Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van maandag, 7 november 2005.

Bijschriftmaandag, 7 november 2005

De morgenster is opgegaan

Dat zijn prachtige woorden, gekozen uit het slot van de psalm.

Dossiermaandag, 7 november 2005

Dropkick


Dossiermaandag, 7 november 2005

Er gaat niets boven Groningen


Economiemaandag, 7 november 2005

Zaken Eringa New Media overgenomen

Leeuwarden - De beeld- en geluidswinkels van het failliete Eringa New Media zijn overgenomen door collegabedrijven Avesis en Boelman. Boelman gaat verder met de winkels van Eringa, Avesis neemt de zakelijke klanten over. Dat maakte Boelman gisteren bekend. Eringa had twee winkels in Leeuwarden. De winkel aan de Nieuwestad wordt een speciaalzaak van elektronicaproducent Bang & Olufsen. Boelman overweegt de winkel aan de Oostergrachtswal met luxe hifi- en thuisbioscoopproducten (tv’s, dvd’s en home cinemasets) voort te zetten.

Economiemaandag, 7 november 2005

Hotel ’t Skippershűs Ternherne failliet

Leeuwarden - Hotel-restaurant ’t Skippershűs in Terherne is door de rechtbank in Leeuwarden failliet verklaard. Bij de horeca-gelegenheid was niemand meer in dienst. Tot 1 oktober stonden er volgens curator R. Goudberg nog vier mensen op de loonlijst maar hun contract is na die tijd niet meer verlengd. ,,Op 24 oktober heeft de eigenaar de zaak op slot gedaan’’, meldt de curator.

Economiemaandag, 7 november 2005

Startersdag Fryslân trekt 1350 bezoekers

Leeuwarden – De vierde editie van de startersdag van de Kamer van Koophandel (KvK) Fryslân trok zaterdag 1350 bezoekers. Dat maakte de KvK vandaag bekend. Het aantal is iets lager dan de 1400 van vorig jaar. Vooral de workshops ‘Start een eigen bedrijf’, ‘Administratie’ en ‘Klanten krijgen’ werden volgens de KvK goed bezocht.

Economiemaandag, 7 november 2005

Poiesz weer beste verssuper Nederland

Sneek – Poiesz Supermarkten is voor de tweede keer op rij uitgeroepen tot beste verssupermarkt van Nederland. Dat maakte onderzoeksbureau GfK vandaag bekend. Poiesz had de uitverkiezing vooral te danken aan goede scores van de afdelingen brood en vlees.

Hoofdartikelmaandag, 7 november 2005

De ruit van de minister…

De ruit in de werkkamer van minister Verdonk is zeer waarschijnlijk niet door een kogel beschadigd. Waardoor dan wel, is nog onbekend. Dat is gebleken uit nauwgezet onderzoek.

Regiomaandag, 7 november 2005

Gemeenten woedend over einde subsidie

Leeuwarden – Gemeenten zijn woedend op het ministerie van Sociale Zaken. Dat zette deze week onverwacht de rem op het indienen van aanvragen voor Europese subsidie. Onbehoorlijk bestuur, vinden ook sommige Friese gemeenten.

Regiomaandag, 7 november 2005

Friese persprijs

Leeuwarden - Gedeputeerde Anita Andriesen (PvdA) krijgt de Friese Persprijs 2005. De prijs, een initiatief van de afdeling Friesland van de journalistenvakbond NVJ, wordt elk jaar toegekend.

Regiomaandag, 7 november 2005

Stoken met hout-pellets en graan

ARJEN BAKKER

Regiomaandag, 7 november 2005

‘Prestatieafspraken funest voor politiezorg’

GOOS BIES

Regiomaandag, 7 november 2005

Fryske Akademy is nog niet uit de crisis

Leeuwarden – De Fryske Akademy (FA) is haar problemen nog lang niet te boven. Het zal nog enige jaren duren voordat het instituut financieel, organisatorisch en wetenschappelijk uit de crisis is. Begin volgend jaar hoopt de nieuwe Raad van Toezicht een algemeen directeur te benoemen. Met wetenschappelijk directeur dr. L. Jansma, die 22 jaar aan de academie verbonden was, is zeer onlangs een afvloeiingsregeling getroffen. Dat meldde voorzitter M.F. Koopmans gistermiddag op de jaarvergadering van de Fryske Akademy.

Regiomaandag, 7 november 2005

Noodopvang Witmarsum zit niet ‘op slot’

Witmarsum – De Stichting Beheer Noodopvang Fryslân blijft gewoon nieuwe vluchtelingen in de noodopvang in Witmarsum opvangen, ondanks dat het te horen heeft gekregen dat de opvang over een paar maanden moet sluiten. Dat zegt voorzitter S. Paus. ,,Ons uitgangspunt blijft: geen mensen op straat.’’

Regiomaandag, 7 november 2005

Gehandicapte kan slecht naar gewone school

Leeuwarden - Gehandicapte leerlingen en jongeren met een gedragsstoornis kunnen nog slecht terecht in het gewone onderwijs. Hoewel het sinds twee jaar gemakkelijker zou moeten zijn, constateert voorzitter M. Nicolai van de Adviescommissie toelating en begeleiding (ACTB) dat plaatsing van deze groep leerlingen ,,problematisch’’ is.

Regiomaandag, 7 november 2005

Verlies inhalen met nieuwe Schrans

Leeuwarden – Onder overweldigende belangstelling is zaterdag de vernieuwde Schrans in Leeuwarden heropend. Na vijf maanden van werkzaamheden is de aloude winkelstraat in Huizum mooier en vooral veiliger.

Regiomaandag, 7 november 2005

Voor ma koken is ook mantelzorg

Dokkum - Mantelzorgers? Dat zijn toch vaak dames van middelbare leeftijd die op hun oude moeder of oudoom passen? Nou, niet per se. Ook kinderen kunnen mantelzorger zijn. Want als je als vijftienjarige elke dag voor het eten zorgt omdat je moeder ziek is, ben je ook zo’n vrijwillige verzorger. Stichting Fawaka hield zaterdag voor deze jonge verzorgers een fundag, zodat ze eventjes hun grote-mensen-zorgen van zich af konden zetten.

Regiomaandag, 7 november 2005

Bijltjesdag in Drachten tijdens tussenexamen

Drachten - Van de 22 jonge Friese hengsten die zaterdag in het Paardencentrum Fryslân in Drachten aan het tussenexamen begonnen, zijn er zeven overgebleven op weg naar het eindexamen op 25 en 26 november. ,,Bijltjesdag’’, klonk het in de wandelgangen, nadat er na de presentaties onder het zadel meer dan twee uur was vergaderd over het lot van de hengsten. Dat er tien tot twaalf uit zouden gaan, was te verwachten. Vijftien was rigoureus, en nog nooit vertoond.

Regiomaandag, 7 november 2005

Dorpswacht helpt politie

Buitenpost - De toezichthouders in Noordoost-Fryslân krijgen meer bevoegdheden. Zo mogen de dorpswachten voortaan elk erf betreden zonder toestemming en kunnen ze apparatuur en documenten vorderen. De politie kan op deze manier worden ontlast. Vorige week nog klaagden de burgemeesters nog dat ze veel te weinig agenten ter beschikking hebben.

Geloof & Kerkmaandag, 7 november 2005

Akelig indrukwekkend bezoek aan Buchenwald

Jena – Een groep studenten van de lerarenopleiding geschiedenis en maatschappijleer van de Noordelijke Hogeschool (NHL) en van de Hotel Managementschool van de Christelijke Hogeschool Nederland (CHN) bezocht afgelopen week de stad Jena in de Duitse deelstaat Thüringen. De reis, met als thema ‘Inzoomen op Europa’, was georganiseerd door het SPL, het Studentenpastoraat Leeuwarden. Studentenpastor Rein Veenboer doet verslag. Vandaag het tweede en laatste deel.

Geloof & Kerkmaandag, 7 november 2005

Hoornsterzwaag neemt afscheid van geref. kerk

Hoornsterzwaag - Ruim dertig jaar geleden waren er nog vijf officiële kerken in Jubbega en Hoornsterzwaag. Sinds deze week is er nog slechts één: de protestantse kerk op de Derde Sluis. Zondag nam de kerkelijke gemeenschap van de streek afscheid van de voormalige gereformeerde kerk aan de Schoterlandse weg in Hoornsterzwaag. De kerk is verkocht aan de vrijmetselaars uit Heerenveen. ,,Gelukkig maakt opnieuw een vereniging met een levensbeschouwelijke achtergrond gebruik van het gebouw’’, aldus P. Tempelaar, voorzitter van het College van Kerkrentmeesters gisteren na afloop van de laatste dienst.

Geloof & Kerkmaandag, 7 november 2005

Al heilig tijdens zijn leven, in recordtijd zalig

Rome - Gedurende zijn meer dan 25 jaar durende pontificaat heeft wijlen paus Johannes Paulus II zijn goedkeuring gehecht aan 1338 zalig- en 482 heiligverklaringen. Een absoluut record. Zoals hij meer records vestigde, bijvoorbeeld wat betreft zijn aantal buitenlandse reizen. Wellicht vestigt hij postuum nóg een record, namelijk zijn eigen zaligverklaring.

Sportmaandag, 7 november 2005

Bizarre ontknoping marathondriedaagse

Groningen – De meningen verschillenden al vóór de start van de eerste Essent-driedaagse en de evaluatie zal uitwijzen of het experiment om marathonschaatsen op deze manier aantrekkelijker te maken voor rijders en publiek geslaagd is, maar de finale eindigde zondag in Groningen wel in een anticlimax.

Sportmaandag, 7 november 2005

Damkampioen offert zich op voor de jeugd

Leeuwarden - De spanning loopt hoog op in het achterzaaltje van café Het Anker in Leeuwarden, als de hoofdrolspelers in het Fries kampioenschap dammen rond de vijftigste zet beiden in tijdnood raken. De ontknoping van het FK bereikt daarmee echt een hoogtepunt. Als uiteindelijk titelverdediger Gabriël Heerema in de elfde en laatste ronde wint van Gerlof Kolk, komt klassementsleider Anton Schotanus tot remise in zijn partij tegen Klaas Hendrik Leijenaar. Heerema en Schotanus komen daarmee allebei op achttien punten. Beiden verloren geen enkele partij, maar in het reglement staat dat in dat geval de winstpunten doorslaggevend zijn. En dat pakt met acht tegen zeven in het voordeel uit van Heerema en de 31-jarige Drachtster verdedigt op die manier met succes zijn titel.

Sportmaandag, 7 november 2005

Yousef met gemak de beste

West-Terschelling – Saher Yousef heeft zondag de Berenloop op Terschelling op zijn naam geschreven. De atleet deed dat met ogenschijnlijk gemak onder zware omstandigheden. Yousef liep een tijd die slechts zeven seconden langzamer als zijn persoonlijk record. Bij de dames ging de winst zoals verwacht naar Mariska Kramer-Postma.

Sportmaandag, 7 november 2005

Tom Simpson moet gedwongen afstand nemen van Aris

Leeuwarden – Basketbaltrainer-coach Tom Simpson moet ‘zijn’ basketbalclub Woon!Aris uit Leeuwarden in de steek laten. Vorige week kreeg de trainer uit Beetgum samen met zijn vrouw Sandra de trieste mededeling dat zijn zoontje Dylan (8) aan leukemie lijdt. In overleg met de clubleiding is vrijdag besloten dat de gezinssituatie voor gaat en Simpson afstand neemt van zijn taak om de eredivisiespelers vijfmaal per week te trainen en te coachen.

Sportmaandag, 7 november 2005

Galavoorstelling Heerenveen met drie wereldgoals

Heerenveen – Het ene doelpunt van SC Heerenveen was zondag nog mooier dan het andere in de Noordelijke derby tegen FC Groningen. De Friezen maakten er, ondanks de vermoeienissen van drie dagen eerder tegen CSKA Moskou, een galavoorstelling van. Door de royale zege trad Heerenveen weer toe tot het zogenaamde linker rijtje.

Sportmaandag, 7 november 2005

Woon!Aris pakt eerste zege met dubbel gevoel

Bergen op Zoom - Woon!Aris pakte zaterdagavond met 98-101 in Bergen op Zoom tegen Polynorm Giants de eerste overwinning van dit seizoen, maar tegelijk werd de betrekkelijkheid van basketbal op het hoogste niveau in Nederland duidelijk.

Weermaandag, 7 november 2005

Opklaringen


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties