Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 6 november 2007.

Cultuurdinsdag, 6 november 2007

VOC-topstuk lag jarenlang onopgemerkt in het depot

Leeuwarden - Een topstuk uit de VOC-tijd, uniek in de wereld, lag jarenlang te verstoffen in het depot van het Fries Museum. Al 45 jaar was er een koker van Japans lakwerk met perkamenten documenten in het bezit van het museum, maar niemand viel het op dat het om een heel bijzonder object ging. Pas toen het hele depot opnieuw werd geďnventariseerd, viel het kunststukje op. Het object werd meegenomen naar de kamer van de conservator, om te achterhalen wat het eigenlijk was. Met hulp van enkele experts werd geconcludeerd dat het om een uniek object gaat. Schilden en borden van Japans lakwerk zijn er wel meer in de wereld; een koker niet.

Cultuurdinsdag, 6 november 2007

Weidum bekroond als ‘Sutelplak fan it jier 2007’

Weidum - Weidum is gisteren uitgeroepen tot Sutelplak van het jaar 2007. Dat heeft Stichting It Fryske Boek gisteren bekendgemaakt in it dorpshuis van Weidum. De inzet van de vrijwilligers is in Weidum bijzonder groot en er heerst een goede sfeer binnen de verkoopploeg, vindt Stichting It Fryske Boek. Grote inspirator hiervoor is Wijke Feenstra, contactpersoon voor de Sutelaksje in Weidum. Ze stuurt de vrijwilligers pas op pad als ze eerst een hapje en een drankje van haar gehad hebben.

Dossierdinsdag, 6 november 2007

125 jaar opstootjes en rumoer bij het schaatsen


Economiedinsdag, 6 november 2007

‘Biologisch’ groeit weer in supermarkt

Amsterdam – Supermarkten hebben dit jaar meer milieuvriendelijke producten in de schappen. Na enkele jaren van daling is de weg omhoog weer gevonden. Ook de producten met het predikaat ‘Fair Trade’ (eerlijke handel) steeg iets. Dat maakten Milieudefensie en Solidaridad vandaag bekend. Toppers zijn de supermarktketens Plus (EKO-producten) en Jumbo (Fair Trade).

Economiedinsdag, 6 november 2007

Lankhorst wijzigt naam, maar blijft recyclen

Sneek – Lankhorst Recycling heet voortaan Lankhorst Engineered Products (LEP). ,,Het woord recycling werkte tegen ons”, zegt directeur E. Flohr van de kunststoffenproducent uit Sneek. ,,Men denkt dat het om tweederangs materiaal gaat en dat is niet het geval.”

Economiedinsdag, 6 november 2007

‘Rabo Noordoost blijft zelfstandig’

Dokkum - Rabobank Noordoost Friesland blijft voorlopig als zelfstandige bank bestaan. Dat heeft de algemeen directeur T. Soet bekendgemaakt tijdens de presentatie van de jaarcijfers over 2006. Soet zei dat er voor de bank geen reden is om te fuseren. ,,De bank is voldoende groot om zelfstandig te kunnen voortbestaan.” De financiële structuur en het niveau van dienstverlening zijn volgens hem goed genoeg om ruimschoots te voldoen aan de eisen die de Rabobankorganisatie stelt aan de plaatselijke Rabobanken.

Hoofdartikeldinsdag, 6 november 2007

Over een grote rel...

Er worden zware, grote woorden gebruikt in de affaire rond de computer-inbraak bij de GPD, de gemeenschappelijke persdienst voor de meeste regionale bladen in ons land. De persvrijheid zou in het geding zijn, minister Donner heeft spionnen in dienst, het vertrouwen in de overheid staat op het spel en nog veel meer. De zaak moet tot op de bodem worden uitgezocht, vindt een opmerkelijk eensgezind koor van verontwaardigde journalisten en politici. Heeft Nederland eindelijk zijn grote computer-inbraakschandaal?

Regiodinsdag, 6 november 2007

‘Evenementen in bouwput van Zaailand’

Bijna elke gemeenteraadspartij sprak zorgen uit over het toegenomen aantal straatroven in Leeuwarden en het gestegen gevoel van onveiligheid onder de stedelingen. De VVD wil dat de gemeente meer politieagenten lospeutert bij Den Haag en het Friese korps. Leeuwarden heeft 24,4 procent van de agenten in de provincie, terwijl het 33,3 procent van de criminaliteit heeft, aldus de VVD. Een deel van het probleem zit bij de jeugd. VVD en PvdA willen dat er meer geld wordt uitgetrokken om jongerenwerkers op scholen te betalen. Die moeten voorkomen dat jeugd afglijdt. Krol wil zich eerst in de materie verdiepen.

Regiodinsdag, 6 november 2007

Gymlessen zetten niet aan tot sport

Leeuwarden - Gymnastieklessen op basisscholen en in het voortgezet onderwijs zetten leerlingen onvoldoende aan tot sporten in hun vrije tijd. Scholen besteden te weinig aandacht aan bewegingsonderwijs. Dat concludeert het W.J.H. Mulier Instituut op basis van een vijfjarig onderzoek naar de kwaliteit van gymlessen.

Regiodinsdag, 6 november 2007

‘Stel alcohol onder 16 strafbaar’

Wouterswoude - Jongeren onder de zestien jaar die alcohol gebruiken, zouden daarvoor beboet moeten worden. Die stelling van PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi kreeg gisteravond ruimschoots bijval tijdens een discussieavond over alcohol- en drugsgebruik in Wouterswoude. Ouders zouden meer invloed moeten uitoefenen op het sociale netwerk van hun kinderen.

Regiodinsdag, 6 november 2007

Nieuwe toekomst voor vluchteling

Damwoude - De 24 vluchtelingen die vanuit Congo en Burundi naar Dantumadeel komen, krijgen een huis in Veenwouden en Dantumadeel. Het gaat om kwetsbare mensen die al jarenlang in in een uitzichtloze situatie in Afrikaanse vluchtelingenkampen zitten. ,,Voor hen betekent Nederland hoop op een veilige toekomst voor hun kinderen”, aldus R. Duursema van het COA.

Regiodinsdag, 6 november 2007

‘Ieder jaar hoor je weer nieuwe liedjes’

Leeuwarden - ‘Elf november is de dag, dá-át mijn lichtje branden mag.’ Dit jaar klopt de tekst van het oude Sint Maartenliedje niet helemaal. Elf november valt dit jaar op een zondag. Daarom komen de kinderen uit Fryslân dit jaar zaterdag al met hun lampion langs de deuren voor het zingen van een liedje en natuurlijk voor het krijgen van snoepgoed of iets anders. Scholen zijn druk met de voorbereidingen voor dit kinderfeest.

Geloof & Kerkdinsdag, 6 november 2007

Vijf jaar werk World Servants door storm weggevaagd

Bolsward - Het was hun bedoeling om verder te werken aan een waterleiding in de bergen van de Dominicaanse Republiek. Maar de tropische storm Noel liet de reis van Johannes Holwerda uit Bolsward en zijn groep van World Servants heel anders lopen. Vijf jaar ontwikkelingswerk is in één klap weg.

Geloof & Kerkdinsdag, 6 november 2007

Braziliaanse ketting van hoop

Heerenveen - Maria da Penha Nascimento de Campo (58) en Valăria Aparecida de Paula (39) zijn actief bij de Braziliaanse organisatie Currente Viva. Met de classis Heerenveen is een nauwe band in het kader van Kerk In Actie Interactief. ,,Zo ontstaat er, naast de financiële steun, ook een betrokken relatie met ons land en de classes van in dit geval Heerenveen”, legt Louis Bakker, gemeenteadviseur Kerk in Actie Interactief, uit.

Geloof & Kerkdinsdag, 6 november 2007

Synode PKN live te volgen op internet

Utrecht - De synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) van 15 en 16 november is live te volgen op internet. De IKON zendt de openbaar toegankelijke onderdelen van de landelijke kerkvergadering uit. Twee camera’s leggen alles van de vergadering vast. Het is voor het eerst dat de PKN een beeldverslag aanbiedt.

Geloof & Kerkdinsdag, 6 november 2007

Koning Adullah bij de paus

Vaticaanstad - In het Vaticaan zijn ze er aan gewend dat koningen en presidenten over de vloer komen om er met de paus van gedachten te wisselen over alle soorten wereldproblemen. Maar de koning die vandaag op bezoek is wordt toch met andere ogen - en wat meer nieuwsgierigheid - bekeken: koning Abdullah van Saudi-Arabië.

Sportdinsdag, 6 november 2007

Jaargangsrecord Gavin van der Werf

Amsterdam Zwemmer Gavin van der Werf van zwemclub HZ&PC uit Heerenveen heeft afgelopen weekeinde tijdens jeugdwedstrijden in Amsterdam op de 100 meter schoolslag het Friese jaargangsrecord onder 14 jaar verbeterd.

Sportdinsdag, 6 november 2007

Heerenveen2 onderuit in Alkmaar

Alkmaar De kans dat het belofteteam van sc Heerenveen er dit seizoen in slaagt de titel in de reserve eredivisie te prolongeren wordt steeds kleiner. De ploeg van trainer Henk Herder verloor gisteravond met 2-1 van Jong AZ.

Sportdinsdag, 6 november 2007

Verlies voor belofteteam SC Cambuur

Apeldoorn Het belofteteam van SC Cambuur-Leeuwarden heeft gisteravond de uitwedstrijd tegen Jong AGOVV met 2-0 verloren.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties