Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 6 september 2013.

Economievrijdag, 6 september 2013

Weidevogelbeleid buiten kerngebied is een hele puzzel

Earnewâld | Het wordt nog een flinke opgave om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen bij het vaststellen van nieuw provinciaal weidevogelbeleid. Vooral over de inzet van boeren en vogelbeschermers buiten de zogeheten kerngebieden waar traditioneel veel weidevogels komen en broeden, was er gisteren veel discussie bij een expertmeeting. De bijeenkomst was georganiseerd door de provincie om de visies van alle betrokkenen te horen voor het vaststellen van beleid na 2013. Gedeputeerde Johannes Kramer liet gisteren aan de boeren en andere betrokkenen weten dat er in het kader hiervan een Friese natuurtop wordt georganiseerd.

Hoofdartikelvrijdag, 6 september 2013

Ziekte, het collectief en het individu

Deze week is een pilot begonnen van het bevolkingsonderzoek naar darmkanker. De landelijke start van het bevolkingsonderzoek staat gepland voor januari 2014. 875.000 mensen in de leeftijd 55 tot en met 75 jaar worden vanaf dat moment uitgenodigd voor de screening waarbij hun ontlasting wordt onderzocht.

Regiovrijdag, 6 september 2013

Keus voor JSF drama voor Friese banen

Leeuwarden | De keus voor aanschaf van het gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter (JSF) wordt een drama voor de Friese werkgelegenheid. Dat voorspelt JSF-watcher Geert Verf, die namens omwonenden van Vliegbasis Leeuwarden in de geluidshindercommissie COVM zit.

Regiovrijdag, 6 september 2013

Schip van papier-maché bereikt Vlieland droog

Harlingen | Een trilling trekt door Het Schip de Lading, de papier-maché boot van kunstenaar Marten Winters. De motor loopt. Een hoofd komt naar boven uit het luik van de machinekamer. ,,De uitlaat zit los.” Marten Winters staat erbij en kijkt. Ogenschijnlijk ontspannen - een loszittende uitlaat op het moment dat de echte vuurdoop voor het schip volgt is niets vergeleken met wat hij al mee heeft gemaakt met zijn boot. Twee minuten later klinkt het geruststellend uit het ruim dat de uitlaat weer vast zit.

Regiovrijdag, 6 september 2013

Vele honderden essen ziek in Kollumerland

Kollum | Honderden essen moeten de komende jaren gekapt worden in de gemeente Kollumerland. Bij de bomen is de beruchte essentakziekte vastgesteld. Omvallende bomen en brekende takken kunnen een gevaar voor de veiligheid vormen. Na een inventarisatie door een gespecialiseerd bedrijf zullen de ziekste bomen als eerste worden omgezaagd.

Regiovrijdag, 6 september 2013

Buitenbaden sluiten seizoen af met prachtig zwemweer

Gytsjerk | Een meevaller voor de schooljeugd in Gytsjerk en omgeving. Deze week konden ze nog de hele middag lekker zwemmen. De gemeente Tytsjerksteradiel besloot de openingstijden tot en met vanmiddag te verruimen vanwege het mooie weer.

Regiovrijdag, 6 september 2013

Jury kiest unaniem voor Leeuwarden als Culturele Hoofdstad 2018

Leeuwarden mag in 2018 de titel dragen van Culturele Hoofdstad van Europa. De dertienkoppige jury was unaniem in haar oordeel. Vooral de focus van Leeuwarden op de ‘mienskip’, het verbinden van mensen sprak de jury aan. Naast Leeuwarden waren ook Eindhoven en Maastricht in de race om de titel.

Sportvrijdag, 6 september 2013

MTB-Elfstedentocht wil ooit Friese Cape Epic zijn

Direct na de finish sprong een man van zijn fiets. Hij ging voor me op zijn knieën. Dankbaarheid. Omdat hij drie dagen in een jongensboek had geleefd.” Fokko Hoeksma, organisator van de Elfstedentocht voor mountainbikers, denkt terug aan de eerste editie vorig jaar. Met een lach én gefronste wenkbrauwen. ,,Er gingen ook zaken mis.” Vanaf vandaag gaat de organisatie in de herkansing. De start van de 425 kilometer lange tocht is in Dokkum. De finish zondag ook.

Sportvrijdag, 6 september 2013

Rentree Pappa tijdens winst in streekderby

Heerenveen | Na zo’n drie maanden blessureleed heeft de Guatamalteekse Marco Pappa gisteren zijn rentree gemaakt voor Jong Heerenveen. De aanvaller fleurde zijn terugkeer in de oefenwedstrijd tegen Jong FC Groningen op met een assist bij de 3-1 van Ramon Zomer. Dat betekende tevens de eindstand in de streekderby. De overige Heerenveen-goals kwamen van Samir Fazli en Yanic Wildschut. David Texeira had de bezoekers aanvankelijk nog wel op voorsprong gezet.

Sportvrijdag, 6 september 2013

Scorende Hiwat doet vrienden Cambuur pijn

Zwolle | PEC Zwolle-aanvaller Giovanni Hiwat heeft zijn oude club Cambuur gisteren in een oefenduel pijn gedaan. De aanvaller die vorig seizoen nog in Leeuwarden actief was had met twee goals een groot aandeel in de 3-0 zege van Jong PEC op een team van Cambuur-wisselspelers. Bart van Hintum zette in de slotminuut de eindstand op het bord. Cambuur werd maar enkele keren gevaarlijk. Oebele Schokker was met een schot van net over de middenlijn het dichts bij een treffer.

Sportvrijdag, 6 september 2013

Heerenveen - Vitesse wordt eerder gespeeld

Heerenveen | De thuiswedstrijd van sc Heerenveen tegen Vitesse wordt een dag eerder gespeeld dan gepland. Aanvankelijk zou het duel worden afgewerkt op zondagmiddag 20 oktober, maar na overleg is besloten de nieuwe speeldatum van de wedstrijd vast te stellen op zaterdag 19 oktober. De aftrap in het Abe Lenstra Stadion zal in tegenstelling tot op de eerdere datum nu niet ’s middags, maar in de avonduren plaatsvinden en staat gepland voor 20.45 uur.

Sportvrijdag, 6 september 2013

Bouwmeester tweede op EK met veel achterstand

Dublin | Marit Bouwmeester uit Warten gaat als nummer twee de laatste dag in van het EK zeilen in de open Laser Radial-klasse. Ze bezit een ruime achterstand op de Ierse klassementsleidster Annalise Murphy. Het verschil bedraagt zeventien punten. Rutger van Schaardenburg ligt in de olympische Laserklasse ook nog steeds op medaillekoers. Hij kwam gisteren voor de kust van Dublin als vijfde en als vijftiende binnen. Daarmee belandde Van Schaardenburg op de derde plaats.

Sportvrijdag, 6 september 2013

Column Jelle ten Rouwelaar: Bruine bonen en de smaak van hebzucht

Ouderen durven de deur niet meer open te maken als er wordt aangebeld. Ze kennen ze maar al te goed: hun bejaarde leeftijdsgenoten die bont en blauw zijn geslagen door een stel pubers voor een paar zielige centen. Toen ik de krantenkop las, wist ik het zeker. De wereld is definitief veranderd.

Sportvrijdag, 6 september 2013

Keeper Ten Rouwelaar nieuwe sportcolumnist

Leeuwarden | Hoewel de transfermarkt in het voetbal al enkele dagen gesloten is, heeft het Friesch Dagblad toch nog een aanwinst kunnen binnenhalen. De uit Joure afkomstige NAC-keeper Jelle ten Rouwelaar versterkt per direct de columnisten-equipe van deze krant. Tweewekelijks zal de 32-jarige goalie in De rauwe waarheid verslag doen vanuit de boezem van het profvoetbal. In de andere weken blijft wielrenner Lieuwe Westra (Tijnje) zijn belevenissen met de lezers delen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties