Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 5 augustus 2008.

Cultuurdinsdag, 5 augustus 2008

Nieuw jeugdorkest zoekt muzikanten uit Fryslân

Leeuwarden - Het noorden krijgt een nieuw jeugdorkest waarvoor getalenteerde, jonge muzikanten worden gezocht. Het Noord Nederlands Jeugd Orkest (NNJO) is een nieuw, regionaal symfonisch blaasorkest voor ambitieuze muzikanten van zestien tot en met dertig jaar. Het orkest wordt samengesteld uit muzikanten uit Fryslân, Groningen, Drenthe en Overijssel.

Cultuurdinsdag, 5 augustus 2008

Orgelspel van hoog niveau in Sneek

Omdat de kermis van de Sneekweek voor te veel geluidsoverlast zorgt, werd de wekelijkse concertserie in de Martinikerk in Sneek gisteravond onderbroken. Daarvoor is in de plaats kwam een gratis toegankelijk orgelconcert in de St. Martinuskerk aan de Singel. Daar concerteerde op het Maarschalkerweerd-orgel Jolanda Zwoferink.

Economiedinsdag, 5 augustus 2008

Melkclinic, weer eens wat anders dan karten

Leeuwarden - Een melkclinic, een workshop creatief met hooi of een boerenmeerkamp. Voor werknemers van (middel)grote bedrijven die genoeg hebben van een dagje paintballen, karten of wokken is er een nieuw alternatief voor een personeelstrip: een boerderijuitje. Er is nog een klein probleem. De initiatiefnemers zoeken nog naar melkveehouders in Fryslân en andere plattelandsprovincies, bij voorkeur een stuk of vier, vijf per provincie.

Economiedinsdag, 5 augustus 2008

Eerste Basic-Fit in Fryslân

Sneek - De voormalige sporthal van voetbalvereniging WZS uit Sneek heeft een nieuwe bestemming. De hal wordt sinds begin augustus gebruikt als fitnesscentrum. De fitnessformule Basic-Fit heeft daarmee de eerste vestiging in Fryslân geopend. Het is de 17e vestiging in Nederland. ,,Basic-Fit wil fitness voor iedereen toegankelijk maken en terugbrengen naar de basis”, zegt rayonmanager Arnold Beumer. Die basis bestaat voor het fitnessbedrijf uit een standaard product of dienst waarbij de klant alleen betaalt voor wat ze afnemen. ,,Deze trend zie je heel duidelijk in de hotelbranche en bij vliegtuigmaatschappijen. Bij ons kun je dan ook fitnessen voor bijna 16 euro in de maand op nieuwe toestellen.” De hal heeft ruim duizend vierkante meter beschikbaar voor fitnessactiviteiten

Hoofdartikeldinsdag, 5 augustus 2008

De Gay Pride...

Het kabinet staat pal voor emancipatie van homoseksuelen; minister Plasterk heeft er een nota over geschreven. Het kabinetsbeleid ten aanzien van homoseksuelen was afgelopen weekeinde zichtbaar in de aanwezigheid van ministers tijdens de Gay Pride, in Amsterdam. Opmerkelijk was dat de kabinetsdelegatie bestond uit uitsluitend PvdA-bewindslieden.

Regiodinsdag, 5 augustus 2008

Hemelum - Stavoren: 45.000 kilometer

Warns - Een rondje om de wereld in de buurtbus. Die prestatie leverde Jetze de Boer uit Warns in de afgelopen 29 jaar. Als vrijwillige chauffeur van de buurtbus maakte hij 45.000 kilometer. Deze week zet hij er wegens het bereiken van de verplichte pensioenleeftijd een punt achter.

Regiodinsdag, 5 augustus 2008

Friezen gaan niet zo vaak naar de dokter

Leeuwarden - Van alle Nederlanders brengen de Friezen het minst vaak een bezoek aan de huisarts. Maar supergezond voelt de Fries zich ook weer niet. Overgewicht komt bovengemiddeld veel voor, net als een hoge bloeddruk. Roken en drinken ligt iets boven het landelijk gemiddelde. Dat geldt ook voor de meeste ouderdomskwalen.

Regiodinsdag, 5 augustus 2008

Sneekweek verloopt sfeervol

Sneek - Tijdens de eerste drie dagen van de Sneekweek heeft de politie vijf mensen aangehouden voor vechtpartijen. Ook moest de politie meerdere malen in actie komen tegen wildplassers, werden mensen bekeurd die in het openbaar alcohol dronken en werd baldadigheid de kop ingedrukt. Ondanks dat is de politie tevreden over het verloop.

Regiodinsdag, 5 augustus 2008

Logeren in een oude kerk: het kan bij De Kraak van Van Dam in Oosterbierum

Gebouwen worden ontworpen naar hun functie. Maar er zijn fabrieken, gemeentehuizen en boerderijen die inmiddels heel anders worden gebruikt. Het Friesch Dagblad bezoekt deze zomer een aantal daarvan en tekent de verhalen op van de nieuwe gebruikers. Vandaag: de gereformeerde kerk in Oosterbierum.

Geloof & Kerkdinsdag, 5 augustus 2008

Met bobbers kun je praten

Sneek - De blauwwitte ‘Jezustent’ staat voor de dertigste keer op het starteiland in de Snitsermar. Dit jaar staat de tent midden op het eiland in plaats van de gebruikelijke, meer afgelegen locatie. ,,Hier staat de tent veel centraler”, vertelt Lieuwe van der Pol dolblij. Het verhaal van een evangelisatieweek: dat gaat van kleien voor kinderen tot praten over Jezus met de Bobbers.

Geloof & Kerkdinsdag, 5 augustus 2008

Leer jongeren naar hun binnenste te luisteren

Emeritus-kardinaal Carlo Martini droomde zijn hele leven van een arme en bescheiden kerk, onafhankelijk van de grillen van de machtigen der aarde; van een kerk die de gelovigen de ruimte biedt; van een kerk die inspireert; van een jonge kerk. ‘Nu ik oud ben geworden, droom ik niet meer. Maar ik bid voor de kerk’. Het staat opgetekend in het boek Jerusalemer Nachtgespräche. Een indrukwekkend spiritueel testament.

Geloof & Kerkdinsdag, 5 augustus 2008

Op het eerste gezicht

Op het eerste gezicht was het een troosteloos dorpje. Ibo is een eilandje zo groot als Schiermonnikoog en maakt deel uit van de Archipélago das Quirimbas, een eilandengroep in het noorden van Mozambique. De ruïnes van de Portugese patriciërshuizen met brede veranda’s worden overwoekerd door struiken en onkruid. Geiten scharrelen rond tussen puin en afval. Winkels zijn er niet te vinden en de weinige blanke toeristen houden zich schuil in peperdure hotelcomplexen achter hoge muren.

Geloof & Kerkdinsdag, 5 augustus 2008

Musicalster Jim op PKN-startdag Wake Up Call

Leeuwarden - Musicalster Jim treedt op 28 september op op Wake Up Call. Het jongerenevenement geldt als officiële start van het nieuwe jeugdwerkseizoen voor de Protestantse Kerk. Dit keer is de manifestatie op de Ocean Diva, een partyboot die speciaal voor de gelegenheid wordt afgemeerd voor de Erasmusbrug in Rotterdam.

Sportdinsdag, 5 augustus 2008

Alle hens aan dek op dag drie van Sneekweek

Kolmeersland - De zeilboten gingen gisteren bij bosjes om tijdens de derde dag van de Sneekweek. Een westenwind met kracht zes, en soms zelfs uitschieters naar windkracht zeven, resulteerde in flink wat problemen op het Friese water. De jongste garde bleef aan de kant en voor de rest van de zeilers was het een kwestie van overleven.

Sportdinsdag, 5 augustus 2008

Sneller, hoger, verder

Sneller, hoger en verder. Dat is het voornaamste motto in Peking. Daar kan aan worden toegevoegd: preciezer (schieten), gracieuzer (dansende paarden), spectaculairder (turnen) en gemener (waterpolo). Uiteraard worden de limieten van het menselijk kunnen afgetast, met als resultaat dat records sneuvelen. Superlatieven schieten pas écht te kort als een volledig nieuwe techniek ten grondslag ligt aan het succes.

Sportdinsdag, 5 augustus 2008

Olympische boycot typisch geval van kort en krachtig

Er is in de aanloop naar de Olympische Spelen in Peking maar een beetje commotie geweest over een boycot om politieke redenen. De oproep daartoe was kansloos. Hoe anders was het in 1956. Toen heerste grote eensgezindheid onder de Nederlandse bevolking om weg te blijven van de Olympische Spelen in Melbourne, vanwege de Russische inval in Hongarije.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties