Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 5 oktober 2007.

Cultuurvrijdag, 5 oktober 2007

Wonderschone chaos tart orde

Als de chaos toeslaat, wordt de vertrouwde orde uiteindelijk wakker geschud. Dat gebeurt in de politiek, de sport, het huwelijk, maar ook in een kleine samenleving waar men op elkaar is aangewezen. Kadis is zo‘n gehucht - fictief weliswaar - ergens in het verre en ruwe noorden van Zweden. Het staat centraal in het toneelstuk Het Licht van de Zweedse succesauteur Torgny Lindgren door het Noord Nederlands Toneel.

Cultuurvrijdag, 5 oktober 2007

Wonderschone chaos tart orde

Als de chaos toeslaat, wordt de vertrouwde orde uiteindelijk wakker geschud. Dat gebeurt in de politiek, de sport, het huwelijk, maar ook in een kleine samenleving waar men op elkaar is aangewezen. Kadis is zo‘n gehucht - fictief weliswaar - ergens in het verre en ruwe noorden van Zweden. Het staat centraal in het toneelstuk Het Licht van de Zweedse succesauteur Torgny Lindgren door het Noord Nederlands Toneel.

Economievrijdag, 5 oktober 2007

Groei kraanbedrijf BKF in Franeker

Franeker - Kraanbedrijf BKF in Franeker investeert in acht nieuwe kranen om tegemoet te komen aan de groeiende vraag. Het bedrijf heeft nu de beschikking over 55 kranen. ,,En dat heeft ook gevolgen voor het personeel”, vertelt een woordvoerster van het bedrijf. ,,Nu werken er 85 mensen bij het bedrijf. Daar zullen de komende jaren een tiental mensen bij moeten.” Begin dit jaar had het bedrijf 76 mensen in dienst.

Economievrijdag, 5 oktober 2007

.Tientallen vacatures bij wasserij Rentex

Bolsward - Industriële wasserij Rentex Floron in Bolsward breidt de werkzaamheden de komende jaren fors uit. Door het binnenhalen van extra orders moeten er binnen een jaar vijftig mensen extra bij. Het bedrijf heeft nu 350 mensen in dienst. De groei van het bedrijf komt vooral door het binnenhalen van enkele grote contracten. ,,Zo hebben we in de afgelopen maanden verschillende nieuwe klanten in de provincies Groningen en Fryslân binnengehaald”, vertelt directeur J. Akkerman. Het gaat om verzorgingshuizen die het wassen van onder andere kleding en handdoeken uitbesteden. Op de vestiging in Bolsward is de afgelopen jaren fors geďnvesteerd in de apparatuur. ,,In tien jaar is er jaarlijks 3 tot 3,5 miljoen euro in de apparatuur gestoken.”

Economievrijdag, 5 oktober 2007

‘Wees de mopperende werknemer voor’

Havelte - We kennen ze allemaal wel, de mopperende oudere werknemers. Vastgeroest in hun werk leven ze toe naar hun pensioen. Het is een van de gevolgen van hoe we in Nederland de zaken hebben ingericht. Dat is de overtuiging van de sprekers op het ‘45-plus congres’ van adviesbureau De Sleutel en re-integratiebureau Lelie-Hollander, gisteren in het Drentse Havelte.

Hoofdartikelvrijdag, 5 oktober 2007

Oversekste samenleving...

Het kabinet bindt de strijd aan met de ‘seksualisering van de samenleving’. Vooral in de beeldcultuur leidt die er vaak toe dat meisjes en vrouwen als ‘lustobject’ worden geportretteerd. Volgens minister Plasterk (Emancipatie) is het tijd jongeren via hun ‘eigen media’ (internet, muziekzenders) te waarschuwen voor de beeldvorming. Ook wil hij dat omroepen een gedragscode afspreken. Het media-aanbod moet ‘veiliger’ voor jongeren worden, schrijft hij in de emancipatienota. In de nota klinkt ook de stem van de PvdA door. Op het gebied van ‘seksualisering van de samenleving’ heeft die partij de laatste tijd aangedrongen op maatregelen. Bij coalitiepartners CDA en ChristenUnie is de zorg om de pornocultuur en alles wat daar mee samen hangt veel ouder. Beide partijen waarschuwen al jaren voor de kwalijke gevolgen hiervan.

Regiovrijdag, 5 oktober 2007

Brand verwoest dorpscentrum

Rinsumageest - Dorpshuis de Beijer in Rinsumageest is vanochtend volledig verwoest door een grote brand. ,,Een catastrofe voor het dorp’’, zegt Jeltsje Braaksma, voorzitter van het bestuur van de Beijer. ,,Het sociale leven in het dorp ligt nu volledig plat want iedereen maakte gebruik van het dorpshuis.’’

Regiovrijdag, 5 oktober 2007

Woning in Fryslân steeds goedkoper

Leeuwarden - De huizenprijzen in Fryslân zijn het afgelopen kwartaal flink gedaald. Dat blijkt uit kwartaalcijfers van makelaarsvereniging NVM. De prijzen rond Joure en Heerenveen en omgeving daalden met 8,4 procent. De prijzen in de Randstad stegen juist flink, waardoor de regionale verschillen steeds verder oplopen.

Regiovrijdag, 5 oktober 2007

‘Binnendringen’ bij jeugd

Leeuwarden - De gemeente Leeuwarden wil de komende jaren meer een voet tussen de deur krijgen bij gezinnen met overlastgevende jongeren. Wethouder Sluiter heeft zich daarvoor uitgesproken op een bijeenkomst van de G27, het overleg tussen de middelgrote steden in Nederland.

Regiovrijdag, 5 oktober 2007

Aanpak problemen jeugd Dantumadeel

Damwoude - Problemen met jongeren worden voortaan in de gemeente Dantumadeel eenduidig aangepakt. Het college van B en W komt met een nieuw plan van aanpak voor de overlast door jongeren. Een specifiek project voor de problemen in Zwaagwesteinde bestond al; dat wordt nu onderdeel van het actieplan ‘Soesa’. Politie en jongerenwerk werken aan de uitvoering mee.

Regiovrijdag, 5 oktober 2007

‘Opsterland is een stuk mooier geworden’

Nij Beets - Opsterland is er mooier op geworden in de afgelopen 24 jaar, vindt Hendrik Hoekstra uit Nij Beets. Het natuurgebied De Kraanlannen is uitgebreid, er zijn kilometers fietspaden bij gekomen en, misschien wel het belangrijkste, de boeren in Nij Beets en de Veenhoop kunnen nu met goed fatsoen het land op. ,,Eartiids wie it hiel wiet en koenen wy hiel let yn it jier it lân yn.” De verbeteringen zijn te danken aan de ruilverkaveling van Midden-Opsterland. Het project is gisteren officieel afgesloten.

Regiovrijdag, 5 oktober 2007

‘Kinderen laten we niet stikken’

Wolvega - Ooit was Barimah Antwi Sylvester uit Ghana een rijke boer. Nu runt hij een werkplaats voor gehandicapte kinderen. De belangrijkste motivatie daarvoor is zijn eigen handicap. ,,Kijk, ik heb een kunsthand waar ik niet mee kan werken.” In Wolvega bezoekt de Ghanees Gered Gereedschap, die zijn werkplaats gereedschap biedt.

Geloof & Kerkvrijdag, 5 oktober 2007

Strijder voor de paria’s van India

Groningen - Stront opruimen, met de blote handen. Of straatvegen tegen een hongerloon. Dat is het werk dat miljoenen dalits in India dagelijks moeten doen. Priester-advoctaat Lourdunathan Yesumarian strijd voor de rechten van dalits. ,,In mijn geloof vind ik de inspiratie om door te vechten.”

Sportvrijdag, 5 oktober 2007

Heerenveen is het lachertje van Europa

Helsingborg - Het vertrouwen vooraf op het bereiken van de tweede ronde van het UEFA Cuptoernooi was groot bij sc Heerenveen. De deceptie na afloop nog vele malen groter na de oorwassing en de onverwachte uitschakeling in Helsingborg. De Friezen gingen af door de zijdeur en werden daarmee gisteravond het lachertje van Europa.

Sportvrijdag, 5 oktober 2007

Vandenbussche: ik zat al stiekem te hopen op Bayern München

Helsingborg - De koppies van de spelers van sc Heerenveen stonden na afloop van de beschamende verliespartij tegen Helsingborgs IF strak. De uitschakeling deed pijn, de manier waarop des te meer. Niemand had vooraf dan ook rekening gehouden met een dergelijk scenario en daardoor kwam de klap misschien nog wel harder aan. ,,Dit is een hele klap, die we eerste zullen moeten verwerken’’, realiseerde Thomas Prager zich.

Sportvrijdag, 5 oktober 2007

Na ‘Oss’ is Cambuur de overmoed voorbij

Leeuwarden - SC Cambuur-Leeuwarden treft vanavond met Stormvogels Telstar een team dat het record aantal nederlagen op rij lijkt te willen verbreken. De laatste zes competitieduels werden verloren. Met de bekerwedstrijd erbij is dat zelfs zeven. Een mals hapje voor Cambuur, zou je zeggen. Maar dat wordt niet gedacht. Het TOP Oss-trauma is nog te vers.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties