Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van maandag, 5 september 2005.

Bijschriftmaandag, 5 september 2005

Vertrouwen

Kunnen wij het Habakuk nazeggen:

Dossiermaandag, 5 september 2005

Vincent van Gogh had het goed gezien

Het blijft een crime, kijken naar voetbalwedstrijden tegen weggemoffelde kaarstippen op vlakgerolde aardappelvelden. Het patroon is fnuikend helder en daarom is het zo triest steeds weer te moeten constateren. Verwachtingsvol open je een nieuwe zak chips om na afloop te moeten constateren dat je schaamteloos de hele zak hebt leeg gegeten, en je belooft met de hand op het hart om nooit meer thuis te blijven voor Nederland-Andorra, Salomonseilanden of andere nog te ontdekken dwergstaatjes.

Dossiermaandag, 5 september 2005

Transfergeluk

Augustus is voorbij, en daarmee ook de hectiek rond de transfers. Jammer. Is een leuke tijd, die laatste periode van augustus. Naarmate de sluiting van de internationale transfermarkt nadert, worden clubs, spelers en vertegenwoordigers van de media steeds nerveuzer. Dione de Graaff telde op 31 augustus op televisie de uren tot middernacht letterlijk af.

Economiemaandag, 5 september 2005

Glaskracht gaat toch van start

Maasland – Er komt toch een onafhankelijke organisatie voor glastuinbouwers in Nederland. Vandaag maakte initiatiefnemer L. van der Lans bekend dat zijn organisatie Glaskracht niets ziet in een compromisvoorstel om de glastuinbouwers binnen de Land- en Tuinbouworganisaties te houden. LTO Noord en bemiddelaar K. Hoogendoorn zijn verrast.

Economiemaandag, 5 september 2005

LTO: verbeter landbouw met waddengeld

Munnekezijl – Een professionele, moderne landbouw in het waddenzeegebied. Dat wil Land- en Tuinbouworganisatie LTO Noord bereiken met geld uit het Waddenfonds. Het platteland rond de Waddenzee moet beter bereikbaar zijn, het boerenbedrijf moet moderner en duurzamer en het landschap moet in stand gehouden worden.

Hoofdartikelmaandag, 5 september 2005

Corporaties, Brussel en een slepend probleem

’t Is even wennen: de Europese Commissie die zich bemoeit met de huurwoningen in, bijvoorbeeld, Anjum. Want daar komt de boodschap van Eurocommissaris Kroes in feite op neer. Ze vindt dat er in Nederland te veel huurwoningen zijn van woningcorporaties die worden bewoond door mensen die best een duurder huis zouden kunnen huren. De woningcorporaties zouden daarom een flink deel van hun huizenbezit moeten verkopen. Anders blijft de ongewenste situatie voortduren dat met overheidssteun huurwoningen worden verhuurd aan mensen die niet zouden moeten kunnen profiteren van overheidssteun. Want die is alleen bedoeld voor sociaal woningbeleid. Zo wordt oneerlijke concurrentie bedreven: een groot aantal huizen komt voor een te lage prijs op de woningmarkt.

Regiomaandag, 5 september 2005

Fries banenplan helpt 300 mensen aan werk

Leeuwarden – Het Fries Banenplan heeft totnogtoe 300 mensen aan een baan geholpen. Het project dat nu twee en een half jaar loopt, had tot doel duizend mensen aan het werk te krijgen. De provincie Fryslân die het project financiert, heeft 4.888.000 miljoen euro in het project gestopt. Fryslân kende eind mei 2005 29.500 niet-werkende werkzoekenden, meldt het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI).

Regiomaandag, 5 september 2005

‘Dijken wellicht versneld verstevigen’

Leeuwarden – Staatssecretaris Schultz van Hagen van Verkeer en Waterstaat gaat rampenplannen opstellen voor alle gebieden in Nederland die bij een eventuele dijkdoorbraak onder water komen te staan. Wetterskip Fryslân bereidt intussen onderhoudsprojecten aan een kwart van de Friese zee- en IJsselmeerdijken voor, die mogelijk versneld worden uitgevoerd.Wetterskip Fryslân is voortdurend ,,behoorlijk alert’’ op de kwaliteit van de dijken, meldt coördinator waterkeringen W. de Vries van het waterschap. ,,De hoogste prioriteit hebben op het moment de asfaltdijken. Het slijtagegedrag van asfaltdijken is nog niet helemaal bekend.’’

Regiomaandag, 5 september 2005

Hond verdronken

Heerenveen – Een 38-jarige Heerenvener wordt ervan verdacht zijn hond, een Duitse herder, te hebben verdronken.

Regiomaandag, 5 september 2005

Opnieuw schietpartij in Leeuwarder centrum

Leeuwarden – Opnieuw heeft er in de binnenstad van Leeuwarden een schietpartij plaatsgevonden. In de nacht van zaterdag op zondag is er enkele malen in de lucht geschoten door een man uit Heerenveen. De politie heeft in verband met de schietpartij drie mannen van 25, 27 en 28 jaar uit Heerenveen aangehouden. De politie wil niet zeggen waarom geschoten is. De drie kennen elkaar en hadden al vaker ruzie met elkaar gehad, aldus een woordvoerder. ,,Het blijft speculeren waarom de ruzie is ontstaan. Ik zou wel denken dat het te maken heeft met drugs”, aldus woordvoerder P. Boomsma.

Regiomaandag, 5 september 2005

Zeevissers willen massaal naar de wal

Lauwersoog - Nederlandse platvis- en garnalenvissers willen massaal stoppen met varen. De belangstelling voor de saneringsregeling is zo groot, dat het Productschap Vis vreest dat 38 miljoen euro niet genoeg is om iedereen uit te kopen.Dat bleek zaterdag op de Dag van de Nederlandse Zeevisserij, die dit jaar in Lauwersoog werd gehouden. Voorzitter P. Loonen van het productschap hield er zijn gehoor voor dat er een ,,meer dan aanzienlijke belangstelling is” onder vissers om het schip aan de overheid te verkopen. Minister Veerman van Visserij maakte in juli bekend dat het kabinet voor zo’n sanering 38 miljoen euro wil uittrekken. Door de kottervloot, die nu uit ongeveer 280 schepen bestaat, met eenvijfde in te krimpen, wil de regering met name de scholstand de kans geven zich te herstellen.

Geloof & Kerkmaandag, 5 september 2005

Menno voor even terug op veelkleurige Menniste Dei

Poppenwier - De Ring Akkrum koos dit jaar voor een vrolijke start van het seizoen. Maar liefst acht Doopsgezinde Gemeenten rondom Akkrum maakten zaterdag hun gezamenlijke start van het winter- en gemeentewerk in zomerse sfeer in de straatjes en op het kerkpleintje van Poppenwier.

Geloof & Kerkmaandag, 5 september 2005

‘Van die dag kan niemand weten’

Ds Orlando Bottenbley uit Drachten baseerde zijn uitspraken over de wederkomst mede op voorspellingen van Wycliffe Bijbelvertalers.

Geloof & Kerkmaandag, 5 september 2005

‘Willen we Jezus wel ontvangen?

Kollumerzwaag - Of Jezus terugkomt, is geen vraag voor ds Jaap Zijlstra. Wanneer Hij terugkomt? Aan een antwoord op die vraag moeten we ons niet wagen. De Amsterdamse dominee-dichter vindt het veel belangrijker of we Jezus in levende lijve willen ontmoeten.

Sportmaandag, 5 september 2005

Aris test ‘filmster’ Michael Kingma

Leeuwarden – Woon!Aris gaat basketballer Michael Kingma testen. De 2.10 meter lange basketballer moet de Leeuwarders uit de problemen helpen nu Lamont Randolph geblesseerd is. Kingma, die ook in de film Starwars figureert als een Wookie, zit op dit moment zonder club, maar speelt wel voor het Nederlandse team.

Sportmaandag, 5 september 2005

Scheuren in korfbalbolwerk De Lege Geaen

Sibrandabuorren - Ooit was er het wonder van Sibrandabuorren, het sprookje van De Lege Geaen. Een kleine club van het Friese platteland uit een nietig dorpje met nog geen 400 inwoners die het presteerde om de hoofdklasse korfbal te bereiken. En ooit was het een speler van het Amsterdamse Blauw Wit, op bezoek in de Sneker C.Kanhal, die jaloers was op de beleving rondom dat nietige clubje: ,,Zo hoort korfbal beleefd te worden’’, sprak hij na afloop van de wedstrijd, ,,hier zou ik elke week wel willen spelen.’’

Sportmaandag, 5 september 2005

Huub Duyn winnaar slijtageslag in Gytsjerk

Gytsjerk - De Omloop van de Trynwâlden werd zaterdag een slijtageslag die zijn weerga niet kent. Uiteindelijk deelde de Noord-Hollander Huub Duyn in de finale de beslissende tik uit. Hij sprong weg uit een zeven man sterke kopgroep en soleerde met groots machtsvertoon naar de eindstreep. Duyn boekte in Gytsjerk zijn allereerste zege bij de amateurs en dat was er tegelijk eentje om in te lijsten. Folkert de Haan hield zich achter Duyn het langst staande. De Fries om útens werd tweede. Rudy Vriend, vorig jaar winnaar, completeerde het podium.

Sportmaandag, 5 september 2005

Je valt in een zwart gat als je stopt

Arum - Twintig seizoenen speelde Pieter Tolsma (36) in het eerste van Arum. Tot februari 2004 toen het in de wedstrijd tegen Tollebeek misging. ,,De voorste kruisband van mijn rechterknie was helemaal kapot’’, vertelt hij. Ondanks pogingen om terug te komen betekende deze blessure het definitieve afscheid van het actieve voetballeven. Een voetballeven dat zich helemaal bij Arum afspeelde. Niet alleen binnen de lijnen, maar ook op bestuurlijk niveau.

Weermaandag, 5 september 2005

Het blijft vandaag bewolkt en er kan af en toe buiige regen vallen. In de namiddag of avond komen er vanuit het westen opklaringen. Het wordt ongeveer 17 graden. Morgen krijgen we ook buien en dan wordt het 18-19 graden, bij een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties