Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 5 augustus 2005.

Bijschriftvrijdag, 5 augustus 2005

Honden en varkens (1)

Cultuurvrijdag, 5 augustus 2005

Rustige tijd voor handel in lammeren

Hantumhuizen - Dit jaar zijn de prijzen voor lammeren redelijk goed. En dat blijft de komende weken ook nog wel, verwacht Andries Kingma van de Stichting Veehandelcentrum Noord Nederland. Toch is er momenteel geen sprake van een grote vraag. Belangrijke afnemers van islamitische afkomst zijn namelijk massaal op vakantie en veelal gedurende meerdere weken.

Cultuurvrijdag, 5 augustus 2005

Vocaal Ensemble Cantatrix opnieuw naar concours Italie

Leeuwarden - Vocaal Ensemble Cantatrix uit Leeuwarden doet dit jaar opnieuw mee aan het internationale koorzangconcours ‘Guido d’Arezzo’ in de Italiaanse stad Arezzo. Dat heeft een woordvoerder van het koor gemeld.

Cultuurvrijdag, 5 augustus 2005

Tijdschrift ‘HJIR’ zoekt schrijvers voor Bildts themanummer

Leeuwarden - De redactie van het Friese literaire tijdschrift HJIR is op zoek naar schrijvers voor een uitgave rond Het Bildt 500 .

Cultuurvrijdag, 5 augustus 2005

Frans programma door Tjeerd van der Ploeg

Met de Trois Pièces opus 29 van Gabriël Pierné opende Tjeerd van der Ploeg het orgelconcert dat hij donderdagavond gaf in de Koepelkerk te Leeuwarden. De organist van de St. Christoforuskerk te Schagen had gekozen voor een compleet Frans programma dat tevens zijn specialisme is. Hem werd bijvoorbeeld voor zijn verdiensten voor de Franse Orgelliteratuur de Zilveren Medaille van de Société Académique Arts, Sciences et Lettres te Parijs toegekend.

Cultuurvrijdag, 5 augustus 2005

Een piramide van fantasieën

Het laatste concert van het seizoen 2005 op het orgel van de Martinikerk in Easterein werd donderdagavond gegeven door Gert Oost; geen onbekende in Fryslân. Zijn orgelroots liggen in Minnertsga. Hij heeft twee niet kerkelijk gebonden organistenfuncties. Zo is hij verbonden als organist aan de Aula van de Universiteit van Utrecht en is hij als organist aangesteld bij de Raad van State. In de laatstgenoemde functie bespeelt hij het Bätz-orgel in de Gothische zaal te Den Haag.

Regiovrijdag, 5 augustus 2005

Onzekerheid blijft na tracé van Centrale As

De Valom – De schade voor Hans en Thea Feenstra uit Damwoude lijkt mee te vallen. Tussen hun fraaie opgeknapte ‘boerespultsje’ aan de Joh. Dirkslaan en het gisteren bekendgemaakte tracé van de Centrale As ligt nog een weiland. Hun plekje in de ‘middle of now where’ verdwijnt wel, maar verkassen hoeven ze niet. Voor de zus van Hans uit De Valom, Janke-Griet, ziet het er slechter uit. Gisteravond bespraken Hans en Thea het tracé voor de nieuwe weg Dokkum-Nijega bij Tjalling en Janke-Griet Elzinga.

Regiovrijdag, 5 augustus 2005

Superdag in Fryslân voor de koningin en het publiek

Warten – Sipke de Jong klimt in een van de leilindes in de Wartense hoofdstraat. Dichtbij de brug. Dichtbij de koningin. Hoopt hij. Een onverbiddelijke politieagente stuurt hem echter regelrecht naar beneden. ,,Ik dacht nou echt dat ik het mooiste plekje zou hebben”, zegt de twaalfjarige Wartenaar. Sipke was gisteren een van vele mensen die een glimp van koningin Beatrix probeerde op te vangen. De koningin was in Fryslân in het kader van haar 25-jarig ambtsjubileum.

Regiovrijdag, 5 augustus 2005

Discoboot niet welkom tijdens de Sneekweek

Sneek – De politie zal tijdens de Sneekweek, die vanavond begint, extra streng optreden tegen de zogenoemde discoboten. In opdracht van burgemeester Brok van Sneek wordt de geluidsoverlast op het water met een lik-op-stukbeleid aangepakt. Voor andere boten geldt een minder streng beleid.

Regiovrijdag, 5 augustus 2005

De video van al-Qaeda…

De dreiging met aanslagen in de westerse wereld duurt voort. Nu is er weer een video verschenen waarop met name de Verenigde Staten en Groot-Brittannië worden gewaarschuwd – maar ook hun bondgenoten - voor de ‘vulkanen van woede’ die zullen losbarsten.

Regiovrijdag, 5 augustus 2005

De absurditeit van de 30 km-zone

Dertig kilometerzones. Noem een dorp in Fryslân dat tegenwoordig niet zo’n zone kent. De praktijk leert dat veel automobilisten, en dan met name de bewoners zelf, zich niet aan de snelheid houden. Want de controlerende agent is toch nooit in de buurt. Die komt pas als omwonenden klagen én de weg zo is ingericht dat de automobilist zijn snelheid wel enigszins móet aanpassen. En bovendien, het verkeershandhavingsteam van de politie heeft wel andere prioriteiten.

Regiovrijdag, 5 augustus 2005

Heerenveen racet naar titel

Langweer – Pieter Brouwer lijkt met het Heerenveense skûtsje hard op weg te zijn naar de SKS-titel. Op de Langweerder Wielen werd de Gerben van Manen gistermiddag met grote voorsprong eerste. Alleen zijn directe belagers in het klassement konden nog een beetje bij hem in de buurt blijven. Lemmer werd tweede en Grou derde. Op de helft van de competitie heeft Heerenveen de beste papieren voor de titel. Na de proloog bij Grou wist Brouwer gisteren opnieuw te winnen. Kon Brouwer zaterdag pas zegevieren na een grote fout van Douwe Visser van Sneek die een ton miste, op de wilde baren van de Wielen bij Langweer dankte Brouwer zijn dagzege aan zijn uitmuntende start.

Weervrijdag, 5 augustus 2005

Koel en buiig


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties