Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 6 april 2006.

Bijschriftdonderdag, 6 april 2006

Begrafenis

De arme Lazarus sterft

Hoofdartikeldonderdag, 6 april 2006

Toarreterp ontvolkt...

Er zijn leugens, grove leugens en statistieken, heeft een Britse premier (Benjamin Disraeli) al in de negentiende eeuw geponeerd. Met die relativering van cijferreeksen en de daarop gebaseerde ‘kennis’ heeft hij de mensheid beslist verder geholpen. Maar hij heeft politici ook een alibi gegeven om zich van statistieken gewoon niks aan te trekken, om ze in hun eigen voordeel te verhaspelen of om ze domweg te negeren als dat beter uitkomt. Nergens kun je makkelijker over liegen dan over een ‘wetenschap’ die toch reeds als leugenachtig bekend staat.

Regiodonderdag, 6 april 2006

Meer geld voor Fries toneel en podiumkunst

Leeuwarden – De provincie Fryslân trekt tot en met 2008 jaarlijks 264.5000 euro extra uit voor culturele activiteiten. Het geld gaat vooral naar podiumkunsten, zoals toneel en dans, en schrijfopdrachten voor toneel. Voor Friestalig toneel is een nieuwe subsidieregeling in het leven geroepen.Dat staat in de nieuwe cultuurnota Sels dwaan! die gisteren in Leeuwarden is gepresenteerd. Aan de cultuurnota is lang gewerkt. De discussie over het provinciale cultuurbeleid voor de komende jaren kreeg vorig jaar een emotionele lading toen bleek dat Gedeputeerde Staten wilden bezuinigen op onder meer de Friese musea. Dat voornemen werd teruggedraaid doordat Provinciale Staten er niet akkoord meegingen. Uit de cultuurnota blijkt nu ook dat het Fries Museum, het Natuurmuseum, het Fries Scheepvaartmuseum en het Landbouwmuseum tot en met 2008 mogen rekenen op dezelfde structurele subsidie als de afgelopen jaren.

Regiodonderdag, 6 april 2006

Friese Kamerleden keurige schnabbelaars

Leeuwarden – In de volksmond staan ze bekend om hun schnabbelgedrag en vermeende zakkenvullerij. In de praktijk lijkt daar weinig van waar. Zeker voor de Tweede-Kamerleden uit Fryslân gaat die vlieger niet op. Als ze al nevenfuncties hebben, dan krijgen ze daar over het algemeen niets voor betaald. Althans niet volgens hun eigen opgave, die sinds deze week op internet via de website van de Tweede Kamer openbaar is gemaakt.

Regiodonderdag, 6 april 2006

‘Dorpen niet gebaat bij bankloketje’

Leeuwarden – De initiatiefwet van PvdA-Tweede-Kamerlid Crone om banken te dwingen in kleinere kernen betaaldiensten aan te bieden, leidt tot veel kritiek. Volgens de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen (LVKK) wordt een dorp niet ineens leefbaar als er een bankloket is. Ook in de Tweede Kamer is twijfel over het voorstel.

Regiodonderdag, 6 april 2006

‘Vandalisme? Heeft Suriname niet’

Leeuwarden‘Wan Switi Pasa Kon! Kondoro Kondoro’ , staat er op de lichtkrant in het hoofdkantoor van de Friese politie aan de Holstmeerweg. Op de balie staan drie vlaggetjes: een Nederlandse, een Friese en een Surinaamse. ‘Van harte welkom, de deur staat wijd open’, betekent het ongeveer.

Regiodonderdag, 6 april 2006

Overstroming gesimuleerd

Leeuwarden – De provincies en waterschappen van Fryslân en Groningen laten een groot onderzoek uitvoeren naar de gevolgen van eventuele dijkdoorbraken. De uitkomsten komen van pas bij het opstellen van rampenbestrijdingsplannen, maar kunnen ook aantonen of het Friese systeem van tweede waterkeringen nut heeft. Het onderzoek gebeurt in opdracht van de twee provincies, de waterschappen en Rijkswaterstaat. Met de uitkomsten hopen zij beter te begrijpen wat er bij een dijkdoorbraak precies gebeurt.

Geloof & Kerkdonderdag, 6 april 2006

Geloof als inspiratie in zaken doen

Tilburg - Inspireert geloof tot maatschappelijk verantwoord ondernemen? Deze vraag stond centraal in het onderzoek waarvan woensdag de resultaten werden bekendgemaakt op een symposium van de Universiteit van Tilburg. Er blijkt een sterk verband te bestaan tussen maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en een gevoel van geluk. Maar het is onduidelijk hoe die relatie gezien moet worden.

Geloof & Kerkdonderdag, 6 april 2006

Nog altijd ‘poeiermolke’ en een sinasappel

Brantgum – Een boek, sinasappel, snoepje en kerstkrans, en natuurlijk poeiermolke bij het Kerstfeest. Het is nog altijd het gebruik bij de zondagsschool van Waaxens-Brantgum, vertellen de zussen Anneke van der Schaaf-Dijkstra en Afke Dijkstra. Zondag wordt het eeuwfeest gevierd.

Sportdonderdag, 6 april 2006

SC Joure uit de beker na blamerend verlies

Weerdinge – Voor zondaghoofdklasser SC Joure is het bekeravontuur voorbij. Het 3-2 verlies gisteren in Weerdinge tegen Titan werd aan Jouster zijde een ,,blamage” genoemd. Bij rust was de stand nog 1-1, met Karst Geertsma als doelpuntenmaker bij Joure. De ploeg bakte er na de pauze niet veel van, waardoor Titan uitliep naar 3-1. Peter van der Slot tekende vlak voor tijd voor de 3-2, maar daar bleef het bij. Dinsdagavond plaatste hoofdklasser ACV zich al bij de beste zestien ploeg. Op eigen veld won de ploeg uit Assen met 5-0 van zondag derdeklasser Steenwijker Boys.

Sportdonderdag, 6 april 2006

Bosvelt peinst er niet over om te stoppen

Heerenveen - Als het aan Paul Bosvelt ligt is hij volgend seizoen nog steeds te bewonderen in het pompeblędenshirt. De 36-jarige middenvelder heeft het geweldig naar z’n zin in Fryslan en bij de SC Heerenveen. En dat is hem aan te zien, want als een tevreden werknemer gaat Bosvelt nog altijd fluitend naar zijn ‘werk’. De bal ligt wat dat betreft bij de club.

Weerdonderdag, 6 april 2006

Bewolking


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties