Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 6 september 2011.

Cultuurdinsdag, 6 september 2011

Friezen interviewen hun helden voor boek

Leeuwarden - Amber Kobus (10) uit Marrum en Sanne van Meerveld (13) uit Oudega (S) hebben hun idool mogen interviewen voor het boek Hoe word ik een held? Hiervoor mochten zeventien kinderen uit heel Nederland een BN’er interviewen. Het boek verschijnt ter ere van de Kinderboekenweek dat als thema Superhelden heeft. Amber mocht Kim-Lian van der Meij interviewen en Sanne GTST-actrice Gigi Ravelli. 150 kinderen schreven zich in voor het project. Hoe word ik een held? verschijnt 19 september.

Cultuurdinsdag, 6 september 2011

Galerie Terbeek verhuist naar Beetsterzwaag

Echtenerbrug - Galerie Terbeek in Echtenerbrug verhuist naar Beetsterzwaag. Vanaf november neemt de galerie haar intrek in een 400 vierkante meter groot pand aan de Hoofdstraat in het dorp. De verhuizing betekent ,,minstens een verdubbeling’’ van de beschikbare ruimte, zegt galeriehouder Anita Terbeek. Reden voor de verhuizing is groei van de galerie. ,,De zaken gaan goed, waardoor de ruimte in Echtenerbrug te klein werd.’’ Bovendien is Beetsterzwaag beter voor het imago van de galerie, meent de galeriehouder.

Economiedinsdag, 6 september 2011

Geen heffing meer voor ondernemers

Den Haag - De heffing die ondernemers elk jaar aan de Kamer van Koophandel moeten betalen, verdwijnt vanaf 2013. Dat maakte het ministerie van Economische Zaken vandaag bekend. Ondernemers met een eenmanszaak betalen nu jaarlijks gemiddeld ruim veertig euro, grotere bedrijven betalen ongeveer drie keer zo veel. In totaal gaat het elk jaar om ruim 160 miljoen euro. Volgens minister Maxime Verhagen moeten ondernemers meer ruimte krijgen om te ondernemen.

Economiedinsdag, 6 september 2011

Duurzaamheid en smaak thema’s biologische beurs

Zwolle/Assen - De keuze voor biologisch wordt niet alleen gemaakt voor het milieu en de gezondheid, maar ook voor de smaak. Op de biologische beurs BioVak op 18 en 19 januari in de Zwolse IJsselhallen zijn daarom de ontwikkelingen in de duurzame landbouw, natuur en voedselkwaliteit te zien, maar staat ook het proeven van producten centraal.

Hoofdartikeldinsdag, 6 september 2011

Idealist en econoom kunnen het eens zijn

Twintig jaar geleden werden ze meewarig aangekeken, de voorstanders van duurzamere productiemethoden in de landbouw. Soms sloeg de meewarigheid om in openlijke vijandschap jegens die voorstanders. Tiden hawwe tiden, zegt het Friese spreekwoord: duurzame landbouw in Nederland is de enige manier waarop in ons land de sector kan voortbestaan. De maatschappelijke voorkeur voor duurzaamheid groeit en gezondheidsoverwegingen nopen politiek en organisaties tot koerswijziging.

Regiodinsdag, 6 september 2011

Met betraande ogen en machteloos toekijken naar brand in Harlingen

Harlingen - Betraande ogen en aangeslagen. Erover praten wil hij liever niet. Al dertig jaar is Rein Mulder uit Harlingen als monteur werkzaam bij Astra Faam, beter bekend als spekjesfabriek Frisia, aan de Hermesweg in Harlingen. Gisteren moest hij van afstand lijdzaam toezien hoe een felle brand zijn bedrijf in de as legde. Mulder is niet in staat om zijn gevoelens te omschrijven.

Regiodinsdag, 6 september 2011

Er is nog 150.000 euro nodig voor Friezen-reünie in 2012

Leeuwarden - Binnen twee maanden moet duidelijk zijn of Fryslân Ferbynt voldoende geld uit het bedrijfsleven heeft opgehaald om volgend jaar de grote reünie met Friezen om utens te kunnen laten doorgaan. De organisatie heeft nog 150.000 euro nodig om zich tevens te verzekeren van de 1,9 miljoen euro die de provincie en het Samenwerkingsverband Noord Nederland (SNN) hebben toegezegd.

Regiodinsdag, 6 september 2011

Steeds in de verdediging

Harlingen - Het vertrek van wethouder Jan de Boer van Harlingen komt voor de coalitiepartijen als ,,een donderslag bij heldere hemel”. Oppositiepartij CDA is echter niet verbaasd. ,,Ik heb vaak gedacht: hoe lang kan een mens dit volhouden”, aldus fractievoorzitter Trees Fijnvandraat.

Regiodinsdag, 6 september 2011

Strandwacht op eilanden had rustige zomer

Terschelling - De lifeguards (voorheen strandwachten genoemd) van de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM) zijn afgelopen zomer minder vaak in actie gekomen dan vorig jaar. Als gevolg van het minder mooie zomerweer waren er aanmerkelijk minder strandgasten en kwamen er minder mensen in zee in problemen.

Geloof & Kerkdinsdag, 6 september 2011

Bezig zijn met Israël is geen hobby in de kerk, maar must

Utrecht - Aandacht voor Israël is geen hobby van enkele bevlogen gelovigen, maar een roeping van de christelijke gemeente. En daar hoort ook bij: opkomen voor het bestaansrecht van de staat Israël. Dat is de boodschap van het Israëlmanifest Onopgeefbaar verbonden waarin aandacht wordt gevraagd voor de ‘unieke plek van Israël’.

Geloof & Kerkdinsdag, 6 september 2011

Een dorpskerk mag ook gewoon klein zijn

Ds. Wim Beekman werd verliefd op het dorp tijdens zeilkampen in Fryslân en door zijn tijd in Koudum. Hij gelooft in het nut van een dorpstheologie. ,,We moeten niet te benauwd zijn om klein te zijn.”

Geloof & Kerkdinsdag, 6 september 2011

Houd kerkdienst in dorp en sticht huisgemeenten

Koudum - Zolang het kan moeten kerkdiensten in het eigen dorp worden gehouden. Regionalisering kan namelijk zorgen voor snelle verdamping van het kerkelijk leven. Dat is de opvatting van ds. Wim Beekman, predikant in Molkwerum en Warns en oud-bestuurder van de Nederlandse Hervormde Kerk.

Sportdinsdag, 6 september 2011

Schouderblessure van Zonderland niet ernstig

Amsterdam - De deelname van Epke Zonderland aan de WK turnen in oktober in Japan is niet in gevaar. De Friese turner blesseerde zaterdag tijdens een brugoefening in Gent zijn kwetsbare rechterschouder. Hij liet uit voorzorg de finale aan het rek schieten en meldde zich gisteren in een Amsterdams ziekenhuis voor een MRI-scan. Het resultaat was geruststellend. In het schoudergewricht van Zonderland is niets kapot. Hij heeft een spiertje verrekt en moet een week aangepast trainen.

Sportdinsdag, 6 september 2011

Westra ziet in Poels klassementsrenner

Leeuwarden - Ziek en gedesillusioneerd verliet Wout Poels de Tour de France in de negende rit naar Saint-Flour. Een virus nekte de 23-jarige klimmer die met zoveel ambities naar Frankrijk was gekomen. Amper twee maanden later fiets de Vancansoleil-renner als herboren rond in de Vuelta ŕ Espana. Met een tweede plaats in de loodzware bergrit naar de Angliru sloop Poels zelfs de top tien van het klassement binnen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties