Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van maandag, 7 januari 2013.

Cultuurmaandag, 7 januari 2013

Vocaal drieluik rond hoogromantiek

Leeuwarden | Het Vocaal drieluik in de Doopsgezinde kerk in Leeuwarden staat dit jaar in het teken van de Franse hoogromantiek. Dat heeft pianiste Rixt van der Kooij, de spil van het drieluik, gisteren gemeld.

Cultuurmaandag, 7 januari 2013

Muziekproject over Jules Schelvis

Joure | Impresario en musicus Jan Vermaning uit Joure werkt aan een muzikaal project rond Jules Schelvis, een van de drie mannelijke overlevenden van vernietigingskamp Sobibor. Het project bestaat uit zes herdenkingsconcerten door het Nationaal Symfonisch Kamerorkest komend voorjaar waaraan ook de inmiddels 93-jarige Schelvis meewerkt. Hij zal teksten voordragen.

Economiemaandag, 7 januari 2013

Doorstart technisch adviesbureau Schreuder

Leeuwarden | De Leeuwarder vestiging van de Schreuder Groep én dochterbedrijf Jinstal maken een doorstart. Ingenieurs- en adviesburo Technion in Heerenveen neemt 20 van de 55 werknemers over. De Schreuder Groep ging in december failliet. Curator Matthijs Sturms verwacht ook een doorstart voor de vestiging in Alkmaar, maar niet voor de locatie Apeldoorn.

Economiemaandag, 7 januari 2013

FrieslandCampina neemt kaasspecialist Zijerveld over

Amersfoort/Bodegraven | FrieslandCampina neemt kaasspecialist Zijerveld en haar verpakkingsfabriek Den Hollander Food over. Daarmee wil het zuivelbedrijf groeien in de markt voor speciaalkazen.

Hoofdartikelmaandag, 7 januari 2013

Wat is de ‘neutraliteit’ van de staat?’

Er is enige discussie ontstaan over het antwoord op de vraag of D66 bewust aan ‘christenen pesten’ doet. Deze kwalificatie is gedaan door vertegenwoordigers van SGP en ChristenUnie in de Kamer. Voorbeelden van dat pesten zijn het ‘afschaffen’ van de weigerambtenaar en afschaffing van het verbod op godslastering.

Regiomaandag, 7 januari 2013

Nieuwe burgemeester belt bij mensen thuis aan

Buitenpost | Inwoners van Achtkarspelen kunnen volgende week de nieuwe burgemeester Gerben Gerbrandy aan de deur verwachten. Gerbrandy, die volgende week maandag wordt geďnstalleerd, gaat die dag ook op bezoek bij alle dorpen in de gemeente.

Regiomaandag, 7 januari 2013

Dieven slaan opnieuw toe in Fryslân, veertien inbraken

Leeuwarden | Het was afgelopen weekeinde opnieuw raak met woninginbraken in Fryslân. De politie onderzoekt veertien inbraken of pogingen daartoe in woningen in Harlingen, Franeker, Leeuwarden, Sneek, Goutum, Joure, Bolsward, Vrouwenparochie, Oude Leije en Heerenveen. De inbraken zijn het afgelopen weekend ontdekt.

Regiomaandag, 7 januari 2013

Raard laat zijn tranen lopen tijdens dienst

Raard | ,,Dit heeft de mensen troost gegeven om verder te gaan. Het was een ingetogen bijeenkomst, in de breedste zin van het woord.” Voorzitter Meindert Talsma van de kerkenraad, blikt terug op de speciale kerkdienst die gisteren in Raard werd gehouden, om stil te staan bij het zware ongeval dat daar gebeurde tijdens de jaarwisseling.

Geloof & Kerkmaandag, 7 januari 2013

Lintje voor organist Sape Jonker uit Haulerwijk

Norg | Organist Sape Jonker (70) uit Haulerwijk is zaterdag benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Tijdens een muzikale dienst in de Margarethakerk in Norg kreeg Jonker de koninklijke onderscheiding uitgereikt van burgemeester Harry Oosterman van Ooststellingwerf.

Geloof & Kerkmaandag, 7 januari 2013

Irakese christenen tussen hamer en aambeeld

De aandacht van de internationale gemeenschap wordt momenteel vooral in beslag genomen door de politieke ontwikkelingen in Egypte en Syrië. Maar Irak dreigt op de achtergrond te raken.

Sportmaandag, 7 januari 2013

Kooistra winnaar van gewestelijke titel

Leeuwarden | Albert Kooistra uit Surhuisterveen heeft gisteren in de Friesche Club in Leeuwarden het gewestelijk kampioenschap driebanden klein hoofdklasse op zijn naam geschreven.

Sportmaandag, 7 januari 2013

De Waterpoort dieper in degradatiezorgen

Sneek | De korfballers van Oerterp hebben De Waterpoort zaterdag in de eerste klasse B dieper in de degradatiezorgen gedrukt. In Sneek werd het 15-18 voor de gasten, die de basis voor de zege in de eerste helft legden door met 3-9 te gaan rusten.

Sportmaandag, 7 januari 2013

De Oldehove naar pijnlijk verlies in cruciaal staartduel

Leeuwarden | De Oldehove heeft zaterdag in de achtste ronde van de damcompetitie in de ereklasse een pijnlijke 8-12 nederlaag geleden in het staartduel tegen concurrent SNA Heerhugowaard. Daardoor zakte de Leeuwarder formatie naar de voorlaatste plaats op de ranglijst, die aan het eind van de rit degradatie tot gevolg heeft. Damcombinatie Fryslân kende geen problemen met hekkensluiter Twente’s Eerste Hengelo (15-5) en ging zo over De Oldehove heen. Damcombinatie Fryslân staat tiende, één plaats boven De Oldehove. De nummers negen en tien spelen nacompetitie voor behoud van het ereklasserschap.

Sportmaandag, 7 januari 2013

Kerstzaalvoetbal: winnaars, klappen en een verrassing

Franeker | De feestdagen zijn voorbij, maar toch herinneren in de eerste dagen van 2013 nog genoeg zaken aan bijvoorbeeld de kerstdagen. Neem de 44e editie van het jaarlijkse kerstzaalvoetbaltoernooi voor jeugdteams. Op de eerste zaterdag van het nieuwe jaar is Franeker het decor waarin onder meer Broekster/Wâlden en Eastermar een positieve en Heerenveen en Raptim een negatieve hoofdrol voor zich opeisen.

Sportmaandag, 7 januari 2013

Cometas, vaandeldrager van Fries handbal

Groningen | Weet u het nog? Een paar jaar geleden sloegen de beste Friese handbalclubs Stiens en Cometas de handen ineen. Er kwam een fusie in het hoogste mannenhandbal, de stichting Leeuwarden Handbalstad (LHS) faciliteerde en leverde een goede hoofdsponsor. Kortom, een Fries handbalbolwerk was in aantocht. Een paar jaar later is de droom van toen nog slechts een nachtmerrie uit het verleden. Na twee jaar werd de stekker uit het project getrokken en ging zijn eigen weg. Anno 2013 is Cometas de beste Friese ploeg. Tijd voor een bezoek.

Sportmaandag, 7 januari 2013

Aris trapt af met een zege op Zwolle

Leeuwarden - Aris Leeuwarden is 2013 begonnen met een overwinning. De Leeuwarders hielden zaterdag in eigen huis Zwolle onder de duim (91-85). Toch waren er lichte zorgen voor coach Erik Braal.

Sportmaandag, 7 januari 2013

Favorieten onderuit op eerste koersdag van 2013

Wolvega | De eerste koersdag van 2013 op de drafbaan Victoria Park in Wolvega zal bij weinig wedders de boeken ingaan als een dag die met een plus werd afgesloten. In de negen koersen won slechts driemaal de favoriet. Het waren de outsiders die alle aandacht op zich vestigden, met als uitschieter Britney Star. Die won aan liefst 90 tegen 1.

Sportmaandag, 7 januari 2013

Drachten voor Gal niet zomaar een wedstrijd

Drachten - Edward Gal won in Drachten afgelopen weekeinde alles wat er te winnen viel. Het tweede Internationaal Concours Noord Nederland (ICNN) was voor de nummer twee van Nederlandse dressuurruiters dan ook niet zomaar een wedstrijd tussendoor.

Sportmaandag, 7 januari 2013

Tijd om stil te staan

Het jaar 2013 is alweer bijna een week onderweg. Een week geleden zaten we ons te verlekkeren aan de oliebollen en appelflappen. En ’s avonds knalden we 2012 naar de vergetelheid. Concluderend dat de tijd opnieuw voorbij was gevlogen. Een meetbaar begrip dat zo rekbaar is als we zelf vaak willen, maar waar we uiteindelijk geen enkele vat op krijgen.

Sportmaandag, 7 januari 2013

Wensen voor het sportjaar 2013: winnen, handhaven en revanche

Ook in de sportwereld zijn de oliebollen verteerd en de kruitdampen van het vuurwerk opgetrokken. En dus is het tijd voor de actualiteit van alledag: 2013. Oftewel nieuwe ronde, nieuwe kansen. Hetzij in de tweede competitiehelft, hetzij in een compleet nieuw seizoen. Wat zijn zoal de verwachtingen?


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties