Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 8 januari 2008.

Economiedinsdag, 8 januari 2008

.Grafische industrie na jaren uit diep dal

Bolsward – Na jaren van malaise is de grafische industrie uit een zeer diep geklommen. Vorig jaar nam de omzet sterk toe met 4,4 procent”, zei B. Hoekstra van brancheorganisatie KVGO gisteren. ,,De negatieve lijn is doorbroken en de goede richting zal dit jaar doorzetten. Al zullen de inflatie en de kredietcrisis wel hun invloed hebben.”

Economiedinsdag, 8 januari 2008

‘Bio’ is gezond, maar bewijs is lastig

Leeuwarden - Is biologisch eten nu gezonder of niet? Directeur Bert van Ruitenbeek van Biologica denkt van wel. ,,Maar een brede algemene claim dat biologisch gezonder is, is nog ver weg. Het heeft ook heel lang geduurd voordat bewezen is dat roken ongezond is.”

Economiedinsdag, 8 januari 2008

Pomphouder juist dupe van hoge prijzen

Leeuwarden - Den Haag pakt het geld, de pomphouders worden eerder slechter van de steeds duurdere benzine. De pomphouders blijven het benadrukken. Zij krijgen in de meeste gevallen een vast bedrag per liter. Niets aan de hand zou je zeggen. Maar zo eenvoudig ligt dat niet, stelt I. Porte. Hij is eigenaar van acht Friese benzinepompen. ,,We krijgen nu veel meer aan waarde binnen. Per vrachtwagen gaat het om tienduizenden euro’s. Een centje meer of minder merk je dan meteen”, zegt Porte.

Hoofdartikeldinsdag, 8 januari 2008

Meten is weten...

Meten is weten. Die zin is waarheid voor veel mensen in de meeste van hun activiteiten. De zakenman moet voortdurend meten: komt er meer binnen dan er uit gaat? De specialist in het ziekenhuis meet de waarden in het bloed om te zien of de patiënt herstelt. De juf toetst de rekenvaardigheid van het kind om te controleren of die toeneemt zoals gewenst. De weerkundige meet de temperatuur om iets zinnigs te kunnen zeggen over de opwarming van de aarde. De naaister meet de omvang van het lichaam om de stof voor de jurk op maat te kunnen snijden. Het postbedrijf weegt het postpakket om de verschuldigde porto te kunnen berekenen en de kok stelt de kookwekker in om de groente niet te gaar te laten worden.

Regiodinsdag, 8 januari 2008

‘Drachten’ verhardt zijn alcoholbeleid

Drachten - De gemeente Smallingerland maakt serieus werk van het inperken van alcoholgebruik onder jongeren. Met een waaier aan maatregelen - tot en met een alcoholverbod en politie-inzet bij drankketen - wil de gemeente de jeugd zo nodig kwaadschiks afhouden van overmatig alcoholgebruik.

Regiodinsdag, 8 januari 2008

Gemeente: het gaat lukken met museum

Leeuwarden - Ook het gemeentebestuur van Leeuwarden gaat er van uit dat er een nieuw Fries Museum zal worden gebouwd op het Zaailand. Leeuwarden en de provincie Fryslân gaan proberen de daarvoor benodigde subsidie binnen te halen. Maar de gemeenteraad is kritisch.

Regiodinsdag, 8 januari 2008

Veel schade tijdens oud en nieuw

Leeuwarden - Tijdens de viering van oud en nieuw zijn er in Fryslân veel verkeersborden vernield. Zwaar vuurwerk richtte ook veel schade aan. Uit de tot nu toe bekende cijfers - de schade in bijvoorbeeld Leeuwarden is nog onbekend - lijkt de schade in Skarsterlân het grootst: 108.000 euro.

Regiodinsdag, 8 januari 2008

Een dorpshuis met eeuwigheidswaarde

Marrum - Er waren momenten dat het gonsde in Marrum: zou het ooit nog wel wat worden met het nieuwe dorpshuis? Voorzitter Aerde van der Beek van Dorpsbelang snapt dat wel: ruim vier jaar geleden deed de gemeente Ferwerderadiel de oude huishoudschool al over aan een speciale dorpshuisstichting en lange tijd gebeurde er niets. Nou ja, niets: ,,Efter de skermen waard der wol fan alles tariede, mar foar it doarp gong it wolris wat te stadich. De minsken wolle bouwurk sjen, oars libbet it net.”

Regiodinsdag, 8 januari 2008

Efficiënter toezicht op zee

Harlingen - Zeevarenden die iets illegaals doen, lopen voortaan een grotere kans daarvoor bekeurd te worden. De diensten binnen de Nederlandse Kustwacht, zoals het Korps Landelijke Politiediensten, de douane en de Algemene Inspectiedienst, gaan ook overtredingen beboeten die niet tot hun eigen takenpakket horen. Dat staat in het jaarplan voor 2008.

Geloof & Kerkdinsdag, 8 januari 2008

Weer Victoriustsjerke in Pingjum

Pingjum - De Protestantse Gemeente i.w. van Pingjum en Zurich heeft onlangs de gereformeerde kerk gesloten. De hervormde dorpskerk kreeg afgelopen zondag haar oude naam terug: Victoriustsjerke.

Sportdinsdag, 8 januari 2008

Heerenveen heeft al een beetje afscheid genomen van Alves

Heerenveen - Het transferwindow staat al ruim een week open, maar de gele kanarie van sc Heerenveen is nog altijd niet gevlogen. Het moment dat de Braziliaanse international Afonso Alves definitief zijn biezen pakt en Fryslân achter zich laat lijkt nog een kwestie van tijd. De Friese club heeft het verblijf van haar goudhaantje nog een half jaar weten te rekken, maar die tijd lijkt voorbij. Heerenveen heeft zelfs al een beetje afscheid genomen van de topscorer van vorig seizoen.

Sportdinsdag, 8 januari 2008

Noors international Grindheim wil zich verder ontplooien

Heerenveen - Christian Grindheim schrok zichtbaar als hem werd gevraagd wat voor type voetballer hij is; een type Gattuso of lijkt hij toch meer op Pirlo? ,,Nee, zo goed ben ik beslist niet, hoor. Het is moeilijk om mezelf te vergelijken met een andere speler. Ik ben een aanvallend ingestelde middenvelder; een creatieve speler met veel loopvermogen. En ik kan een wedstrijd lezen.” De vijftienvoudig Noors international tekende gisteren een contract voor 4,5 jaar bij sc Heerenveen.

Sportdinsdag, 8 januari 2008

Vlaamse wielerfans zijn welkom in Surhuisterveen

Surhuisterveen - Ze hebben inmiddels een flinke reputatie opgebouwd in de wielerwereld, een goede reputatie vooral: de Belgische supporters. Net als veel Nederlandse wielerfans onderscheiden ook de Belgen - of beter gezegd de Vlamingen - zich in het publiek, zowel bij wegwedstrijden als bij het veldrijden. In die laatste tak van sport reizen hele scharen fans hun favoriete coureur achterna. In Surhuisterveen, het wielermekka van Fryslân, hoopt de organisatie van de jaarlijkse Centrumcross dat het morgen ook het geval is.

Sportdinsdag, 8 januari 2008

De complete relevante sportbibliotheek in één boek

Wie van sportverhalen houdt, zal genieten van de bloemlezing Sport, De 141 beste Nederlandse en Vlaamse sportverhalen van 1945 tot nu, samengesteld door Arthur van den Boogaard. Want wie van sportverhalen houdt, houdt zeker van goede sportverhalen en in deze periode van ruim 50 jaar zijn er ongetwijfeld minstens 141 goede sportverhalen geschreven.

Sportdinsdag, 8 januari 2008

Een achtervolging waar geen einde aan komt

‘Jenning Huizenga treedt in de voetsporen van Tiemen Groen’, zo kopte vorige week deze krant. Aanleiding was het winnen van de nationale titel achtervolging door de 23-jarige baanwielrenner uit Franeker. Midden jaren zestig deed Tiemen Groen uit Follega hetzelfde. De vergelijking is in die zin gerechtvaardigd. Wel is het opvallend dat bij elke prestatie in het Friese wielrennen de naam van Groen valt. Natuurlijk is het mooi om zo’n legende te hebben, maar het is tegelijkertijd een beetje gênant.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties