Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 7 december 2004.

Achtergronddinsdag, 7 december 2004

Investeren in strijd tegen armoede

Ongeveer 45 miljoen kinderen wereldwijd zullen de komende tien jaar sterven doordat rijke landen hun beloften op het gebied van armoedebestrijding niet nakomen, staat in het rapport Paying the Price van hulporganisatie Oxfam, waarvan Novib de Nederlandse afdeling is. Landen als de Verenigde Staten, Duitsland en Japan hebben hun beloften uit 1970 verbroken om 0,7 procent van hun bruto nationaal inkomen in ontwikkelingshulp te steken. Hieronder volgt een samenvatting van het rapport.

Analysedinsdag, 7 december 2004

China paait toekomstige kernmacht Iran

De internationale inspanningen om Iran te overtuigen zijn nucleair programma in te krimpen, worden ondermijnd door de steeds nauwere banden van het land met China. Dat bleek eerder deze week weer, toen de Iraanse afgevaardigde bij het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) voor een cruciale vergadering van deze organisatie nog snel een bezoek bracht aan Peking.

Bijschriftdinsdag, 7 december 2004

Wonderen

Het verhaal gaat dat er lang, heel lang geleden in Kampen een professor leefde, die niet van voetballen hield. Hij vond er geen bal aan. Erger nog, hij vond het zondig.

Dossierdinsdag, 7 december 2004

Het Gilde van 21 lacht, drinkt en heeft vooral lief

‘Het is met tafeltennis als met pianospelen. Je verleert het nooit, maar zonder oefenen raak je hopeloos achterop. Ook niet doen: tafeltennis combineren met lawn tennis. Je arm raakt in de war. Kortom, ik ben hopeloos achterop geraakt en mijn arm is in de war. ’

Economiedinsdag, 7 december 2004

Recordaantal agrarische faillissementen

Voorburg - In de afgelopen tien jaar is het aantal faillissementen in de land- en tuinbouw nog niet eerder zo groot geweest als nu. In de eerste tien maanden kwam het aantal op 151. Wanneer dit zich doorzet zijn dat er over 2004 ongeveer 180. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Economiedinsdag, 7 december 2004

Hogere runderprijs verwacht over 2005

Zoetermeer – De producentenprijzen voor koeien en stieren komen volgend jaar naar verwachting iets boven het peil van dit jaar uit. Dat verwachten de Productschappen voor Vee, Vlees en Eieren. De verwachting is gebaseerd op een lagere productie in de EU.

Hoofdartikeldinsdag, 7 december 2004

Dwang in gezondheidszorg…

De geestelijke gezondheidszorg in ons land is weer eens in opspraak. Nu naar aanleiding van een onderzoek waaruit blijkt dat er veel vaker sprake is van dwangbehandelingen dan de Inspectie veronderstelt. Er worden in ons land jaarlijks ongeveer 18.000 dwangmaatregelen genomen, vooral zogeheten separatie, ‘eenzame opsluiting’. Niet alleen zijn deze cijfers onbekend bij de Inspectie, ze zijn ook in Europees verband schokkend hoog.

Regiodinsdag, 7 december 2004

Scholen creatief in nieuw lesmateriaal

Leeuwarden – Hoe maak je kinderen van de basisschool meer bewust van hun eigen omgeving en de grote wereld? Je laat ze een oranjekoek bakken, een skűtsje maken of een ‘ús mem’ schilderen en ondertussen ook nog een virtuele wereldreis maken. Met dit idee won de gereformeerde basisschool De Opbouw uit Blije gisteren de provinciale Onderwijsprijs in de categorie primair onderwijs.

Regiodinsdag, 7 december 2004

Slecht rapport onderwijs kost Duursma taak

Beetsterzwaag – Wethouder Duursma van Opsterland mag niet langer de onderwijszaken in zijn gemeente behartigen. Waarschijnlijk zal wethouder De Boer nu de problemen in het openbaar onderwijs in de gemeente moeten oplossen.

Regiodinsdag, 7 december 2004

Friese werkgever ziet

Leeuwarden - Werkgevers moeten meer oog krijgen voor de kwaliteiten van allochtonen. De Centra voor Werk en Inkomen (CWI’s) moeten beter hun best doen voor allochtone werkzoekenden. Verder moet er in allochtone vrouwen geďnvesteerd worden. Deze maatregelen zijn nodig om de integratie van allochtonen in Fryslân te bevorderen. Dat waren enkele van de conclusies van een debat over integreren in Fryslân dat gisteravond in Leeuwarden gehouden werd. Gedeputeerde Ploeg kondigde aan dat de provincie in wil zetten op de emancipatie van allochtone vrouwen en van Irakezen, de derde groep allochtonen in Fryslân.

Geloof & Kerkdinsdag, 7 december 2004

Pinkstergemeente De Wilp heft zichzelf op

De Wilp - Voorganger Rink Roffel en zijn vrouw Johanna kregen een flinke klap te verwerken toen het bestuur van de pinkstergemeente Elkana in De Wilp besloot er een punt achter te zetten. ,,Het bestuur kreeg door hoeveel werk er moet worden verzet. Zieken bezoeken, voorgangers voor de diensten regelen, huisbezoeken, muziekgroepen regelen, ze zien het naast hun werk niet zitten. We hebben er wel begrip voor, maar na veertig jaar evangelisatie had je toch graag wat anders gewild”, vertelt de zeventigjarige Rink Roffel, die het vanwege zijn leeftijd zelf niet meer kan opbrengen.

Geloof & Kerkdinsdag, 7 december 2004

Tussen gebondenheid en vrijheid

Damwoude - Zal het protestantisme in de toekomst nog een rol van betekenis spelen? Het is terecht dat die vraag gesteld wordt. Want ze is niet alleen belangrijk voor de protestantse bevolkingsgroep zelf. Natuurlijk klinkt ze daar, zeker nu er na de voltooiing van het Samen-op-Weg-proces een verenigde kerk is ontstaan die het woord protestants als haar uithangbord heeft gekozen. Maar ze is minstens zo belangrijk voor onze samenleving als geheel.

Geloof & Kerkdinsdag, 7 december 2004

‘De zingevingsmarkt is er’

Groningen - ,,Er is behoefte aan duiding en richting. Er is behoefte aan een nieuwe invulling van levensbeschouwing en religie. We zitten er met de gebeurtenissen van afgelopen weken middenin. De kansen liggen er voor jullie, pak ze!” Met deze woorden opende internist drs Frans Jaspers, lid van de Raad van Bestuur van het Academisch Ziekenhuis Groningen, maandag het symposium ‘Klant is Koning’.

Sportdinsdag, 7 december 2004

Milan Mostertman snelschaakkampioen

Scharnegoutum – Milan Mostertman van schaakclub De Twee Kastelen (Kollum/Gerkesklooster) is zaterdag Fries kampioen snelschaken voor de C- en D-jeugd in Dorpshuis ‘Elim’ in Scharnegoutum.

Sportdinsdag, 7 december 2004

Van der Duim krijgt kans van Krajicek

Rotterdam – De Friese tennisser Antal van der Duim krijgt van toernooidirecteur Richard Krajicek de kans een wildcard te verdienen voor de kwalificaties van het ATP-rankingtoernooi in de Ahoy’ in Rotterdam.

Sportdinsdag, 7 december 2004

Jong Heerenveen verliest in Almelo

Almelo – Het beloftenteam van Sportclub Heerenveen is maandagavond tegen een even verdiende als teleurstellende nederlaag opgelopen tegen het laag geklasseerde Heracles Almelo: 2-1.

Weerdinsdag, 7 december 2004

Af en toe zon

Vanavond en vannacht komen er enkele opklaringen voor en een paar mistbanken bij minima rond 2 ŕ 3 graden. Morgen is er eerst nog mist, maar overdag schijnt af en toe de zon bij temperaturen rond 6 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties