Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 6 maart 2008.

Cultuurdonderdag, 6 maart 2008

Extra voorstellingen ‘Zelle’ al uitverkocht

Leeuwarden - De tien extra voorstellingen die Tryater in april en mei van Zelle geeft, zijn al uitverkocht. De belangstelling voor kaarten was zo groot dat het Fries theatergezelschap de stortvloed aan telefoontjes afgelopen maandag en dinsdag nauwelijks aan kon. ,,De telefoon stond roodgloeiend. Binnen twee ochtenden waren de voorstellingen uitverkocht´´, meldt An de Wrede van Tryater.

Cultuurdonderdag, 6 maart 2008

Friese jongeren dingen mee naar vers poëzieprijs

Leeuwarden - Ruim 580 kinderen en jongeren in Leeuwarden schrijven deze week een gedicht voor de versRevue op woensdag 12 maart De Harmonie in Leeuwarden. Zij doen dit in het kader van vers 2008, een landelijke poëziemanifestatie rond de VSB Poëzieprijs voor jongeren.

Cultuurdonderdag, 6 maart 2008

Nabucco is boeiend maar niet spectaculair

De opera Nabucco van Giuseppe Verdi is na bijna tweehonderd jaar nog steeds een van de meest geliefde opera’s van deze Italiaanse componist. Sinds de première in 1842 in Milaan trekt Nabucco volle zalen.

Cultuurdonderdag, 6 maart 2008

De zoektocht, de roes en het spel

De romantische jaren zestig hebben in Nederland een ding duidelijk gemaakt, namelijk ieders vermogen te verlangen. Verlangen naar vrijheid, geestexperimenten, liefde maar ook verlangen naar een samenleving waarin geen haat meer is, geen kwaad en geen geestdodende autoriteiten. Een samenleving ook waar de benarde hokjesgeest is verdwenen en die niet wordt bepaald door de machtige multinationals. De flowerpower-beweging en de hippies streefden destijds deze utopie na. Maar tegenwoordig hebben jongeren geen utopieën meer, althans dat is de opvatting van regisseur Eric de Vroedt naar aanleiding van zijn gesprekken met elf jonge acteurs-in-opleiding van theateropleiding De Noorderlingen. Waar verlangen ze dan wel naar in deze 21ste eeuw? Of zijn ze werkelijk zo apathisch, lui en gemakkelijk? Als antwoord schreef en ontwikkelde hij voor De Noorderlingen Mightysociety5.

Economiedonderdag, 6 maart 2008

Regels hinderen bij groei bio-energie

Goutum - Het opzetten van projecten waarbij producenten en afnemers van bio-energie samenwerken, wordt te vaak belemmerd door de vele regels. Vooral de bemoeienis van drie ministeries en het moeten voldoen aan een wirwar van regels, leidt er vaak toe dat innovatieve projecten niet van de grond komen. Dat zei Bouwe de Boer, energiecoördinator van de gemeente Leeuwarden, gisteren tijdens een bijeenkomst op Nij Bosma Zathe tegen minister Verburg van Landbouw. Verburg kwam naar de proefboerderij in Goutum om te praten met betrokkenen over mogelijkheden, kansen en bedreigingen van groen gas uit covergisting.

Hoofdartikeldonderdag, 6 maart 2008

Gelijkwaardigheid: lastig...

,,Ik vind dat ze met hun vlerken van dit buurtje af moeten blijven.” Aan het woord een inwoner van Heerenveen. Zijn buurtje staat op de slooplijst. De gemeente en woningcorporatie Arquin willen het centrum grondig opknappen en daar passen geen straatjes met huisjes uit de jaren twintig bij. Maar de overgrote meerderheid van de huurders wil daar helemaal niet weg en zal er nu alles aan doen om de sloopplannen te dwarsbomen.

Regiodonderdag, 6 maart 2008

Vakantie vieren in een arbeiderswoning

Drogeham - Slapen in een bedstee in de huiskamer en koken in een keukentje van twee bij twee. Ouderen herkennen het vast van vroeger. Maar sinds gisteren is het ook voor jonge mensen mogelijk om te ervaren hoe het is om in een huisje uit de eerste helft van de negentiende eeuw te wonen. De kleinste woning van Drogeham werd gisterochtend officieel als vakantiehuis geopend door wethouder Van der Wal van Achtkarspelen.

Regiodonderdag, 6 maart 2008

Twijfel over behoefte aan glastuinbouw

Sexbierum - Er is twijfel of er onder tuinders wel voldoende behoefte is aan nieuwe locaties voor glastuinbouw in Noordwest-Fryslân. Ook zijn er twijfels over hoeveel banen glastuinbouw in de regio oplevert en of er wel voldoende geschikt personeel in de eigen regio is te vinden. Dat zou allemaal staan in een marktverkenning.

Regiodonderdag, 6 maart 2008

Veel steun anti-toetspetitie

Franeker - Ruim achthonderd ouders, leerkrachten en peuterbegeleiders hebben inmiddels hun handtekening gezet onder de petitie tegen de toetsing van jonge kinderen. Die petitie, een initiatief van een groepje onderwijsmensen dat, gaat rond op scholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven in Fryslân. De christelijke schoolvereniging in Noordwest Fryslân heeft de petitie verspreid onder alle scholen; daarop komen veel reacties binnen.

Regiodonderdag, 6 maart 2008

Aqua Zoo heeft grote plannen

Leeuwarden - Aqua Zoo in Leeuwarden gaat enorm uitbreiden. Het dierenpark heeft het voornemen op zeer korte termijn al vijf miljoen euro te investeren in tal van projecten, waaronder Fryslân Oerlân. Voor na 2010 staan er nog veel grotere investeringen gepland. Zo moeten er een Suridome en een Aquarama komen.

Regiodonderdag, 6 maart 2008

Muggenplaag was een incident

Schiermonnikoog - De muggenplaag op Schiermonnikoog van afgelopen zomer was het gevolg van een toevallige samenloop van perfecte groei- en leefomstandigheden voor deze beesten. Een zachte winter, een warm voorjaar en een kleddernatte zomer maakten het eiland tot een ideale habitat.

Geloof & Kerkdonderdag, 6 maart 2008

GKV Buitenpost houdt Diaconaal weekend

Buitenpost - Met cabaret, een diaconaal café en allerlei workshops en presentaties houdt de Gereformeerde Kerk (Vrijgemaakt) in Buitenpost dit weekeinde voor het eerst een Diaconaal weekend.

Geloof & Kerkdonderdag, 6 maart 2008

Kleurrijk Fryslân houdt Antiracisme viering in Wolvega

Wolvega - In het kader van de internationale dag tegen racisme, de 21ste maart, houdt Kleurrijk Fryslân op maandag 17 maart voor het eerst een kleurrijke viering in de gemeente Weststellingwerf. Aan deze viering in de Sint-Franciscuskerk wordt medewerking verleend door mensen uit diverse religieuze en levensbeschouwelijke richtingen. Hindoes, moslims, joden, christenen, humanisten en soefi’s doen mee aan deze kleurrijke viering.Tijdens de bijeenkomst van 17 maart wordt stilgestaan bij de betekenis van de internationale dag tegen discriminatie. Deze dag is door de VN uitgeroepen als internationale dag tegen racisme en discriminatie. De aanleiding hiervoor is, dat op 21 maart 1960 69 zwarte Afrikanen door de oproerpolitie werden gedood toen zij deelnamen aan een vreedzame demonstratie tegen de pasjeswetten.

Geloof & Kerkdonderdag, 6 maart 2008

VastenAktie voor keuken in Zambia

Heerenveen - Acht Friese parochies en één uit Groningen voeren tijdens de vastentijd actie voor het project ‘Bouwen met de Bouma’s. Het geld dat ingezameld wordt, is bestemd voor de bouw van een keuken voor een weeshuis in Kaoma in Zambia.

Geloof & Kerkdonderdag, 6 maart 2008

Meer concurrentie tussen religies

Utrecht - De spanning rond de film van Wilders laat volgens minister Hirsch Ballin zien dat religie ook gebruikt kan worden om zich af te zetten tegen mensen van een ander geloof. Maar de dialoog is geen vrijbrief om mensen te beledigen, zei de Justitiebewindsman gisteren in Utrecht, waar hem het eerste exemplaar van het boek werd aangeboden van Het christendom en de wereldreligies. Dialoog en confrontatie’.

Sportdonderdag, 6 maart 2008

Cambuur aast op Beekmans

Leeuwarden SC Cambuur-Leeuwarden aast voor volgend seizoen op de diensten van Paul Beekmans van FC Den Bosch. De aanvoerder heeft een aflopende verbintenis.

Sportdonderdag, 6 maart 2008

Westra zeventiende in klassieker

Dour Wielrenner Lieuwe Westra uit Mûnein is gisteren als zeventiende geëindigd in de 39ste editie van de Grand Prix Samyn, een koers over 193 kilometer van Frameries naar Dour. De 25-jarige Fries uit de Krolstone-formatie zag de Belg Philippe Gilbert zijn tweede zege in vijf dagen tijd boeken.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties