Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van maandag, 6 september 2010.

Cultuurmaandag, 6 september 2010

Tweede Vlielander festival groot succes

Het Vlielandse festival Into the Great Wide Open, is na twee jaar al niet meer weg te denken. Was de eerste editie al een succes, dit jaar ging het zo mogelijk nog beter. Het piepjonge festival verkocht in recordtijd de vijfduizend beschikbare kaartjes. Zevenhonderd daarvan waren bestemd voor kinderen.

Cultuurmaandag, 6 september 2010

Tryater vindt prima balans tussen drama en romantiek

Een thuis zoeken in de leegte. Dat is verhuizen naar de Zuidlanden. Of, zoals Tryater het noemt, Down South. En daar in het Zuiden is alles nog under construction. De huizen moeten nog gebouwd worden, de heggen moeten nog worden neergezet en bovenal: de mensen moeten nog wennen aan hun nieuwe omgeving.

Economiemaandag, 6 september 2010

‘Schuldhulpverlening moet anders’

Utrecht - Hulpverleners die mensen met schulden bijstaan, kunnen die cliënten beter helpen door ze te motiveren in plaats van ze bepaalde beslissingen en gedrag op te leggen. Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) worden daarmee betere resultaten behaald.

Hoofdartikelmaandag, 6 september 2010

De achttien miljard...

Het gaat een stuk minder slecht met de Nederlandse economie dan gedacht. Minister De jager van Financiën heeft aangegeven dat het begrotingstekort in 2011 al aardig in de buurt komt van de afgesproken drie procent. Hij verwacht dat het Nederlands percentage uitkomt rond de 4,5 procent. De daling in de verwachting komt omdat de Nederlandse economie niet zo diep is getroffen door de crisis als werd verwacht en omdat het herstel sneller gaat dan verwacht. Het werkloosheidspercentage zou rond de tien procent uitkomen; de werkelijkheid is dat we nog niet eens driekwart daarvan hebben gehaald. Dat is een belangrijke factor in de opbouw van het verwachte tekort. De omstandigheden in Duitsland zijn ook veel minder slecht dan verwacht; ook daarvan profiteert ons land. Het gaat kortom een stuk minder slecht in ons land dan menigeen verwachtte.

Regiomaandag, 6 september 2010

Eindelijk één groot sportpark voor Grou

Grou - Kitesurfen langs de A32. Zaterdag kon het eenmalig tijdens de opening van sportpark Meinga in Grou. Sinds de jaren zeventig is de gemeente Boarnsterhim bezig geweest met de realisatie van de sportvelden.

Regiomaandag, 6 september 2010

Kleine beetjes helpen de Papoea’s een eind op weg

Joure - Deze zomer bezocht Geart Benedictus projecten van de stichting Hapin in de Indonesische provincie Papoea. Dankzij het werk van Hapin krijgt het leven van de Papoea’s wat meer glans.

Regiomaandag, 6 september 2010

‘Oldtimersfestival moet een jaarlijks feest worden’

Twijzelerheide - Ronkende motoren, een feesttent met muziek en kinderen die gillen van plezier. In zowat heel Twijzelerheide was zaterdag te horen dat het Oldtimer Festival volop bezig was. De stem van organisator Wiebe Kootstra is er helemaal rauw van. ,,Het is een geweldig succes, maar door alle inspanningen vooraf en het lawaai in de feesttent ben ik m’n stem kwijt.”

Regiomaandag, 6 september 2010

Potje voetbal in Burgum mondt uit in steekpartij

Burgum - Tijdens een partijtje voetbal op het terrein van het asielzoekerscentrum (azc) in Burgum is zaterdagavond een 25-jarige bewoner van het azc in de schouder gestoken. De man raakt licht gewond en is door de arts op de dokterspost ter plaatse behandeld.

Regiomaandag, 6 september 2010

Vrouw ervandoor met gevonden baby Wolvega

Wolvega - Een meisje uit Wolvega heeft zaterdagmiddag rond vijf uur een baby gevonden. Het kindje lag in een gesloten plastic zak langs het fietspad van de Steenwijkerweg in Wolgeva.

Geloof & Kerkmaandag, 6 september 2010

Europalaankerk-tijdperk behoort tot het verleden

Heerenveen - Zo’n 350 mensen woonden gisteravond de laatste dienst in de Europalaankerk in Heerenveen bij. Ds. Gerrit-Jan Loor vergeleek de Heerenveense situatie met die van de herbouw van de tempel na de ballingschap van het volk Israël. ,,Het is huilen én juichen.”

Sportmaandag, 6 september 2010

Knypster gevoel is korfbal zoals het ooit bedoeld is

De Knipe - De korfballers van Kinea startten de competitie gisteren op kunstgras. In de korfbalwereld op zich niets bijzonders meer, maar in dit ‘smûke’ vernieuwde sportpark is het dat wel. Het kunstgrasveld van De Knipe is het nieuwste op dit gebied en op dit moment zelfs de enige korfbalmat in Nederland waar een interland op gespeeld mag worden. Een valse start van de competitie met voor eigen publiek nipt verlies tegen Vitesse, dát was alleen niet ingecalculeerd.

Sportmaandag, 6 september 2010

Primeur Triemstra in Pingjum

Pingjum - Er was gistermiddag weinig nieuws onder de zon in Pingjum. Of het moet zijn geweest dat Taeke Triemstra zich op die locatie voor het eerst in de kransen liet hijsen. Het partuur van Gert-Anne van der Bos zegevierde op het veld van KV Jan Reitsma voor de dertiende keer.

Sportmaandag, 6 september 2010

In de krochten van het amateurvoetbal

EBC heeft de stekker voorlopig uit het eerste elftal getrokken. Door een structureel tekort aan mankracht besloot de club uit Oosterzee/Bantega uit eigen wil de zesde klasse vaarwel te zeggen. En dus leidt het vlaggenschip nu een nog marginaler bestaan in de krochten van het amateurvoetbal. Zaterdag kwam CVVO 4 op bezoek. Altijd lastig.

Sportmaandag, 6 september 2010

Eerste klap Harkema Opeinde daalder waard

Harkema - Waar Harkemase Boys, de ‘derde profclub van Fryslân’, een ongewis avontuur tegemoet is getreden in de topklasse, geldt dat aan de ‘andere kant’ van sportpark de Bosk ook voor de buurman bij diens rentree in de tweede klasse. De start van Harkema Opeinde was gisteren hoopvol; dankzij twee treffers van aanvoerder Ronnie Pander hield de ploeg medepromovendus Olyphia eronder: 2-0.

Sportmaandag, 6 september 2010

Suawoude, gewend aan kleinschaligheid

Suwâld - Jappie Spijkstra is al zeventien jaar leider van het eerste elftal van vijfdeklasser SV Suawoude. Afgelopen week had hij echter iets heel anders dan voetbal aan zijn hoofd. Palingvisser Spijkstra werd woensdag door het NOS Journaal gevraagd in het bulletin van acht uur zijn mening te geven over het voorlopige verbod op palingvissen, dat sinds 1 september van kracht is. ,,Toen zijn ze met me mee geweest het Bergumermeer op. Hebben we twee fuiken paling gevangen”, vertelt hij geanimeerd.

Sportmaandag, 6 september 2010

‘Amateurvoetbal is weer los en alles is terug bij het oude’

De topklasse is al twee competitieronden aan de gang, maar dit weekeinde trapten ook de andere amateurvoetbalclubs af in hun klassen. Van de hoofd- tot de vijfde klasse: overal geldt hetzelfde. De plaatselijke voetbalverenigingen moeten de eer van de stad en het dorp weer hoog gaan houden. De doelpalen zijn geverfd, de netten opgehangen en de lijnen gewit. Stond u de laatste weken ook zo te trappelen van ongeduld?

Sportmaandag, 6 september 2010

Ouwe taaie

Toegegeven, de afscheidstournee van Giovanni van Bronckhorst op het WK had meer allure. Met zijn fantastische afstandsschot precies in de kruising tegen Uruguay zorgde hij voor een vol stadion en honderden miljoenen televisiekijkers op eigen kracht voor de ultieme kroon op zijn loopbaan. Net een wedstrijd te vroeg, dat wel, zodat de finale er toch nog een dramatisch sausje overheen legde. Maar Nederlanders winnen nou eenmaal geen WK-finales, laten we daar nou maar eens aan wennen, dus Gio mag niet klagen. Hoger kan een ster in Nederland niet rijzen: aanvoerder van het Nederlands elftal, de finale van het WK als laatste wedstrijd na een wereldgoal in de halve finale, dan sta je ongeveer op het niveau van Cruijff.

Sportmaandag, 6 september 2010

De Vlieger overvleugelt concurrentie in Wolvega

Wolvega - Met drie zeges was Rob de Vlieger zaterdag de man van de avond op Victoria Park. De trainer uit Zwaanshoek won de twee hoogst gedoteerde koersen van de dag, hij pakte ruim tien mille aan prijzengeld met twee driejarigen. Als bonus kwalificeerde hij Zorba Oldeson met een overtuigende zege voor de over twee weken in Fryslân te verrijden finale van het Kampioenschap der Vierjarigen.

Sportmaandag, 6 september 2010

Harkemase Boys keert het tij

Hardenberg - Na de decepties tegen Rijnsburgse Boys (3-0) en Flevo Boys (1-2) was Harkemase Boys zaterdag in het uitduel met HHC hard toe aan een succesje in de topklasse. Zelf kreeg ze een eerste tik, maar daarna knokte de ploeg zich terug en deelde ze de knock-out uit die leidde tot een welkome overwinning. Ook bijzonder: het was niet de enige knock-out in Hardenberg.

Sportmaandag, 6 september 2010

Okkema debuteert met zijn Tsjalle en pakt de titel

Drogeham - Age Okkema heeft zaterdag op het concours hippique van Drogeham het NK eenspannen voor dekhengsten Fries ras gewonnen. In zijn allereerste wedstrijd verraste Okkema met de vierjarige Tsjalle 454 de concurrentie en verwees Sybren Minkema met Jisse 433 naar de tweede plaats. ,,Ik wist thús al dat der net ien wie dy’t ús hjir hjoed ferslaan koe”, zegt Okkema na de huldiging.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties