Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 6 juli 2006.

Cultuurdonderdag, 6 juli 2006

Prima aftrap zomerserie Grote Kerk

Een blik op het programma maakte al meteen duidelijk dat er veel verschillende werken uit diverse tijdsperioden werden gespeeld op het concert dat Theo Jellema gisteravond gaf op het Müller-orgel in de Grote Kerk te Leeuwarden.

Economiedonderdag, 6 juli 2006

In eerste helft 2006 minder faillissementen

Amsterdam - Het aantal faillissementen in Nederland is in de eerste helft van dit jaar slechts licht gedaald vergeleken met een jaar eerder, ondanks een aantrekkende economie. In totaal werden 4806 faillissementen uitgesproken, tegen 5018 een jaar daarvoor: een daling van 4,2 procent. Fryslân volgt de landelijke trend in het eerste halfjaar van 2006.

Economiedonderdag, 6 juli 2006

G.G. de Vries verliest kaasvervoer Frico

Minnertsga - Transporteur G.G. de Vries uit Minnertsga heeft het transportcontract met kaasmaker Frico verloren. Een concurrerend bedrijf won de grote order van Frico door een lagere prijs te vragen. Frico wil niet zeggen om welk bedrijf het gaat. Een woordvoerder De Vries meldt dat er nog wel druk onderhandeld wordt met de nieuwe vervoerder. Mogelijk kan De Vries delen van het vervoer in naam van dat bedrijf overnemen. Vanwege de onderhandelingen wilde de woordvoerder nog geen mededelingen doen over de gevolgen van het verliezen van het contract voor het personeel.

Economiedonderdag, 6 juli 2006

Verder bouwen zonder opvolger

Grou – Twee bouwbedrijven samen en daar dan ook nog van profiteren. Het klinkt alsof dat niet mogelijk is omdat bouwbedrijven op het eerste gezicht precies dezelfde werkzaamheden uitvoeren. Toch levert de samenwerking tussen bouwbedrijven De Wal uit Grou en De Jong uit Wirdum beiden meer werk op.

Economiedonderdag, 6 juli 2006

Verpakkingsbedrijf H-Select opent winkel Heerenveen

Heerenveen - Handelsbedrijf H-Select uit Berkel en Roderijs heeft een nieuwe winkel met showroom in Heerenveen geopend. Het bedrijf wil zo de noordelijke markt aanboren. H-Select levert verpakkings- en veiligheidsproducten voor de industrie, zoals jerrycans, bedrijfskleding en beschermende handschoenen. Het bedrijf heeft naast Heerenveen vestigingen in Apeldoorn en Berkel en Roderijs. Familiebedrijf H-Select is groot geworden door de uitvinding van spuitkrijt door grootvader Houweling. Glastuinders gebruiken spuitkrijt om de planten te beschermen tegen de felle zon.

Economiedonderdag, 6 juli 2006

‘Innovatieproject leidt tot 15 nieuwe banen’

Nieuwe vindingen zijn leuk, maar hoe zet je die als bedrijf om in bruikbare ideeën? MKB Noord deed een poging met het project ‘Bridging the gap’.

Economiedonderdag, 6 juli 2006

Friamco krijgt nieuwe eigenaar en breidt uit

Winsum - Het technische ontwikkel- en productiebedrijf Friamco uit Winsum krijgt een nieuwe mede-eigenaar. Directeur/eigenaar W. Poelstra, een van de oprichters van het bedrijf, gaat met pensioen. Dat maakte directeur F. Brattinga gisteren bekend. De aandelen van Poelstra worden overgenomen door J. Aikema. Aikema, tot voor kort werkzaam bij vleesverwerker Sonac in Sumar, is aangetrokken om de afdeling Industrieel Onderhoud aan te sturen en uit te breiden.

Hoofdartikeldonderdag, 6 juli 2006

Burgemeester: een keten...

In december 1997, in de luwte van het trompetgeschal over de vestiging van Hewlett-Packard te Heerenveen (‘duizend banen’, wie ziet ze nog), deed toenmalig Commissaris van de Koningin Loek Hermans goed werk. Hij liet de burgemeesters van Schiermonnikoog en Nijefurd ruilen van post. Niemand betwijfelde dat de aanleiding voor deze nooit eerder vertoonde manoeuvre gezocht moest worden op het kleinste waddeneiland. Dit mooiste plekje van Nederland bleek tevens een broeinest te zijn van sociale en bestuurlijke intriges.

Regiodonderdag, 6 juli 2006

Alle schulden in één register uit voorzorg

Leeuwarden/Den Haag - Mensen met betalingsachterstanden in de huur, leningen en de energierekening moeten in een database worden geregistreerd, zodat ze niet nog meer schulden kunnen opdoen. Dat zegt G. Jaarsma, directeur van de Gemeenschappelijke Kredietbank Friesland.

Regiodonderdag, 6 juli 2006

Topdrukte bij zwembaden door hitte

Witmarsum - De hittegolf heeft de mensen in groten getale naar de Friese zwembaden gedreven. Daarmee maken de openlucht-zwembaden het tegenvallende voorseizoen meer dan goed. Als deze lijn zich doorzet zou 2006 een topjaar kunnen worden, denken de baden.

Regiodonderdag, 6 juli 2006

Topdrukte bij zwembaden door hitte

Witmarsum - De hittegolf heeft de mensen in groten getale naar de Friese zwembaden gedreven. Daarmee maken de openlucht-zwembaden het tegenvallende voorseizoen meer dan goed. Als deze lijn zich doorzet zou 2006 een topjaar kunnen worden, denken de baden.

Geloof & Kerkdonderdag, 6 juli 2006

‘Geef kinderen een eigen plek’

Basisschooldocent Martin Brouwer onderzocht hoe kinderen een kerkdienst beleven. Ruim 400 vooral gereformeerd-vrijgemaakte kinderen legde hij een vragenlijst voor. Tegen zijn verwachting in beleven kinderen de kerkdienst over het algemeen positief. Toch meent Brouwer dat er meer aandacht moet komen voor kinderen in de kerk.

Geloof & Kerkdonderdag, 6 juli 2006

’Hoop, dat is wat we nodig hebben’

Rome - Een groep van vijftig mensen uit de Verenigde Staten en Europa heeft de afgelopen weken een studiereis door Italië gemaakt, om kennis te maken met nieuwe vormen van evangelisatie binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Onder hen Ton Jongstra, Nederlands lid van de Focolarebeweging. Hij doet verslag. ,,De vreugde en de hoop die we in deze dagen in onszelf hebben ervaren, hebben wat mij betreft zeker ook te maken met de gewaarwording hoezeer Christus ons onderling verbindt.”

Sportdonderdag, 6 juli 2006

Schievink wint tweede klas-wedstrijd

Grijpskerk - Fierljepper Henk Schievink uit Burgum heeft gisteren zijn eerste wedstrijd in de tweede klas met overmacht gewonnen. Hij sprong met 16.30 bijna twee meter verder dan de rest van het veld. Schievink, normaliter een topklasser en tot dit seizoen Fries recordhouder, degradeerde vorige week. Een vakantie zorgde voor een niet-volledig klassement.

Sportdonderdag, 6 juli 2006

Woon!Aris haalt Amerikaan Burgess

Leeuwarden - De Leeuwarder basketbalclub Woon!Aris heeft Kemmy Burgess gecontracteerd. De 25-jarige comboguard (1.86 m) komt over van University of Alaska Anchorage, waar hij in 31 wedstrijden tot een gemiddelde van 21 punten per wedstrijd kwam. Burgess staat bekend als driepuntsschutter. Hij speelde in dezelfde conference als Ryan Diggs en Tyler Amaya, die eerder werden vastgelegd. Burgess, vorig seizoen gekozen in het NCA All-All-West Region Team, heeft getekend voor één seizoen.

Sportdonderdag, 6 juli 2006

Veenwouden eert overleden doelman

Veenwouden - Geen enkele doelman zal in het eerste elftal van derdeklasser Veenwouden ooit nog met rugnummer één spelen. Dat is althans het plan dat de voetbalclub heeft naar aanleiding van het overlijden van Karst Jan Bies. Hij was de afgelopen seizoenen de sluitpost van de ploeg. Het ‘intrekken’ van het rugnummer komt veel voor in de Amerikaanse sporten, als eerbetoon aan een overleden of gestopte ploeggenoot.

Sportdonderdag, 6 juli 2006

Noor Hushovd gediskwalificeerd

Saint-Quentin - Het college van wedstrijdcommissarissen in de Tour de France heeft gisteravond de Noorse wielrenner Thor Hushovd gediskwalificeerd. De ex-geletruidrager hinderde de Oostenrijkser Bernhard Eisel tijdens de eindsprint waardoor de Nieuw-Zeelander Julian Dean kwam te vallen. Hushovd werd van de vierde naar de 148e plaats in de etappe teruggezet. Hij raakte ook 24 punten kwijt voor het klassement om de groene trui. De winnaar van het puntenklassement vorig jaar raakte daardoor op 38 punten achterstand van de Australische etappewinnaar Robby McEwen.

Sportdonderdag, 6 juli 2006

Bruinsma heeft smaak van kaatsen te pakken

Harlingen - Met de tweede krans op de hoofdklasse heeft Hylke Bruinsma uit Ried voorgoed de smaak van kaatsen te pakken. De twintigjarige voorinse won gisteren met Johan van der Meulen en Cornelis Terpstra de Ouwe Seunen Partij in Harlingen door in de finale Dirk-Yde Sjaarda, Herman Sprik en Daniël Iseger met 5-1 en 6-6 te verslaan.

Sportdonderdag, 6 juli 2006

Bruinsma heeft smaak van kaatsen te pakken

Van der Meulen voor de tweede keer in vier dagen koning in Harlingen

Weerdonderdag, 6 juli 2006

Minder warm

Het is vandaag en morgen minder warm. We hebben vooral vanmiddag nog een enkele bui. Het wordt ongeveer 25 à 26 graden, bij een zwakke tot matige wind uit het westen tot noordwesten. Morgen is er kans op een buitje, bij vrij zonnig weer met temperaturen rond 23 à 24 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties