Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 8 januari 2011.

Cultuurzaterdag, 8 januari 2011

Nieuwe kunstgalerie in Wyns

Wyns - In Wyns opent deze maand galerie Gallerleij waar werk wordt getoond van vier familieleden. Jan van der Leij (1952), Anneke van der Leij (1955), Ruurd Jelle van der Leij (1984) en Feike van der Leij exposeren vanaf 22 januari hun schilderijen en foto’s in de nieuwe galerie op de boerderij van Jan en Afke in Wyns.

Cultuurzaterdag, 8 januari 2011

Dj-wedstrijd voor Beach Dance Harlingen

Harlingen - Beginnende, talentvolle dj’s maken kans om komende zomer het dancefestival Beach Dance in Harlingen te openen. Stichting Wad Muziek, organisator van het festival, komt met een wedstrijd voor dj’s van zestien jaar en ouder.

Economiezaterdag, 8 januari 2011

Nog een week voor de laatste bieten verwerkt zijn

Leeuwarden - Akkerbouwers leveren de komende week de laatste bieten aan de suikerfabrieken. Dankzij een speciale calamiteitenregeling zijn nog veel bevroren bieten versneld naar de verwerkers in Vierverlaten (Groningen) en Dinteloord (Noord-Brabant) gegaan. ,,Het is in het najaar heel lang nat gebleven. Boeren hebben massaal gewacht om het laatste deel van de bieten uit de grond te krijgen. Eind november zat nog ruim vierduizend hectare in de grond”, zegt directeur Bram Vetter van verwerker Suiker Unie. ,,Daarna viel de vorst in en is er een calamiteitenregeling in het leven geroepen.”

Economiezaterdag, 8 januari 2011

Noorden wil een miljard euro voor groene energie

Groningen - Noord-Nederland wil een miljard euro van het Rijk voor de ontwikkeling van groene energie. Dat zei de commissaris van de Koningin van Groningen Max van den Berg gisteren tijdens de nieuwjaarsreceptie van de stichting Energy Valley (een samenwerkingsverband van overheden en energiebedrijven), waarvan hij voorzitter is. Het Noorden is momenteel met het Rijk in gesprek om de nationale voortrekkersrol die de regio op energiegebied heeft, vast te leggen in een nieuw energieakkoord. ,,Ons doel is om een akkoord te sluiten met het Rijk waarin geld beschikbaar komt en regelgeving wordt geboden voor de uitbouw van de groene energie-economie”, aldus Van den Berg. Het geld is nodig voor verschillende vormen van duurzame energieopwekking.

Hoofdartikelzaterdag, 8 januari 2011

De magiërs...

Het verhaal van de magiërs uit het Oosten wordt maar in een paar regels verteld, in het bijbelboek Matteüs. Op 6 januari werd hun dag gevierd. Die paar zinnen zijn het begin van een veelkleurige diversiteit aan verhalen en legenden in de christelijke traditie. Een voorbeeld van die diversiteit is het aantal magiërs. Origenes (185-254) noemt als eerste het getal van drie; anderen meenden later dat het er vier waren, of zelfs twaalf. De veranderingen in benamingen: van ‘magiërs’ naar ‘wijzen’ en naar ‘koningen’, zijn uitdrukkingen van de verschillende betekenissen die in de loop van de tijd zijn gegeven aan het verhaal.

Regiozaterdag, 8 januari 2011

Midden in de Friese ‘mediene’ staat de deur altijd wagenwijd open

Terband - Iedere maand en op joodse hoogtijdagen is het huis van Marthe en Richard Bierman vol gasten van de ontmoetingsgroep Sjemoe’ot. En dan komen ook nog geregeld kinderen, (achter)kleinkinderen, vrienden en kennissen uit heel Europa logeren. Haar gastvrijheid leverde Marthe vorige maand een lintje op.

Regiozaterdag, 8 januari 2011

Herbaijum strijdt voor de basisschool

Herbaijum - Dorpsbewoners en ouders van schoolkinderen gaan tot het uiterste om openbare basisschool De Moskeflapper in Herbaijum open te houden. Dat kondigden ze gisteren aan tijdens een actie op school, waar oud-dorpsgenoot en weerman Piet Paulusma en Tweede-Kamerlid Sander de Rouwe (CDA) steun kwamen betuigen. ,,Als het moet gaan we naar de rechter”, zei Marijke van Dijken, voorzitter van de ouderraad.

Regiozaterdag, 8 januari 2011

CDA Fryslân: jonge asielzoekers niet land uitzetten

Leeuwarden - CDA Fryslân wil dat minister Leers van Immigratie en Asiel voorkomt dat jonge asielzoekers worden uitgewezen na jaren in Nederland te zijn geweest. De partij roept de minister - ook van het CDA - op gebruik te maken van zijn ‘discretionaire bevoegdheid’.

Regiozaterdag, 8 januari 2011

Receptie is goed voor de contacten, vindt ook Johan

Leeuwarden - Alle Friezen waren gisteren door Gedeputeerde Staten uitgenodigd om een toast uit te brengen op 2011. Niettemin waren het vooral bestuurders en politici die kwamen.

Regiozaterdag, 8 januari 2011

Nauwelijks schade tijdens jaarwisseling

Drachten - Tijdens de afgelopen oudjaarsnacht is in Fryslân minder schade aangericht dan in voorgaande jaren. De schade bleef beperkt tot kleine vernielingen. Zeker tien gemeenten melden dat de jaarwisseling rustig is verlopen. Nog niet alle gemeenten hebben een goede inventarisatie gemaakt. Smallingerland meldt de meeste schade.

Geloof & Kerkzaterdag, 8 januari 2011

Kuyper en Bavinck leidsmannen in VS

Amsterdam - Dr. Abraham Kuyper. Zijn naam wordt met respect uitgesproken. Vooral buiten Nederland, zo merkt prof. dr. George Harinck. Hetzelfde geldt voor de theoloog dr. Herman Bavinck. Zijn Gereformeerde dogmatiek wordt gebruikt tot aan pinksterchristenen in Zuid-Amerika toe.

Geloof & Kerkzaterdag, 8 januari 2011

Abraham Kuyper compleet op internet

Het complete archief van Abraham Kuyper komt binnenkort wereldwijd beschikbaar via internet. Het is het resultaat van nauwe samenwerking van het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme van de Vrije Universiteit in Amsterdam en Princeton Theological Seminary in de Verenigde Staten.

Sportzaterdag, 8 januari 2011

Havoc of Dynamo; alleen reistijd maakt verschil

Leeuwarden - De volleybalsters van VC Sneek beginnen vandaag aan de tweede helft van het seizoen met het bekerduel in de achtste finales tegen Yarden Havoc. In sporthal De Els in Haaksbergen treedt de formatie van trainercoach Petra Groenland aan tegen de huidige koploper van de B-League. Aanvankelijk leek Dynamo Apeldoorn de tegenstander te gaan worden, maar dat werd later teruggedraaid.

Sportzaterdag, 8 januari 2011

Nederlands onderonsje Leenstra en Voorhuis

Collalbo - Schaatsster Marrit Leenstra start de Europese kampioenschappen allround vandaag met een rit tegen de Noorse Ida Njatun. De Wijckelse komt in actie tijdens de elfde rit op de 500 meter. Die afstand vormt vanmiddag om twaalf uur de opening van het vrouwentoernooi op de buitenbaan in het Italiaanse Collalbo. Later op de dag volgt voor de vrouwen ook nog de 3 kilometer. Op die afstand treft Leenstra landgenote Jorien Voorhuis in een Nederlands onderonsje.

Sportzaterdag, 8 januari 2011

Dolende Elma de Vries is ’t schaatsen plots verleerd

Wat is er toch met Elma de Vries aan de hand? De Friese schaatsster maakt een moeizaam schaatsseizoen door en boekt nauwelijks aansprekende resultaten. De Nederlands kampioene allround van 2010 weet het zelf ook niet helemaal. ,,Het is iets fysieks. Het lijkt wel of ik het schaatsen ben verleerd. Het gaat gewoon niet. Moe ben ik ook wel, maar dan vooral van het proberen. Ik krijg het gewoon niet voor elkaar. Een duurblokje op de training gaat altijd op de automatische piloot, maar zelfs dat lukt niet. Ik moet overal over nadenken.”

Sportzaterdag, 8 januari 2011

Routinier Van der Veen stopt als marathonrijder

Joure - Marathonschaatser Bertjan van der Veen zet na dit seizoen een punt achter zijn lange en imposante carričre. De 42-jarige Jouster maakt sinds 1992 deel uit van het schaatspeloton. ,,Het is mooi geweest, ik heb een fantastische tijd gehad en ik ben er nu echt aan toe om mijn topsportcarričre af te sluiten”, aldus de drievoudig Nederlands kampioen op kunstijs gisteren in een reactie op zijn besluit om het marathonschaatsen voor gezien te houden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties