Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van maandag, 6 februari 2012.

Cultuurmaandag, 6 februari 2012

Friese boekenclub geeft drie nieuwe boeken uit

Leeuwarden | De Kristlik Fryske Folks Bibleteek (KFFB) brengt dit jaar drie nieuwe boeken uit. De eerste werd zaterdag gepresenteerd tijdens de ledenvergadering van de boekenclub: De Bosklju van Tineke de Jager-van der Zee, over de Labadisten op Waltastate in Wiuwert.

Cultuurmaandag, 6 februari 2012

Cabaretier Hessel van der Wal (73) overleden

Bakkeveen | In zijn woonplaats Bakkeveen is cabaretier en zanger Hessel van der Wal (73) overleden. Van der Wal had longkanker.

Cultuurmaandag, 6 februari 2012

Friese kunstenaar exposeert in Seoul

Leeuwarden | De Friese kunstenaar Hanny de Beer exposeert vanaf vrijdag met haar schilderij Ik dochs net mei myn rimpels? in Seoul, de hoofdstad van Zuid-Korea. Het portret van een oude dame maakt deel uit van een tentoonstelling van ING Art Collection, met 71 kunstwerken uit deze collectie.

Hoofdartikelmaandag, 6 februari 2012

De tocht, de openbare orde en Smeets

De koorts is overgeslagen van ‘Holland’ naar Fryslân: komt-ie wel of niet? De Elfstedentocht is het gespreksonderwerp van de dag. De gedachte aan de tocht maakt niet alleen schaatsers warm; iedereen voelt iets van de sensatie die de Elfstedentocht met zich mee brengt. Als de aankondiging van de tocht eenmaal is gedaan, verandert de provincie. Er ontstaat een gevoel van eensgezindheid dat uniek is. Iedereen voelt zich met elkaar verbonden rondom de tocht, die een beroep doet op moed, kracht en doorzettingsvermogen.

Regiomaandag, 6 februari 2012

Wieling: wy binne in hiel ein op ’en paad

Leeuwarden | De Elfstedentocht komt dichterbij. Het blijft ook deze week vriezen. ,,Yn in grut part fan de rűte leit it iis der prima by. Dat biedt perspektyf”, aldus voorzitter Wiebe Wieling van de Vereniging van de Friesche Elf Steden, kort voor de persconferentie vanochtend in het WTC Expo in Leeuwarden. ,,Wy binne in hiel ein op ’en paad.”

Regiomaandag, 6 februari 2012

Overal schaatspret en -leed

Leeuwarden | Friezen bonden afgelopen weekend massaal de schaatsen onder. Het schaatsplezier leidde echter ook tot drukte op de afdelingen spoedeisende hulp van de ziekenhuizen. De wachttijd liep behoorlijk op. Bij het MCL ziekenhuis in Leeuwarden meldden zich in totaal meer dan zestig ‘ijsslachtoffers’. Zaterdag kwamen er dertig gevallen binnen, op zondag waren dit er nog iets meer. Toen meldden zich 33 mensen. Verreweg de meeste hadden een gebroken pols of enkel. In totaal vijf mensen braken hun heup. Nog eens twee mensen hadden een gebroken onderbeen. Ook ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten had het druk. Hier meldden zich in totaal vijftig mensen met ijsblessures. Ook hier waren gebroken polsen, enkels en snijwonden in de meerderheid.

Regiomaandag, 6 februari 2012

Vrieskou overvalt vogels

Leeuwarden | De strenge winter overvalt vogels. Vorig weekend werden er al baltsende buizerds en haviken gespot. En ook de kieviten waren al actief in de weilanden langs de A7, onder Nij Beets. Met de plotselinge inval van koudeperiode zoeken ze hun heil in warmere oorden, zo constateert Willem Bil, medewerker van stichting Vogelringstation Menork.

Regiomaandag, 6 februari 2012

Eindeloze rondjes op de Jan Durkspolder

,,It sil heve. It giet oan!” Age Veldboom van ijsclub Lyts Begjin geeft het startsein voor de schaatstoertocht op de Jan Durkspolder.

Regiomaandag, 6 februari 2012

Het voorkomen van geweld tegen de politie is niet mogelijk

Het geweld tegen politieagenten neemt toe: twee weken geleden nog werden op vier plaatsen in Fryslân agenten het slachtoffer van geweld en intimidatie. Het Friesch Dagblad ging zaterdagnacht mee met Geert van der Steen, wijkagent Leeuwarden Binnenstad.

Geloof & Kerkmaandag, 6 februari 2012

Evangelist in verdeeld christelijk Nederland

Evangelist Mattheus van der Steen (36) kreeg het afgelopen jaar veel kritiek over zich heen over ‘onterecht geclaimde genezingen’ en zijn ‘welvaartsevangelie’. Van der Steen, die ook geregeld in Fryslân spreekt, reageert.

Geloof & Kerkmaandag, 6 februari 2012

Christenen en moslims samen tegen Boko Haram

Abuja | Een koepelorganisatie van christenen in Nigeria heeft aan moslims en mensen van welke religie dan ook gevraagd op te staan tegen de extremistische moslimgroepering Boko Haram. Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite Christian Today, op basis van berichtgeving in de Nigerian Tribune.

Geloof & Kerkmaandag, 6 februari 2012

Afzien in kerkdiensten door lage temperaturen

Leeuwarden | Een flink aantal kerken heeft gisteren de dienst aangepast vanwege de winterkou. Een woordvoerder van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) heeft dat bevestigd.

Geloof & Kerkmaandag, 6 februari 2012

Liefdesrelaties als verplicht vak in onderwijs

Rotterdam | Een derde van de Nederlanders (34 procent) vindt dat er op middelbare scholen verplicht onderwijs in liefdesrelaties moet worden gegeven.

Sportmaandag, 6 februari 2012

‘Arjan Stroetinga rijdt als het moet door een deur heen’

De zestiende Elfstedentocht komt met de dag dichterbij. Waar oude schaatshelden inmiddels afscheid hebben genomen zullen er nieuwe worden geboren. Wie wordt de opvolger van Henk Angenent?

Sportmaandag, 6 februari 2012

Langs de elf steden

Boksumerdaam, 11 januari 1997, 6.53 uur. De aankondiging dat aldra de dooi zal invallen heeft deze vroege zaterdagochtend voor mooi wat flecht op de koai op de eerste brug in het Elfstedentraject gezorgd. Ons aller missie: de Bonkevaart.

Sportmaandag, 6 februari 2012

Kou en wind krijgen Zwitser niet klein

Techendorf - Barre omstandigheden in de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee sloopten zaterdag bijna iedereen. Maar niet Jens Zwitser. De 34-jarige Katwijker won na een indrukwekkende solo van ruim 30 kilometer.

Sportmaandag, 6 februari 2012

Carla Zielman is de koningin van de Weissensee

Techendorf | Carla Zielman werd zaterdag gekroond tot koningin van de Weissensee. De Rottumse was drie dagen na het Open NK op het Oostenrijkse bergmeer ook de beste in de Alternatieve Elfstedentocht. Achter haar sprintten na 200 kilometer in een ware sneeuwjacht Mariska Huisman (West-Graftdijk) en Friezin om utens Elma de Vries uit Meppel naar het erepodium.

Sportmaandag, 6 februari 2012

Het is niet de boog, maar de schutter die het doet

Sint Annaparochie - Zo, die is raak. De twaalfjarige Niels Schuitemaker mikt een van zijn pijlen perfect in de roos tijdens het door de Leeuwarder vereniging DOV georganiseerde boogschutterstoernooi in Sint Annaparochie. Dat de jongeling vanaf 25 meter fraai doel treft, is heel behoorlijk te noemen: Schuitemaker werd pas twee maanden geleden lid van de Leekster boogschuttersclub Noorderpijl. ,,Dit is minder intensief dan voetbal of tennis, maar toch erg leuk”, vertelt de jongeling, een van de twaalf jeugddeelnemers vandaag. ,,Dit wilde ik al van jongs af aan. Dus toen ik in Leek een paar van die borden met doelen zag staan, schreef ik me meteen in.”

Sportmaandag, 6 februari 2012

VC Sneek behaalt eenvoudige winst bij TVC Amstelveen

Amstelveen | De volleybalsters van VC Sneek zijn de maand februari zaterdag begonnen met een 0-3 (22-25, 25-27, 16-25) zege bij TVC Amstelveen. In de alom bekende Bankrashal kende de formatie van trainercoach Petra Groenland weinig problemen met de thuisclub, al kregen de Sneker vrouwen wel te maken een kleine dip in de tweede set. Deze maand zal voor Sneek meer duidelijk worden over de mogelijkheden om eventueel nog door te kunnen stoten naar de top vijf van de ranglijst.

Sportmaandag, 6 februari 2012

Rentree in eerste divisie hard gelag voor Ready

Leeuwarden | De rentree in de eerste divisie is voor Ready op een fikse teleurstelling uitgelopen. In eigen hal verloren de hoofdstedelingen zaterdag kansloos van kampioenskandidaat GTTC Groningen: 0-10.

Sportmaandag, 6 februari 2012

Aris lijdt in zicht van de haven schipbreuk

Wijchen | Eindelijk leek Lasaulec Aris zaterdag weer eens in een uitwedstrijd toe te slaan. De Leeuwarder basketballers gaven bij Nijmegen vol gas, legden de bepalende spelers van de tegenstander aan banden en kenden geen centje pijn. Tot halverwege het vierde kwart, dan. Want toen de Geldenaren er met de moed der wanhoop een slotoffensief uitpersten, kwam de kwetsbaarheid van de ploeg van Erik Braal wel heel pijnlijk aan het licht. (91-85).

Sportmaandag, 6 februari 2012

Heerenveen grijpt strohalm in strijd tegen degradatie

Heerenveen | De korfballers van KV Heerenveen hebben zaterdagavond de eerste uit een reeks van vier finales gewonnen om dit seizoen nog te kunnen overleven in de Overgangsklasse B. In de eigen Blauwwithal in Heerenveen werd Noordenveld overtuigend verslagen (30-18). Daarmee greep de formatie van trainercoach Alle Welling voor eigen publiek een van de laatste strohalmen in de strijd tegen degradatie.

Sportmaandag, 6 februari 2012

Kooistra wint bij FK dressuur voor pony’s

Sneek | Rianne Kooistra heeft zaterdag het FK dressuur voor pony’s in de Z2-klasse, categorie D/E op haar naam geschreven. De talentvolle Friese amazone noteerde met Charina Du Bois 68,88 procent. Daarmee bleef ze concurrente Bo Oudhof voor, die met Day of la Divinia niet verder kwam dan 63,75.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties