Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 6 juli 2007.

Cultuurvrijdag, 6 juli 2007

..Boek rond dichter Hettinga

Leeuwarden - In het najaar wordt een stichting opgericht waarbinnen de Friese dichter Tsjębbe Hettinga een grote rol gaat spelen. Verder wordt gewerkt aan een boek en is er een dvd van de Friese dichter verschenen. Dat werd gisteren bekendgemaakt in de kosterij van de Grote Kerk in Leeuwarden, waar een manifestatie rond Hettinga werd gehouden. Hier werden ook de toekomstplannen gepresenteerd, die uitgeverij Friese Pers samen met de dichter aan het voorbereiden zijn.

Cultuurvrijdag, 6 juli 2007

Museum Martena krijgt plaquette Van Schurman

Franeker - Museum Martena in Franeker heeft een plaquette met een afbeelding van Anna Maria van Schurman in bruikleen gekregen. De plaquette stamt uit het eind van de achttiende eeuw. Collectioneur Joost Ritman, grondlegger van de vermaarde Bibliotheca Philosophica Hermetica in Amsterdam, heeft het werk afgestaan voor de tentoonstelling over Van Schurman, die tot eind september in het museum te zien is. Het bestaan van de lakplaquette was tot nu niet bekend bij het museum. De plaquette maakt deel uit van een serie afbeeldingen van beroemde historische personen. De plaquettes werden op bestelling gemaakt in Japan. Er werd gewerkt naar prenten uit een Frans boek waarin gravures van Europees bekende figuren stonden afgebeeld.

Economievrijdag, 6 juli 2007

Bakkersland sluit locatie Gorredijk

Gorredijk - De bakkerij van Bakkersland in Gorredijk gaat dicht. Dat heeft de directie van het bedrijf gisteren meegedeeld. Door de sluiting van de fabriek verdwijnen er 44 arbeidsplaatsen.

Economievrijdag, 6 juli 2007

‘Op straat door reorganisatie gaf de kans’

Twijzelerheide – Midden in een bosrijk gebied aan de rand van Twijzelerheide kunnen fietsers en wandelaars vanaf morgen even bijkomen in Theeschenkerij Jinkepaed. Wil Kooistra (39) blijft na een gedwongen ontslag bij koffiebrander Douwe Egberts, werkzaam in de warme dranken. ,,Het ontslag kwam 1,5 jaar geleden. Niet echt onverwachts, maar ik had direct het idee: dit is mijn kans.”

Hoofdartikelvrijdag, 6 juli 2007

Verantwoordelijkheid...

‘Als het gemeen u roept, bezorgt het als uw eigen’. Dit is een spreuk ontleend aan het gedicht Roskam van de Prins onzer Dichters Joost van den Vondel (1579-1687). Hij gebruikte de spreuk ter karakterisering van Cornelis Pieterszoon Hooft, burgemeester van Amsterdam. Met het gedicht gaf hij aan wat één van de belangrijkste eisen was waaraan een goed bestuurder moest voldoen: wanneer je een stad bestuurde, moest je er net zo goed voor zorgen alsof het je eigen huis of gezin was.

Regiovrijdag, 6 juli 2007

Plan: mobiele pin en bieb achter bus

Berlikum - Connexxion denkt erover om aanhangwagens met kleine winkeltjes of bibliotheken achter de nieuwe, compacte bussen te plaatsen. De busvervoerder wil op deze manier de leefbaarheid op het platteland helpen vergroten. Directeur H. Dijkstra lanceerde het idee gisteren tijdens de overhandiging van drie nieuwe buurtbussen in Berlikum. Hij heeft hier al gesprekken over gevoerd met zorginstellingen. Mogelijk start Connexxion in het najaar een proef met de aanhangwagens. Het welslagen van het idee van Dijkstra hangt af van vrijwilligersinzet in de dorpen. De dorpskernen moeten zelf vrijwilligers leveren die de aanhangwagen met kleine winkel en pinautomaat of de wagen met boeken willen beheren voor de tijd dat die in hun dorp geparkeerd staat.

Regiovrijdag, 6 juli 2007

Geen Friese illegalenlijst

Leeuwarden - Friese gemeenten zullen geen lijsten aanleggen met namen van illegale vreemdelingen. Wel zal het gros van de gemeenten meewerken aan de terugkeer van asielzoekers die niet onder het generaal pardon vallen. Dat stelt de Vereniging Friese Gemeenten, na overleg.

Regiovrijdag, 6 juli 2007

Actie tegen overlast door navigatie

Leeuwarden - De Friese gemeenten gaan proberen te voorkomen dat automobilisten met routeplanners nog langer vastlopen in hun dorpen vanwege werkzaamheden of evenementen. Ook willen ze dat de TomToms, Mio’s en andere systemen ophouden met het geleiden van vrachtwagens door woonerven en boerenpaadjes die daar niet geschikt voor zijn.

Regiovrijdag, 6 juli 2007

Buurt: geen super in park

Drachten - Omwonenden van het Thalenpark in Drachten gaan actievoeren tegen het plan van de gemeente om de Albert Heijn tijdelijk in het park onder te brengen. Ze vrezen voor criminaliteit en verkeersproblemen.

Geloof & Kerkvrijdag, 6 juli 2007

‘Bijbel-iPod’: kans voor afgeleden gebieden

Kortehemmen - Nico en Ypie Doelman, werkzaam voor Wycliffe in het Caraďbisch gebied, zijn een paar weken met verlof in Fryslân. Deze keer heeft Nico Doelman iets nieuws bij zich: een ‘Bijbel-iPod’. Het apparaatje zo klein als een pakje kauwgum en bevat heel het Nieuwe Testament. ,,De ‘Bijbel-iPod’ biedt veel mogelijkheden voor vertaalorganisaties.”

Geloof & Kerkvrijdag, 6 juli 2007

We hebben veel meer ‘langzaamheid’ nodig

De kwetsbaarheid van het bestaan vraagt bij de mens om het aanboren van nieuwe bronnen. Marinus van den Berg in een tweeluik over ouder worden, eenzaamheid en acceptatie van het bestaan. Vandaag deel 2.

Geloof & Kerkvrijdag, 6 juli 2007

Ineke Bakker vertrekt bij Raad van Kerken

Utrecht - Ineke Bakker vertrekt per 15 oktober als secretaris van de Raad van Kerken in Nederland. Zij wordt directeur van Oikos, de Nederlandse oecumenische organisatie voor duurzame ontwikkeling en armoedebestrijding.

Sportvrijdag, 6 juli 2007

Wie zit er nog op de Tour te wachten?

De Tour de France wacht op niemand. Die gaat altijd door, no matter what. Maar wie zit er nog op het grootste wielerspektakel ter wereld te wachten nu de wielerwereld nog immer door dopingperikelen wordt overheerst? Het gaat in de berichtgeving over de sport de laatste weken, maanden en eigenlijk al jaren nauwelijks nog over de prestaties, maar meer over de manier waarop die behaald worden.

Sportvrijdag, 6 juli 2007

Stormachtig en nat begin van schoolvakantie

Leeuwarden - De vakantie van de Friese basisschoolleerlingen begint met slecht weer. Ook de komende weken blijft het regenen. Campings hebben veel hinder van het slechte weer: spontane gasten blijven weg. Reisbureaus zien een run op de toch al schaarse last minute-reizen naar de zon.

Sportvrijdag, 6 juli 2007

Zege Helmholt, Galama afwezig door schorsing

Winsum - Morgen wacht in IJlst de tweekamp met de fierljeppers van de Hollandse bond PBH, maar gisteren liet Bart Helmholt alvast zien er klaar voor te zijn. De leider in het het klassement was in Winsum met 18.82 de sterkste. Egon van Kammen eiste ook een hoofdrol op, net als (de afwezige) Oane Galama. Hij ontbrak door een veelbesproken schorsing.

Sportvrijdag, 6 juli 2007

Bos geeft zichzelf in zesdaagse mooi verjaardagscadeau

Hoogkerk - Marco Bos gaf zichzelf gisteren op de valreep een origineel verjaardagscadeau. Op zijn 28ste verjaardag schreef hij de Ronde van Hoogkerk op zijn naam. Bos deed met zijn winst een belangrijke stap naar de eindwinst in de Zesdaagse van Noordenveld/Westerkwartier. Met twee overwinningen (Ook in Nieuw-Roden won hij) en een tweede plaats in de eerste vier etappes, staat de wielrenner uit Roden namelijk met voorsprong bovenaan in het algemeen klassement.

Sportvrijdag, 6 juli 2007

Weening: ‘Ik stean myn mantsje dit jier’

Pieter Weening voelt zich sterk. Na een behoorlijk voorseizoen testte de 26-jarige Harekiet zichzelf nog eens in de Dauphiné Libéré. De renner kon lang mee bergop op de Mont Ventoux. In de Tour de France zal hij ook dit jaar knechten voor zijn kopman Denis Mentsjov. De Fries heeft echter de hoop dat hij vanaf komend jaar een meer beschermde status krijgt. ,,Mar dat sil ik dan earst noch wol ôftwingje moatte.” Door Johan Vellinga.

Weervrijdag, 6 juli 2007

Buien

We hebben morgen te maken met buien, afgewisseld door zon. Het wordt daarbij rond 18 graden. De westenwind is matig tot vrij krachtig en aan zee soms hard. Zondag blijft het droog en vrij zonnig bij 19 ŕ 20 graden. Het waait dan matig tot vrij krachtig uit het westen. We krijgen vanaf dit weekend eindelijk wat hogere temperaturen, maar het is verre van bestendig en zonnig zomerweer. Gisteren heeft het opnieuw weer geleid tot neerslag; in de vroege ochtend en afgelopen nacht. Er viel ongeveer 2 ŕ 3 mm neerslag. Vandaag zijn de kinderen van de basisscholen vrij en volgende week zullen er dus velen op vakantie gaan. Diegenen die naar Frankrijk, Spanje of Italië gaan, krijgen zonnig en warm (of soms heet) weer. Voor mensen die in eigen land op vakantie gaan, zijn de vooruitzichten voor de komende 2 weken nog somber; hetzelfde weer en dezelfde temperaturen. Wellicht wordt het daarna beter.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties