Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 7 maart 2008.

Cultuurvrijdag, 7 maart 2008

Wedstrijdje torens bouwen in Fryslân

Leeuwarden - Torens gemaakt van hout, verpakkingen, bouwresten en andere gebruikte materialen moeten komende zomer in zoveel mogelijk Friese dorpen en buurten verrijzen. Ze worden de bindende factor van het Frysk Festival dat van 22 tot en met 31 augustus plaatsvindt, zo is gisteren bekendgemaakt. De creaties, bakens eigenlijk, worden door de inwoners zelf gemaakt en het dorp met het mooiste bouwwerk wint een dorpsfeest.

Cultuurvrijdag, 7 maart 2008

Van Lier artistiek leider Filmfestival

Leeuwarden - Miryam van Lier (1965) is voor één editie aangesteld als artistiek leider ad interim van het Noordelijk Film Festival. Dat heeft het bestuur van het Centrum voor Film in Friesland gisteren bekendgemaakt. Van Lier vervangt Anneke van Renssen die sinds half november thuis zit met een burnout. ,,We hebben het even aangekeken, maar het perspectief is niet zodanig dat ze op korte termijn herstelt”, aldus bestuursvoorzitter Henk Buith.

Cultuurvrijdag, 7 maart 2008

Expressief uitgevoerde ‘Johannes Passion’

Vanaf de eerste schrijnende klanken van de houtblazers en de geselende toonfiguren van het openingskoor tot en met het ontroerend mooi gezongen slotkoraal was de uitvoering van de Johannes Passion van Bach een indrukwekkend gebeuren. Oude muziekspecialist dirigent Jan Willem de Vriend, die het geheel dirigeerde had gekozen voor een interpretatie die geheel gedacht was vanuit de inhoud van de tekst. Daardoor werd er niet een koraal, om daar maar eens mee te beginnen, gelijk gezongen. Tempo en dynamische klankschakeringen werden in elk koraal aangepast aan de inhoud ervan. Ook komma’s in de tekst werden daarbij in acht genomen. Mede hierdoor, en de wijze waarop het werd uitgevoerd, kreeg de uitvoering een grote diepgang, werd de diepere betekenis naar boven gehaald.

Economievrijdag, 7 maart 2008

Kalverenmarkt Leeuwarden na jaar weer open

Leeuwarden - De kalverenmarkt van Leeuwarden gaat dinsdag voor het eerst sinds een jaar weer open. Dat maakte directeur Andries Kingma van de Stichting Veehandelcentrum Noord-Nederland vandaag bekend. De markt is een jaar niet gehouden, omdat aankopende veehandelaren de markt boycotten. Zij vonden de prijzen te hoog. Het Veehandelscentrum probeerde de handel via een verzamelplaats te regelen. Dat leidde tot veel weerstand. De prijzen werden ter plekke vastgesteld, zonder de normale concurrentiewerking. Een aantal aankopende bedrijven is nu weer bereid naar de markt te komen.

Economievrijdag, 7 maart 2008

Donker boekt kwart meer omzet

Sneek Groenvoorziener Donker uit Sneek heeft in 2007 een omzet van veertig miljoen euro gehaald. Dat is 24 procent meer dan een jaar eerder. Dat maakte het bedrijf gisteren bekend. Volgens Donker is de groeiende omzet te danken aan ,,een groeiende behoefte aan technische kennis en mooie vormgeving van tuinen, bedrijfsterreinen en openbaar groen.” Donker heeft elf vestigingen in heel Nederland, met het hoofdkantoor in Sneek.

Hoofdartikelvrijdag, 7 maart 2008

Grote woorden...

Zuid-Amerika is in de afgelopen jaren rood gekleurd. Maakten vroeger in landen als Argentinië, Bolivia, Venezuela, Brazilië en Ecuador rechtse regeringen de dienst uit, tegenwoordig is links er aan de macht. Enige uitzondering daarop is Colombia waar nog altijd rechts aan het roer staat. Het verschil in politieke kleur is de belangrijkste oorzaak van de hoogoplopende ruzie tussen Venezuela en Ecuador enerzijds en Colombia anderzijds. De aanleiding is de Colombiaanse legeractie op Ecuadoriaans grondgebied waarbij leden van de Colombiaanse rebellenbeweging FARC werden gedood. Colombia beschuldigt de beide buurlanden Ecuador en Venezuela ervan nauwe banden met de FARC te onderhouden.

Regiovrijdag, 7 maart 2008

14 scholen bijeen over technasium

Leeuwarden - Delegaties van veertien Friese middelbare scholen komen maandag bijeen om de mogelijkheden van de oprichting van een technasium te bespreken. De bijeenkomst is een initiatief van het samenwerkingsverband Ondernemende Staten, waarin leden van Provinciale Staten en leden van VNO-NCW zitten.

Regiovrijdag, 7 maart 2008

Eén Afghaans woordje geleerd: darki


Regiovrijdag, 7 maart 2008

Vinder van eerste kievitsei blijft onbewogen

Leeuwarden - ,,Ik bin der suver in bytsje beduusd fan”, zei Marten Scheffer gistermiddag op het provinciehuis in Leeuwarden. De zestigjarige inwoner van Hitzum had zojuist uit handen van Commissaris der Koningin Nijpels het vindersloon voor het eerste kievitsei van Fryslân gekregen.

Regiovrijdag, 7 maart 2008

De tuin is geen tuin meer, maar een kamer

Leeuwarden - Het binnenleven verplaatst naar buiten. Dat is de allesoverheersende trend die zichtbaar wordt in het tuingedeelte van de vierdaagse Huis en Tuin beurs, die gisteren is begonnen in WTC Expo in Leeuwarden. Complete zithoeken met kussens, keukens en jacuzzi’s: alles staat tegenwoordig ook buiten. Zelfs dekens en doeken, die als een soort buitenbehang de schutting of blinde muur moeten opfleuren.

Geloof & Kerkvrijdag, 7 maart 2008

Paus denkt aan eerherstel Luther

Rome - Paus Benedictus XVI zou uit zijn op kerkelijk eerherstel voor Maarten Luther. Volgens Italiaanse en Britse kranten zou de paus willen vaststellen dat Luther geen ketter en scheurmaker was, maar een hervormer die de Rooms-Katholieke Kerk van zijn dagen wilde zuiveren, zonder uit te zijn op een breuk. De Augustijner monnik Maarten Luther werd in 1521 door paus Leo X in de ban gedaan.

Geloof & Kerkvrijdag, 7 maart 2008

De rijkdom van vele liedbundels in de kerk

Kollumerzwaag - Vorige maand deed Kees van Setten op deze pagina de oproep om liedbundels uit verschillende kerkelijke tradities te integreren in de zondagse erediensten. In de Christengemeente Buitenpost gebeurt dit al jaren. Pier en Thea Hiemstra coördineren de muziek in die gemeente. ,,Het gaat er om dat je de mensen aan het zingen krijgt.”

Geloof & Kerkvrijdag, 7 maart 2008

‘Híer is het lichaam van Christus’

Leeuwarden - ,,Te lang hebben wij gedacht dat de kerk een gebouw is. Maar de kerk van Jezus Christus is daar waar gewone mensen zijn, zoals jij en ik. Híer is het lichaam van Christus. Hier zijn zijn handen, schouders, mond en voeten.” Kees Kraayenoord zong, speelde en sprak gisteravond in de Koepelkerk in Leeuwarden. Het was het achste concert van de de Welkom Thuis-tour van de gospelzanger. Samen met Hans Eschbach, directeur van het Evangelisch Werkverband (EWV), gaat hij langs twintig (PKN-)kerken in Nederland.

Geloof & Kerkvrijdag, 7 maart 2008

Wereldwijde keten van gebed

Grootegast - In verschillende Friese kerken wordt dit vandaag Wereldgebedsdag gehouden. ,,Het geeft een gevoel van wereldwijde verbondenheid’’, zegt Akkie Jellema-Riedstra, van het comité van Grootegast. ,,Het doet een beetje denken aan de tijd van voor Babel. Toen verstonden de mensen elkaar nog. Nu kunnen we elkaar nog steeds verstaan in het woord van God.’’


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties