Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 7 februari 2008.

Cultuurdonderdag, 7 februari 2008

Kunstroute Franeker leidt dit jaar langs kerken

Franeker - Deelnemende kunstenaars aan de Kunstroute Franekeradeel exposeren dit jaar in verschillende kerken in de regio. Daarmee wil kunstenaarsvereniging Facit een brug slaan tussen kunst en religie in het kader van het ‘Jaar van het Religieus Erfgoed’. Dat heeft Facit bekendgemaakt, die de route in samenwerking met stichting Alde Fryske Tsjerken uitzet.

Cultuurdonderdag, 7 februari 2008

Versterking doet The Celtic Tenors te kort

Drie Ierse tenoren met een klassieke zangopleiding hebben het zingen van hoofdrollen in opera’s, het optreden in oratoria en het geven van concerten achter zich gelaten en zijn verder gegaan in het populaire genre. Ze treden nu op als The Celtic Tenors en brengen programma’s die bestaan uit klassieke en Ierse liedjes en nummers uit het folk- en popgenre. Gisteravond bezorgden ze een enthousiast publiek in De Lawei een fantastisch mooie avond.

Economiedonderdag, 7 februari 2008

‘Allochtonen komen vanzelf aan het werk’

Leeuwarden - Allochtonen komen vanzelf aan het werk vanwege het aankomende tekort aan werknemers, vindt Hans Haerkens. Zo’n opmerking lijkt weinig verrassend voor de voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Noord. Maar Haerkens plaatste de opmerking toen hij de nieuwe werkgroep ‘Talent werkt’ officieel van start liet gaan. En die werkgroep is juist gevormd om eindelijk wat te doen aan de grote werkloosheid onder allochtonen.

Economiedonderdag, 7 februari 2008

Afrika is groeimarkt voor pootaardappel

Sint Annaparochie – De Friese export van pootaardappelen zal dit jaar weer licht toenemen door de grotere vraag vanuit Afrika. Dat is de verwachting van aardappelhandelshuis HZPC uit Joure. Binnen Europa zal de uitvoer dit jaar onder druk komen te staan. ,,Mensen eten hier minder aardappelen, het areaal zal dus ook licht afnemen”, zei manager G. Backx gisteren op een bijeenkomst van pootaardappeltelers in Sint Annaparochie.

Economiedonderdag, 7 februari 2008

Marketing centraal in biologische sector

Apeldoorn – Om de biologische sector goed te stimuleren, moet de branche veel meer aan marketing doen. Kreten als gezonde voeding en duurzaamheid spreken de consument onvoldoende aan. ,,Het is juist fout om alleen maar het aspect gezondheid te gebruiken”, zei J. Tack, onderzoeker van het Belgische Instituut Natuur- & Bosonderzoek gisteren op de eerste landelijke vakbeurs voor de biologische landbouw die in Apeldoorn werd gehouden. ,,Het behoud van de planeet moet centraal staan en de aandacht voor de biodiversiteit. Dat zijn de items waar nu over wordt gesproken.”

Economiedonderdag, 7 februari 2008

Pleidooi voor meer gebruik houtwallen

Leeuwarden/Den Haag - Door meer houtwallen en sloten aan te leggen kan de Nederlandse landbouw flink geld verdienen. Volgens de universiteit in Wageningen kan het gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmest omlaag doordat met de maatregel een gevarieerder bodemleven ontstaat. En dat heeft een gunstig effect op de bodemvruchtbaarheid.

Hoofdartikeldonderdag, 7 februari 2008

Een tulpeiland?

We mogen groot denken, zei premier Balkenende deze week tevreden, in het Kurhaus in Scheveningen. Daar werd een congres gehouden over de vraag wat te doen met de Nederlandse kust. En de ideeën die het Innovatieplatform er lanceerde, logen er inderdaad niet om. Ze gingen van groot naar groter naar grootst. Klapper op de vuurpijl was een plan voor het opspuiten van een multifunctioneel energie-eiland op zee.

Regiodonderdag, 7 februari 2008

Fûgelhelling uit de zorgen

Ureterp - De stichting Vogelasiel De Fûgelhelling in Ureterp is uit de financiële zorgen. De provincie Fryslân en de gemeente Opsterland kondigden gistermiddag aan garant te staan voor een structureel jaarlijks tekort van dertigduizend euro. De problemen bij de opvang voor wilde vogels en dieren zijn ruim drie jaar geleden ontstaan toen de overheid de ID-regeling voor gesubsidieerde banen afschafte.

Regiodonderdag, 7 februari 2008

Nieuwe bushalte niet langer voor de kerk

Zwaagwesteinde - De bewoners van de Schoolstraat in Zwaagwesteinde zijn opgelucht. De nieuwe bushalte in hun straat, die nu pal voor het gebouw van de gereformeerde kerk gevestigd is, wordt verplaatst. Voor de fietsen die de busreizigers achterlaten, is ook een oplossing gevonden. Op het plein van de kerk, en niet vlak achter het trottoir zoals in een eerder plan, worden 28 fietsenrekken geplaatst, met een afscheiding.

Regiodonderdag, 7 februari 2008

‘Er gaat niets boven Dokkum’

Dokkum - De gemeenten in Noordoost-Fryslân beginnen dit jaar nog gezamenlijk een grote marketingactie om het imago van het gebied op te poetsen. Nederlanders moeten het gebied gaan beschouwen als een soort Zwitserland zonder bergen, aldus burgemeester Cazemier van Dongeradeel. Ondernemers in het gebied zijn enthousiast.

Regiodonderdag, 7 februari 2008

‘Wie de Afsluitdijk saai vindt, kan niet kijken’

Den Helder - Nog altijd zijn lang niet alle toekomstplannen over de Afsluitdijk ontvouwd. Gisteren vond de derde van vier ‘ateliersessies’ plaats waarin deskundigen, ingenieurs en denkers hun ideeën voorlegden aan collega-deskundigen. In Willemsoord in Den Helder deze keer, en het ging over de beleefbaarheid van de Afsluitdijk, over hoe je mensen naar die dijk moet trekken en hoe je degenen die eroverheen rijden, beweegt eens de auto stil te zetten en uit te stappen.

Regiodonderdag, 7 februari 2008

Niveau van basisscholen niet verbeterd

Leeuwarden - Onderwijsvernieuwingen hebben het niveau op basisscholen in de afgelopen twintig jaar niet verhoogd. Het aantal kinderen dat aan het einde van de basisschool te weinig vaardigheden heeft, is nog steeds te laag. Dat blijkt uit een analyse van twintig jaar peilingen in het basisonderwijs door meetinstituut Cito.

Geloof & Kerkdonderdag, 7 februari 2008

Behoedzame aanpassing Vaticaanse krant

Rome - ,,De Heilige Vader heeft me gevraagd om meer kranten te verkopen’’, glundert Gian Maria Vian (55), historicus, journalist en hoogleraar. Sinds dik drie maanden is hij de nieuwe hoofdredacteur van de Osservatore Romano, de officiële krant van het Vaticaan. Krant? Nou ja, eerder een gehoorzaam partijblad, om het wat onaardig te typeren.

Geloof & Kerkdonderdag, 7 februari 2008

EO stopt met Gezinsdag

Hilversum - De Evangelische Omroep stopt met het organiseren van de Gezinsdag. Dat maakte directeur Henk Hagoort bekend in de EO-gids Visie.

Geloof & Kerkdonderdag, 7 februari 2008

Jeugdwerk blijft volop in beweging

Leeuwarden - De PKN-gemeente van Warten maakte het mee: jeugdwerk kan wezenlijk veranderen als je een nieuwe weg inslaat. De Alpha-cursussen en de Gemeentegroeigroepen bleken een formule die aansloeg. Temeer omdat ze elke avond ruim de tijd namen om eerst een half uur gewoon níet over het geloof te praten, maar over wat iedereen bezighield. Die oprechte interesse in het leven van de ander als onderdeel van de geloofsopvoeding betekende een keerpunt, zo verwoordde gisteravond een van de bezoekers in de Fenix in Leeuwarden. Inmiddels wordt dit ook toegepast bij andere bijeenkomsten in de kerkelijke gemeente.

Geloof & Kerkdonderdag, 7 februari 2008

Gezin is kern geloofsopvoeding

Leeuwarden - De geloofsopvoeding is ,,geëxporteerd uit het gezin” en vindt nu plaats als een leeractiviteit op school en in de kerk, aldus Harmen van Wijnen. Hij vindt dat de kern van de geloofsopvoeding echter juist ligt in die mini-gemeenschap. In het gezin moet het geloof worden voorgeleefd, mét een duidelijke ondersteuning vanuit de kerk, zei hij gisteren in de Fenix in Leeuwarden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties