Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van maandag, 7 november 2011.

Achtergrondmaandag, 7 november 2011

Gezag vrouwelijke predikant toch anders

Hoe kun je gezag hebben met een vrouwenstem? Een nog altijd actuele vraag, bleek zaterdag in De Knipe, precies honderd jaar nadat Anne Zernike er aantrad als eerste vrouwelijke predikant.

Cultuurmaandag, 7 november 2011

Oldehovekapel winnaar in Bergklasse bij Blaaskapellenconours

Leeuwarden - De Leeuwarder Oldehovekapel onder leiding van kapelmeester Sjaak van der Reijden heeft gisteren in het Groningse Muntendam tijdens het internationale blaaskapellenconcours de eerste plaats in de Bergklasse behaald met 87,61 punten. Er moesten twee verplichte werken plus een vrijekeuzewerk uitgevoerd worden uit het Böhmische of Mährische blaasmuziekrepertoire. De jury was vooral onder de indruk van de karaktervolle speelwijze van de kapel.

Cultuurmaandag, 7 november 2011

Kunstmaand voorbeeld van geslaagd ondernemerschap

Ameland - Kunstmaand Ameland geldt als voorbeeld van geslaagd cultureel ondernemerschap. Dat zei cultuurgedeputeerde Jannewietske de Vries zaterdag bij de opening van de vijftiende editie van Kunstmaand Ameland.

Cultuurmaandag, 7 november 2011

Cornelis Vreeswijk in schijnwerpers op NFF

Leeuwarden - Het Noordelijk Film Festival zet zondag het leven en de muziek van Cornelis Vreeswijk (1937-1987) in de schijnwerpers. De special gewijd aan de muzikant en dichter omvat vier films, muzikale optredens van het Cornelis Vreeswijk Genootschap, een lezing en een optreden van zoon Jack Vreeswijk. Hij zal zijn vaders werk live ten gehore brengen. De 33e editie van het filmfestival in Leeuwarden begint woensdag en duurt tot en met zondag.

Economiemaandag, 7 november 2011

Wereldvoedselorganisatie: veel voedsel wordt verspild

Den Bosch - Consumenten in de rijke landen gooien jaarlijks 222 miljoen ton voedsel weg, evenveel als de Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara produceren. Dat stelt de Wereldvoedselorganisatie FAO.

Hoofdartikelmaandag, 7 november 2011

EU te belangrijk om aan D66 over te laten

D66 had zaterdag een feestje. Het congres kon zelfbewust en blij zijn leider Pechtold toe klappen: D66 zit fors in de lift. Gelukkig is er in de partij van de sociaaldemocraten voldoende realiteitszin om te beseffen dat wat vandaag gebeurt, geen garantie is voor morgen. Geen leedvermaak dus voor bijvoorbeeld het CDA, de partij die na een jaar kabinet Rutte-Verhagen alleen nog maar aan waardering heeft verloren. D66 kent als geen ander de betrekkelijkheid van succes; de partij heeft wellicht de meeste ervaring met diepe crises, tot op de overweging van ophouden te bestaan.

Regiomaandag, 7 november 2011

Gevangeniseten gaat ook in ‘Marwei’ soms rechtstreeks de container in

De poort van 55 justitiële inrichtingen ging zaterdag open voor publiek. 11.000 mensen namen een kijkje. Ook PI Leeuwarden deed mee. ,,Ik had meer tralies verwacht, dit is een eye-opener.”

Regiomaandag, 7 november 2011

Huiswerk uitbesteden brengt rust in huis

Heerenveen - ‘Vanaf hier stilte’, staat op een A4’tje op een tussendeur naar het Huiswerkinstituut NHI in Heerenveen. In de studiezaal mag alleen worden gefluisterd. Daar houden de leerlingen zich doorgaans zonder tegensputteren aan. ,,Ze willen lekker rustig huiswerk maken, dan kunnen ze na twee uur naar huis”, zegt eigenaar Oscar Bohlander (43) op de open dag van huiswerkinstituten.

Regiomaandag, 7 november 2011

Disco Club Q overgenomen

Noardburgum - Wim Beintema, bekend van de organisatie van grote muziekevenementen, neemt Club Q op Quatrebras (bij Noardburgum) per 1 januari over.

Regiomaandag, 7 november 2011

Dood van otters in Alde Feanen is een raadsel


Geloof & Kerkmaandag, 7 november 2011

Vervolgde christenen zijn geen stoere mensen

Zwolle - Gelovigen die met hun leen durfden te betalen, vond ds. Ron Van der Spoel vroeger maar wat stoer. Hij had een wat geromantiseerd beeld van de lijdende kerk. Dat vertelde de adjunct-directeur Kerken en Theologie van Open Doors tijdens de jaarlijkse Open Doorsdag in Zwolle zaterdag.

Sportmaandag, 7 november 2011

Fries kampioenschap dammen wordt in barrage beslist

Grou - Het Fries kampioenschap dammen wordt op woensdag 16 november in een barrage met aangepast speeltempo tussen drie spelers beslist.

Sportmaandag, 7 november 2011

Slechte beurt van Flyers in strijd om halvefinaleplaats

Eindhoven -In het gevecht om een plaats bij de beste vier in de bekercompetitie heeft Friesland Flyers gisteravond dure punten verspeeld. Uit bij concurrent Eindhoven werd met 7-4 verloren. Met nog vijf duels voor de boeg heeft Flyers vijf punten achterstand op plaats vier die recht geeft op deelname aan de play-offs.

Sportmaandag, 7 november 2011

Berenloop kan na jubileum weer vijftien jaar vooruit

Terschelling - Het begon ooit als stunt. Een eenmalige actie die het eiland moest promoten en vooral diende als afsluiting van het Willem Barentszjaar op Terschelling in 1997. Vijftien jaar later wordt de Berenloop (halve en hele marathon) nog steeds georganiseerd en is het evenement levendiger dan ooit. Gisteren waren er verrassende winnaars en maakte een schaatscoach zijn comeback als atleet; net nu het seizoen met de NK Afstanden weer is geopend.

Sportmaandag, 7 november 2011

Tafeltennissers Appelscha terug aan de leiding; tik voor Bergum

Leeuwarden - De tafeltennissers van Appelscha hebben de in de Noordelijke eerste divisie A de koppositie heroverd. De Ooststellingwervers wonnen in Groningen met 4-6 van GTTC 2, waardoor het koploper De Treffers’70 2 uit Klazienaveen, dat remiseerde (5-5) met Argus 4, op de ranglijst passeerde.

Sportmaandag, 7 november 2011

VC Sneek blijft ver onder de maat tegen VC Weert

Sneek - De volleybalsters van VC Sneek hebben gisteren een gevoelige en harde 0-3 nederlaag geleden tegen Weert (16-25, 11-25, 18-25). Waar de Friezinnen onlangs tijdens het onderlinge duel om de Supercup nog luizen in de Limburger pels waren, gaven ze in de eigen sporthal geen moment thuis tegen de landskampioen.

Sportmaandag, 7 november 2011

Aris heeft tegen Groningen wél genoeg in petto

Leeuwarden - Lasaulec Aris heeft zaterdag met een fraai staaltje spierballenbasketbal Groningen op de pijnbank gelegd (86-72). Weer liet de ploeg van coach Erik Braal zich van haar beste kant zien tegen een titelkandidaat. Dat is echter ook meteen de achilleshiel van de Leeuwarders.

Sportmaandag, 7 november 2011

Harkemase Boys zoekt de bodem van de gifbeker

Harkemase Boys zit in de hoek waar de klappen vallen en het is er lastig uitkomen. Zonder de zieke treainer Wieb Rodenhuis verloor de ploeg zaterdag kansloos van IJsselmeervogels: 6-2.

Sportmaandag, 7 november 2011

‘Keulstra zou opvolgster van Smit en Groenewold kunnen worden’

Voor het NK afstanden was er nog veel negativiteit bij de schaatsliefhebbers. Er stonden mooie wedstrijden op het programma, maar de lange afstanden bij de vrouwen konden niet bekoren. Daar hadden we immers geen echte toppers. Tot de net achttien geworden Pien Keulstra afgelopen weekeinde de drie en vijf kilometer verrassend op haar naam schreef.

Sportmaandag, 7 november 2011

De wissel

Ik weet niet of u ooit wel eens in de voorlaatste officiële minuut van een voetbalwedstrijd gewisseld bent, maar uit eigen ervaring kan ik zeggen: vervelend is het niet. Jazeker, je had in theorie nog een wereldgoal kunnen maken of iemand door de benen kunnen spelen, maar vervelend? Nee, vervelend is het hooguit voor je vervanger.

Sportmaandag, 7 november 2011

Sportquiz

Het Nederlands korfbalteam heeft dit weekeinde in het Chinese Shaoxing voor de achtste keer de wereldtitel in de wacht gesleept ten koste van België. Het was de negende keer dat beide ploegen in de eindstrijd van het WK, dat sinds 1978 wordt gehouden, tegenover elkaar stonden. Alleen in 1991 waren de Belgen te sterk voor Oranje.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties