Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 6 maart 2009.

Cultuurvrijdag, 6 maart 2009

Skelte Brouwers bestuursvoorzitter van Keunstwurk

Leeuwarden - Keunstwurk heeft een nieuwe bestuursvoorzitter. Op 10 maart neemt Skelte Brouwers na acht jaar de functie over van Piet Meerdink. Dat heeft directeur Renée Waale van het provinciaal instituut voor cultuureducatie, amateur- en professionele kunst gisteren bekendgemaakt.

Cultuurvrijdag, 6 maart 2009

Aangepaste versie van ‘Leeuwarden Bovenal’

Leeuwarden - De komende voorstellingen van het theaterstuk Leeuwarden Bovenal van theatergroep BUOG is de komende dagen in aangepaste vorm te zien. Een scène waarbij acteurs dansen op gasflessen op het terrein van Jan de Ruiters olie- en gashandel is verplaatst. Bovendien wordt het publiek op afstand gehouden.

Cultuurvrijdag, 6 maart 2009

Baukje Scheppink nieuwe directeur Vlechtmuseum

Noordwolde - Baukje Scheppink is per 1 maart benoemd als directeur van het Nationaal Vlechtmuseum in Noordwolde. Dat heeft een woordvoerder van het museum gisteren gemeld. Scheppink was eerder museummanager van het Jopie Huisman Museum in Workum.

Economievrijdag, 6 maart 2009

Maatregelen tegen blauwtong type-6 ingetrokken

Den Haag - Sinds gisteren heeft minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) de maatregelen tegen blauwtong type-6 ingetrokken. Daardoor kunnen herkauwers gemakkelijker worden geëxporteerd.

Economievrijdag, 6 maart 2009

Eldon wil van Drachten naar Roemenië verkassen

Drachten - Vakbond CNV Metaal en Elektro plaatst grote vraagtekens bij de plannen van Eldon om de productie in Drachten volledig te verplaatsen naar Roemenië. Als het plan doorgaat, kost dat minimaal tachtig vaste werknemers hun baan, verwacht CNV-bestuurder Frans Strolenberg. De werknemers zijn onlangs geïnformeerd over de plannen van hun directie.

Economievrijdag, 6 maart 2009

ECB verlaagt rente en stelt groeivoet bij

Frankfurt - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente in de eurozone met een half procentpunt verlaagd in een nieuwe poging de economie te stimuleren. Ook stelde de ECB de groeiverwachting voor de komende tijd fors naar beneden bij.

Hoofdartikelvrijdag, 6 maart 2009

Deeltijdwerken...

Het lukt de emancipatie-ideologen in Nederland maar niet om vrouwen full time aan het werk te krijgen. De nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laten de praktijk in Nederland duidelijk zien. Bijna zeven op de tien moeders hebben een baan, maar veruit de meesten werken in deeltijd. Een baan van drie dagen in de week komt het vaakst voor. De algemene arbeidsdeelname van moeders neemt al jaren toe, maar de meeste vrouwen piekeren er niet over om volledig te gaan werken. Vooral banen van 20 tot 34 uur in de week zijn populair.

Regiovrijdag, 6 maart 2009

Pioniers zijn nodig, maar volgers in de massa ook

Leeuwarden - De beurs Huis en Tuin in het WTC Expo staat meer dan ooit in het teken van duurzaamheid.

Regiovrijdag, 6 maart 2009

Tolken tussen culturen in de dokterswachtkamer

Leeuwarden - Knap lastig om aan de huisarts uit te leggen wat je dwarszit als je de taal niet helemaal machtig bent, en je misschien van huis uit schroom hebt om dingen te benoemen. Meer dan één Leeuwarder uit een andere cultuur liep erdoor al eens met het verkeerde recept naar buiten, of kreeg niet de hulp die hij zocht.

Regiovrijdag, 6 maart 2009

‘Hier op de Hiswa lopen meer mensen met poen’

Amsterdam - Een wc-pot met luier, surfen in windturbines en sloepen voor vijftigduizend euro. De economische crisis lijkt geen vat te hebben op de kooplust van de watersporter. Alles wordt uit de kast gehaald op de Hiswa in Amsterdam.

Regiovrijdag, 6 maart 2009

Het Fries moet van dat suffe imago af: Frysk is hip

Wommels - Fries heeft een suf imago, maar dat is onterecht. Het wordt echt niet alleen gesproken door boeren op klompen. Het is een moderne en hippe taal, die niet onderdoet voor het Nederlands. Daarom vinden zes meisjes van csg Bogerman in Wommels dat de Friese taal meer onder de aandacht van een breed publiek moet worden gebracht.

Regiovrijdag, 6 maart 2009

Friese Land kan ontslagen niet vermijden

Leeuwarden - Thuiszorginstelling Het Friese Land is in zulke financiële problemen gekomen, dat zeker twintig medewerkers worden ontslagen. De vakbonden vrezen voor het voortbestaan van de organisatie als er geen ingrijpende maatregelen volgen, zoals een fusie met een andere instelling.

Geloof & Kerkvrijdag, 6 maart 2009

24-uurs muziekmarathon in kerk van Lollum

Lollum - De Protestantse Gemeente van Lollum-Waaksens houdt zaterdag en zondag een muziekmarathon.

Geloof & Kerkvrijdag, 6 maart 2009

Gjin Mattéus, gjin passy en gjin Bach

De Projektgroep Fryske Mattéuspassy fan it Sintrum foar de Keunsten a7 is op ’t stuit dwaande mei de tarieding foar útfieringen fan Bachs Matthäuspassion op de Fryske tekst fan Eppie Dam, dy’t basearre is op de ‘hertaling’ fan Jan Rot út 2006. De beriedsgroep Earetsjinst en tsjerkemuzyk yn Fryslân fan de PKN fynt it neat. ,,It is gjin Mattéus, gjin passy en gjin Bach.”

Geloof & Kerkvrijdag, 6 maart 2009

Boek doorbreekt domineestaboe over burn-out

Dordrecht - Ziek worden van de kerk. Het overkwam ds. Jan Belder uit Dordrecht. Hij schreef er een boek over, dat anderhalve maand na verschijning al is uitverkocht. Belder is niet de enige predikant die burn-out raakt. Hij komt er ,,zorgwekkend veel” tegen. ,,Predikanten worden overvraagd.”

Sportvrijdag, 6 maart 2009

Oorzaak buikklachten blijft gissen

Heerenveen De oorzaak van de buikklachten waarmee verschillende spelers van sc Heerenveen woensdag tijdens het bekerduel tegen NEC kampten blijft onbekend. Op de nog duizelige Roy Beerens was gisteren iedereen wel weer aanwezig bij de training. Fysiotherapeut Erik ten Voorde van Heerenveen schat in dat de aangerichte schade meevalt en dat is goed nieuws voor trainer Trond Sollied in de aanloop naar het treffen tegen FC Groningen. Bij sc Heerenveen hadden Christian Grindheim, Arnor Smárasson, Michal Svec, Viktor Elm en Patrik Ingelsten tijdens de met 3-1 gewonnen wedstrijd tegen NEC klachten. Aangezien Grindheim er het ergst aan toe was, denkt de club ook aan een virusje dat de Noor wellicht onder zijn leden heeft gehad.

Sportvrijdag, 6 maart 2009

Beekmans wil zijn stempel drukken op eerste jaar

Leeuwarden - Voor Paul Beekmans was vorige zomer de tijd rijp om een nieuwe stap te maken in zijn loopbaan. Na zeven seizoenen bij FC Den Bosch koos de 26-jarige Brabander verrassend genoeg voor SC Cambuur. Het leven in het stille Fryslân bevalt hem uitstekend en de prestaties van de eerstedivisionist zijn boven verwachting. Maar Beekmans voldeed vooral het eerste halfjaar niet aan zijn éígen verwachtingen. En dat was even wennen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties