Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 5 september 2006.

Bijschriftdinsdag, 5 september 2006

Aanhouder


Dossierdinsdag, 5 september 2006

Zonder ouders onmogelijk, met ouders een ramp


Economiedinsdag, 5 september 2006

De zeiler die zelf zeilen ging maken


Economiedinsdag, 5 september 2006

Gegevens over gif op groente openbaar

Amsterdam - De overheid stopt volgens Milieudefensie met het geheim houden van meetgegevens over gif in groente en fruit. Dit hebben de ministers Veerman (Landbouw) en Hoogervorst (Volksgezondheid) de Tweede Kamer gemeld. Supermarktorganisatie CBL heeft tevergeefs geprobeerd openbaarmaking tegen te houden.

Economiedinsdag, 5 september 2006

LTO Noord positief over 2006

Drachten/Deventer - De verwachtingen van landbouworganisatie LTO Noord voor dit jaar zijn positief. Dat zegt algemeen directeur T. van Vuren naar aanleiding van de bekendmaking van de jaarcijfers over 2005. Over vorig jaar werd een verlies geboekt van twee miljoen euro. ,,Toch zijn we hoe raar het klinkt content met de cijfers. Voor het afgelopen fusiejaar hadden we rekening gehouden met 3,7 miljoen euro verlies. We hebben sterk gelet op de kosten en dat hebben we kennelijk zo goed gedaan dat we dit resultaat hebben behaald.” Een groot deel van het verlies komt voor rekening van afvloeiingskosten en het langer in dienst houden van administratief en ict-personeel dan was voorzien.

Hoofdartikeldinsdag, 5 september 2006

De politie...

Een burger met goede bedoelingen wenkt twee politieagenten die met hun auto langzaam door het centrum van een Friese gemeente rijden. De bestuurder-agent draait het raampje open, waarop de burger zegt: ,,Mag ik u iets vragen?’’ Waarop de agent zegt: ,,Of ik wel deug, zeker.’’ De burger verbaast zich over dat antwoord. Hij raakt met de agenten in gesprek en dan blijkt hoe zeer de vraag van de agent - over het deugen - een uitdrukking is van cynisme, teleurstelling, frustratie, of hoe het negatieve in de werkervaring ook genoemd kan worden. Beide agenten laten zich in bedekte termen uit over de houding waarmee ze vaak worden bejegend en hoe vaak ze zich niet in staat voelen te handelen zoals ze zouden willen. Ze zien heel veel dingen die niet zouden moeten gebeuren, maar ze doen er niets aan: er zijn andere prioriteiten gesteld. Ze ervaren de uitgesproken of verholen hoon van burgers als die zien hoe agenten dingen laten lopen, maar ze kunnen niet uitleggen dat ze maar wat graag zouden willen ingrijpen. Ze zien hoe gemeenten slecht beleid voeren, bijvoorbeeld met betrekking tot de inrichting van het centrum, waardoor verkeersovertredingen worden uitgelokt, of het slechte parkeerbeleid zonder voldoende toezicht. Ze zien het toenemende agressieve gedrag van automobilisten die het centrum ook al gaan gebruiken als racebaan, van bromfietsers die er plezier in hebben om fietsers de stuipen op het lijf te jagen door plotseling naast hen rijdend, vol gas te geven met hun veel te luid knetterende motoren, ze weten dat er onvoldoende menskracht/middelen zijn om de overtredingen en het asociale verkeersgedrag aan te pakken. En ze ervaren de onvrede die bij burgers optreedt als ze, door de omstandigheden gedwongen, heel selectief moeten optreden - de een gaat vrijuit en de ander wordt voor een veel kleinere overtreding gepakt.

Regiodinsdag, 5 september 2006

‘Hekkelen is desastreus voor libellen’

Leeuwarden - Het op grote schaal hekkelen van sloten en vaarten is desastreus voor de zeldzame libellensoort groene glazenmaker. Landschapsbeheer roept loonwerkers en boeren daarom op om veel krabbescheer dit najaar te laten staan.

Regiodinsdag, 5 september 2006

‘Geen maximum aan ligplaatsen waddenhavens’

Harlingen - Om het wad te beschermen tegen een overschot aan toeristen moet het Rijk geen maximum instellen van 4600 ligplaatsen in de jachthavens, maar juist kijken naar het aantal vaarbewegingen

Regiodinsdag, 5 september 2006

Partij voor het Noorden: dorp vindt geld niet

Groningen - Bewoners van dorpen in Groningen missen kansen op subsidies voor dorpshuizen en andere faciliteiten. Ze weten de weg niet naar instanties en overheden die dergelijke geldpotten beheren. Dat concludeert de Partij voor het Noorden uit een onderzoek. Ondanks de oprichting van het Loket Levende Dorpen in de provincie blijkt het voor dorpen moeilijk om de juiste wegen te bewandelen. De PvhN pleit dan ook voor een nog laagdrempeliger informatieverstrekker, een ‘virtueel dorpsplein’. De partij wil ook nieuwe bedrijfjes naar de dorpen lokken. Winkels zijn daarbij niet meer nodig: iedereen is gewend om naar grotere kernen te rijden voor boodschappen.

Regiodinsdag, 5 september 2006

Omrin-tarief moet lager

Damwoude/Beetsterzwaag - De samenwerking tussen de Friese gemeenten in afvalbedrijf Omrin kan alleen overeind blijven, als Omrin de tarieven omlaag doet. Dat stellen de colleges van B en W van Dantumadeel en Opsterland. Ook andere gemeenten twijfelen aan de tarieven van hun afvalverwerker.

Regiodinsdag, 5 september 2006

Leeuwarden breidt prostitutie niet uit

Leeuwarden - De prostitutiezone in Leeuwarden gaat niet uitbreiden. Dat bleek gisteren bij een commissievergadering van de Leeuwarder gemeenteraad.

Regiodinsdag, 5 september 2006

Terpstra: Hbo’er krijgt niet genoeg ruimte om zich te ontwikkelen

Leeuwarden - Het hoger onderwijs schiet door in de drang naar efficiency. De aandacht is zo sterk gericht op het zo snel mogelijk laten slagen van studenten, dat leerlingen die meer tijd nodig hebben om zich te ontwikkelen in knel komen. Dat zei Doekle Terpstra gisteren op de Christelijke Hogeschool Nederland (CHN) in Leeuwarden.

Geloof & Kerkdinsdag, 5 september 2006

Meer nieuwe studenten theologie ThuK

Kampen - Het aantal nieuwe studenten aan de Theologische Universiteit in Kampen (ThUK) zit in de lift. Komend jaar zijn dat er in ieder geval 56. Vorig jaar nog 49. ,,In alle categorieën hebben we iets meer nieuwe studenten dan vorig jaar”, zo maakte dr. Henk van der Sar, voorzitter van het Rectorium maandag bekend bij de opening van het academisch jaar. Hij zei dat het nieuwe jaar ,,niet gekenmerkt wordt door zorg, maar door perspectief”.

Geloof & Kerkdinsdag, 5 september 2006

Vergrijzing treft kerken dubbel

Leeuwarden - De mate waarin Nederland is geseculariseerd, verschilt niet langer ingrijpend van die van de omringende landen. Ons land bevindt zich volgens het SCP in een middenpostitie. De Europese kerken lijken een functie te behouden bij de rituele begeleiding van belangrijke overgangen in het leven.

Geloof & Kerkdinsdag, 5 september 2006

Blijf niet staren op wat vroeger was .

Geloof & Kerkdinsdag, 5 september 2006

Band met kerk en christendom steeds losser


Weerdinsdag, 5 september 2006

Warm en zonnig

Vandaag komt er steeds meer bewolking en later vandaag kan er wat lichte (mot)regen vallen. Het wordt nog wel 20 graden. Morgen wordt het warm en vrij zonnig met maxima rond 23 graden, bij een matige en aan zee soms vrij krachtige wind uit zuidwestelijke richting.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties