Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van maandag, 6 oktober 2003.

Bijschriftmaandag, 6 oktober 2003

In Frankrijk bestaat een uitspraak die zegt: c’est le ton que fait le musique . Letterlijk vertaald: het is de toon die de muziek maakt. Oftewel: je kunt aan iemand horen hoe hij of zij in elkaar steekt. Om het met een Nederlands gezegde uit te drukken: Je spraak verraadt je.

Cultuurmaandag, 6 oktober 2003

Interessante werken in Heerenveen

De commissie Kerkconcerten Heerenveen organiseert dit jaar een achttal concerten in verschillende kerkgebouwen van Heerenveen en een zogenaamd Sint Thomasconcert in de Hervormde kerk aan de Kerkenlaan te Katlijk. Zondagmiddag werd het vijfde concert in serie gegeven door Eric van der Kolk, cantororganist van de Sint Franciscuskerk te Wolvega. Deze organist horen we in Fryslân niet zo vaak concerteren, maar zoals zondag bleek, verdient zijn orgelspel zeker aandacht. Van der Kolk speelde een interessant programma, waarvan een groot gedeelte bestond uit vrijwel onbekende orgelwerken.

Cultuurmaandag, 6 oktober 2003

Brautigam boeit in Mozart

Daar zit je dan weer met zeshonderd verwachtingsvolle mensen in een mooie zaal. Het zaallicht dooft niet als het concert begint – handig bij het lezen van de toelichtingen, maar het doet wat af van de sfeer. Toch al niet zo’n sterk punt bij het Noord Nederlands Orkest.

Cultuurmaandag, 6 oktober 2003

Plezier voor drie in afwijkend programma

Arvo Pärt heeft Estland op de muzikale kaart gezet en Kantcheli deed hetzelfde voor Georgië. Daarmee hebben we de talenten in die regio’s nog niet gehad, want Estland heeft ook componisten als Heino Eller en Kaljo Raid voortgebracht en Georgië Nodar Gabunia.

Cultuurmaandag, 6 oktober 2003

Bijzondere boertige klucht van Bredero

Wat is het toch een fantastische taal, het zeventiende-eeuwse Nederlands dat Bredero (1585-1618) gebruikte in zijn gedichten en toneelwerken. Het schildert herfstkleuren met zomers gemak, het streelt je ziel met een heerlijk gevoel voor ongemak en het zet je aan tot denken met een gewetensvolle en boertige glimlach.

Cultuurmaandag, 6 oktober 2003

Koren zingen voor gezelligheid

Joure stond afgelopen weekend bol van de koorzang. Afdeling Fryslân van de Koninklijke Christelijke Zangersbond organiseerde er haar jaarlijkse zangersfeest dat op vrijdagavond begon met een concours en zaterdag werd afgesloten met een korendag.

Cultuurmaandag, 6 oktober 2003

Prachtig concert rond evangelie van Maria

Maria Magdalena is de bekendste van een groep vrouwen om Jezus heen. Zij was aanwezig bij zijn kruisiging en opstanding. Hoe haar nadere omgang met Jezus was, staat in het naar haar genoemde evangelie dat in 1945 in Egypte werd gevonden. Dit ‘evangelie naar Maria’ is door de theologe, dichteres en auteur Maria de Groot vertaald en gerestaureerd.

Hoofdartikelmaandag, 6 oktober 2003

De nieuwe Nederlandse soap

Het lijkt wel een crisis, zo veel wordt er geschreven en gesproken over de huwelijkskandidaat van prins Johan Friso: Mabel Wisse Smit. De Grote Vraag is of ze nu wel of niet een liefdesrelatie heeft gehad met de crimineel Bruinsma. Dankzij speurwerk van televisie-misdaadverslaggever Peter R. de Vries moeten we geloven dat Mabel wel degelijk een relatie had met de crimineel. Maar als we anderen moeten geloven die het óók kunnen weten, is de informant van De Vries onbetrouwbaar.

Regiomaandag, 6 oktober 2003

Busbedrijf ‘niet blij’ met staking

Leeuwarden – Busmaatschappij Arriva in Heerenveen is ,,niet blij’’ met de werkonderbrekingen in het openbaar vervoer. Zaterdag ligt een groot deel van het vervoer in Nederland plat; vandaag is een estafette-actie begonnen in Utrecht. ,,Wij vinden het vreemd dat wij de dupe moeten worden van acties tegen het kabinetsbeleid’’, aldus een woordvoerder van het busbedrijf.

Regiomaandag, 6 oktober 2003

Ruim 60.000 nieuwe woningen in Noorden

Groningen – In de regio Groningen-Assen worden tot 2020 63.000 huizen gebouwd. Hiervan zijn twintigduizend bestemd voor vervangende nieuwbouw. De provincies Groningen en Drenthe en twaalf gemeenten in de noordelijke regio hebben overeenstemming bereikt over die plannen.

Regiomaandag, 6 oktober 2003

‘We waren er direct verrukt over’

Workum -,,Niet te snel laten zakken, Eric. Ja, hij blijft drijven. Kom jongens, we gaan direct een proefvaart maken.’’ Terwijl hellingbaas Eric Mulder van scheepswerf De Hoop in Workum zaterdag de hijskraan bedient, kijkt scheepsbouwer-in-de-dop Jorrit Zewald (25) uit Haarlem gespannen toe.

Regiomaandag, 6 oktober 2003

‘Doorvaart kanaal goedkoper’

Nij Beets - Het opnieuw bevaarbaar maken van het Polderhoofdkanaal is miljoenen euro’s goedkoper dan aanvankelijk werd aangenomen. Dat zei wethouder Hoen van Opsterland zaterdag bij de ingebruikname van een pontje over de Nieuwe Vaart tussen Nij Beets en Tijnje.

Regiomaandag, 6 oktober 2003

De Boer: Commissaris moet politiebaas zijn

Leeuwarden – De Commissaris van de Koningin moet korpsbeheerder worden van de politie als de gekozen burgemeester wordt ingevoerd. Dat vindt burgemeester De Boer van Leeuwarden, tevens korpsbeheerder van de Friese politie. Zij zei dat zaterdag in haar Wibaut-lezing.

Regiomaandag, 6 oktober 2003

Politie geďrriteerd door bemoeizucht Den Haag

Leeuwarden – Korpsbeheerders zijn de groeiende bemoeienis van het rijk met de regionale politie zat. Dat blijkt uit een landelijke enquęte onder korpsbeheerders.

Geloof & Kerkmaandag, 6 oktober 2003

Dominee Van Essen uit Heerenveen

Heerenveen – Ds A.A. van Essen uit Heerenveen is vorige week afgezet als predikant binnen de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt).

Geloof & Kerkmaandag, 6 oktober 2003

Preken met het oog op nieuwkomer

Leeuwarden - Dominees moeten in gesprek gaan met niet-christenen waar ze over willen preken, vaker De Telegraaf lezen en ophouden met het kerkelijk jargon van de kansel te verkondigen. Dat zegt dr Stefan Paas, evangelisatieconsulent voor de Christelijke Gereformeerde Kerken, in zijn nieuwste boek: De werkers van het laatste uur .

Sportmaandag, 6 oktober 2003

Eerste zege Blauw Wit’34

Leeuwarden – Hoewel Blauw Wit ’34 winst goed zou kunnen gebruiken, rekenden maar weinig mensen er op dat de eerste zege van het seizoen juist zaterdag zou worden behaald. De Leeuwarders traden namelijk met een gehavende selectie aan tegen een nog ongeslagen Heerenveense Boys. En toch lukte het: de eerste winst voor Blauw Wit ’34 is een feit.

Sportmaandag, 6 oktober 2003

Aris vergeet het huiswerk goed te maken

Leeuwarden - Aris is na vier wedstrijden ongeslagen koploper in de promotiedivisie, maar de Leeuwarder basketballers vergaten zaterdagavond wel om hun huiswerk goed te maken. Want winst was niet genoeg voor het eigen publiek, de magere zege gaf aan dat de thuisploeg tegen de reserves van Omniworld uit Almere gewoon niet bij de les was.

Sportmaandag, 6 oktober 2003

Vrouwen klagen over hoogbejaarde arbiters

Het scheidsrechtersprobleem is erg nijpend. In Emmeloord stelde Flevo Boys een 77-jarige arbiter, Gerben Hofstra, aan voor het duel tussen de vrouwen van Flevo Boys en RWF. Tamara Geerdink ondervond afgelopen zaterdag de gevolgen van een in haar ogen scheidsrechterlijke fout van Hofstra, die volgens haar een onterechte rode kaart gaf.

Sportmaandag, 6 oktober 2003

Nijland van topper tot tobber

Kollumerzwaag - De critici zullen wel in hun vuistje lachen. Nijland is vooralsnog toch even het lelijke eendje van de tweede klasse K. De ploeg van trainer André Semplonius kan maar niet wennen aan tegenslag en het vertouwen van de ploeg is na de onnodige nederlaag tegen Friese Boys nog brozer geworden.

Sportmaandag, 6 oktober 2003

Workum is op de weg terug

Workum – Na een rampzalig seizoen 2002/2003 waarin bestuurlijke perikelen en degradatie een hoofdrol speelden bij voetbalvereniging Workum lijkt de club nu weer op de weg terug. Trainer Hans Hornstra heeft zijn team weer op de rails en staat na vijf speelronden met Workum op een stevige tweede plaats in de vierde klasse A.

Sportmaandag, 6 oktober 2003

Bij De Wâlde zijn twee dorpen één

Elahuizen – Het vriendelijke ‘Wolkom’ bij de entree van Elahuizen en het al even aardige ‘Oant Sjen’ bij het verlaten van het dorp klinkt veelbelovend. Het vertelt echter niet waar de leden van voetbalclub De Wâlde op zaterdag hun talenten vertonen.

Sportmaandag, 6 oktober 2003

Heerenveen is ook baas over RKC Waalwijk

Heerenveen - SC Heerenveen blijft voorlopig baas in eigen huis. Met het kleinst denkbare verschil werd RKC Waalwijk zaterdag in het Abe-Lenstrastadion verslagen, waardoor de Friezen zich handhaafden in de top van de eredivisie. Met dank aan Richard Knopper die met een vlammend schot in de extra tijd van de eerste helft de Friezen de winst bezorgde.

Sportmaandag, 6 oktober 2003

Harkemase Boys is dipje te boven en verslaat Nunspeet

Harkema - Het was zaterdag, na de onverwachte nederlaag van een week eerder bij debutant DOS Kampen, voor Harkemase Boys zaak aan te haken bij de bovenste clubs. Dat lukte tegen het jeugdige Nunspeet van trainer Marius Hendriks, dat er eigenlijk niets van bakte. Zo werd het een gemakkelijk middagje voor de ploeg van trainer Sjoerd Jan Eppinga, dat de dip alweer te boven is.

Weermaandag, 6 oktober 2003

Stormachtig weer

Vanmiddag veel wind en na het regenachtige weer, buien met kans op onweer. Het kwik zakt tot rond 8 graden. Morgen stormachtig weer met maxima rond 12 graden. Aan zee in de ochtend kans op een storm uit het westen tot noordwesten .


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties