Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 7 december 2005.

Bijschriftwoensdag, 7 december 2005

Zijn duisternis is licht

Soms is de hemel potdicht.

Cultuurwoensdag, 7 december 2005

Anna de Graaf-de Vries (88) ferstoarn

Dronryp - Anna de Graaf-de Vries (1917) is moandeitemoarn om healwei seizen thús yn Dronryp ferstoarn. Se waard 88 jier.

Cultuurwoensdag, 7 december 2005

Open dag Meerjarige Dirigenten Opleiding

Drachten - Meer dan vijftien personen laten zich zaterdag testen tijdens de Open dag van de Meerjarige Dirigenten Opleiding (MDO) in Drachten. Dat heeft Keunstwurk bekendgemaakt.

Economiewoensdag, 7 december 2005

Brouwer Mode terug bij vorige eigenaar

Lemmer – Schirm uit Emmeloord neemt Anne Brouwer Mode uit Lemmer over. Dat maakte J. Schirm vandaag bekend. Eigenaar Brouwer nam in het verleden het filiaal in Lemmer over van Schirm. Met de koop krijgt Schirm het voormalige filiaal weer terug.

Economiewoensdag, 7 december 2005

Geen akkoord sociaal plan bij Sonac Burgum

Burgum - De vakbonden gaan niet akkoord met het sociaal plan bij Sonac voor een reorganisatie waarbij 35 van de 130 mensen hun baan verliezen. Een deel van de mensen verlaat het bedrijf door natuurlijk verloop. Reden is dat de meeste mensen hun werk wel kunnen behouden maar met een slechtere cao. ,,Zoals het er nu naar uitziet gaan er bij de reorganisatie 35 banen verloren”, geeft FNV-bestuurder H. Korthof. ,,Een deel van die mensen zal door natuurlijk verloop verdwijnen. Voor de oudere werknemers wordt er een passende regeling gezocht. Er wordt bij de plannen gelukkig wel gekeken of er perspectief is voor de werknemers die er uit moeten.”

Economiewoensdag, 7 december 2005

Friesland Bank wil fors groeien buiten Fryslân

Leeuwarden – Friesland Bank wil binnen vijf jaar het aantal vestigingen buiten Fryslân uitbreiden. Dat heeft de bank gisteren bekendgemaakt aan het personeel. De uitbreiding is onderdeel van de plannen van de bank om te groeien naar een nettoresultaat van honderd miljoen euro. Vorig jaar was de winst 72,3 miljoen euro. ,,We zijn nadrukkelijk op zoek naar vestigingen in Flevoland en Gelderland. Daar zitten we nu nog niet. Daarbij willen we het aantal kantoren in Groningen, Drenthe en Noord-Holland uitbreiden”, geeft directeur Zwier Kroese aan. Exacte locaties wil hij nog niet noemen.

Economiewoensdag, 7 december 2005

Enna vraagt ontslag voor 68 mensen aan

Dokkum – Spuitbussenfabrikant Enna Aerosols heeft een ontslagaanvraag ingediend voor 68 van de 93 medewerkers. De medewerkers zitten vandaag thuis, in afwachting van een brief waaruit blijkt of zij wegmoeten of niet. De faillissementsaanvraag die de vakbonden hebben ingediend, komt waarschijnlijk volgende week donderdag al voor de rechter.

Hoofdartikelwoensdag, 7 december 2005

Miskende premier…

Regiowoensdag, 7 december 2005

Opa van het Jaar leeft op een roze wolk

Hoe is het mensen vergaan die het afgelopen jaar iets bijzonders beleefden, hoe zijn plannen uitgepakt, hoe hebben opmerkelijke gebeurtenissen zich ontwikkeld?

Regiowoensdag, 7 december 2005

‘Help vrouw met jaar zwangerschapsverlof’

Leeuwarden - De druk op de Nederlandse vrouw is groot, blijkt uit onderzoeken en vele publicaties. Ze willen kinderen, maar ook een voorspoedige loopbaan, dus wringen ze zich in bochten om arbeid en zorg te combineren. Gisteren bleek uit de jongste gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat de afgelopen drie jaar steeds minder vrouwen ervoor kiezen om voor gezin en huishouden te zorgen, maar gaan werken. Niets mis mee, zolang het maar in evenwicht gebeurt, zeggen zowel de Nederlandse Gezinsraad (NGR) als de landelijke ouderorganisatie Ouders en Coo. Om dat evenwicht te bereiken moeten overheid en bedrijfsleven wel wat meer bijspringen, aldus de NGR.

Regiowoensdag, 7 december 2005

Ruimte voor seksbedrijven

Leeuwarden – Leeuwarden staat seksbedrijven toe buiten de Weaze, het gebied waar de bedrijfstak totnogtoe werd geconcentreerd. Wel moeten die nieuwe bedrijven aan strenge voorwaarden voldoen. Aanleiding voor de verruiming is de vraag van exploitanten om buiten de Weaze een seksinrichting te openen. Dit heeft het college van B en W van Leeuwarden gisteren besloten. CDA-wethouder Krol is tegen de verruiming.

Regiowoensdag, 7 december 2005

Veel steun uit Fryslân voor asielprotest

Joure – Onder de tachtig gemeenten die gisteren een brandbrief over het asielbeleid stuurden naar het kabinet en de Tweede Kamer zijn zestien Friese gemeenten. Ook zij hebben er geen vertrouwen in dat de situatie binnenkort beter wordt en dat minister Verdonk haar afspraken dan wel kan nakomen.

Regiowoensdag, 7 december 2005

Eierraapverbod blijft van kracht

Leeuwarden – Het rapen van kievitseieren blijft verboden. Dat heeft de Raad van State vanmorgen besloten in het hoger beroep dat de provincie Fryslân had aangespannen. Het hoogste rechtsorgaan vindt dat de provincie geen ontheffing had mogen verlenen aan de Bond van Friese VogelbeschermingsWachten (BFVW) voor het eierzoeken. Op 16 maart van dit jaar besloot de bestuursrechter in Leeuwarden om een einde te maken aan de Friese raaptraditie van kievitseieren. Dit tot ongenoegen van honderden aaisikers, die enkele protestbijeenkomsten hielden in Jirnsum en de vlag halfstok hingen.

Geloof & Kerkwoensdag, 7 december 2005

Eerste jaarboek PKN verschenen

Leeuwarden – Het eerste Jaarboek van de Protestantse Kerk in Nederland is uit. Dinsdag werd het eerste exemplaar aangeboden aan het synodebestuur van de PKN.

Geloof & Kerkwoensdag, 7 december 2005

Ernstige vervolging religies in Eritrea

Asmara - In het Afrikaanse land Eritrea worden steeds vaker mensen wegens hun religieuze overtuiging vervolgd. Dat stelt Amnesty International in het woensdag verschenen rapport Eritrea: Religious Persecution .

Geloof & Kerkwoensdag, 7 december 2005

Gezins-tv via dure digi-kabel

Apeldoorn – Negen jaar hopen, bidden en voorbereiden ging eraan vooraf. En toen Family7 afgelopen vrijdag eindelijk de lucht in zou gaan, bleef het beeld toch nog op zwart. Door problemen bij de NOB, die het signaal moet doorgeven, zal de ‘christelijke familiezender’ nu pas aanstaande vrijdag – zo de Here wil – in een deel van Nederland te zien zijn, door wie geabonneerd is op een digitaal pluspakket.

Weerwoensdag, 7 december 2005

Donkere dagen

Vandaag is het bewolkt en vooral in het kustgebied is kans op enkele buien. Later klaart het voorzichtig op. Het wordt 7 graden en de westenwind is boven land matig, in het kustgebied (vrij) krachtig. Vannacht blijft het kustgebied gevoelig voor buien. De Britse meteorologen die waarschuwden voor een barre winter, zijn inmiddels een beetje teruggekomen op hun alarm en voorzien al geen koude decembermaand meer. Eerder gingen ze hier nog wel van uit. De winter duurt echter nog lang en ik verwacht best nog winterse toestanden dit seizoen, maar voorlopig is dat zeker niet aan de orde. Op de wat langere termijn lijkt er zelfs een westelijke circulatie op te treden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties