Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van maandag, 7 april 2003.

Bijschriftmaandag, 7 april 2003

Honger

Het gebeurt soms dat iemand iets doet wat je nooit van hem/haar had verwacht.

Cultuurmaandag, 7 april 2003

Inhaalslag van fanfare op brassbandwereld

Heerenveen - De inhaalslag van de fanfare op de brassband is in volle hevigheid losgebarsten. Die conclusie kan getrokken worden na afloop van het driedaagse Frysk Fanfare Festival in muziekcentrum De Rinkelbom in Heerenveen.

Cultuurmaandag, 7 april 2003

Poëzietableau van Tiny Mulder voor Verzetsmuseum

Leeuwarden - De dertig tableaus tellende poëzieroute in Leeuwarden wordt opnieuw uitgebreid met een poëzietegel. Dit keer gaat het om een tableau met een gedicht van Tiny Mulder.

Cultuurmaandag, 7 april 2003

Anthrax twaalfde naam op Wâldrock

Burgum - De Amerikaanse trashmetal-formatie Anthrax is de twaalfde naam die dit jaar op Wâldrock in Burgum zal optreden.

Hoofdartikelmaandag, 7 april 2003

Kippen, boeren, ganzen…

Oh ja; er is ook nog vogelpest. Zo ongeveer zullen veel nieuwsconsumenten reageren op de alarmerende berichten over de ziekte die nu ook in Limburg is geëxplodeerd. Het nieuws over de opmars van de Amerikanen en Britten in Bagdad is overweldigend. Vergeleken bij de doden en gewonden in Irak is de vogelpest in Nederland nieuws van de tweede orde.

Regiomaandag, 7 april 2003

LocatieWolvega Bornego College sluit de deuren

Wolvega - De locatie Wolvega van het Bornego College gaat dicht. De school kreeg voor het komende schooljaar te weinig aanmeldingen. Dat heeft te maken met een afkalvend draagvlak voor christelijk voortgezet onderwijs.

Regiomaandag, 7 april 2003

Dorpshuis Raerd feestelijk geopend

Raerd – Het dorpshuis van Raerd wordt voorgedragen voor de Gouden Pyramide 2003, een architectuurprijs voor het meest bijzondere opdrachtgeverschap. Architect Rein Hofstra uit Grou ontwierp de nieuwbouw van het dorpshuis in Raerd in opdracht van de Stichting Dorpshuis Raerd. Na twee jaar bloed, zweet en tranen door zeventig vrijwilligers werd het dorpshuis in het voormalig café De Trije Sprong zaterdag feestelijk geopend.

Regiomaandag, 7 april 2003

Onrust bij Philips over ontslagdreiging

Drachten – Onder de medewerkers van Philips Drachten is grote ongerustheid ontstaan over het mogelijk verdwijnen van honderden banen. De arbeidsplaatsen staan op de tocht omdat de Philips-directie een deel van de productie met ingang van 2006 wil overhevelen naar China. Vakbonden CNV en FNV en de ondernemingsraad van Philips Drachten reageren verrast.

Regiomaandag, 7 april 2003

‘Vuile bodems herkeuren’

Leeuwarden – Het schoonmaken van voormalige gasfabrieksterreinen gebeurt vaak op een te kostbare en niet efficiënte wijze. Een deel van de vervuiling wordt veel te ernstig ingeschat, terwijl andere gifstoffen over het hoofd worden gezien. Op basis van de nieuwste inzichten zou de voorgenomen sanering van 22 terreinen in Fryslân opnieuw moeten worden onderzocht.

Regiomaandag, 7 april 2003

‘Op het startblok zijn zenuwen weg’

Drachten – Hij trekt nog snel even zijn badmuts recht voordat het startschot klinkt. Dan wordt hij het water ‘ingeschoten’. Wouter de Vries van de zwemclub Philezo uit Hoogeveen zwemt zo hard hij kan, maar eindigt desalniettemin als voorlaatste. Het deert hem weinig. ,,Ik heb lekker gezwommen’’, is zijn reactie na afloop.

Regiomaandag, 7 april 2003

Warm plekje voor mensen in nood

Kollumerzwaag - In de nis van de boerderij van het Lichtpunt van Kollumerzwaag zit Jikke Noorda uit Kootstertille. De vrouw, die al twintig jaar wekelijks de handen uit de mouwen steekt in het Lichtpunt, zit achter het fluwelen gordijn. ,,It is it goede plak foar my.” Noorda (70) werkt graag hard en met alle liefde, maar het liefst achter de schermen.

Regiomaandag, 7 april 2003

Niemand wil hét boek van de veiling

Leek - ,,Ik kom voor het boek The Chimes. Dat wil ik dólgraag hebben.’’ Emmy Strik uit Deventer is één van de ongeveer vijftig aanwezigen op de veiling van boeken van de Engelse schrijver Charles Dickens (1812-1870), die zaterdag in boekhandel Bronsema in Leek werd gehouden.

Geloof & Kerkmaandag, 7 april 2003

‘Religieus verlangen blijft’

Leeuwarden - Met de ontkerkelijking is het religieuze verlangen niet verdwenen. Sterker nog, het verlangen ,,waarvan je niet weet waarnaar’’ is sterker dan toen de kerken nog vol zaten. Dat stelde prof. dr M.E. Brinkman, hoogleraar oecumenische theologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, zaterdag in een lezing aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden.

Geloof & Kerkmaandag, 7 april 2003

Noord-Fryslân helpt Noord-Kameroen

Leeuwarden - Tweemaal per jaar houdt de Lutherse Broederkerk van Noord-Kameroen een grote evangelisatiecampagne, in samenwerking met de Evangelisch-Lutherse Kerk en twee baptistenkerkgenootschappen.

Geloof & Kerkmaandag, 7 april 2003

Voorganger Tamme Teitsma krijgt koninklijk lintje

Leeuwarden – Tamme Teitsma, sinds 1974 voorganger van de Volle Evangelie Gemeente Opstandingskerk in Leeuwarden, is zondagmiddag benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Sportmaandag, 7 april 2003

‘Sa gau as mooglik op stokken by de ploech’

Het was even schrikken. Na vijf minuten brak SDS-speler Robert Sybesma zijn kuitbeen en scheurde hij ook nog zijn enkelbanden door een ongelukkige botsing in het duel tegen Makkum. Er werd doorgevoetbald. Zijn jonge vervanger Durk Yde Sjaarda schopte er meteen drie binnen. Geluk bij een ongeluk dus.

Sportmaandag, 7 april 2003

Stadsderby kent geen winnaars

Leeuwarden – Trainer Klaus Roosenburg van Blauw Wit’34 wilde van tevoren met zijn kompaan van Leeuwarder Zwaluwen een afspraak maken. Laten we het op 3-3 houden, allebei een punt en een leuke wedstrijd voor het publiek.

Sportmaandag, 7 april 2003

Fortuinlijke zege voor Heerenveen

Heerenveen - Na de desastreus verlopen maand maart wil SC Heerenveen het seizoen op een goede manier afsluiten. Foppe de Haan verweet zijn ploeg niet meedogenloos genoeg te zijn. Tegen Roda JC leek dat de Friezen opnieuw op te gaan breken, maar een gretig Heerenveen maakte een 0-2 achterstand ongedaan al was de ploeg daarbij zeker niet onfortuinlijk.

Sportmaandag, 7 april 2003

Kootstertille veruit de baas

Kootstertille – Het duel om de hoogste tak in de boom in de derde klasse B werd niet het spannende schouwspel waar vooraf op werd gehoopt. Daarvoor was Kootstertille veel te veel baas over Trynwâldster Boys. De gasten konden de status van koploper geen moment waarmaken, tegen een fel en goed spelend Kootstertille.

Sportmaandag, 7 april 2003

Voor Pieter Bijlsma (34) is vooruitgang nog altijd zijn doel

Wouterswoude - Na een uitstapje van een seizoen bij Zwaagwesteinde, bestaat er voor Pieter Bijlsma nog maar één voetbalclub, en dat is zijn eigen VIOD (Vooruitgang Is Ons Doel). En dat doel lijkt dit seizoen bereikt te worden. Samen met zijn ploeggenoot doelman Martinus Visser (34) bouwt hij als routinier aan de toekomst van VIOD.

Sportmaandag, 7 april 2003

Huzarenstukje Hardegarijp

Burgum - Door één enkel zondagsschot kreeg Hardegarijp grote buur BCV op de knieën. Daardoor heeft de ploeg van trainer Ton Hartman een voor onmogelijk gedacht kampioenschap in eigen handen. BCV liet talloze mogelijkheden liggen om de competitie voortijdig te beslissen.

Sportmaandag, 7 april 2003

Sneek neemt eerste horde

Boxtel – De volleybalsters van Essent Sneek hebben zaterdagavond in sporthal De Braken in Boxtel de eerste horde genomen op weg naar behoud van het eredivisieschap. Door ook de derde wedstrijd van de play out tegen VVC te winnen, na een vijfsetter, bleef de ploeg van trainstercoach Tjitske Ringnalda gevrijwaard van rechtstreekse degradatie.

Sportmaandag, 7 april 2003

Taeke Kooistra prolongeert titel

Reahûs - Taeke Kooistra heeft zaterdag het FK dammen Fries spel alsnog gewonnen. In de derde barrage besliste de titelverdediger de partij tegen Jelle Wiersma in zijn voordeel. Voor Taeke Kooistra was de achtste titel bijzonder omdat ook zijn zonen kampioen werden. Fokke Jan won bij de jongste pupillen en Sjoerd Taeke pakte de titel bij de jeugd.

Sportmaandag, 7 april 2003

Clubscheidsrechters in een grijs kaatsgebied

Franeker - ,,En as sa’n keatser my dan foar ferrotte fisk útskelt, wat moatte je dan as klubskiedsrjochter. Soks mar akseptearje?’’

Weermaandag, 7 april 2003

Natte sneeuw

Vanavond zijn er nog enkele opklaringen, maar vannacht neemt de bewolking geleidelijk toe. Het koelt af tot rond -1 graad. Morgenochtend is het koud met kans op natte sneeuw en af en toe wat regen. Het kwik komt niet hoger dan 5 à 6 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties