Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 7 maart 2003.

Achtergrondvrijdag, 7 maart 2003

Twijfel over heropbouw Irak

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft ondanks een tiendaags bezoek aan de Verenigde Staten nauwelijks bijkomende hulp in de wacht kunnen slepen voor zijn opnieuw in gewapende conflicten afglijdende land. Dat geeft een idee van de moeilijkheden waarin de heropbouw van Irak kan verzinken na een eventuele oorlog en de val van Saddam Hussein.

Bijschriftvrijdag, 7 maart 2003

Lijden

In deze week bereiden we ons voor op - wat we noemen - de veertigdagentijd.

Cultuurvrijdag, 7 maart 2003

Eerste prijswinnaar actie ‘Speure mei de Kameleon’

Leeuwarden - Sierd Jacobus Deinum uit Sondel heeft de eerste prijsvraag van de actie Speure mei de Kameleon van Stichting It Fryske Boek gewonnen. Dat heeft de Wurkgroep Berneboekesjuery donderdag bekendgemaakt.

Economievrijdag, 7 maart 2003

Obligatieplan Friesland Coberco in de ijskast

Meppel – Friesland Coberco (FCDF) gaat voorlopig geen obligaties uitgeven. Het zuivelconcern ziet daar voorlopig van af omdat de situatie op de financiële markten is verslechterd. Eind vorig jaar kondigde Friesland Coberco aan via obligaties 100 miljoen euro binnen te willen halen.

Economievrijdag, 7 maart 2003

Afzet aardappelen van HZPC naar landen EU stagneert

Joure – De afzet van pootaardappelen van HZPC Holland in Joure naar landen van de Europese Unie stagneert. Ook de fritesindustrie is zeer terughoudend met het plaatsen van orders.

Hoofdartikelvrijdag, 7 maart 2003

Affaire De Roy van Zuydewijn…

Wat moeten nuchtere Nederlandse burgers - die er hopelijk nog vele zijn - nu denken van wat door de heer en mevrouw De Roy van Zuydewijn-De Bourbon Parma publiek is gemaakt?

Regiovrijdag, 7 maart 2003

Vier consortia willen Wâldwei verdubbelen

Drachten – Vier consortia zijn geďnteresseerd in de uitvoering van de verdubbeling van de Wâldwei (N31). Rijkswaterstaat directie Noord-Nederland gaat de biedingen de komende weken beoordelen. In de zomer wordt bekendgemaakt welke groep van bedrijven het karwei mag uitvoeren.

Regiovrijdag, 7 maart 2003

Raad Franekeradeel blokkeert zoutwinning

Franeker - Het is onzeker of zoutwinningbedrijf Frisia Zout uit Harlingen in de toekomst zout kan winnen bij Tzummarum en Oosterbierum. De gemeenteraad van Franekeradeel gaf donderdagavond geen toestemming voor de bouw van twee putkelders en pompgebouwen in het zoutwinningsgebied.

Regiovrijdag, 7 maart 2003

Geen hangcontainer, dus Jirnsum is boos

Jirnsum – Inwoners van Jirnsum zijn boos op de gemeente Boarnsterhim. Die staat niet toe dat er zeecontainer wordt geplaatst in de speeltuin aan de Terp. De container past niet in het bestemmingsplan, volgens Boarnsterhim.

Regiovrijdag, 7 maart 2003

Twijzel zonder kermis door heibel buurdorp

Twijzel – De kans is groot dat dit jaar tijdens het dorpsfeest in Twijzel geen traditionele kermis wordt gehouden. De ongeregeldheden tijdens de kermis in het buurdorp Twijzelerheide vorig jaar zijn hiervan de directe oorzaak. De kermisexploitanten vinden Twijzel en Twijzelerheide te dicht naast elkaar liggen en vrezen nieuwe relletjes.

Regiovrijdag, 7 maart 2003

‘Laat bij scheepsramp de olie op het strand spoelen’

Leeuwarden – Kustgemeenten moeten zware olie die is vrijgekomen bij een scheepsramp op hun stranden laten aanspoelen. Aangespoelde olie is veel makkelijker op te ruimen dan olie op zee. Bovendien is deze methode veel goedkoper. En het leidt niet tot meer milieuschade.

Geloof & Kerkvrijdag, 7 maart 2003

Friese synode: zeggenschap over ‘eigen potjes’

Leeuwarden - De Provinciale Synode van Fryslân heeft donderdagravond besloten om drie wijzigingsvoorstellen te sturen naar de landelijke synode op de nieuwe kerkorde; de wettekst voor de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Geloof & Kerkvrijdag, 7 maart 2003

Orgel van Garyp weer in gebruik

Garyp - Na een tien maanden durende restauratie wordt vrijdagavond het orgel van de Petrustsjerke in Garyp officieel in gebruik genomen.

Geloof & Kerkvrijdag, 7 maart 2003

Preek: contact tussen leven en de Schrift

Assen - Veel kerkgangers en predikanten maken zich zorgen over de marginalisering van de kerk. In onze tijd zouden kerk en prediking aan belang inboeten. Toch kan de moderne cultuur van vandaag de dag ook kansen bieden. Dat is de overtuiging van ds Bert Altena uit Assen, die vrijdag aan de gereformeerde Theologische Universiteit Kampen (ThUK) promoveert op een onderzoek naar de mogelijkheden van de preek in een postmodern klimaat.

Geloof & Kerkvrijdag, 7 maart 2003

Dienstverleningsdatabank voor toerustingscursussen

Leeuwarden - Het Evangelisch Werkverband (EW) binnen de Samen-op-Wegkerken werkt aan een zogeheten dienstverleningsdatabank met een overzicht van het aanbod aan toerustingscursussen uit evangelische organisaties en bewegingen.

Sportvrijdag, 7 maart 2003

Cramer pijnlijk verrast door onheilstijding

Leeuwarden - Wieteke Cramer en haar ploeggenote Barbara de Loor zitten over twee weken, na de wereldkampioenschappen afstanden, zonder ploeg. DSB maakte donderdag bekend hun contracten niet te verlengen, omdat de ploeg geen progressie ziet in de schaatssters. ,,Heel pijnlijk om te horen dat ze geen vertrouwen meer in je hebben”, zei Cramer.

Sportvrijdag, 7 maart 2003

Jenning Huizenga fietst liever in het Zuiden

Franeker - Voor de meeste amateur-wielrenners uit Fryslân gaat zaterdag het seizoen echt los in de Ronde van Groningen. In het peloton dat de clubcompetitie in Noord-Nederland rijdt, ontbreekt Jenning Huizenga. De 18-jarige neo-amateur uit Franeker, die op dit moment gezien wordt als één van de weinige echte talenten van Fryslân, fietst zijn wedstrijden liever in het zuiden van Nederland.

Sportvrijdag, 7 maart 2003

Frisianen zijn nu eenmaal geen dansers

De vrijwilligersavond van LAC Frisia was een succes, zo meldt het clubblad De Frisiaan . Alleen had het optreden niet gehoeven. ,,Er trad ook een bandje op. Velen vroegen zich af waarom eigenlijk. En het bandje vroeg zichzelf nog het meest af waarom ze bij Frisia was.

Sportvrijdag, 7 maart 2003

Op skate mill werken aan techniek

Heerenveen – Fietsers hebben een hometrainer, hardlopers de loopband, maar voor schaatsers en skeeleraars bestond er geen mogelijkheid tot alternatieve droogtraining in kleine ruimte. Tot voor kort. Ruud Wegman ontwikkelde de skate mill, een rollende band waarop skeeleraars zichzelf kunnen zien rijden.

Weervrijdag, 7 maart 2003

Later zon

Vanavond en vannacht is het bewolkt en er valt regen, bij een temperatuur van ongeveer 5 graden. Morgen valt er eerst nog regen, maar later komt er zon en wordt het droog vanuit het westen. Het wordt 7 ŕ 8 graden, bij een matige tot krachtige wind uit zuidwest tot west.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties