Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 7 april 2010.

Cultuurwoensdag, 7 april 2010

Friese schrijver Nyk de Vries op Poetry International 2010

Leeuwarden - De Friese schrijver en muzikant Nyk de Vries is gevraagd om op te treden tijdens het 41e Poetry International Festival. Het jaarlijkse poëziefestival vindt van 11 tot en met 18 juni plaats in de Rotterdamse Schouwburg.

Cultuurwoensdag, 7 april 2010

Debuutalbum voor Spotrockers

Leeuwarden - De Spotrockers brengen op 21 april hun debuutalbum Koos Cashloos uit. De hiphop- en funkband uit Groningen en Leeuwarden presenteert het album in Simplon in Groningen.

Economiewoensdag, 7 april 2010

Minder Friese faillissementen

Leeuwarden – In het eerste kwartaal van dit jaar zijn er in Fryslân fors minder bedrijven failliet gegaan dan vorig jaar in deze periode. Landelijk is er echter sprake van een stijging van het aantal bedrijven dat gedwongen moet stoppen. Vooral het transport en de bouw hebben het moeilijk.

Economiewoensdag, 7 april 2010

Veel animo voor bouwbeurs Peter’s Hout

Bolsward - Het bedrijf Peter’s Hout, vooral bekend als groothandel voor bouwmaterialen, houdt volgende week vrijdag en zaterdag een bouwbeurs in Bolsward. De beurs is op voorhand al een groot succes, zegt woordvoerster Woppie Seinen. ,,We zaten al heel snel vol, dat is opmerkelijk omdat een dergelijke beurs eerder dit jaar in het WTC Expo vanwege de economische omstandigheden nog moest worden afgelast.”

Economiewoensdag, 7 april 2010

Eerste melkrobot komt naar Frysk Lânboumuseum

Earnewâld - Het prototype van de eerste melkrobot ter wereld komt naar het Frysk Lânboumuseum in Earnewâld. De robot werd in 1982 op de praktijkschool in Oentsjerk bedacht door Roelof Middel en Rinke Oenema. Zij ontwikkelden een machine die het mogelijk maakte om koeien geheel automatisch te melken. De uitvinding past in een lange Friese traditie van machinebouwers die apparaten maken ter verlichting van de arbeid op het boerenbedrijf.

Hoofdartikelwoensdag, 7 april 2010

Blank en zwart

De spanningen tussen de bevolkingsgroepen in Zuid-Afrika zijn toegenomen na de moord, zaterdag, op Eugène Terre’Blanche de leider van de extreemrechtse Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB). Een ruzie over onbetaalde salarissen is hem fataal geworden. De leider van de AWB, die het blanke apartheidsregime in ere wilde herstellen, werd doodgeslagen door twee zwarte medewerkers van zijn boerderij.

Regiowoensdag, 7 april 2010

Bank krijgt de schuld van tekort aan wisselgeld

Wommels - Winkeliers in Wommels worden geplaagd door klanten die massaal met biljetten van vijftig euro betalen. De schuld wordt bij de plaatselijke bank gelegd.

Regiowoensdag, 7 april 2010

Terschellinger haven eerst niet uitgebreid

Terschelling - De uitbreidingsplannen voor de haven op Terschelling zijn gisteravond onverwacht in de ijskast gezet door de PvdA en Plaatselijk Belang. Door samen op te trekken lijken de partijen een voorschot te nemen op de nieuwe raadsperiode. De partijen gaan dan samen de coalitie vormen.

Regiowoensdag, 7 april 2010

Mooie plannen ten spijt, Groot Lankum verloedert

Franeker - Landgoed Groot Lankum in Franeker verloedert. De eigenaar van het voormalig psychiatrisch ziekenhuis op het terrein is failliet en plannen om er een luxe zorgcomplex van te maken staan daardoor op losse schroeven. Het landgoed is vaker doelwit van vandalen.

Regiowoensdag, 7 april 2010

Duurder theater Sneek geen probleem

Sneek - De politiek in Sneek heeft weinig problemen met de kostenstijging voor het Cultureel Kwartier, met daarin een nieuw theater, in Sneek. Dat bleek gisteren tijdens de commissievergadering in Sneek. Later deze maand neemt de gemeenteraad een definitieve beslissing.

Regiowoensdag, 7 april 2010

Niet iedereen hoeft per se een statige dorpslaan

Garyp - Garyp maakt samen met de gemeente Tytsjerksteradiel en andere deskundigen een herinrichtingsplan voor de doorgaande Gravinneloane. Het is lastig iedereen in het dorp tevreden te stellen.

Geloof & Kerkwoensdag, 7 april 2010

PKN-gemeente Nij Beets houdt ‘Ketentocht’

Nij Beets - De Protestantse Gemeente in Nij Beets houdt zaterdagavond een ketentocht. De tocht gaat langs keten met namen als ’t Hokje, De Bunker, De Keet en ’t Stopljocht. Het initiatief komt van enkele jeugdouderlingen en jongeren.

Geloof & Kerkwoensdag, 7 april 2010

Het nieuws uit het Vaticaan is meer dan misbruik

De Rooms-Katholieke Kerk is meer in het nieuws dan haar op dit moment misschien wel lief is. Zoals iemand onlangs opmerkte: ‘de paus = geen condooms’ en ‘Rooms-Katholieke Kerk staat gelijk aan misbruik’. Frans Wijnands, correspondent voor het Friesch Dagblad, over de rol van de media en het Vaticaan zelf.

Sportwoensdag, 7 april 2010

Harkemase Boys stuit in de beker op Genemuiden

Heerenveen - Harkemase Boys speelt in de kwartfinale van de Noordelijke districtsbeker tegen SC Genemuiden. Dat is de uitkomst van de loting die gisteravond in het bondsbureau van de KNVB district Noord in het Abe Lenstrastadion werd verricht. Harkemase Boys speelt op dinsdag 27 april (20.00 uur) een thuiswedstrijd.

Sportwoensdag, 7 april 2010

Heracles neemt Houtkoop over

Almelo - Xander Houtkoop speelt de komende twee seizoenen voor Heracles Almelo. De 21-jarige linkerspits komt transfervrij over van sc Heerenveen, waar zijn contract afliep. Heerenveen verhuurt Houtkoop dit seizoen aan FC Emmen. Voor die club speelde de aanvaller tot dusverre 35 wedstrijden. Daarin scoorde de aanvaller drie doelpunten.

Sportwoensdag, 7 april 2010

Eén duel schorsing voor Dingsdag

Zeist - Michael Dingsdag mist zaterdag de uitwedstrijd van sc Heerenveen bij FC Twente. De verdediger heeft een schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal geaccepteerd. Hij is voor één duel geschorst. Dingsdag kreeg afgelopen zaterdag een rode kaart in het thuisduel van zijn club met Sparta nadat hij al vroeg in de wedstrijd Sparta-aanvaller Edouard Duplan naar beneden trok. Heerenveen won het duel uiteindelijk wel met 4-1.

Sportwoensdag, 7 april 2010

Akkoord over sponsoring in fierljeppen

Leeuwarden - Het Frysk Ljeppers Boun (FLB) heeft met een werkgroep die de mogelijkheden voor een verruiming van de sponsoring in de fierljepsport een akkoord bereikt.

Sportwoensdag, 7 april 2010

Effectief Buitenpost wint Friese derby

Surhuisterveen - Buitenpost heeft gisteravond in Surhuisterveen de, zoals in het programmaboekje werd omschreven, beladen gemeentelijke derby van Achtkarspelen gewonnen van ’t Fean’58. De thuisclub zit na de winterpauze nadrukkelijk in een neerwaartse spiraal en slaagde er voor eigen publiek niet in de ban te breken in de Friese tweestrijd in de tweede klasse J. De formatie van trainer Dick Sangers bleef eigenlijk vrij eenvoudig overeind en was met name voor het vijandelijke doel een stuk effectiever.

Sportwoensdag, 7 april 2010

Friese Boys en de kunst van het wisselen

Kollumerzwaag - Of je nu Dick Advocaat, Gerard Kemkers of Auke Feenstra heet: de kunst van het wisselen moet je beheersen. Feenstra is coach van Friese Boys en heeft geen gelukkige hand in het veranderen van de samenstelling van zijn team. Dat vinden althans de trouwe Friese Boys-aanhangers Herman Kempenaar, Pier Poortinga en Wijbe de Vries, die vanzelfsprekend acte de présènce geven als hun club aantreedt in de streekderby tegen Kollum (derde klasse B).

Sportwoensdag, 7 april 2010

Broekster Boys doet weer mee

Burgum - Broekster Boys had in maart duidelijk de winterslaap nog niet uit. Na drie nederlagen op rij zette trainer René van Eijck de boel om. Met goed gevolg. Zaterdag werd gewonnen van Be Quick Dokkum en gisteren moest BCV eraan geloven. De Burgumers moeten blijven oppassen voor degradatie.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties