Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 5 augustus 2006.

Economiezaterdag, 5 augustus 2006

Installatiebedrijf Bo-Tech failliet

Leeuwarden – Het installatiebedrijf Bo-Tech uit Leeuwarden is failliet verklaard door de rechtbank in Leeuwarden. Het bedrijf heeft acht man aan personeel.

Economiezaterdag, 5 augustus 2006

Schade door buien varieert per regio

Holwerd/Vlissingen – De buien van de afgelopen dagen hebben zeer verschillende gevolgen gehad voor de akkerbouwgebieden in Nederland. In Fryslân was de schade minimaal. De schade in Zeeland is daarentegen groot.

Economiezaterdag, 5 augustus 2006

Werf Talsma wint kort geding om opbouw van schip

Leeuwarden – Scheepswerf Talsma in Franeker kan de opbouw van een schip voltooien dat nu nog op de werf van Ceelen in Goutum ligt. Dat is de uitkomst van een kort geding dat de werf had aangespannen tegen de branchegenoot. Wanneer Ceelen het schip niet op tijd overdraagt, moet het bedrijf per dag tienduizend euro per dag aan dwangsom betalen tot een maximum van 150.000 euro. Volgens Talsma is de kwestie het gevolg van leveringsverplichtingen. De verwachte oplevering van het schip is over acht weken. ,,Daarmee zijn we nu acht weken te laat dan de bedoeling was. Maandag beginnen we met de opbouw.”

Economiezaterdag, 5 augustus 2006

Omzetpiek in de saladeproductie

Oosterwolde - De vrachtwagens rijden af en aan bij saladefabrikant FanoFineFood in Oosterwolde. In de zomermaanden gaat de verkoop van salades traditioneel fors omhoog. ,,Normaal worden er hier dagelijks twintig vrachtauto’s geladen. Nu zijn dat er per dag wel dertig”, vertelt commercieel manager Rocus Troost. ,,Om een beeld van de productie te krijgen, rekenen we de geproduceerde hoeveelheid wel eens om naar de Friese bevolking. Per vier weken maken we bij FanoFineFood zoveel dat iedere Fries in die tijd ruim vijf kilo zou moeten opeten. Daarvan komt vier kilo uit Oosterwolde.”

Economiezaterdag, 5 augustus 2006

Bessen en kersen komen bij van hittestress

Engwierum – Niet alleen de plukkers hebben de afgelopen weken last gehad van hittestress op het fruitteeltbedrijf van Marja Woudstra in Engwierum. Ook het fruit had daar volgens Woudstra last van. ,,Wanneer de temperatuur boven de 28 graden Celsius komt, heeft het fruit ook last van hittestress. De groei komt dan tot stilstand.” De eerste van de 25 tot dertig plukkers kwamen vorige week al rond zeven uur om vervolgens rond de middag op te houden met de hoge temperaturen. En dat was nodig ook omdat de struiken en fruitbomen worden beschermd tegen de regen door grote plastic kappen die daarboven zitten.

Economiezaterdag, 5 augustus 2006

Meer interesse voor Steenklip

Sneek – Negen bedrijven hebben interesse getoond voor een eventuele gehele of gedeeltelijke overname van de failliete zerkenmakerij Steenklip in Sneek. Onder hen zijn volgens curator R. Verdonk meerdere partijen die komende maandag een bod uitbrengen.

Regiozaterdag, 5 augustus 2006

Fryske Dyken pakt in half jaar tijd 117 rijbewijzen af

Leeuwarden - Agenten het van Friese politieteam Fryske Dyken hebben in 2006 van 117 bestuurders het rijbewijs afgenomen. Van de automobilisten hadden er twintig te veel gedronken, overtraden er tachtig de toegestane snelheid en zorgden er zeventien met hun rijgedrag voor gevaar op de weg.

Regiozaterdag, 5 augustus 2006

Forse boetes voor minibikes op de weg

Leeuwarden - Wie met een minibike op de openbare weg rijdt, riskeert voortaan een boete van minimaal 400 euro. Justitie wil paal en perk stellen aan het gebruik van de kleine motortjes. Deze week is naar alle politiekorpsen in Nederland een instructie gestuurd voor een strenge aanpak.

Regiozaterdag, 5 augustus 2006

Het was onvoorstelbaar warm

Leeuwarden - Onvoorstelbaar warm. Fryslân waande zich de afgelopen weken aan de kust van de Middellandse Zee. Juli kwam in deze provincie uit op een gemiddelde etmaaltemperatuur van ruim 21 graden. Overdag schommelde het kwik rond de dertig graden, ’s nachts lag de temperatuur tussen zeventien en twintig graden. En dat was vier à vijf graden warmer dan normaal.

Regiozaterdag, 5 augustus 2006

Windhoos trekt over camping op Schiermonnikoog

Schiermonnikoog - Vakantiegangers op de camping van kampeerboerderij Springfield op Schiermonnikoog werden gisterochtend opgeschrikt door een windhoos. Op de camping werden enkele jonge bomen ontworteld en vloog een voortent de lucht in. De windhoos ontstond aan de westkant van de schutsluis op Lauwersoog en raasde vervolgens over het wad. Aluminium golfplaten vlogen over de schuur van de aangrenzende boerderij en belandden meters verderop op het erf. Van een nabijgelegen woning vlogen de pannen van het dak. De windhoos was heel plaatselijk; op de rest van het eiland vernamen mensen er weinig van.

Regiozaterdag, 5 augustus 2006

CHN hekelt 'spierballentaal' ministerie

Leeuwarden - Het is betreurenswaardig dat het ministerie van onderwijs dreigt met reparatiewetgeving om te zorgen dat hogescholen tientallen miljoenen euro's aan subsidie terugbetalen. Dat zegt CHN-voorzitter Robert Veenstra over de ,,de spierballentaal” die OCW bezigt sinds de uitspraak van de Raad van State, woensdag.

Sportzaterdag, 5 augustus 2006

Pover Heerenveen bakt er weinig van in Zwolle

Zwolle - SC Heerenveen speelde gisteravond een povere oefenwedstrijd tegen FC Zwolle. Komende dinsdag volgt een herkansing in de ultieme en voorlaatste test voor de seizoensstart tegen ADO Den Haag. De ploeg van trainer Gert Jan Verbeek startte met de beoogde basis en die bakte er niets van. Verreweg de slechtste wedstrijd uit de oefencampagne werd afgewikkeld. Met hangen en wurgen werd het een remise. Een norse Verbeek: ,,Dit was niet best. Te veel balverlies. Slecht voor het zelfvertrouwen. Ik speelde met de contouren van mijn basis. Ze kwamen allemaal in aanmerking voor een wissel.”

Sportzaterdag, 5 augustus 2006

Schorsing Hooijboer

Zeist- Cambuur-aanvoerder Rick Hooijboer moet toekijken twee duels toekijken als straf voor zijn rol bij de vechtpartij tussen Cambuur en RKC, dinsdag in Franeker. Hij ging akoord met het schikkingsvoorstel van drie duels schorsing, waarvan één voorwaardelijk. RKC-spits Ricky van den Bergh, die de vechtpartij begon door Joris van Rooijen klappen te verkopen, kreeg vijf duels schorsing (één voorwaardelijk) nadat ook hij akkoord ging met een schikkingsvoorstel. De straffen gelden voor competitie-, oefen-, play-off- en bekerwedstrijden.

Sportzaterdag, 5 augustus 2006

Tienstra naar Duitsland

Dortmund - De Friese handbalkeepster Jokelyn Tienstra gaat dit seizoen in Dortmund aan de slag. De Friezin treft in Dortmund haar concurrente bij Oranje, Marieke van der Wal. Samen met haar vriendin Manuela Fiedel vertrekt Tienstra naar Duitsland na drie jaar bij het Spaanse Bera Bera te hebben gespeeld.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties