Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 5 augustus 2003.

Bijschriftdinsdag, 5 augustus 2003

De kerkdienst

In de kerkdienst gaat het om de aanbidding en lofprijzing van God, om de verkondiging van het evangelie, en om de ontmoeting met elkaar.

Cultuurdinsdag, 5 augustus 2003

Utjouwerij Venus brengt vier titels uit

Franeker – De nieuwe útjouwerij Venus in Franeker presenteert eind deze maand haar eerste uitgaven. De uitgeverij van Trinus Riemersma en Josse de Haan geeft in eerste instantie vier werken uit. Dat heeft de uitgeverij maandag laten weten.

Economiedinsdag, 5 augustus 2003

Verhuisbranche ziet voordeel van recessie

Leeuwarden – In de eerste helft van dit jaar werden er relatief minder particulieren verhuisd en meer bedrijven. Volgens directeur Folkert Jan Bandsma van verhuisbedrijf Bandsma Bultje wordt deze lichte verschuiving vooral veroorzaakt door de slechtere economie.

Economiedinsdag, 5 augustus 2003

Recordaantal bedrijven gaat dit jaar failliet

Den Haag/Leeuwarden - Het aantal Nederlandse bedrijven dat failliet gaat, zal dit jaar een absoluut record bereiken. Dat blijkt uit een onderzoek dat afgelopen vrijdag werd gepubliceerd door het bureau Graydon. Volgens de prognoses zullen circa 10.500 ondernemingen in 2003 de deuren moeten sluiten, een stijging van 12,5 procent in vergelijking met vorig jaar.

Hoofdartikeldinsdag, 5 augustus 2003

Rentmeesterschap, activisme…

De opdracht tot goed rentmeesterschap is een van de eerste opdrachten die de mensheid van de Schepper meekreeg: God plaatste de mens, zo staat in het eerste bijbelboek, in het paradijs om dat ‘te bewerken en te bewaren’. Pas heel laat in de geschiedenis van het Westen is dat ‘bewaren’ een echt onderwerp geworden.

Regiodinsdag, 5 augustus 2003

Verliefd geworden en altijd gebleven

Joure – Tijdens een zendingsfeestavond in de tent in Akkrum was het raak. Hotze Lolkema (88) en Hotske Brouwer(85) zagen elkaar en de vonk sloeg over. ,,We werden daar verliefd en dat zijn we altijd gebleven”, vertelt Hotske Lolkema-Brouwer. Vandaag is het paar 65 jaar getrouwd.

Regiodinsdag, 5 augustus 2003

Norman en Maria Ugueto bieden daklozen een kamer, een maal en de bijbel

Steggerda – Ooit, in een grijs verleden, wilde Maria Ugueto (69) journalist worden. ,,Maar het mocht niet van mijn moeder. Ik moest leren voor het huishouden. En ach, achteraf ben ik daar eigenlijk heel blij om. Ik heb heel veel geleerd in de loop van mijn leven’’, vertelt ze in de enorme achtertuin van haar boerderij in Steggerda. Al bijna veertig jaar vangt Maria mensen op die tijdelijk geen onderdak hebben. Nou ja, tijdelijk: een van de gasten – ‘kinderen’ noemt Maria haar bewoners liefkozend – woont al negen jaar bij haar in huis. Het record staat op veertien jaar. De bewoners betalen 130 euro per maand en noemen haar ‘oma’.

Regiodinsdag, 5 augustus 2003

School voor eilander kinderen al begonnen

Vlieland – De schoolvakantie in het Noorden duurt nog een week, maar de kinderen op drie van de vier Friese waddeneilanden zijn al weer begonnen. Op Vlieland, Schiermonnikoog en Ameland was het gisteren de eerste schooldag. Alleen op Terschelling openen cbs en obs ’t Jok pas volgende week hun deuren.

Regiodinsdag, 5 augustus 2003

It Ankerplak: hotel voor psychiatrische cliënten van GGZ

Leeuwarden – De Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) Friesland wil een hotel openen voor psychiatrische patiënten. Het hotel had als werknaam Hoteldebotel, maar gaat in werkelijkheid It Ankerplak heten. Waar het hotel komt, is nog niet bekend. Wel heeft de ‘denktank’ die het plan ontwikkeld heeft, een plekje op het oog in Boarnsterhim. Volgens Jaap Faber, lid van de denktank en zelf GGZ-cliënt, hebben veel patiënten behoefte aan ‘verwenzorg’. ,,In gewone hotels durven cliënten vaak niet te komen. Daarom willen wij een plek waar we onszelf kunnen zijn.’’

Regiodinsdag, 5 augustus 2003

Te luidruchtig, en daarom de Sneker jachthavens uit

Sneek – Rijen dik liggen de bootjes van vooral jonge toeristen langs de Houkeslootboulevard in Sneek. Ook in andere jachthavens liggen ze hutje mutje. Ze vieren de Sneekweek. Ze hebben het gezellig maar veroorzaken ook overlast. 23 jongeren gingen al zover over de schreef, dat ze de jachthaven werden uitgezet. Dat gebeurde in het kader van het verscherpte toezicht op het water, waarin de watersportgemeenten Sneek, Skarsterlân, Boarnsterhim, Lemsterland en Wymbritsediel samenwerken.

Geloof & Kerkdinsdag, 5 augustus 2003

Regionalisering: nieuwe trend in kerkelijk Nederland

Leeuwarden - Steeds meer kerken krijgen een regiofunctie: mensen uit de wijde omgeving komen er zondags om het Woord te horen.

Geloof & Kerkdinsdag, 5 augustus 2003

Waarheid en verzoening in romanvorm

Wat is het mooiste boek dat u gelezen hebt? In het Friesch Dagblad schrijven deze zomer verschillende recensenten hierover. Vandaag: ds Ineke Bakker, algemeen secretaris van de Raad van Kerken in Nederland.

Weerdinsdag, 5 augustus 2003

Volop warmte

Vandaag hebben we te maken met een zeer warm weertype. De temperatuur loopt op naar circa 28 graden en er waait een matige oost- tot noordoostenwind. Vannacht koelt het af tot 14 graden. Morgen wordt het nog een graadje warmer.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties