Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 7 maart 2014.

Economievrijdag, 7 maart 2014

Sjoerd Miedema wint Sulveren Skries 2013

Earnewâld | Sjoerd Miedema uit Haskerdijken is de winnaar van de Sulveren Skries 2013. Miedema ontving gisteren de prijs voor het beste initiatief op het gebied van agrarisch natuur- en landschapsbeheer in Fryslân. Gedeputeerde Johannes Kramer van de provincie Fryslân reikte de bijbehorende zilveren lepel en een bedrag van 2500 euro uit. Dit gebeurde in Earnewâld tijdens de jaarlijkse Weidevogelkennisdag.

Hoofdartikelvrijdag, 7 maart 2014

Waarom is er druk op de lokale democratie?

De verkiezingen voor de gemeenteraad op 19 maart lijken al mislukt. De verwachting op basis van enquêtes is dat nog niet de helft van het aantal kiesgerechtigden de gang naar de stembus maakt. Het is interessant te proberen wat zicht te krijgen op de achtergronden van de klaarblijkelijke achteruitgang in belangstelling voor lokale politiek.

Regiovrijdag, 7 maart 2014

Verkeersgedrag is maar moeilijk te veranderen

Leeuwarden | Het is lastig om het gedrag van automobilisten en andere verkeersdeelnemers te beïnvloeden. Dat is echter wel de beste manier voor de overheid om het aantal verkeersongelukken verder naar beneden te krijgen. Fysieke maatregelen, zoals verkeerdrempels, zijn de laatste jaren al zo veel genomen dat die nog maar relatief weinig opleveren. Dat was de belangrijkste conclusie op de Gedragsdag Verkeer, die gisteren werd gehouden op de NHL Hogeschool in Leeuwarden.

Regiovrijdag, 7 maart 2014

Aaisiker Geert Mooi ziet een droom uitkomen

Slijkenburg | Hij was er gisterochtend al vroeg bij. Dat hoort zo als rechtgeaarde ljipaaisiker, vindt Geert Mooi (59) uit Nijetrijne. Rond half zeven ’s ochtends stond hij aan de rand van een maïsveld aan de Lindedijk, vlakbij zijn woonplaats. Hij had er eerder deze week kieviten gezien, en ook nestjes. Een kânske dus. Maar in het veld liep al een eierzoeker, dus Mooi keerde om. Hij zou elders wel gaan zoeken, samen met zijn broer.

Regiovrijdag, 7 maart 2014

Boze bouwers eisen nieuwe procedure Thialf

Leeuwarden | De drie bouwcombinaties die de aanbesteding voor vernieuwbouw van Thialf hebben verloren, eisen dat er een nieuwe aanbesteding komt. Dat deden ze gisteren tijdens een acht uur durend kort geding in de rechtbank van Leeuwarden. Volgens de bouwcombinaties zijn er fouten gemaakt en blijft Thialf in gebreke over de motivering van de keus voor Ballast Nedam.

Regiovrijdag, 7 maart 2014

Stemwijzer ontbreekt in de meeste Friese gemeenten

Sneek | In zes Friese gemeenten kunnen twijfelende kiezers een digitale kieshulp invullen om een keuze te maken voor de gemeenteraadverkiezingen van 19 maart. Voor veel gemeenten is dat te duur. De hoge kosten van een stemwijzer zijn voor veel gemeenten reden om er geen te laten opzetten. Súdwest-Fryslân kreeg zelfs een gratis platform aangeboden, maar maakte hier geen gebruik van.

Regiovrijdag, 7 maart 2014

Alternatief Europaplein mogelijk veel goedkoper

Leeuwarden | Het alternatieve plan voor de herinrichting van het Europaplein in Leeuwarden, dat de Vereniging Monument Europaplein heeft laten uitdenken, is veel goedkoper dan de plannen die de gemeente zelf heeft met het verkeersplein. Kost het aanleggen van een verhoogde turborotonde met drie fietstunnels (het plan van de gemeente) rond de veertien miljoen euro, het alternatief is waarschijnlijk voor een miljoen of vier te realiseren. Tenminste: dat stelt het bureau BonoTraffics, dat in opdracht van de vereniging een alternatief ontwikkelde.

Sportvrijdag, 7 maart 2014

Sint Annaparochie wacht op beloning

Sint Annaparochie | Topscorer Pieter Jan Plat van Sint Annaparochie leek zijn elftal gisteren met een fraaie volley een pikstart te bezorgen tegen GAVC (0-0). De poging van de aanvaller na amper een minuut belandde echter op de buitenkant van de paal. ,,Dat is typerend. Zo’n bal had ons een boost kunnen geven.’’, wist Plat. ,,Nu blijf je knokken voor een doelpunt.’’

Sportvrijdag, 7 maart 2014

COLUMN Thijsje Oenema: Crowdfunding is nog niet nodig


Sportvrijdag, 7 maart 2014

De Jong keert nog één keer terug in haar eigen wereld

Bjugn | Het hele seizoen maakte de achttienjarige Antoinette de Jong (Rottum) deel uit van het seniorenkorps op de langebaan. Het leverde de Friese schaatsster van Jong Oranje zelfs een startbewijs op de olympische drie kilometer van Sotsji op. Maar kort na de Spelen keerde de Friezin terug in haar eigen wereld en staat vanaf vandaag aan de start bij het WK junioren in het Noorse Bjugn.

Sportvrijdag, 7 maart 2014

Kaatsbond loopt 150.000 tot 200.000 euro mis


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties