Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van maandag, 6 december 2004.

Bijschriftmaandag, 6 december 2004

Koopkracht

Strohalmen genoeg, maar niet om je aan vast te grijpen. Mooie verhalen genoeg, maar wat heb je eraan als de nood aan de man komt. Gideon staat tarwe te dorsen in de wijnpersbak!

Cultuurmaandag, 6 december 2004

‘Het orgel moet de kerk uit, de wereld in’

Groningen – In het kader van de concertserie ‘Orgel Anders’ gaven de Harlinger organist Theo Jellema en de Groninger dichter Rutger Kopland onlangs een gezamenlijk optreden in de Lutherse Kerk van Groningen. Staand op het podium voor de kansel, draagt Kopland voor uit eigen werk.

Cultuurmaandag, 6 december 2004

Seth Gaaikema op zijn best

De mens wordt doorgaans pas écht wakker als er een ,,aardbeving’’ plaatsvindt in zijn of haar leven. Dan pas zie je in wat je al die jaren te veel gedaan hebt, hoe idioot hard je gewerkt hebt en waar je uiterst nalatig in bent geweest. En na die clash kom je er doorgaans als herboren uit. Soms veel beter dan voorheen. Voor cabaretier Seth Gaaikema geldt dit als geen ander. Na zijn zware hartaanval en het verlies van zijn stem, staat hij nu weer op het podium met zijn nieuwe programma De orkaan doorstaan!

Cultuurmaandag, 6 december 2004

Rijnmond krijgt titel cadeau in Groningen

Groningen - Brassband Rijnmond is afgelopen zaterdagnacht tot beste brassband van het jaar 2004 uitgeroepen. De Rotterdammers onder leiding van dirigent Erik Janssen kregen van de driekoppige jury 98 punten. Dat was aan de vooravond van Sinterklaas net een puntje meer dan De Bazuin uit Oentsjerk onder leiding van Klaas van der Woude.

Dossiermaandag, 6 december 2004

Boomgaard


Dossiermaandag, 6 december 2004

Zet hem op, John!


Hoofdartikelmaandag, 6 december 2004

Mislukt beleid van Verdonk…

Het zit minister Verdonk niet mee. Ze heeft een plan voor verplichte inburgering voor allochtonen, maar dat wordt bekritiseerd als zijnde discriminerend voor allochtonen. Dus bedenkt ze een plan dat niet discriminerend is en dat autochtonen die minder dan acht jaar onderwijs hebben gehad, ook verplicht om een inburgeringscursus te doen. Maar ook dat plan zal het niet halen; de Kamer is vrijwel unaniem tegen. Je stuurt je grootmoeder, die haar hele leven goed heeft gefunctioneerd, maar helaas maar heel weinig onderwijs heeft gehad, toch niet naar een cursus?

Regiomaandag, 6 december 2004

November was een saaie weermaand

Leeuwarden - Geen uitschieters. Geen uitzonderlijk hoge of lage temperaturen, geen zware stormen en geen extreme hoeveelheden neerslag. Een maand zonder records. November 2004 was in weerkundig opzicht eigenlijk maar wat een saaie maand.

Regiomaandag, 6 december 2004

‘De laatste eer’ weert zich tegen commercie

Holwerd – Als in Holwerd iemand begraven wordt, maakt de stoet doorgaans eerst drie rondjes om het kerkhof. Dit oude van oorsprong heidens gebruik, bedoeld om de boze geesten in verwarring te brengen, is een van de typische streekgebonden gewoonten bij een begrafenis. Daarom is het volgens voorzitter Upt Hiddema en penningmeester Siem Vellinga van uitvaartvereniging ‘De laatste eer’ uit Holwerd zo belangrijk dat dorpelingen bij de plaatselijke vereniging zijn aangesloten. ,,Us kréft is de persoanlike bining.”

Regiomaandag, 6 december 2004

Busstaking Arriva onzeker

Heerenveen – De dreigende staking bij de noordelijke streekvervoerder Arriva voor donderdag gaat mogelijk niet door. Een woordvoerster van het vervoersbedrijf zegt dat de brief die de bonden de directie hebben gestuurd voldoende aanknopingspunten bieden om verder te praten.

Regiomaandag, 6 december 2004

Peuters en kleuters Tytsjerksteradiel vaker voorgelezen

Burgum – De peuters en kleuters in Sumar, Eastermar, Jistrum, Noardburgum en Garyp worden vaker thuis voorgelezen sinds op hun speelzalen en basisscholen het leesproject van de gemeente Tytsjerksteradiel is ingevoerd.

Regiomaandag, 6 december 2004

Verkeerschaos en files in Leeuwarden

Leeuwarden – Een kapotte brug en een schip dat geborgen werd, hebben vanmorgen tot een enorme verkeerschaos geleid tijdens de ochtendspits in Leeuwarden. Honderden forenzen stonden in de file terecht en kwamen te laat op hun werk.

Geloof & Kerkmaandag, 6 december 2004

Nieuwe zaal ‘Bethel’ trekt 4200 bezoekers

Drachten – De eerste zondag in de nieuwe kerkzaal van de Vrije Baptistengemeente ‘Bethel’ heeft zo’n 4200 kerkgangers getrokken. In de eerste ochtenddienst kwamen zo’n 1300 volwassen, in de tweede viering 1500. ’s Avonds bij een praisedienst waren er 1400 belangstellenden. Daarnaast kwamen in de oude kerkzaal 450 tieners en 600 kinderen samen voor hun eigen vieringen.

Geloof & Kerkmaandag, 6 december 2004

Glazen doopvont breekt in eredienst kerk Leeuwarden

Leeuwarden - Een glazen doopvont dat tijdens de kerkdienst breekt en leegstroomt. Dat gebeurde zondagochtend in de nieuwe Gereformeerde Kerk (Vrijgemaakt) aan het Vrijheidsplein in Leeuwarden.

Geloof & Kerkmaandag, 6 december 2004

Kanttekeningen als uitroeptekens van de traditie

Leeuwarden - ‘Een kanttekening plaatsen’ betekent vandaag zoiets als een voorbehoud maken. De betekenis verschoof met de eeuwen: van bevestigend naar betwijfelend. Want de ‘kanttekeningen’ bij de Statenvertaling van 1637 waren geen vraagtekens of relativeringen, maar uitroeptekens en onderstrepingen. Zij wilden niets anders dan het gezag van de Heilige Schriften benadrukken en expliciteren. Een Statenvertaling zonder de kanttekeningen is ontkleed, ontluisterd en verzwakt. Een Statenvertaling mét kanttekeningen is nu weer te koop, splinternieuw voor maar zestig euro.

Geloof & Kerkmaandag, 6 december 2004

Geld dat levens verandert

Leeuwarden - Oikocredit stimuleert mensen, kerken en instellingen wereldwijd om hun financiële reserves sociaal-ethisch te beleggen. Met dit geld verschaft Oikocredit krediet aan kansarme mensen in ontwikkelingslanden, die daardoor voor hun eigen inkomen kunnen zorgen. De Friese werkgroep Oikocredit timmert op dit moment aardig aan de weg met een nieuwe opgezette structuur. Dat werpt z’n vruchten af. ,,Er is groei in het aantal beleggers en ook het belegd vermogen neemt toe”, aldus provinciaal coördinator Pieter Kooistra.

Sportmaandag, 6 december 2004

Aris staat staat weer met beide benen op grond

Leeuwarden - Angst en twijfel nekte Woon!Aris zaterdagavond voor eigen publiek. De Leeuwarder basketballers staan weer met beide benen op de grond. De debutant in de eredivisie verraste bij het begin van het seizoen iedereen en nam zelfs de leiding in de competitie, maar kreeg voor deze brutaliteit vorige week twee keer een draai om de oren.

Sportmaandag, 6 december 2004

Arbiter Blom in de hoofdrol

Tilburg - Tot een minuut voor het einde prijkte er bij Willem II - Heerenveen de 1-2 op het scorebord en leken de drie punten mee terug te gaan naar Fryslân. Maar op deze Sinterklaasdag zat het venijn onder in de zak van scheidsrechter Blom.

Sportmaandag, 6 december 2004

Cruciale zege voor VC Sneek

Sneek - Het shirt van trainer Olof van der Meulen was zaterdagavond bijna net zo bezweet als dat van zijn speelsters. Zijn T-shirt kon meteen de was in na de belangrijke overwinning van VC Sneek, de eerste dit seizoen voor eigen publiek, op de volleybalsters van Rexroth/VVC uit Vught.

Weermaandag, 6 december 2004

Morgen bewolkt

Vanavond en vannacht komen er enkele opklaringen voor en kan het lokaal mistig worden. De minima schommelen rond 5 graden. Morgen wordt het bewolkt en we hebben daarbij af en toe wat (mot)regen. ’s Middags wordt het droog.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties