Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van maandag, 8 januari 2007.

Analysemaandag, 8 januari 2007

Poolse aartsbisschop Wielgus ‘door het ijs gezakt’

Warschau/Rome - De installatie van de nieuwe aartsbisschop van Warschau, Stanislaw Wielgus, is gisteren op het allerlaatste moment afgelast, in ‘harmonieus’ overleg tussen het Vaticaan en de Poolse overheid. Wielgus diende gisteren zijn ontslag in bij paus Benedictus XVI.

Cultuurmaandag, 8 januari 2007

Het lelijke eendje in een prachtproductie

Het lelijke eendje is een van de bekendste sprookjes van de Deense schrijver Hans Christiaan Andersen. Een prachtig sprookje over een lelijk ‘eendje’ dat door zijn omgeving geplaagd en gepest wordt. Hij besluit weg te lopen en ontmoet allerlei verschillende dieren, die ook negatief op hem reageren. Aan het eind van het verhaal ontmoet hij prachtige vogels, een beetje bang gaat hij naar hen toe en tot zijn stomme verbazing stoten zij hem niet af. Hij ziet zijn spiegelbeeld in het water en dan blijkt dat hij niet meer het lelijke eendje is, maar een prachtige zwaan net als zijn nieuwe vrienden.

Cultuurmaandag, 8 januari 2007

Dorrestijn wordt alleen maar beter

Hans Dorrestijn is de enige in Nederland die zijn eigen prettige onvermogen heeft verheven tot absolute grote dichtkunst. Hij heeft dat met succes weten te cultiveren, tot groot genoegen van zijn ondertussen grote schare fans. Zij konden in de afgelopen 35 jaar dan ook heerlijk genieten van deze larmoyante treurwilg die het liefst in de schaduw staat, want de zon moet hem toch niet.

Dossiermaandag, 8 januari 2007

Aarde, lucht en water


Hoofdartikelmaandag, 8 januari 2007

De opwarming...

De berichten over de toekomst van ons land, die over Fryslân in het bijzonder, buitelen over elkaar. Trefwoorden zijn de klimaatverandering en de daling van het inwoneraantal. De meest extreme berichten gaan over miljardeninvesteringen in de Friese kustwering om overstroming te voorkomen (klimaatverandering) en de daling van het aantal inwoners met duizenden, waardoor de behoefte aan woningen, wegen en andere voorzieningen een stuk minder worden.

Regiomaandag, 8 januari 2007

FNP wil waterschap bijsturen

Cornjum - De FNP gaat over een kleine twee jaar meedoen aan de waterschapsverkiezingen, als het kabinet niet snel maatregelen neemt. De partij wil het openbaar lichaam zo van binnenuit bijsturen. De FNP vindt dat het waterschap mede door de klimaatveranderingen in de huidige opzet niet in staat is de veiligheid te waarborgen.

Regiomaandag, 8 januari 2007

Provincienieuwbouw komt door de raad

Leeuwarden - De gemeenteraad van Leeuwarden gaat instemmen met de nieuwbouw van het provinciehuis aan de Tweebaksmarkt in Leeuwarden. De aanpassingen die architect S. Soeters heeft aangebracht in het oorspronkelijke ontwerp - en die donderdag positief werden beoordeeld door welstandscommissie Hűs en Hiem - kunnen de goedkeuring wegdragen van de fracties van de Partij van de Arbeid en PAL/Groenlinks. Omdat CDA en VVD al eerder voor waren, ontstaat er vanavond in de raadscommissie een ruime meerderheid voor de nieuwbouwplannen.

Regiomaandag, 8 januari 2007

Parkeren nu grootste zorg van Aqua Zoo

Jarenlang was het sappelen voor het otterpark in Leeuwarden. Grote bezoekersaantallen bleven uit. De ommekeer kwam vier jaar geleden toen Zodiac Zoo het park aankocht en omtoverde tot een heuse dierentuin. Elk jaar steeg het aantal bezoekers en vorig jaar was Aqua Zoo zelfs de grootste buitenattractie van Fryslân. ,,Ons probleem op dit moment is: waar moeten we al die auto’s laten parkeren op drukke dagen.”

Regiomaandag, 8 januari 2007

Feiten op een rij

In 1969 kwam er een einde aan de afwisseling van eb en vloed in het Lauwersmeergebied, maar bijna veertig jaar later zijn de inzichten over nut en noodzaak van getijdewerking veranderd. Het invoeren van het ‘gedempt tij’ heeft de voorkeur van het Rijk met het oog op de natuur, maar niet iedereen is overtuigd. De Provinciale Staten van Groningen en Fryslân moeten nog toestemming geven voor het plan. Woensdag laten zij zich tijdens een hoorzitting in Dokkum informeren door belanghebbenden. Wat ging er aan vooraf?

Regiomaandag, 8 januari 2007

COA staakt GGD-zorg asielzoekers

Leeuwarden - De GGD-verpleegkundigen verdwijnen in 2009 uit de asielzoekerscentra. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft het contract met de GGD opgezegd in het kader van een reorganisatie. GGD en huisartsen zijn bezorgd over die ontwikkeling.

Geloof & Kerkmaandag, 8 januari 2007

‘Gebed: de motor van al het andere’

Leeuwarden - Overal in het land komen sinds gisteren christenen - vaak uit verschillende kerken - bij elkaar om te bidden in het kader van de ‘Week van Gebed’. Ter afsluiting van de gebedsweek wordt in tien plaatsen in Nederland zaterdag een Nationale Gebedsdag gehouden, waaronder in Leeuwarden.

Geloof & Kerkmaandag, 8 januari 2007

Poolse aartsbisschop neemt ontslag

Warschau/Vaticaanstad - De omstreden aartsbisschop van Warschau, Stanislaw Wielgus, heeft gisteren zijn ontslag bij paus Benedictus XVI ingediend. De paus heeft het ontslag geaccepteerd, omdat zijn samenwerking met de Geheime Dienst tijdens het communistische regime ,,ernstig afbreuk heeft gedaan aan zijn autoriteit”, aldus het Vaticaan.

Sportmaandag, 8 januari 2007

Dennis Mooij lonkt naar nieuw avontuur

Zwaagwesteinde - Hij is jong, sterk en ambitieus. En de dag dat ’ie het veilige nest verlaat komt steeds nader. Dennis Mooij (17), één van de grootste talenten die Fryslân kent, lonkt naar een overstap naar PSV Eindhoven, de place to be in Nederland zwemland. Onder de vleugels van bondscoach Jacco Verhaeren en diens assistenten hoopt de Heerenvener zijn talent tot volle wasdom te laten komen.

Sportmaandag, 8 januari 2007

Cambuur scoort er in oefenduel lustig op los

Leeuwarden - Als afsluiting van hun trainingskamp oefende Cambuur Leeuwarden zaterdagmiddag tegen de amateurs van het Belgische KVV Maasmechelen. Met drie doelpunten voor de rust en drie daarna, werd het een leuke en nuttige oefenpot voor de thuisclub, 6-0. Bovar Karim was de grote animator. Hij was betrokken bij vijf van de zes treffers met degelijke assists.

Sportmaandag, 8 januari 2007

Flyers houdt uitzicht op play-offplaatsen

Heerenveen/Geleen - De ijshockeyers van de Vadeko Flyers hebben dit weekeinde weer iets van het verloren terrein in de race om de play-offs in de eredivisie terug gewonnen. De ploeg van coach Alex Andjelic verloor weliswaar gisteren in Geleen van de plaatselijke Eaters, maar zaterdag klopten de Heerenveners in het eigen Thialf-stadion wel de regerend landskampioen Nijmegen Emperors.

Sportmaandag, 8 januari 2007

Epke Zonderland sportman KNGU

Utrecht - Turners Epke Zonderland (Lemmer) en Lichelle Wong (Nijmegen) zijn bij de KNGU uitgeroepen tot sportman en sportvrouw van het jaar 2006. Zij kregen zaterdag bij de verkiezing tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de nationale turnbond de meeste stemmen van hun collega-sporters. Tahnee Masela uit Oldenzaal werd gekozen als talent van het jaar.

Sportmaandag, 8 januari 2007

Sven Kramer toont vorm en rijdt bijna een wereldrecord

Collalbo - Sven Kramer heeft een week voor de Europese allroundkampioenschappen in Collalbo aangetoond nog altijd de goede vorm te hebben die hij al min of meer sinds de zomer aan de dag legt. De schaatser uit Oudeschoot bleef gisteren op de Italiaanse buitenbaan op de incourante afstand van drie kilometer maar net boven het wereldrecord dat in het bezit is van de Noorse allrounder Noor Eskil Ervik.

Sportmaandag, 8 januari 2007

Geen prijzen voor Friese sprintsters, wel tevredenheid

Groningen - Wie meedoet aan het NK sprint, maar van tevoren al weet dat prijzen of startplaatsen voor het WK te hoog gegrepen zijn, moet zich andere doelen stellen. En dus deed de 22-jarige Frederika Buwalda uit Makkum dat, voorafgaande aan dit weekeinde in Groningen. Doelen als ‘progressie boeken’ of ‘het beter doen dan vorig jaar’. Beiden lukten. En nog met een persoonlijk record ook op het toch niet bijster snelle ijs van Kardinge. De vijfde plek op de 500 meter en een negende in het eindklassement zorgde voor de slagroom op de spreekwoordelijke taart.

Sportmaandag, 8 januari 2007

De schaats van Timmer is nét lang genoeg


Sportmaandag, 8 januari 2007

Hoofdrollen Wennemars en Van Velde in thriller die NK sprint heet

Groningen - Een spektakelstuk; zo mag het NK sprint bij de mannen dit weekeinde best omschreven worden. Met vooraf meer kanshebbers op de titel dan op één hand te tellen, was het in theorie al een mooi toernooi. In de praktijk bleek het nog vele malen mooier. Toen de rook in de kleine, knusse en bomvolle ijshal van Kardinge in Groningen was opgetrokken, bleek Erben Wennemars de beste van allemaal, Gerard van Velde de verrassing en regerend kampioen Stefan Groothuis de grote verliezer. ,,Het is nog nooit zo spannend geweest”, vond Wennemars. En daarmee zei hij geen woord teveel.

Sportmaandag, 8 januari 2007

Elma de Vries voegt titel toe

Amsterdam - Elma de Vries won gisteren op de Jaan Edenbaan in Amsterdam goud bij het NK marathon. Voor de 23-jarige schaatsster uit Haule was het de zesde overwinning van dit seizoen, maar wel eerste titel. Ze bleef op de streep een paar centimeter voor op haar DSB-ploeggenote Daniëlle Bekkering (Den Ham) en Mireille Reitsma uit Emmeloord.

Sportmaandag, 8 januari 2007

Berga slimste en snelste in NK marathon

Amsterdam - Het scenario voor het NK marathonschaatsen leek op het lijf geschreven van echte bikkels. Maar ook na 150 ronden in regen en wind draaide de wedstrijd in Amsterdam toch weer uit op een massasprint. En daarin was Ingmar Berga uit Hoogeveen de slimste en de sterkste, vóór Arjan Stroetinga (Oldeberkoop) en Jan Maarten Heideman uit Oldebroek.

Weermaandag, 8 januari 2007

Stormachtig

Het is regenachtig en bewolkt weer en morgen stormachtig. Vanmiddag ligt het kwik rond 10 graden en ook morgen is het weer extreem zacht met 13 graden. Het waait morgen matig tot krachtig boven land en aan zee hard tot stormachtig uit het zuidwesten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties