts maximaal tien parturen gekaatst worden en op zaterdag slechts acht trio’s.

Sportwoensdag, 5 juli 2006

Groenveld tweede in Tolbert

Tolbert - Kirsten Wild uit Zwolle won gisteravond in het voorprogramma van de vierde etappe in de wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier het criterium van Tolbert. Zij hield haar ploeggenote Josephine Groenveld uit Folsgare in de sprint van de overwinning af. De twee hadden samen met Angela Hillenga (Rolde) en Vera Koedooder een voorsprong genomen op het peloton. Eyelien Bekkering uit het Groningse Den Ham was de snelste van de achtervolgers.

Sportwoensdag, 5 juli 2006

Verlies voor Sherida Spitse

Uusikaarlepyy - Het Nederlandse meisjeselftal -17 heeft gisteren tijdens het Open Nordic Tournament met 2-1 verloren van Zweden. Bij Oranje speelde Sherida Spitse van VV Sneek de hele wedstrijd. Marlous Pieete scoorde voor Nederland. Eerder verloor het Nederlands team al met 1-0 van IJsland. Morgen besluiten de meisjes het toernooi met een duel tegen Duitsland.a

Sportwoensdag, 5 juli 2006

Auke Postma wint Brinkloop

Diever - Diever is elke zomer loopdorp bij uitstek. De eerste Brinkloop was in trek bij verschillende Friese atleten. Auke Postma trok zich weinig aan van de warmte en soleerde naar een afgetekende zege op de 10 kilometer die hij aflegde in 35,33 minuut. De Damwoudenaar lag 1 minuut en 20 seconden los van Jan de Lange uit Tuk. Jannes Dijkstra uit Donkerbroek kwam als derde over de meet in 37,07. Op de 5 kilometer won de Leeuwarder Willy Heidinga de strijd bij de vrouwen en was er een tweede plek voor haar plaatsgenoot Jori Siderus.

Sportwoensdag, 5 juli 2006

Moor, raar land. Italië. Gekke nationale ploeg

Rome - Mooi, raar land, Italië. Gekke nationale ploeg. Iedereen - van Pele tot Gullit - gebruikte de afgelopen maanden, weken en dagen dezelfde typering voor het Italiaanse nationale elftal: waar andere ploegen - en met name Duitsland - voetballen om te winnen, spelen de Italianen vooral om niet te verliezen!

Weerwoensdag, 5 juli 2006

Zeer warm

Vandaag is het warm zomerweer met veel zon en maxima rond de 25 of 26 graden. De oost tot noordoostenwind is zwak tot matig.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties