Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van maandag, 6 december 2010.

Cultuurmaandag, 6 december 2010

Estrella Acosta bouwt Cubaans feestje

Je moest er wel een koud tochtje voor overhebben om bij Hothouse Redbad de zonnige warmte van Estrella’s Guajira mee te willen maken. De zangeres van deze band, Estrella Acosta, komt van Cuba. De liefde bracht haar naar Nederland en hier is ze de liedjes uit haar jeugd gaan zingen. Daarvoor heeft ze zo langzamerhand de nodige Cubanen om zich heen verzameld. Met die groep brengt ze nu een keur aan volksliedjes van het Cubaanse platteland. Musica Campesina.

Hoofdartikelmaandag, 6 december 2010

ProRail, NS...

Miljoenen euro’s zijn verspijkerd aan het spoor. ProRail en NS hebben na de debacles van het winterweer vorig jaar, beterschap beloofd. Zelfbewust verzekerden de verantwoordelijken voor de televisie hoe Prorail en NS nu echt wintervast zijn; dit jaar zou alles beter gaan. Niets is minder waar.

Regiomaandag, 6 december 2010

Eerste week vorst: zowaar weer eens een ijsbericht uit Sneek

Arjen BakkerSneek/Aldtsjerk - ,,We hebben nu al meer ijs gehad dan in de 64 winterdagen van vorig jaar.” Jan Oostenbrug, voorzitter van de Friesche IJsbond, blikt laaiend enthousiast terug op de eerste week vorst van de winter 2010/2011. Het bleef niet lang genoeg vriezen om het ijs dik genoeg te laten worden voor veilig schaatsen op de buitenwateren, maar die wateren vroren tenminste wél dicht. Oostenbrug zegt dat het nieuwe beleid van Wetterskip Fryslân, om zo min mogelijk te malen en te stromen zodra de vorst invalt, overduidelijk zijn vruchten afwerpt.

Regiomaandag, 6 december 2010

Ongelukken op spekgladde Friese wegen

Leeuwarden - Extreme gladheid heeft vanmorgen tot onveilige situaties geleid op de Friese wegen. Doordat half weggedooide sneeuw in de nacht weer opvroor, waren er vooral in de woonwijken gevaarlijke situaties. Maar ook op doorgaande wegen vonden ongelukken plaats. Ziekenhuizen hadden het druk.

Regiomaandag, 6 december 2010

Twee zienswijzen tegen fusieplan Friese Meren

Balk - Er zijn twee zienswijzen ingediend tegen het plan van Lemsterland, Gaasterlân-Sleat en Skarsterlân om per 1 januari 2013 te fuseren tot de gemeente De Friese Meren. Dat zegt burgemeester Hoornstra van Gaasterlân-Sleat. De inspraakperiode liep dit weekeinde af. Het eerste bezwaar tegen het plan komt van de gemeente Heerenveen. Die gemeente wil niet als enige overblijven als buurgemeenten fuseren. ,,Dat wisten we natuurlijk”, zegt Hoornstra. ,,Heerenveen wijst ons op de regionale belangen, maar dat doen de Noordoostpolder, de nieuwe gemeente Súdwest Fryslân en Weststellingwerf ook. Het verschil is dat die laatste drie positief zijn over onze plannen, en Heerenveen het niet ziet zitten. Deze maand gaan we opnieuw praten met Heerenveen over een manier om onze gezamenlijke belangen toch zeker te stellen.”

Regiomaandag, 6 december 2010

Door de sneeuw voor dat ene cadeautje

Leeuwarden - Veel mensen gingen zaterdag nog even de stad in voor de laatste Sinterklaasinkopen.

Regiomaandag, 6 december 2010

Primeur: live-verslag van NBK via Twitter

Groningen - ‘De Wâldsang komt niet helemaal los, middenmaat‘. ‘De Bazuin kwam niet op dreef, zwakker dan rest’. ‘Rijnmond veel effect, zaal gaat uit zijn dak’. Voor het eerst waren de Nederlandse Brassband Kampioenschappen (NBK) live te volgen via Twitter. Dankzij twee Urker brassbandliefhebbers.

Geloof & Kerkmaandag, 6 december 2010

‘ParochiemagaZIN’ voor impuls lokale bladen

Deventer - Verschillende parochies in het bisdom Groningen-Leeuwarden stappen over op een nieuwe formule voor de parochiebladen. Daarin heeft naast het plaatselijke nieuws ook het bisdomnieuws een plek. Bisschop De Korte neemt vrijdag in Deventer de eerste exemplaren van het nieuwe parochiemagaZIN in ontvangst.

Sportmaandag, 6 december 2010

Dom verlies Heerenveen in Domstad

Utrecht - Het wil dit seizoen nog niet echt lukken met sc Heerenveen in uitwedstrijden. Een week nadat de ploeg van trainer Ron Jans in Alkmaar in de laatste minuut de zege verspeelde ging het gisteren in Utrecht, na een moment van onoplettendheid, in de extra tijd mis. Een ‘dom’ verlies derhalve in de Domstad.

Sportmaandag, 6 december 2010

Beerens: ‘Ik zie wel waar ik speel als ik 35 ben’

Utrecht - Sportclub Heerenveen en uitwedstrijden. Het is dit seizoen tot dusverre nog geen gelukkig huwelijk. De laatste drie uitduels (Feyenoord, AZ en gistermiddag FC Utrecht) leverden slecht twee punten op. Daar waar het er misschien wel negen hadden moeten zijn. Dat is precies het verschil tussen een positie bovenin de subtop of aan de staart van die groep.

Sportmaandag, 6 december 2010

Bedankt voor de les in voetbal

Die 6042 coaches die we wereldwijd zouden opleiden om het voetbal verder te ontwikkelen, bleken dus toch niet genoeg om de organisatie van het WK 2018 toegewezen te krijgen. Niet zo heel gek natuurlijk als het uitverkoren land voor 2022 bereid is na afloop van het toernooi zeven gloednieuwe, gekoelde stadions geheel weg te geven aan arme landen. Dat is andere koek. Dat had Cruijff ons organisatieteam toch kunnen laten weten: op adviezen zit niemand te wachten, maar een nieuw veldje is altijd goed.

Sportmaandag, 6 december 2010

‘EK van 2020 zou geweldige troostprijs zijn voor KNVB’

Wie dacht dat de KNVB na het veelbesproken mislopen van het WK van 2018 weer overgaat tot de orde van de dag, komt waarschijnlijk bedrogen uit. Nederland en/of België gaat zich wellicht ook kandidaat stellen voor het EK van 2020. Ziet u een continentaal toernooi (ook) zitten?

Sportmaandag, 6 december 2010

Thialf van gewone ijsbaan tot mekka van de schaatswereld

Heerenveen is al decennialang het mekka van de schaatssport. Maar de historie van Thialf kent nog een veel langere historie. De ijsvereniging werd opgericht in 1855 en de naam is afgeleid van Thialfi, de knecht van Thor, de Germaanse god van de donder. In 1857 organiseert de ijsclub de eerste hardrijderijen en 1890 organiseert Thialf de eerste internationale langebaanwedstrijden. De ijsvereniging heeft de reputatie ‘voornaam’ te zijn. ‘Het is een eer er te rijden’, wordt wel gezegd.

Sportmaandag, 6 december 2010

Sneeuw streep door rekening Victoria Park

Wolvega - De sneeuw was zaterdag een streep door de rekening voor de koersen in Wolvega. Bij Victoria Park stroomden de afzeggingen binnen van deelnemers die het niet aandurfden om met hun paarden op pad te gaan. Het gevolg was 26 geschrapte paarden, lege tribunes en een wedomzet die de boeken inging als de laagste sinds de heropening van de drafbaan.

Sportmaandag, 6 december 2010

Zowel organisatie als judoka’s zijn een ‘winnaar’ in Burgum

Burgum - Door het enthousiasme waarmee Koning Winter in binnen- en buitenland in dit sinterklaasweekeinde met sneeuw strooide, miste de Open Noord-Nederlandse kampioenschappen (ONNK) judo in Burgum afgelopen zaterdag een flink aantal deelnemers. En dat terwijl er sprake was van zowel een jubileum als een lustrum. Maar het lage deelnemertal kon de pret niet drukken: er werden acht regionale eerste prijzen in de wacht gesleept. Zowel de winnende judoka’s als de organisatie voelde zich winnaar. Complimenten waren er te over op en naast de tatami. En dat is belangrijk met het oog op de toekomst. Want die ziet er goed uit voor het toernooi en haar organisatie.

Sportmaandag, 6 december 2010

Een Canadees met Friese roots, die past bij Flyers

Heerenveen - Het is ,,good to be here”. Was getekend: Marcel Bruinsma. Een ijshockeyer met een naam Nederlandser dan Nederlands en toch is hij een Engelsprekende speler. Eentje ook met een failliete vorige club, familie in Fryslân en een staat van dienst waar je blij van wordt als je A6.nl Flyers bent. Geen wonder dat de Friese ijshockeytrots met Bruinsma in zee ging na het bankroet van zijn werkgever Zoetermeer Panthers. Zaterdag debuteerde de ‘Nederlandse Canadees’ én meervoudig Oranje-international voor Flyers in de ruime overwinning op het Belgische Turnhout: 9-1.

Sportmaandag, 6 december 2010

LDOKD weer beste in derby

Gorredijk - Ongeslagen en twee Friese derby’s gewonnen; de derde ‘burenruzie’, gisteren in Gorredijk tegen SCO, eindigde voor LDOKD ook in een zege. En dus, hoewel nog maar net aan de zaalhoofdklasse begonnen, dendert koploper LDODK als een razende voort in de queeste naar titelprolongatie.

Sportmaandag, 6 december 2010

Aris in ‘winning mood’; vierde opeenvolgende zege

Leeuwarden - Cadeautjes werden er zaterdagavond niet uitgedeeld door de basketballers van De Friesland Aris in sporthal het Kalverdijkje. Voor eigen publiek werd Landstede Zwolle voor de tweede keer in negen dagen tijd verslagen (79-68), goed voor de vierde zege op rij. Aris blijft derhalve in de winning mood.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties