Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 7 oktober 2009.

Cultuurwoensdag, 7 oktober 2009

‘Friezin om utens’ brengt single uit

Ze woonde slechts een aantal jaren in Fryslân, maar wordt evengoed gezien als Friezin om utens. Nikki Wennekes (18) brengt onder de naam Abby haar eerste single uit.

Cultuurwoensdag, 7 oktober 2009

Don Diablo naar Inside Festival in Leeuwarden

Leeuwarden - Dj en muziekproducer Don Diablo is toegevoegd aan het programma van het Inside Festival, op 28 november in het WTC Expo in Leeuwarden. De Nederlandse dj zal tijdens de eerste editie van dit muziekfestival samen optreden met de Leeuwarder Candy Club. Dat heeft de organisatie van Inside bekendgemaakt.

Economiewoensdag, 7 oktober 2009

Akkerbouwers zijn blij met de regen

Leeuwarden - Friese akkerbouwers met consumptieaardappelen beginnen voorzichtig aan weer met de oogst. Door de droogte van de afgelopen maanden waren de meeste telers noodgedwongen gestopt met het binnenhalen van de aardappelen. Door de droogte zijn harde kleikluiten ontstaan en die zouden bij het oogsten de knollen beschadigen. Door het goede groeiseizoen hebben de meeste aardappelen een hoog drogestofgehalte. Daardoor zullen ze eerder blauw worden bij aanraking met harde kluiten en bij het rooien.

Economiewoensdag, 7 oktober 2009

Toch voorrang krachtstroom via warmte op het net

Amsterdam - Elektriciteit uit warmte-krachtkoppeling (wkk), waarvoor veel glastuinders investeringen doen, krijgt toch voorrang bij levering aan het hoogspanningsnet. Dit blijkt uit informatie van de minister van Economische Zaken (EZ), zo meldt LTO Noord Glaskracht.

Economiewoensdag, 7 oktober 2009

FrieslandCampina stelt een hogere melkprijs vast

Amersfoort - Zuivelconcern FrieslandCampina heeft de voorschotprijs voor melk voor oktober met twee euro verhoogd naar 26,50 euro per honderd kilo melk, exclusief btw. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. De coöperatie zegt dat de de prijzen voor melk in Duitsland, Denemarken, Nederland en België zich de afgelopen maanden hebben gestabiliseerd en dat er in veel landen nu sprake is van stijgende uitbetalingsprijzen voor melk. De garantieprijs van FrieslandCampina is het gemiddelde van de jaarprijzen die zuivelondernemingen in Duitsland, Denemarken, Nederland en België gemiddeld betalen voor melk.

Hoofdartikelwoensdag, 7 oktober 2009

Gestolen overwinning

De verontwaardiging was niet van de lucht toen in juni bleek dat de Iraanse president Ahmadinejad fraude had gepleegd bij de verkiezingen. Hoe schril steekt daarbij het zwijgen af rond de gestolen verkiezingsoverwinning van de Afgaanse president Karzai. Sterker nog, VN-gezant Peter Galbraith, die de fraude heeft aangekaart, is de laan uitgestuurd. Om allerlei praktische en politieke redenen hebben de Verenigde Naties ervoor gekozen zittend president Karzai niet af te vallen. Daarmee wordt de legitimiteit van de Afghanistan-missie, die er op gericht is het land te democratiseren, ondermijnd en moeten Westerse troepen noodgedwongen langer blijven.

Regiowoensdag, 7 oktober 2009

Meer ganzen afgeschoten

Leeuwarden - Vogelbescherming Nederland maakt zich ongerust over het toenemend aantal ganzen dat in Nederland wordt afgeschoten. Ze zet bovendien grote vraagtekens bij de ganzengedoogzones, omdat de schade aan de landbouw niet is afgenomen.

Regiowoensdag, 7 oktober 2009

Na zeven jaar wachten kan het aftellen beginnen

Damwâld - Zeven jaar kijken leerlingen en medewerkers van De Wingerd in Damwâld al uit naar een nieuw gebouw. Keer op keer werd de bouw van de zmlk-school vanwege bezwaren uitgesteld. Maar gisteren is dan eindelijk de eerste paal geslagen. Door Anneke Visser.

Regiowoensdag, 7 oktober 2009

Friezen waarderen uitstapje in natuur relatief laag

Leeuwarden - Friezen gaan liever naar de dierentuin dan naar een museum. Dat blijkt uit de jaarlijkse uitjestest die de Nederlandse Spoorwegen heeft gehouden. Aan de test deden bijna 50.000 mensen mee, onder wie bijna 1400 inwoners van Fryslân. Landelijk is Oerol volgens de test nog altijd het populairste uitje van Nederland. Het cultureel festival op Terschelling kreeg de hoogste waardering, vóór Sprookjeswonderland in Enkhuizen en het strand van Texel.

Regiowoensdag, 7 oktober 2009

Nog steeds is prijs van JSF niet duidelijk

Leeuwarden - Nog steeds staat de prijs van het gevechtsvliegtuig JSF niet vast. De Amerikaanse vliegtuigfabrikant Lockheed Martin doet pas volgend jaar een prijsaanbod voor de Joint Strike Fighter, die de F-16 moet vervangen. Dat zei Lockheed-directeur Tom Burbage gisteren.

Regiowoensdag, 7 oktober 2009

Trein rijdt vaker op tijd, maar is minder in trek

Leeuwarden - Minder mensen hebben in het tweede kwartaal van dit jaar gebruik gemaakt van de trein in Fryslân. Dat blijkt uit de kwartaalrapportage van het openbaar vervoer in Fryslân. De treinen vertrokken wel vaker op tijd en kwamen vaker op tijd aan. Het busvervoer lijkt wel in de lift te zitten, maar die cijfers zijn nog niet compleet en laten zich moeilijk vergelijken met het tweede kwartaal van vorig jaar, toen er stakingen waren in het busvervoer.

Geloof & Kerkwoensdag, 7 oktober 2009

Leger des Heils snijdt in korpsen en voorgangers

Amsterdam - Het Leger des Heils gaat de komende drie jaar fors inkrimpen. In 2012 wil het kerkgenootschap nog zestig korpsofficieren in dienst hebben; dat is veertig voorgangers minder dan op dit moment. De personele bezetting op het hoofdkwartier wordt gehalveerd van 35 naar 17 plaatsen. Dat blijkt uit het rapport Strategieherziening Kerkgenootschap van het Leger des Heils.

Geloof & Kerkwoensdag, 7 oktober 2009

Leeskring in Franeker over boek Tim Keller

Franeker - In Franeker begint volgende week een leeskring rond het boek In alle redelijkheid van Tim Keller. De ‘leeskring voor welwillende sceptici’ behandelt op drie vrijdagavonden de bestseller van de New Yorkse predikant.

Geloof & Kerkwoensdag, 7 oktober 2009

50 Friese talenten melden zich voor nieuw Lieteboek

Leeuwarden - De Yntertsjerklike Kommisje foar de Fryske Earetsjinst (YKFE) heeft liefst vijftig aanmeldingen gekregen van mensen die willen meewerken aan de Friese vertaling van het nieuwe Liedboek. In 2012 wordt de Nederlandse opvolger van het Liedboek voor de Kerken verwacht.

Geloof & Kerkwoensdag, 7 oktober 2009

Vrouwengilde heft zichzelf op

Leeuwarden - Tweehonderd vrouwen kwamen gisteren bij elkaar in de Leeuwarder Adelaarkerk voor de laatste provinciale ledendag van het Katholiek Vrouwengilde (KVG). De vereniging vergrijst en er zijn geen bestuursleden meer te vinden. Veel vrouwen betreuren de opheffing.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties