Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 6 april 2007.

Cultuurvrijdag, 6 april 2007

Weergaloos ‘zandbakstuk’

Het lijkt allemaal zo kinderlijk eenvoudig. Je bedenkt een thema - niet het eerste het beste trouwens - maar de Eerste Wereldoorlog. Oftewel De Grote Oorlog (1914-1918). Je neemt vervolgens wat potgrond en strooit dat uit over een lange tafel, maakt wat soldatenpoppetjes die je in het slagveld plaatst, je gebruikt een omgekeerde bezem als een bos, kartonnen huisjes als dorpscontouren, water uit een gieter voor de regen en peterselie als groene bomen die door een sterretjesbombardement smelten als woudbomen na een napalmaanval. Je zet er een camera boven en gebruikt een vingercamera als een vorm van embedded-journalism (zoals we - bofkonten - nu op de televisie ook mee mochten maken in Irak) en projecteert dat allemaal met geluid van de loopgravenoorlog op een levensgroot scherm. Eigenlijk een theatrale zandbakformule die we allemaal kennen. Maar wat theatergroep Hotel Modern uit Rotterdam in De Grote Oorlog laat zien met zijn ‘zandbak’ is werkelijk fenomenaal. De groep creëert een miniatuurwerkelijkheid die de echte bijna overstijgt. Ongeëvenaard knap!

Cultuurvrijdag, 6 april 2007

Kinderen uit Wergea zingen in Pink Floyd tribute

Wergea - Zeven kinderen uit groep acht van basisschool de Twamaster uit Wergea zullen vrijdag 27 april meezingen tijdens een concert van Pink Floyd Project op het festivalterrein in Wergea.

Economievrijdag, 6 april 2007

Fusie Leeuwarder architectenbureaus

Leeuwarden - Twee middelgrote architectenbureaus uit Leeuwarden zijn per 1 april gefuseerd. Dat maakte het fusiebedrijf gisteren bekend. De architectenbureaus Heldoorn en Ruedisulj gaan samen verder onder de naam Heldoorn Ruedisulj.

Economievrijdag, 6 april 2007

Kleinbedrijf kan kwart energie besparen

Buitenpost - Kleinere bedrijven laten tot een kwart aan energiebesparingen liggen. Het aandeel duurzame energie kan tot 60 procent hoger worden. Dat zijn de eerste uitkomsten van een onderzoek bij vijftien Friese en Groningse bedrijven door de Stichting Waddengroep.

Economievrijdag, 6 april 2007

‘Filialen in fietsenbranche ongebruikelijk’

Leeuwarden - Gebruikelijk is het nog niet in de fietsenbranche. Een fietsenzaak die meerdere filialen opent. ,,In eerste instantie was het ook geen doelbewuste strategie van ons”, vertelt eigenaar Tim Terpstra (41) van fietsenzaak Jan Terpstra uit Leeuwarden. ,,In de autobranche zie je het al heel veel, maar wij zijn een van de weinige zaken die dit doen. Naast de zaak in Leeuwarden hebben we vestigingen in Drachten en Sneek. Kort geleden kwam daar Steenwijk bij.”

Hoofdartikelvrijdag, 6 april 2007

Goede Vrijdag...

Deze dag is begonnen zoals alle andere. Waarom is deze dag toch anders dan andere? Omdat het Goede Vrijdag is. Dat is de dag waarop de kerk herdenkt hoe Jezus de Christus aan het kruis werd gehangen en hoe Hij is gestorven. Traditioneel wordt daar vaak aan toegevoegd: ‘voor onze zonden’. Die toevoeging is voor velen moeilijk te begrijpen. Hoe kan één iemand de last van alles wat anderen verkeerd hebben gedaan, op zich nemen? Of: wat voor God is het die een onschuldig iemand laat sterven, om daardoor anderen te vrijwaren van schuld? En: wat is dat eigenlijk, schuld van mensen aan God?

Regiovrijdag, 6 april 2007

Politie vraagt hulp trucker bij opsporing

Leeuwarden - Truckers, taxichauffeurs, postbodes en andere beroepsgroepen die 24 uur per dag onderweg zijn, zal door de politie Fryslân worden gevraagd mee te werken aan de opsporing van criminaliteit. Daarnaast wordt inwoners van Leeuwarden en Dantumadeel gevraagd mee te doen aan een proef met Burgernet.

Regiovrijdag, 6 april 2007

Zorg om brandveiligheid verpleeghuizen

Leeuwarden - De overheid steekt zo veel tijd en geld in nieuwe, zelfstandige woonvormen, dat oudere verzorgings- en verpleeghuizen niet meer opgeknapt kunnen worden. Inmiddels moeten diezelfde oude gebouwen wel aan de nieuwste brandveiligheidseisen voldoen. Dat brengt zorginstellingen in een spagaat, want er is niet genoeg geld.

Regiovrijdag, 6 april 2007

Opvoedproblemen beter aangepakt in Smallingerland

Drachten - Opvoedingsproblemen bij kinderen van nul tot vier jaar in Smallingerland moeten beter worden aangepakt.

Regiovrijdag, 6 april 2007

Woordenboek vol eigen Westerkwartiers

Het Westerkwartiers lijkt op het Fries, maar is een Gronings dialect dat in de gemeenten Leek, Marum, Zuidhorn, Grootegast en Winsum wordt gesproken.

Regiovrijdag, 6 april 2007

Koster: WMO-besluit spijtig voor Interzorg

Kollum - Het is spijtig voor Interzorg dat de organisatie geen contract heeft gekregen, maar volgens de ,,objectieve criteria” wel terecht. Dat zegt wethouder Koster van Kollumerland in een reactie op het protest van zo’n zestig kerken in Noordoost-Fryslân tegen het aanbestedingsbesluit voor de thuiszorg van de Nofagemeenten. Koster voert het woord in de kwestie namens het verband, waarin Kollumerland, Achtkarspelen, Dantumadeel en Dongeradeel samenwerken.

Regiovrijdag, 6 april 2007

‘Oplossing bezwaarden’

Den Haag/Drachten - Het kabinet gaat op zoek naar ,,praktische oplossingen” voor de problemen die in sommige gemeenten zijn ontstaan met trouwambtenaren die gewetensbezwaren hebben tegen het sluiten van homohuwelijken. Dat heeft minister-president Balkenende gisteren gezegd.

Regiovrijdag, 6 april 2007

Herstel kost een miljard euro

Geloof & Kerkvrijdag, 6 april 2007

Pastorie ter discussie

Utrecht - De Bond van Nederlandse Predikanten (BNP) voert gesprekken met de landelijke Protestantse Kerk over de toekomst van de pastorie. Nu is het op grond van de regels van de kerk nog een verplichting dat de kerkenraad de dominee een woning aanbiedt. Nieuwe ontwikkelingen vragen echter om passend beleid, vindt de Bond.

Geloof & Kerkvrijdag, 6 april 2007

Wesley: prediker wars van traditie

Amsterdam - De theologie van John Wesley (1703-1791) is nog altijd stimulerend en uitdagend. Gisteren werd aan de Vrije Universiteit in Amsterdam een studiedag gehouden over kansen die schuilgaan in de oude erfenis van opwekkingsprediker Wesley. Dr. Arie Zwiep: ,,Wesley kan ons helpen los te komen uit versteende denkpatronen.’’

Weervrijdag, 6 april 2007

Aangenaam

Vandaag en morgen hebben we naast zon ook wel eens wat meer bewolking. Morgen valt er misschien met een buitje. Het kwik ligt rond 12 ŕ 13 graden. Het paasweekend verloopt aangenaam met 14 ŕ 15 graden, met ruimte voor zon.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties